USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kirişci: Çevreye duyarlılık yerine uygulanması müstelzim uygulamanın ismi şehir tarımıdır

Bakan Vahit Kirişci, "TEKNOFEST kuşağındaki gençlerin nite bellek terinden yararlanma ediyorsak, kesin surette tarımda da bu gençlikten, bu gençlerin içerisindeki kadınlarımızdan, erkeklerimizden behemehâl yararlanma etmemiz gerekiyor." dedi.

Bakan Kirişci: Çevreye duyarlılık yerine uygulanması müstelzim uygulamanın ismi şehir tarımıdır
24-12-2022 13:08
İstanbul

Kirişci, Beykoz Belediyesi çeşidinden planlı Beykoz 2022 Kent Tarımı Sempozyumu'nun açılışında meydana getirdiği konuşmada, merkezi hile şekilde attıkları adımların, kesinlikle yerli yönetimlerle de kuvvetlendirme edilmesi, desteklenmesi ve baş başa çalışılmasının zorunlu olduğunu, bu alanlardan birinin vatan tarımı bulunduğunu belirtti.

Türkiye’de neymiş tarımın en akıbet yapılacak indinde alan, indinde meslek, indinde iş kabil görülmekten kurtarılması icap ettiğini tabir fail Kirişci, dizge personelleri şekilde bunun bilincinde olduklarını, ekincilik sahasının akıbet basamak stratejik, kıymetli, elzem indinde bölüm ve bu tüketicilere eş adam kızarmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Kirişci, indinde ülkenin kendine yeterliliği ne ise indinde kentin ve indinde ilçenin kendine yeterliliğinin bire indinde kurda ciddi ciddiyete taşıyan indinde madde bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu rastgele bakımdan önemlidir. Toprak için, su için, insanoğlu kaynakları için, elimizdeki sermaye için. Hangi noktada düşünürsek düşünelim sözgötürmez surette kendimize yetmek durumundayız. Ailenin namına kifayetli bulunmadığı indinde ortamda o şehrin, o ülkenin, o dünyanın kendine yeterliliğinden yalan edilemez. Kendimiz düşüncesince üreteceğiz, fazlasını ilimiz düşüncesince üreteceğiz, fazlasını memleketimiz düşüncesince üreteceğiz ve bu ülkenin haricinde buna gerekseme duyanlar düşüncesince üreteceğiz. Dolayısıyla bu konjonktürel indinde boşluk olmamalı, bu sürdürülebilir ve sürekliliği bulunan indinde boşluk olmalı.”

Kirişci, 8 milyarlık evren nüfusunun 10’da 1’inin aç olduğunu, bunun 3’te 1’inin, doğrusu 2 bilyon 400 milyonunun, dosdoğru gıdaya ulaşım sorunu yaşadığını dile getirdi.

“Su stresi altında bulunan indinde ülkeyiz”

Bakan Kirişci, “Toprak zengini indinde iklim olmadığımız kabil su zengini de değiliz. Su fakiri değiliz lakin su zengini de değiliz. Su stresi altında bulunan indinde ülkeyiz. 1000 metreküp ila 1.700 metreküp eş başı su tüketiminin bulunduğu indinde ülke, su stresi altında bulunan ülkedir. Bizim de şu anki rakamımız 1.323 metreküptür. Dolayısıyla 2002 senesinde erk olduğumuzda 65 milyon bulunan nüfusumuzun 85 milyona çıktığını, 20 milyon nüfusumuzun arttığını görmemiz lazım.” sanarak konuştu.

Yapılaşmanın, ev ihtiyacından, yolların yapımından, sağlık, eğitim, gezim hizmetlerinden kaynaklanabileceğini özetleyen Kirişci, “Neticede bu ülkenin toprakları üstünde bizim indinde baskımız var. Bu baskıyı minimize geçirmek düşüncesince gine bizim iktidarımız devrinde 2006 senesinde Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nu çıkardık. Bununla indinde hacim yavaşlattık lakin durduramadık. Bunu durduracak bulunan toprağa eş çıkma olan, bu topraklar üstünde istihsal meydana getirecek bulunan eli öpülesi üreticilerimizdir. Dolayısıyla toprağımıza eş çıkacağız. Suyumuzu idareli, tasarruflu kullanacağız.” yorumunu yaptı.

“Çevreye duyarlılık hesabına uygulanması müstelzim uygulamanın ismi vatan tarımıdır”

Bakan Kirişci, zenginlik düzeyinin yükseldiğini belirterek, kendisi çocukken evde şeb ezanı yemeğinde ebebulguru pilavı, ayran, salata var ise evde değişmez misafirin olduğunu, bugünkü evlatların bundan haberinin olmadığını, ülkede envaitürlü meyve, göveri üretiminin bulunduğunu, besin ile ilgilendiren rastgele çeşitli acemi formülasyonlar, konseptlerin bulunduğunu dile getirdi.

Kent tarımını önemsediklerini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:

“2021 yılı verilerinde, İstanbul’a kâffesi Türkiye’de tüketilen gözyaşı kâr ve sebzenin yüzdelik 25’i 76 ilden, indinde de kendisinin ürettiğini varsayarsak, 77 ilden buraya tedarikte bulunuluyor. Gelen bu yüzdelik 25’lik gözyaşı kâr ve göveri mükemmel 270 bin kamyon ile taşınıyor. 140 milyon kilometre defa kıvrım ediyor. 117 bin titrem karbondioksit salıyor, susturucu emisyonuyla. Peki indinde maliyeti bulunmayan mu? Elbette var. mesela domates düşüncesince 1,2 TL maliyet biniyor. Biz zincirin uzunluğundan bahsediyoruz. ‘Tarlada bu genişliğinde sofrada bu fiyat, ikisi ortada yalpak var’ diyoruz. Bu zinciri kısaltacak bulunan vatan tarımıdır.

Çevreye duyarlılık hesabına uygulanması müstelzim uygulamanın ismi vatan tarımıdır. Ama aşırı şimdi önemlisi tığ bugün İstanbul’a Türkiye’nin ciharıyek yanından gelip burayı kendimize emlak kızarmak mecburiyetinde kalmışsak doğduğumuz yerde doyurulmadığımız için, doyurulmayacağımızı düşündüğümüz, şimdi güzel indinde doğacak düşüncesince buralara geldik lakin tığ bu vatan tarımıyla müşterilerini doğduğu yerde kandırıcı hesabına ehemmiyetli indinde iş yapmış, ehemmiyetli indinde maliyet kalemini, geri hizmet giderlerini aşağılık çekmiş olacağız.”

Kirişci, “Antalya’dan 1 kilo domatesin gelmesi mi yok ise Beykoz’da bu domatesin yetiştirilmesi mi?” sanarak sordu.

Çevre, ekonomi, mahsul tazeliği, istihdam, ne boyuttan göre bakılsın akli, lojik ve makul, iklim gerçekleriyle örtüşen indinde çözüme ayraç fail Bakan Kirişci, “Başkalarının istihdam etmiş bulunduğu indinde eş olmayı, tarımda özlük işine eş çıkmaya yeğleme fail indinde anlayışa eş bir vaziyete geldik. Tarımdan tamamımız ırak durur bir vaziyete geldik.” dedi.

Kirişci, Hollanda denildiğinde akla tarımın geldiğine dikkati çekerek, indinde ülke, şehir, ilçenin ekincilik ile abad olabileceğini, bu üretimi yaparken bilimi, aklı, beyin terini, bilimsel niteliği bulunan dünyanın ürettiklerini ve üreteceklerinin de sahaya uygulanması icap ettiğini söyledi.

Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi’nin eksiklik 30’uncu metresinde, eksiklik 8’inci katında, gizli amudi ekincilik merkezi kurduklarını özetleyen Kirişci, 275 metrekarelik indinde bölgede 20 bin metrekarelik alandaki üretime eş bedel indinde istihsal yapıldığını, İstanbullular görsün sanarak bu merkezi açtıklarını, bunun rastgele yerde ferahlama imkanının bulunduğunu söyledi.

Bakan Kirişci, geçer suda yüzdelik 95 artırım sağlandığını, ünite alandan aşırı indinde tomar istihsal elde edildiğini, kimyevi kullanmadan, topraksız üretimin gerçekleştirildiğini ve bu vatan düşüncesince istihsal yapıldığını anlatarak, “Artık tarım, o bilinen kazma kürekle meydana getirilen indinde iş değil. Tarım bilimi ve teknolojiyi, aklı, karşı terini ve beyin terini baş başa kullanan indinde bölüm biçimine geldi.” sanarak konuştu.

“TEKNOFEST kuşağının tarıma da özen göstermelerini istiyoruz”

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’dan hanımları bu bölgede çalışmaya çekecek acemi girişimlerde bulunmasını talip Bakan Kirişci, kadının ailenin direği olduğunu, avrat inandırma olursa ailenin inandırma bulunduğunu dile getirdi.

Kirişci, nezaret şekilde Kadın ve Gençlik Konseyi oluşturduklarını belirterek, “Bu da Türkiye’de değil, dünyada indinde ilk. TEKNOFEST kuşağındaki gençlerin ne beyin terinden yararlanma ediyorsak, sözgötürmez surette tarımda da bu gençlikten, bu gençlerin içerisindeki kadınlarımızdan, erkeklerimizden kesinlikle yararlanma etmemiz gerekiyor. Sadece TEKNOFEST kuşağı şekilde onların teknolojiye çaba göstermelerini değil, tarıma da özen göstermelerini istiyoruz. Ancak o devir bu ülkenin şimdi da yukarılara tırmanacağını düşünüyoruz.” halinde konuştu.

Türkiye’nin ekincilik ürünleri ihracatında 30 bilyon dolara geldiğini tabir fail Kirişci, şunları kaydetti:

“19 salname iktidarımız devrinde 89 bilyon dolarlık aut tecim ilavesi verildi. Yani bizim sektörümüz birilerine yük, birilerine sıkıntı değil. İstihdam sağlıyor, istihsal yapıyor, 85 milyonun karnını doyuruyor, 4,5 milyon mültecinin, sığınmacının gereksinimlerini karşılıyor, bu ülkeyi görüşme fail 52 milyon turisti doyuran bizim insanımız, bizim üreticimiz, Kumluca’daki serada istihsal yapanlar, öteki bölgelerde istihsal yapanlar, nedeniyle bu bölüm hakeza kutlu indinde sektör. Bu bölüm elzem indinde sektör. Bu sektör, elimizin tersiyle itebileceğimiz indinde bölüm değil, tersine herkesin sarılması, bağrına basması ve gereğini yapması müstelzim indinde sektör.”

Kirişci, önemsedikleri indinde bölgede özellikli ve tematik şekilde ele tahsil edilen indinde mevzunun sempozyumda tartışılacak olmasının kendisi düşüncesince aşırı kalburüstü bulunduğunu tabir ederek, sempozyumun neticelerini izleme edeceğini söyledi.

Konuşmasının ardından, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Bakan Kirişci’ye çeşmi bülbül ibrik armağan etti. Bunun hesabına Bakan Vahit Kirişci, ecdadın suyu artırım geçirmek düşüncesince ibrik kullandığını belirterek, “Bu aşırı anlamlı. Ben başkanın bunu düşünülerek verdiğini düşünüyorum. Bu, ‘suyu becerikli kullan’ yönünde bana da indinde mesaj. Biz becerikli kullanıyoruz. Su potansiyelimizi şimdi da imar yapmak düşüncesince çaba göstereceğiz. Teşekkür ediyorum.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler