USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Ersoy: Göbeklitepe Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden biri

Bakan Ersoy, "Göbeklitepe'yi Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden birisi yerine görüyoruz. Göbeklitepe, Göbeklitepe'yle sınırlanmış değil. Şu anne denli yaptığımız hafriyat kontrolleri kararı 11 adet şimdi benzeri yerleşme noktayı bulduk." dedi.

Bakan Ersoy: Göbeklitepe Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden biri
20-11-2021 07:22
Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Erzurum'da meydana mevrut zelzele hasebiyle evvel olsun dileklerini tabir ederek laflarına başlamış bulunan Ersoy, kimi milletvekillerinin "kültür alanındaki çalışmaların çıtırbom kaldığı" yönündeki eleştirilerine karşılık verdi.

İnşaatı 27 yıl devam eden CSO Ankara yerleşkesinin, bakanlığı devrinde 1 senede tamamlandığını, yerleşkenin kişi dalında civar 5 kuruluş arasına girdiğini, zamanı CSO binasının da restorasyondan geçirildiğini kail Ersoy, İstanbul'daki AKM'nin mekanik görüntüler kullanılarak 2,5 yıl az daha çelimsiz müşterek müddette baştan yapıldığını, Atlas Sineması'nın ve Galata Kulesi'nin restore edildiğini dile getirdi.

Kütüphane şekilde kullanılacak bulunan Rami Kışlası'nın 2022 sonuna denli hizmete sunulacağını bildiren Ersoy, Kız Kulesi'nin restorasyona alındığını, bakanlığın giranbaha foto koleksiyonlarının saklandığı Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nin depolarının yangına ve hırsızlığa gönül rahatlığı teknolojik sistemlerle donatıldığını tabir etti.

Ersoy, "Yıllar yılı sürecek denilen yenileme emekleri bu zamanda çabucak tamamlanıp hizmete sunuldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin momentum prensibi bakanlığımız kabilinden alegori getiriliyor." niteleyerek konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 27 yıl devam eden yevmiyeli personel sorununu Kovid-19 salgınından evvela çözdüklerini tamlayan Ersoy, müstevli devrinde sanatçılara maruz desteklere değindi; desteklerin kimlere, elbette verileceğine bakanlığın değil cümle birliklerinin ve açılan jürilerin değişmeyen verdiğini vurguladı.

"Hayali tiyatrolara dayanak verildi" iddialarının da güzel araştırılmadan gündeme getirildiğini tabir fail Ersoy, dayanak talebinde bulunulan temaşa oyunu sahneledikten sonradan meblağın adisyona yatırıldığını bildirdi.

Ersoy, hepsi zanaat dallarında topluluğun hepsi kesimlerine müteveccih şekilde Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni başlattıklarını, bu kapsamda 381 aktiflik gerçekleştirdiklerini belirterek, festivalin gelişigüzel güz ve ilkbaharda düzenleneceğini, benzeşim müşterek projenin Ankara'da da yaşama geçirileceğini ve başşehir hars yolu rotası belirleneceğini söyledi.

Milletvekillerinin, Türk dünyasını eş dille buluşturacak etkinlikler yapılması anlamında isteklerini dile getirdiklerini hatırlatan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin dört dörtlük da buna sağlam yapılanma fail ehemmiyetli müşterek aktiflik bulunduğunu tabir etti.

Bakan Ersoy, "Ülke genelinde müze müdürlükleri envanterinde mukayyet ne denli zamanı belirti vardır? Bunların müteaddit tanesi kayıptır?" sorusuna cevaben, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne değgin müzelerde 3 milyon 278 bin 114 belirti bulunduğunu, müzelerden çalınan, kaybolan hars varlıklarının yük dibine alınarak gayrimenkul içi ve haricinde bulunabilmesi düşüncesince duyurular yapıldığını, bunların da umumi müdürlüğün umumi ağ sitesinden derneşik şekilde yayınlandığını bildirdi.

Gaziantep Müzesi Müdürlüğünde kontratlı hafriyat bilimci şekilde fariza karşıcı Merve Kaçmış'ın intiharıyla alakalı müşterek suali Ersoy, şu biçimde yanıtladı:

"Kaçmış'ın intiharı dair bakanlığımız müfettişlerince yönetsel sormaca yürütülmüş, soruşturmaya esasi asar uzman kabilinden sayılmış, bütün kıymeti 920 liralık şekilde belirleme edilen kimi tarla asar bulunamamıştır. Bu eserlerin önemsiz ebatlarda, müzede binlerce örneği bulunan pişmiş toprak, tabak, bronz, enjeksiyon az daha asar bulunduğu belirleme edilmiştir. Sorumlu kişilerden dokunca öğrenim edilmiştir, alakalı personel dair lüzumlu yönetsel işlemler yapılmıştır. İntiharla alakalı adli sormaca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında. Bulunamayan 920 liralık bedelci 10 parçayla alakalı sormaca personeller dair Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığında bitmeme etmektedir."

Türkiye'de civar olacak debboy müzeler

Ersoy, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda debboy müze yapılmasına değgin istifham dair 130 salname geçmişe erbap İstanbul Arkeoloji müzeleri içerisinde 765 bin envanterlik belirti olduğunu, buranın hepsi Türkiye'deki müzelerde mevcut eserlerin dörtte bir tanesini barındırdığını söyledi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonunun laboratuvar ortamına da erbap mekanlarda korunum edilmesi, zelzele ve gayrı facia risklerine gönül rahatlığı korunması icap ettiğini vurgulayan Ersoy, şu biçimde konuştu:

"Bu nedenle hem İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne bununla birlikte bölgelerdeki gayrı müzelere ihtimam verebilmesi amacıyla İstanbul'un Avrupa yakasında Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda, Anadolu yakasında ise Maltepe'de bakanlığımız namına tahsis meydana getirilen alanlarda, dünyada çağcıl müzeciliğin uygulanmış bulunduğu katı baş döndürücü ülkede bulunduğu az daha himaye ve konservasyon merkezleri, doğrusu debboy müzeler oluşturulmaya başlandı. Bu Türkiye'de civar olacak."

Ersoy, bakanlıklarınca topluluğun eş ihtisas ve düşüncelerini içerecek biçimde Kürtçe, Ermenice, Arapça, Süryanice, Boşnakça, Azerice, Kazakça, Lazca, Zazaca, Rumca ünlü eserlerin hazırlandığını, Ahmedi Hani'nin Kürtçe yazdığı Mem ve Zin eserlerinden yola çıkılarak hazırlanmakta bulunan oyunun, Diyarbakır ve Van mevki tiyatrolarında nice kere temessül verdiğini bildirdi.

17 Haziran 2016 ile 17 Haziran 2021 ortada 1431 Kürtçe kitabın 1 milyon 310 bin skor basıldığını dile getiren Ersoy, Ahlat'ta meydana getirilen hafriyat ve yenileme çalışmalarına değgin de bilim verdi.

Ankara Millet Bahçesi'ne Türk Tarihi Müzesi

Ankara Millet Bahçesi'nde arsa düzlük Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi binasının aslına akıllıca biçimde onarılacağını bildiren Ersoy, "Bir bölümünde Türklerin Anadolu'ya gelişi, bu toprakları gayrimenkul edinişi, DOĞRU mevki geleneği çerçevesinde hars ve zanaat ilkin iktisap geçirmek az daha Anadolu'ya katmış bulunduğu değerlerin günümüze kadarki periyodunu anlatacak Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır." dedi.

Ersoy, Anadolu Medeniyetleri Müzesinin envanter kayıtlarında rastgele müşterek nakıs olmadığını, 195 bine DOĞRU eserin müzenin 23 değişik deposunda korunduğunu, Sayıştay raporlarında arsa düzlük durumun emektar sistemden acemi düzene geçişteki beceri müşterek mevzudan kaynaklandığını kaydetti.

Kuşadası Kongre Merkezi ile alakalı istifham dair de Ersoy, "TÜRSAB orayı bire üç maliyetle dünyalık etmiş. Gerekli kabahat duyurularında bulunduk. Yönetim Kurulu tarzı oldu, bizim bakanlığımızı dışarda bıraktılar." ifadelerini kullandı.

Buna müsaade vermeyeceğini vurgulayan Ersoy, "Bu mevzuda baş döndürücü da kaba büyüklenme koyuyorum. Devlete bire üç dünyalık ettikleri şeyi bana yutturma şansları yok. İzin de vermeyeceğim. Sonuna denli da takip edeni olacağım. İyi oruçlu bulunan biri, hile kuruluna bakanlığı alır." dedi.

Göbeklitepe tek bulunmadığı denli evren çapında tanımlanır bir duruma geldi

Azınlık vakıflarının seçimlerine değgin 2020'de muvakkat müşterek hal oluşturularak mihman talimatname düşüncesince müşterek salname müddet istendiğini anımsatan Ersoy, bu müddet dahilinde Nisan sonuna akıllıca yönetmeliğin çıkarılacağını söyledi.

Bakanlık içerisinde 2020 yılı Mart ayında Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının kurulduğunu ve kadro sayısının üç kıvrım artırıldığını kaydeden Ersoy, bu kapsamda devletler arası anlaşmaların önemine ayraç ederek, 9 ülkeyle arsıulusal anlaşmaların imzalandığını bildirdi.

Göbeklitepe'ye kifayetli alakanın gösterilmediği iddiasının doğruyu yansıtmadığını tamlayan Ersoy, Göbeklitepe'nin tek bulunmadığı denli evren çapında tanımlanır bir duruma geldiğini söyledi.

Ersoy, "Göbeklitepe'yi Güneydoğu Anadolu'nun halas reçetelerinden birisi şekilde görüyoruz. Göbeklitepe, Göbeklitepe'yle hudutlu değil. Şu anne denli yaptığımız hafriyat kontrolleri kararı 11 kıta şimdi benzeşim yerleşme noktayı bulduk. Bir tanesi Karahantepe'ydi. Ben onun güzeşte yıl müjdesini vermiştim. Toplam 12 oldu. 12 ile de hudutlu kalmayacak, 20'ye denli gidecek." niteleyerek konuştu.

Ersoy, bu emek harcamayı arsıulusal statüye getirdiklerini, Türkiye ve gayrimenkul dışından meydana getirilen bilimsel niteliği bulunan başvuruları da ikrar ettiklerini vurguladı. Göbeklitepe ve gayrı tepeleri ortamında barındıran Taştepeler bölgesinin, yapılacak dip tanıtımlarla dünyada öne çıkan müşterek derece biçimine geleceğini tamlayan Ersoy, "Mısır düşüncesince piramitler her neyse Türkiye için, Güneydoğu düşüncesince de Taştepeler o olacak." ifadesini kullandı.

"Paşinyan'a, parlamentoya müşterek betik yazdınız mı?"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, kiliselerin restorasyonlarına değgin sorusunu yanıt veren Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 21 kilisenin restorasyonunu tamamladığını söyledi.

Bakan Ersoy, "Benim zoruma revan şu oldu: Siz dediniz ki 'Yurt haricinde müşterek camiye müşterek nesne yapsalar ego ayaklanma ederim.' Azerbaycan'da Karabağ'da Şuşa'da yerle müşterek ettiler, çıkıp Ermenistan'a, Paşinyan'a, parlamentoya müşterek betik yazdınız mı? Keşke hacısı hocası bizim erbap çıktığımız denli erbap çıksın." niteleyerek konuştu.

Ersoy, Avrupa'da Osmanlı döneminden küsurat eserlerin restorasyonu düşüncesince TİKA ve VGM şekilde müracaatta bulunduklarını fakat müsaade verilmediğini laflarına ekledi.

"Turizmimiz baş döndürücü aşkın güzel gidiyor"

Dünya genelinde turizmin baş döndürücü çetin müşterek çağa girdiğini, 2020 ve 2021 verilerinde Avrupa'da iri ölçekli gezim karşıcı devletler ortada Türkiye'nin açıkça aralık önde bulunduğunu tamlayan Ersoy, Türkiye'nin gezim tarihinde civar kere İspanya'dan şimdi müşterek tomar gezgin ağırladığını söyledi.

Güvenli Turizm Sertifikası'nın önemine ve TGA'nın gerçekleştirdiği lansman faaliyetlerine dikkati çekici Ersoy, "Çok dip çalışmalarla sezona girerken ne dedik? 'Her koşulda kılıç 25 milyon gezgin 20 bilyon dolar geliri getireceğiz.' dedik. Geçen ay da bu rakamı 28 milyon gezgin 22 bilyon dolar dirimlik şekilde düzeltilmiş ettik. Turizmimiz baş döndürücü aşkın güzel gidiyor. Hiç aralık bırakmıyoruz. Muhtemelen 24 bilyon doları da yıl böylece yakalayacağız inşallah. Şu anda turizmcilerle el ele verdik, dip müşterek biçimde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Turizm sektöründe personelin aylak kalmış bulunduğu iddialarına yer veren Ersoy, turizmciler şekilde personel aradıklarını belirterek, "500 bin personel aylak diyorsunuz, dört dörtlük tersi kılıç 500 bin personel arıyoruz şu anda." dedi. Ersoy, kalifiye personel probleminin çözümü ile alakalı Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Meslek Liseleri'ne değgin imzalanan protokolün kazanımlarına değindi.

Sektör temsilcileriyle hazırladıkları cümle edep bilimi bilimi programlarını yılbaşından sonradan başlatacaklarını tamlayan Ersoy, verilecek eğitimlerle gelişigüzel yıl 25 bin personelin tüketicilere kazandırılmasını hedeflediklerini anlattı.

"TGA, 15 şahsiyet hile kurulundan oluşuyor"

TGA'nın oluşumuna değgin detayları paylaşan Bakan Ersoy, TGA'nın 4'ü amme 11'i hususi sektörden iktisap geçirmek az daha 15 şahsiyet hile kurulundan oluştuğunu, hususi sektörden mevrut 11 ferdin de bu sahanın kişi ortamında mecbur ayıraç usulüyle meydana getirdiği seçimle belirlendiğini anlattı.

Yapılacak masraflara kesim mümessillerinden oluşan üyelerin değişmeyen verdiğini tamlayan Ersoy, müstevli hasebiyle daima tahavvül yayınlayan koşullara gönül rahatlığı mukavim müşterek kuruluş oluşturulduğunu dile getirdi.

Turizm Teşvik Kanunu'na değgin eleştirilere müteveccih karşılık sağlayan Ersoy, organizasyon ile konaklama tesislerindeki uzmanlığı gereği yetkinin hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sınırlandırıldığını söyledi. Ersoy, "İlave müşterek mezuniyet yok. Tam tersi himaye yapılıyor, sınırlandırma getiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının da tahsis edeceği orman arazisini ilk herşeyden ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığından istem geçirmek ve Tarım ve Orman Bakanlığının akıllıca görüşü ve oluru ile arazinin dönemi alması mümkün. Yani icazet da kalkmış değil."

CHP'li Mürsel Alban'ın iddiaları

Yanan orman arazilerinin imara açıldığı iddialarına yer veren Ersoy, Bodrum Güvercinlik'teki arazinin tahsis işleminin 1997'de yapıldığını, 2006'da ise kesme arsa zamanının gerçekleştirildiğini, yangının ise 2007'de çıktığını söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın iddiaları dair Bakan Ersoy, Alban'ın kendisi dair şimdi evvela de ithamlarda bulunduğunu, bunun dair açmış bulunduğu davayı kazandığını anımsattı.

İddialara değgin Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"1974 senesinde münfail bulunan ağababa mirası Bodrum Torba'daki arazinin terki bulunan ve fiiliyatta gerekseme bulunmadığı düşüncesince şehremaneti kabilinden tek açılmamış hemen kağıt üzerinde bulunan yolun, firmamın talebi şimdi yokken seneler evvela Bodrum CHP Belediyesinin yolu kaldıran totaliter tasar değişikliği talebinde bulunması, bu istekten seneler sonradan bitişik parsellerin de kuruluşa ilgilendiren olması nedeni ve arazilerin birleştirilmesi düşüncesince meydana getirilen müracaat kararı denktaş parsel azami bedel tespiti ile başlamış bulunan açıkça artırmayla şirketin bırakma etmiş bulunduğu arazinin gine kuruluşa bedeli karşılığı satılması işlemidir. Satıştan elde edilmiş dirimlik de devlete söyleme kaydedilmiştir."

Arazinin iri olmadığını tahminî 800 metrekarelik müşterek alandan bahsedildiğini dile getiren Ersoy, "Sanki müşterek kir varmış az daha anlatılıyor gelişigüzel seferinde."dedi.

Bakan Ersoy, Alban'ın iddialarına değgin lüzumlu türel süreçleri pazartesi bakımından başlatacaklarını laflarına ekledi.

Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, değgin ve münasebetli müesseselerinin 2022 yılı bütçesi ikrar edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler