USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunan mevkidaşına: (Eski dostum nereye gitsek arkasından koşuyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı'yla birliğini güçlendiren Türk dünyası bundan sonra acemi ortak jeopolitik gerçeklik. Tüm evren beğenisini oraya vermeye başladı. Bugün (Yunanistan Dışişleri Bakanı) Nikos Dendias da doğrudan soluğu orda al

Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunan mevkidaşına: (Eski dostum nereye gitsek arkasından koşuyor'
05-12-2022 18:08

 

Bakan Çavuşoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde “Türkiye'nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası” mevzulu konferansa katıldı.

Düzenlenen programda mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Uluslararası dizge yetersiz. Birleşmiş Milletler de (BM) yetersiz, Avrupa Birliği de (AB), Avrupa Konseyi de yetersiz. Birkaç güneş evvela NATO toplantısındaydık. NATO'nun toy önemli konsepti var. Daha canlı bir duruma getirmeye çalışıyoruz. Sınama ve tehditler dair şimdi çalışan olsun diyoruz. Bunun düşüncesince de yıldırıcılık de var. Bu çetin dönemlerde, arsıulusal sistemin de çıtırbom bulunduğu vakitlerde üstünlük alacak, tarz gösterecek, önderlik edecek müteşebbis güçlere gerekseme var. Bugün gururla söylerim. Türkiye bu güçlerin başlangıcında geliyor” dedi.

Türkiye'nin geçimsizlik ve arabuluculukta evren müşterek bellik biçimine geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyanın en iri 3 örgütünde de (BM, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı) Arabuluculuk Dostlar Grubu Eş Başkanlığı'nı işleyen müşterek tane diyar bulunduğunun altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, Amerika ve Rusya'nın ihsas başkanlarının Türkiye'nin ev sahipliğinde müşterek araya gelmesine değinerek, “Bir araya vürut nedenleri önemli. Çünkü bu harp müşterek zamanlar herkesin düşünce etmiş bulunduğu müşterek obje var. Nükleer tabanca kullanılacak olan mı, kullanılmayacak mı? Kullanıldığı devir dünyayı müşterek felaketin beklediğini tamamımız biliyoruz. Bu çeşit riskleri düşürmek düşüncesince de bu çeşit kurumları da müşterek araya bildirmek önemli” niteleyerek konuştu.

“Türkiye bugün toptan diplomaside en güvenli aktörlerden müşterek tanesidir”

Dış politikanın güvenlik meselesi bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “Türkiye bugün toptan diplomaside en güvenli aktörlerden müşterek tanesidir. Çünkü kılıç ne söylüyorsak onu yapıyoruz, ne yapıyorsak da onu söylüyoruz. Herkes kimin ne söylediğini görüyor. Türkiye bu prensipli tutumları sebebiyle güvenli müşterek aktördür” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, İstanbul Tahıl Anlaşması sebebiyle hububat fiyatlarının 2008'den buyana en faziletli düşüşünü yaşadığını ve Türkiye'nin müşterek besin krizinin önüne geçtiğini söyledi.
“Önümüzdeki süreçte doğalgaz ve ya canlılık derdi çekeceğiz niteleyerek düşünce duyan mevcut mı”
Dünyada yaşanmış olan erke krizine erinç atılmış adımlarla hem Türkiye'de aynı zamanda yakınlarda erke güvenliğini artırdıklarının altını çizen Bakan Çavuşoğu şöyleki bitmeme etti:

“Bu yıl Avrupa'ya baktığımızda engellemeler mevcut lakin rezervleri de var. Bu dobra müşterek şey. Ama doğacak kışa müteveccih aşırı ağırbaşlı endişeler var. Bugün bu krizi canlı nice diyar var. Türkiye'de faziletli erke fiyatlarından tamamımız şikayetçiyiz. Bugün Türkiye'deki para şişkinliği payı yüksek. Göreceli namına öbür devletlerde de aşırı artıyor lakin bizimki az buçuk şimdi yüksek. Bunu halletmek de bunu bertaraf etmek de bizim sorumluluğumuz. Rusya'dan aldığımız doğalgaz fiyatı da 3-4 katına çıktı. Her ne denli büyüklük desteklese de fiyatlarla ilgilendiren müşterek şikayetimiz var, doğru. Aranızda bu yıl yahut önümüzdeki süreçte doğalgaz ve ya canlılık derdi çekeceğiz niteleyerek düşünce duyan mevcut mı? Yok. Çünkü bu senelerdir seyrettiğimiz önemli politikaların müşterek neticesidir.”
İsveç ve Finlandiya'yla imzalanan Üçlü Muhtıra'ya bağlı mütekellim Çavuşoğlu, “FETÖ ile PKK/YPG evvel kere vasıtalı da olsa NATO'nun belgesine girdi. Zirve bildirgesi bu belgeye de atıfta bulunuyor. Bu yıldırı örgütlerinin bu belgelere girmesi düşüncesince çalıştık” dedi.

“Eski dostum nereye gitsek arkasından koşuyor”

“Türk Devletleri Teşkilatı'yla birliğini güçlendiren Türk dünyası bundan sonra toy müşterek jeopolitik gerçeklik. Tüm evren merakını oraya vermeye başladı” diyen Çavuşoğlu, “Bugün Nikos Dendias da elden soluğu orda aldı. Bazı ziyaretlerde bulunuyor. Nereye gitsek arkasından koşuyor esen olsun benim emektar dostum. Dertliler, zira KKTC, Semerkant'taki zirvede rasıt unsur oldu. Bu müşterek başlangıç. Paniğe kapılmanın nedenleri de doğacak olan. Türk dünyasıyla da iş birliğimizi ve dayanışmamızı artırmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Cezayir'in Oran şehrine müşterek başkonsolosluk açılacağını duyuran Çavuşoğlu, Cezayir'de yatırımların bulunduğunu ve Cezayir'in, Türkiye'nin ilişkilerini akıbet yıllarda geliştirdiği devletlerin başlangıcında geldiğini belirtti.
“Avrupa'ya da odaklanmamız lazım”
Avrupa'nın şu anda Türkiye'ye gereksinimi bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Avrupa'nın ortasında harp var. Avrupa'da aşırı ağırbaşlı krizler var. İçerisinde olduğumuz müşterek kıtanın muvazeneli olması ekonomisinin büyümesi bizim yararımıza. Bazıları, ‘Avrupa'nın ekonomisi kötü, erke krizi yaşıyor. Oh olsun' diyor. Ama realist düşünecek olursak bu bu menfi gelişmelerin bizlere yansıması da olumsuzdur. O sebeple şu anda Avrupa'ya da müşterek o denli odaklanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Mevlüt İşli - Mert Cerrahoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler