USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı. Yeni kurulan kurumumuz, cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini istikbal etmek düşüncesince müesses birlikte dayanak kurumu." dedi.

Bakan Ersoy: Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı
18-11-2022 02:05
TBMM

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Özel tiyatrolara ve beyazperdeye dayanaklık kılmak sağlanmadığı eleştirilerini bildirme edemeyeceğini tamlayan Ersoy, hususi tiyatrolara maruz desteğin 10 kıvrım arttığını dile getirdi.

Sinema desteklerinde ağır ortak artma yaşandığına ayraç fail Ersoy, 1990-2002 yılları ortada 5,4 milyon dolar bulunan beyaz perde sahası desteğinin, 2005-2022 ortada 47 kıvrım artarak 253,2 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Ersoy, Kapadokya Alan Başkanlığının çalışmalarının iyice kalburüstü olduğunu, başkanlığın, siyaseten kimsenin atılganlık edemeyeceği yapıları yıktığını, bu kapsamda 400'den ortak tomar gümrüksüz binanın yıkıldığını anlattı. Ersoy, dulda bayındırlık planı bittikten sonradan akla yatkın yapılanmalar olacağını, Kapadokya Alan Başkanlığının bu süreci süratlendirmek düşüncesince çalıştığını tabir etti.

"Hiçbir cemevi bizlere bağlanmadı"

Ersoy, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının, ortak dayanaklık kılmak kurumu bulunduğunu vurgulayarak, "Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmadı. Yeni kurulan kurumumuz cemevlerinin ihtiyaçlarını, eksiklerini istikbal kılmak düşüncesince müesses ortak dayanaklık kılmak kurumu. Hiçbir cemevi bizlere bağlanmadı." dedi.

Meclis'ten sabık kanuncu düzenlemeyle cemevlerinin aydınlatma, su, bakım, onarım, bayındırlık problemi kadar ihtiyaçlarının karşılanacağını dile getiren Ersoy, laflarını şöyleki konuştu:

"Bu kuruluşa ortak başvurma yok ise kısaca ortak eksik, gerekseme talebinde bulunulmamışsa cemevleriyle ortak birlikteliği kurulmuyor. Cemevi özlük bizlere başvurursa, 'Benim bu ihtiyaçlarımı karşılayın' derse tığ dayanaklık kılmak oluyoruz. Sonuçta vatandaşın ihtiyaçlarını, taleplerini istikbal kılmak devletin görevi. Devlet bununla alakalı baş döndürücü ağır ortak hamle attı. Bu gereksinimleri gelecek vazifesini de bizim bakanlığımıza verdi. Biz de yavaş yavaş bunları gerçekleştireceğiz, Alevilik-Bektaşilik üstüne mastır ve doktorasını yapmış bilirkişi ihvan görevlendirilecek. Devlette önceki kere ortak Alevi-Bektaşi cemevi kariyer uzmanlığıyla alakalı ortak düzlük açık oldu."

Özel klonlama harçlarına ilişikli ortak suali da cevap veren Ersoy, gelirin anayasa ve yönetmeliklerle tamlanan kökler ve esaslara uyarınca manzume birliklerine, kültürel planlara ve yatırımlara harcandığını ve Sayıştay çeşidinden denetlendiğini kaydetti.

Ersoy, Telif Hakları Yasası çalışmalarının sene böylece tamamlanmasının öngörüldüğünü, manzume birliklerinin uzlaşamamasından meydana gelen mesail bulunduğunu vurgulayarak, "En böylece onlara hakkıyla gelirlerini arttıracak ortak yöntem önerdim. Bu formülde aralarında uzlaşmaya ulaşmak üzereler. Kanun değişikliğine icap kalmadan o işi de çözeceğimize emniyetli olabilirsiniz." dedi.

Turizm verilerinde, günübirlikçilere ilişikli sayıların da toprak almış olduğu yönündeki eleştiriler üstüne Ersoy, bu sayının umumi nicelik ortamında yüzdelik 1'i geçmeyeceğini dile getirdi.

Ersoy, birtakımı milletvekillerinin, "turizmde rakip ülkelerle kıyaslandığında baş döndürücü elleme ortak başarım gösterilmediği" yönündeki tenkitlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hükümet şekilde pandemiyi baş döndürücü elleme yönettikleri düşüncesince 2021'de gayrı devletlere uyarınca baş döndürücü çabuk ortak depar belgesi yakaladıklarına dikkati çekici Ersoy, şöyleki konuştu:

"2021'de 2020'ye uyarınca diğerlerinin baş döndürücü üstünde depar belgesi yapmış olduğunuz düşüncesince 2022'de çıkışımız onlar kadar olgunlaşmamış olabilir. Gerçek manada hakikatı gitmek istiyorsanız o devir 2019 ile 2022'yi muvazene kılmak lazım. İlk 7 maaş veriler kıyaslamasını vereceğim size. 2019-2022 karşılaştırması insan şekilde İspanya eksiklik 18, İtalya eksiklik 29, Yunanistan eksiklik 12, Türkiye eksiklik 7 fakat sene böylece eksiklik 2 kapatacak. Arada baş döndürücü ağır ayırt var. Gelirlere bakarsak İspanya eksiklik 6, İtalya eksiklik 13, Yunanistan eksiklik 4, Türkiye müspet 14, sene sonu inşallah müspet 20 ve üstünde kapatacak."

Ersoy, turizmciler düşüncesince insan başı gecelik gelirin ehemmiyetli ortak çeşit olduğuna ayraç ederek, "Bu da 2019'da 73 dolarmış, 2021'de 81 dolara, bu sene de 90 dolara çıkmış. Burada baş döndürücü ağır ortak artma var." dedi.

"Gayet adaletli ortak sistemimiz var"

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) saydam olmadığına müteveccih eleştirilere cevap verici Ersoy, TGA dümen kurulunun ağırlıklı şekilde bölüm mümessillerinden oluştuğunu, ne bölüm paydaşının birçok genelev alacağının TGA'ya meydana getirdiği ulama oranı oranınca belirlendiğini anımsattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Gayet adaletli ortak sistemimiz var. 18 koltuğun yalnızca ikisi devletin. Buna cevap ulama oranı şekilde eşme aktarıyoruz bakma olarak. Parayı ödeyen şahısların seçtiği temsilcilerin paranın nereye harcanacağına değişmeyen vermesi kısaca bütçelere tığ değişmeyen vermiyoruz. Toplanan paranın nereye, nite harcanacağına dümen oturmuş değişmeyen veriyor." dedi.

Kültür ve turizmin bütçesinin denk dağıtılmadığına ilişikli eleştirilere yer veren Ersoy, kültüre müspet ayrımcılık yaptıklarını, ilkin turizmden mevrut basar kebap kapital meta gelirlerini, hararetli halde kültür, sanata, kültürel yatırımlara ayırdıklarını söyledi.

"Benim firmamın, ülkemi envestisman düşüncesince yeğleme etmesinin nesi kötü"

Kendine ilişik ortak şirketin devletten heveslendirme almış olduğu iddiasını yanıtlayan Ersoy, teşviklerin akıbet 40 senedir verildiğini ve yalnızca Türkiye'de değil, gezim geliri efdal devletlerde de geçerli ve oralardan kopyalanan ortak mekanizma bulunduğunu anlattı.

Bu teşviklerin, taahhütlerin gerçekleştirildiği miktarda ve gerçekleştirdikten sonradan kullanıldığını vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:

"Yani bu belgeyi size veriyor fakat taahhütlerinizi namına getirdiğinizi ispatladıktan sonradan yapıyor. Bu halde kullanıldığı düşüncesince ilkin kuruluşların efdal miktarda kullanımı heveslendirme ediliyor. Yani bakanlık, ülkeler bunu heveslendirme ediyor. Zaten 'Nolur henüz yükseğini al' diyerek size geliyor. Özetle ülke haricinde envestisman yapılması namına devletimizde envestisman yapılsın diyerek maruz teşvikler. Üstelik bu belgeyi bildirme kılmak düşüncesince de icra vekili olmanıza icap yok. Siz, bu salonda mevcut rastgele bir tanesi ve ya rastgele ortak yatırımcının, 'turizm yatırımı yapıyorum' demesi ve taahhütte bulunması yeterli. Yani kimsenin hakkını da gasp etmiş değiliz. Şimdi anca ortak nesne çıkıyor ki benim firmamın, ülkemi envestisman düşüncesince yeğleme etmesinin nesi kötü?"

İhracatçı Meclisinin verilerine göre, alakalı şirketin akıbet 10 yılda konaklama sektöründe en ortak tomar döviz getiren şirket bulunduğunu tamlayan Ersoy, "Ben yapmıyorum. Benim firmam alıyor. Ben yokum bile. İçlerinde güçlü değilim. Firma özlük dünyasına 20 senedir nite bitmeme ediyorsa bitmeme ediyor. Firma da doğrusunu yapıyor. Kendi ülkesine de görev ediyor." ifadelerini kullandı.

Üzerinde otel işlenmiş tahsise erbap ortak şirketin hisselerinin, özlük firmasınca satın alınmasına müteveccih soruya ise Ersoy, "Burada birincil muamele kavuşum tahsisi ise 2000 senesinde yapılmış. Otel 2010'da hizmete girmiş, kuruluşların hisseleri de 2020'de olmuş. Burada benim icra vekili şekilde kullandığım ortak ölçüm yok. Bir şirket gidiyor apayrı şirketin hisselerini satın alıyor. Tamamen ticari ortak işlem. Bunu neymiş şaibeli ortak işlemmiş kadar göstermenin mantığını anlamıyorum." karşılığını verdi.

Çeşme Turizm Projesi

Bakan Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Çeşme Turizm Projesiyle alakalı eleştiriler üstüne Ersoy, bunun hazırlop müstahzar ortak plan olmadığını, yazı ve plan kararlarına altlık yapılanma kılmak neredeyse 14 üniversiteden, 40 akademisyenin katkısıyla anlatım hazırlandığını anlattı.

Projeye siyaseten gönül rahatlığı çıkılmasına üzüldüğünü tabir fail Ersoy, "Projeyi hazırlarken siyasal tek yaklaşımda bulunmadım. Bana ne partimden ne Cumhurbaşkanımızdan siyasal tek telkinde de bulunulmadı. Tamamen elleme niyetle akla yatkın ortak plan açıklandı." diyerek konuştu.

Bakan Ersoy, ara böylece plan askıya çıktığında, korunması müstelzim yerlerin korunduğunun görüleceğini söyledi.

"Her sene 5'er site arttıracağız"

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne birtakımı sanatçıların çıkarılmadığı yönündeki eleştirileri Ersoy, "İsimlerini vermeyeceğim baş döndürücü ehemmiyetli 4 Kürt sanatçıyı çağırma ettik tığ o festivallere. Kabul edemediler. Muhtemelen mahalle baskısına sunulan kaldılar." diyerek yanıtladı.

Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni yaşama geçirerek, firez ve sanatı, turizmin tanıtımı düşüncesince de kullandıklarına ayraç ederek, "Kendi kendine etkin dobra ortak ekosistem yarattık. Çok da elleme çalışıyor. Talep de baş döndürücü iyi. Her sene 5'er site arttıracağız." ifadesini kullandı.

Dara Antik Kenti'nin imara açılacağı iddialarına da Ersoy, "Dara Antik Kenti ortak numara derecede sit alanı. İddia ettiğiniz parsel bizim sit alanlarının dışındaki ortak alan." karşılığını verdi.

"Büyük ortak atak performansı sergilendi"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 43 kilisenin restorasyonunun tamamlandığını, 7 kilisede restorasyonun sürdüğünü, 2 kilisenin projelerinin tamamlandığını, 3 kilisede plan çalışmalarının bitmeme ettiğini bildirdi.

Roman müzisyenlere dayanaklık kılmak olunmadığı yönündeki eleştiriler üstüne de Ersoy, müstevli sürecince desteklenen 40 bin müzisyenden yarısını Romanların oluşturduğunu dile getirdi.

Ersoy, 4,5 yılda kültür, konuşma ve uygarlık inşasında şişman atılımlar yaptıklarını tabir ederek, "Hemen doğrudan rastgele bölgede kâffesi zamanların sıçramalarını başardık. Sahne gösterilerimiz, etkinliklerimiz ve sanata değgin üretimlerimizde, yaşanmış bulunan pandemi krizine karşın şişman ortak atak performansı sergilendi. Bu fakat koyu ortak kültürel birikim, dilek ve aşkla, heyecanla, açık deniz ortak zevahir ve hararetli çalışmayla olur." diyerek konuştu.

"Bakanlığın İstanbul makamının AKM'de olmasında yarar var"

İstanbul'daki Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) icra vekili odası bulunmasının eleştirildiğini anımsatan Ersoy, burada namına hususi şekilde mukassem ortak katın bulunmadığını söyledi. Ersoy, "Bakanlığın İstanbul makamının orada olmasında yarar var, dokunca yok. Çünkü ora baş döndürücü şişman ortak kompleks. İstanbul'daki konuşma birimlerimiz ağırlıklı şekilde orada. Onların akla yatkın yönetilip, o merkezin de akla yatkın işletilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilişikli ve münasebetli müesseselerinin 2023 yılı bütçesi bildirme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler