USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'de canlı kısaca 100 bin Ahıska Türkü'ne yurttaşlık verildi

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de canlı kısaca 100 bin Ahıska Türkü'ne yurttaşlık ve derinlemesine devre tevakkuf izni verildiğini belirterek "Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar dolayısıyla kardeşlerimizin beklentilerini baştan sona baş başa çözüme kavuşturuyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'de canlı kısaca 100 bin Ahıska Türkü'ne yurttaşlık verildi
10-12-2021 17:00
Antalya

Dünya Ahıska Türkleri Birliğinin (DATÜB) "4. Olağan Genel Kurul Toplantısı", Antalya Kundu tesisler bölgesindeki müşterek otelde düzenlendi.

Açılışa devir içi bağlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dünya Ahıska Türkleriyle devir içi de olsa müşterek araya gelmekten devlet duyduğunu belirterek çağırma düşüncesince Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov'a teşekkürname etti.

Bugün esasen başkanlığa seçilen Kassanov'u ve dünkü yönetimi kutlama fail Çavuşoğlu, DATÜB çatısı altında bugüne derece fariza verenlere teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, 1944'te 100 bin Ahıska Türkü'nün vatanlarından koparılarak filiz edilmesinin 20. asrın en iri acılarından birisi bulunduğunu tabir etti.

Bunun Türk milletinin yüreğinde müşterek çıban bulunduğunu özetleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"77. sene dönümünde sürgünde yaşamını kaybeden Ahıskalı kardeşlerimize Allah'tan yağmur diliyorum. Bu acıyı bakın ozan ne tabir etmiş, 'Harap he Ahıska'nın köyleri, dev yurduna döndü iyi evleri, sadakatli kişileri, yürekli erleri, kırıldı insanları, dilleri hani? Ne efsus ki filiz çilesi bununla da kalmadı. Göçtükleri yerlerde çatışmalardan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimiz bazı bazı esasen toprak değişmek mecburiyetinde kaldı. Gürcistan'dan Ukrayna'ya, Orta Asya'dan ABD'ye ayrımlı alanlarda kestirmece 600 bin Ahıskalı soydaşımız mevcut güçlükle Türkiye hepsinin vatanı ve Türkiye herhangi müşterek devir Ahıskalı Türklerinin yanındadır. Komşumuz Gürcistan gözetiminde yaptığımız girişimler sonucunda, bugün 1700 Ahıskalı kardeşimiz anne vatanına döndü."

"3 bine andıran Ahıskalı Bitlis ve Erzincan'a yerleştirildi"

Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve TİKA üzere kurumların DATÜB ile bu arada Gürcistan'a devir yapanlara dayanak verdiğini özetleyen Çavuşoğlu, "Türkiye'de canlı kestirmece 100 bin insana yurttaşlık ve derinlemesine fasıl durma izni verildi. Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar dolayısıyla Türkiye'ye yerleşen kardeşlerimizin ikamet, düzentileme izni, yurttaşlık üzere beklentilerini daima beraberce çözüme kavuşturuyoruz." diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, 3 bine andıran Ahıskalının Türklerin Anadolu'daki geçmiş yurtlarından bulunan Bitlis'in Ahlat ve Erzincan'ın Üzümlü ilçelerine yerleştirildiğini belirtti.

İstihdam müdahale hepsi ihtiyaçlarının karışlanması düşüncesince hepsi devletin kurumlarıyla çalıştıklarını özetleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının kemiksiz olduğunu, ne dünya haricinde ne dünya içre Ahıskalı Türklerin tek devir bekâr bırakmayacaklarını vurguladı.

"Türklüğünü tek devir unutmadılar"

Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da canlı Ahıskalılara salgınla mücadelede tıbbi materyal desteği verdiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Ahıska Türklerinin bulundukları devletlerde örgütlenmeleri, kimliklerini, dinlerini, dillerini, kültürlerini korumaları baş döndürücü önemli. Ne bahtiyar ki Ahıskalı kardeşlerimiz hepsi zorluklara karşın göçlere karşın öz benliklerini korudular. Dilini, dinini korudular, Türklüğünü tek devir unutmadılar." dedi.

Türkiye adına lazım destekleri vermeye bitmeme edeceklerini tamlayan Çavuşoğlu, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Bir gayrı ehemmiyetli bap soydaşlar arasındaki bütünlük ve el birliği ruhunun korunması. Hepimizin günce yaşamda ayrımlı görüşlerimiz, hayatlarımız mümkün güçlükle bahis konusu Ahıska Türkleriyse ve onların haklarıysa bu birliğimizi, beraberliğimizi hemen korumakla yetinmeyip bunu baş döndürücü hâlâ güçlendirelim. DATÜB'ün çalışmalarını ölçüm ediyoruz. Kurulda 9 ülkeden mevrut kardeşlerimiz var. Antalya'da da baş döndürücü sayıda canlı Ahıska Türklerimiz var. Fiziken kişi şehrimde meydana gelen uygun kurulda koçuşmak arzu ederdim fakat toplantılarım düşüncesince katılamadım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler