USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Koca: '6 Şubat depremine yakalanan 448 sağlık çalışanı artık aramızda değil'

Adıyaman'da açıklamalarda mevcut Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremde 448 sağlık çalışanın yaşamını kaybettiğini söyledi.

Bakan Koca: '6 Şubat depremine yakalanan 448 sağlık çalışanı artık aramızda değil'
23-02-2023 16:08
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen Adıyaman'ı görüşme ederek sağlık alanındaki çalışmalarla ait araştırmalarda bulundu. Bakan Koca, elan sonraları görüşme etmiş bulunduğu Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emek harcamaları ve verilerle ait açıklamalarda bulundu.

“Afetten etkilenen şehirlerimizde yaptığımız organizasyonlarla, gereksinimi artık durumunda karşılayabiliyoruz”

Konuşmasına hastanelerdeki doluluk oranları ile ait bilgiler aktararak süregelen Koca, “Deprem bölgesindeki hareketli hastanelerimize arttırma adına Hatay'da 9, Kahramanmaraş'ta 7, Gaziantep'te 2, Malatya'da 1, Adıyaman'da 6 iktisap etmek üzere, 25 badiye hastanesi ile fariza yapıyoruz. Sahra hastanelerine ek olarak, Kahramanmaraş'ta 13, Hatay'da 31, Malatya'da 11, Osmaniye'de 7, Gaziantep'te 18, Diyarbakır'da 3, Kilis'te 2, Adıyaman'da ise 25 iktisap etmek kıl payı 110 aceleci karışma birimi kurduk. Sayılarını site yurt verdiğim badiye hastaneleri ve aceleci karışma ünitelerinde 72 bin 851 depremzede hastanın aceleci sağlık hizmeti ihtiyacını karşıladık. 51 bin 208 hastayı kıyamet sahasından bambaşka şehirlerdeki sağlık kurumlarına naklettik. Afetten etkilenen şehirlerimizde yaptığımız organizasyonlarla, gereksinimi artık durumunda karşılayabiliyoruz. Bu 11 şehirde, deli mahmul servis yatağı sayısı 22 bin 153, servis yatağı doluluk payı yüzdelik 44. Yoğun bakım döşek sayısı 3 bin 374, doluluk payı yüzdelik 65. Diyaliz ünitelerimiz gereksinimi rahatlıkla karşılıyor” dedi.

“Bu süreçte hastanelerimize, afetzede adına 252 bin 286 hastalanmış müracaat yapmıştır”

Hastanelere başvuran depremzedelerin sayılarını açıklanan Koca, “Bu süreçte hastanelerimize, afetzede olarak, 252 bin 286 hastalanmış müracaat yapmıştır. Bu hastaların 9 bin 733'ü halen hastanelerimizde yatarak otama görmektedir. 2 bin 196'sı koyu bakımdadır. Mersin'de serviste 816, koyu bakımda 164; Antalya'da serviste 849, koyu bakımda 131; Ankara'da serviste bin 121, koyu bakımda 407; Konya'da serviste 470, koyu bakımda 79; İstanbul'da serviste 945, koyu bakımda 198 hastalanmış bulunuyor. Hastalarımızın sağlıklarına ulaşması düşüncesince 11 bin 778, değme bir tanesi ciddi, cerrahi karışma yapılmıştır. Deprem bölgesi dışındaki kentlerde otama ettiğimiz hastalarımızın 6 bin 855'i serviste, bin 429'u koyu bakımda yatmaktadır. Tedavisini deprem bölgesindeki hastanelerimizde yaptığımız 2 bin 878 hastalanmış serviste, 767 hastalanmış ise koyu bakımda yatmaktadır. Afet bölgesindeki ortak numara derece sağlık muayenesi sayısı evvel sebebi ile 1 milyon 571 bin 282'ye ulaşmıştır” sanarak konuştu.

“4 bin 971 dekoratif ile su analizi yapılmış, örneklerin yüzdelik 18,5'i münasebetsiz bulunmuştur”

Halk sağlığının korunması ve müstevli rahatsızlıkların önlenmesi düşüncesince çalışmaların bitmeme ettiğini tamlayan Bakan Koca, “Bakanlık olarak, afetten etkilenen şehirlerde, şu aşamada, en spesifik görevimiz, ahali sağlığını yıldırma edebilecek şartlara huzur savaş etmek, bulaşan rahatsızlıkların önüne geçmek, hastaları çabucak otama etmektir. Afet dalında beklenen bulaşan hastalıklarla ait riskler, sürveyans er ihtar sisteminin kurulmasıyla arama altında görünmektedir. Afetin geçmiş gününden itibaren, alanda 12 bin 27 noktada işaret klor ölçümü yapılmış, 2.029 noktada işaret klor payı çıtırbom bulunmuştur. 4 bin 971 dekoratif ile su analizi yapılmış, örneklerin yüzdelik 18,5'i münasebetsiz bulunmuştur. Halen su süper klorlaması yapılmaktadır. Çevre sağlığının korunması düşüncesince çöplerin toplanması, çöküntü sahalarına kireçleme yapılması, efsanevi leşlerinin ilaçlanarak gömülmesi ve maada kâffesi tedbirler inceden inceye yürütülmektedir. Afet dalında halen 19 bin 109'u hekim, 67 bin 512'si sağlık çalışanı ve 36 bin 901'i maada personel iktisap etmek kıl payı 123 bin 522 kişiyle ihtimam vermekteyiz. Bu personelle beraberce 4 bin 584 UMKE, 6 bin 60 cankurtaran personelimiz bulunmaktadır. 112 cankurtaran sayımız bin267, UMKE taşıt sayımız 245'tir. UMKE ekiplerimizin ortak kısmı seyyar sağlık hizmeti vermekte, vakayiname hastalara ilaçlarını ulaştırmaktadır. Gezici sağlık hizmetleri çerçevesinde Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'ın 76 ilçesi ve 1 bin 512 köyüne, 50 bini hayli hastaya sağlık hizmeti götürdük. Afet dalında ilki Adana'da, ikincisi Gaziantep'te iktisap etmek kıl payı 2 yerde semt çıkar yol ve tıbbi gider geri ihtimam kaynağı oluşturduk. Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay ve Adıyaman çıkar yol ve tıbbi gider geri ihtimam depolarımız hizmettedir. Birinci derece sağlık hizmetlerimizi, sığa ve ucuzluk olarak, güçlendiriyoruz. 184 Deprem Sağlık Hattını kurduk. Afetten en aşırı dokunca gören üç ilimizde 75 yaşından şişman vatandaşlarımızı ve vakayiname hastalarımızı belirlemeye başladık. Evde sağlık ekiplerimiz ve taşınabilir sağlık timlerimizle, bu hastalarımıza, evine değişik yahut nerede bulunuyorsa oraya ulaşarak ilacını verip, sağlık hizmeti ihtiyacını karşılıyoruz” halinde konuştu.

“6 Şubat depremine yakalanan 448 sağlık çalışanı artık aramızda değil”

Depremde 448 sağlık çalışanın yaşamını kaybettiğini kaydeden Koca, “Hayatını sağlık hizmetinde geçiren, bu afette kaybettiğimiz evlatlarımızı da adlandırmak istiyorum. Onlar meslektaşlarım, emek vermek arkadaşlarımdı. Görev bölgeleri kıyamet bölgesindeki vilayetler bulunan ve 6 Şubat depremine yakalanan 448 sağlık çalışanı artık aramızda değil. Her birine Allah'tan yağmur diliyorum. 528 sağlık çalışanı yaralı, onlara aceleci iflah diliyorum” ifadelerini kullandı.

“Adıyaman'da hareketli servis döşek kapasitemizin yüzdelik 25'i koyu bakım döşek kapasitemizin yüzdelik 50'si mahmul durumdadır”

Adıyaman'daki bulunan sağlık hizmetlerine de yer veren Bakan Koca, “Depremden etkilenen sağlık kurumu binalarında, Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi ana binası ilkin iktisap etmek üzere, mühendislik hesaplarının gerektirdiği tamir başlatıldı. kent merkezinde bulunan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Binası ile Çelikhan'daki Devlet Hastanesinde bulunan koşullarda ihtimam verilemiyor. Kadın mevlit ve bebek sağlığı hizmetleri, Sahra Hastaneleri yanı sıra, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana binasında açılan Kadın-Doğum ve Çocuk Acil Gözlem yataklı vagon vagon servisleri içre sürdürülüyor. Bu kliniklerimizin gerekseme duyduğu ameliyathaneler, koyu bakım ve toy doğan koyu bakımlar da tahsis edilmiştir. Diğer hastanelerimiz ise faaliyetlerine bitmeme ediyor. Bildiğiniz gibi, badiye hastaneleri, bizlere sağlık hizmeti eksikliğini hissettirmeyecek donanıma, imkana aşırı şişman miktarda sahiptir.

Bu hastaneler Pandemi devrinde bizlere şişman ortak çelim verdiler. Adıyaman'da 6 badiye hastanemiz var. Bu nüsha biricik başına fark olanak ve güvendir. Adıyaman'da hareketli servis döşek kapasitemizin yüzdelik 25'i koyu bakım döşek kapasitemizin yüzdelik 50'si mahmul durumdadır. Adıyaman'daki eczanelerin vaziyeti ise ildeki 183 eczaneden 76'sı, 17'si il merkezinde iktisap etmek kıl payı hizmetlerini sürdürüyor. Merkezde 3, Besni'de 1, Gölbaşı'nda 1 iktisap etmek üzere, 5 deri eczanemiz var. Türk Eczacılar Birliğine ve fahri eczacılara bilhassa teşekkürname ediyorum. fasile sağlığı merkezlerimizden 53'ü ve 6 maşer sağlığı merkezimiz gerekseme duyduğunuzda başvurabileceğiz durumda. Bilinmesi müstelzim ortak maada özellik da, deri Kentlerde, halen 26 aceleci karışma birimi bulunduğudur. Depremin geçmiş gününden itibaren ortak numara derece sağlık kuruluşlarımızda meydana getirilen sağlık muayenesi sayısı 15 bin 362‘dir. Sahra hastaneleriyle birlikte, Adıyaman'da meydana getirilen toplanmış sağlık muayenesi sayısı 29 bin 850'dir. Gezici ekiplerimiz köyleri dolaşıp 23 binden ortak tomar insanımızı sağlık taramasından geçirdi. Tetanos ilkin iktisap etmek üzere, Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevezinde aşılar aksatılmadan yapıldı” dedi.

“Adıyaman'daki 613 numuneden 353'ü yeterli, 260'ı ise çıtırbom bulunmuştur”

Adıyaman'daki ahali sağlığı çalışmalarına da yer veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Afet dalında geçmiş ele aldığımız konuların başlangıcında ahali sağlığı bulunduğunu belirtmiştim. Bu çerçevede, depremin geçmiş günlerinden itibaren Adıyaman'da klorlama emek harcamaları ve işaret klor ölçümleri işlenmiş olup, 613 numuneden 353'ü yeterli, 260'ı ise çıtırbom bulunmuştur. 343 su örneği alınmış, örneklerden 99'u münasebetsiz bulunduğu belirleme edilmiştir. Bu 99 numunenin 87'sinde mikrobiyolojik, 27'sinde kimyevi yanlışlık belirleme edilmiştir, lazım kâffesi önlemler alınmaktadır. Eti Maden tesisleri kaynaklı ağırbaşlı mızrap şüphesi ile meydana getirilen kimyevi analizlerde ise neticeler alışılagelen çıkmıştır. Şebeke suyu dair tembihler işlenmiş olup tedbirlere mükemmel uyulduğunu düşünüyoruz. Bu bilgilerden hareketle, bulunan şartlarıyla Adıyaman'da ahali sağlığını yıldırma edecek gidiş bulunmamaktadır diyebiliriz” sanarak konuştu.

“Şehrimizde, taburcu edilen hastalanmış sayısı 17 bin 499”

Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini kaydeden Koca, “Şehrimizde, taburcu edilen hastalanmış sayısı 17 bin 499'tür. Yeni ortak dirilik kaybını engel kalmak düşüncesince tıbbın imkanlarını seferber ettik. 17 güneş süresince değme ne denli Hatay'da olsak da yüreğimiz kâffesi deprem şehirlerindeydi, Adıyaman'daydı. 112 Ambulanslarımızdan 302'si, aceleci sağlık personelimizden 1 bin 727'si burada görevlendirildi. 111 parça Ambulansımız 314 personelle halen Adıyaman'da. 792 UMKE gönüllümüz halen burada. Ulusal aceleci karışma birimlerimiz toplanmış 24 bin 725 sağlık muayenesi yaptı. Muayenelerin yapıldığı 20 merkezi noktanın 16'sı halen aktif. Tüm aceleci karışma birimlerinin toplanmış sağlık muayenesi sayısı 34 bin 116. UMKE ve 112 aceleci ekiplerinin Adıyaman'daki sağlık taramaları çerçevezinde icra ettiği görüşme sayısı ise 23 bin 303. 53 fasile sağlığı merkezimiz aktif, 72 hekimle hizmetimize bitmeme ediyoruz. Sağlık hizmeti düşüncesince deri kentlerdeki noktalarda, 325'i doktor iktisap etmek kıl payı 2 bin 305 sağlık personelinin rolü başlangıcında bulunduğunu da göstermek isterim” dedi.

Şinasi İnan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler