USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği vazifesini Ömüraliyev devralacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliği görevine liderlerin onayıyla Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev'in geleceğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu: Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği vazifesini Ömüraliyev devralacak
10-11-2022 14:06
Ankara/Semerkant

Bakan Çavuşoğlu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Hazırlık Toplantısı’nda konuştu.

İki ay evvela Şanghay İşbirliği Teşkilatı Toplantısı düşüncesince de Özbekistan'da bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, İstanbul'daki toplantında alanda yaşanmış bulunan gelişimleri daima baş başa ele aldıklarını, çetince kuma dönemden geçildiğini, andıran istişarelerin sürdürülmesi ve menfaatlerini şoklara dayanabilen kılacak itidalli ve derinlemesine vadeli stratejiler geliştirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Yalnız taşla cidar olmaz, bekâr direk orman olmaz." atasözüne atıfta bulunarak, şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul Zirvesi'nde onama ettiğimiz Türk dünyası 2040 Vizyon belgesi, derinlemesine önel düşüncesince ehemmiyetli kuma hamle oldu. Bunun evvela 5 salname yürütüm kılavuzu bulunan izlem belgesini sonuncu bir duruma bildirmek fasıl başkanlığımızın önceliklerinden birisiydi. Bunların yaşama geçirilmesini ısmarlamak her insanın kuma görevi. Bu geçerli durum kuma taraftan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya baştan öne çıkıyor.

Aramızdaki linkleri ve eriştirme koridorlarını geliştirmemiz kuma zorunluluk. Bu hedef, hem görünüş belgesinin hem izlem belgesinin ehemmiyetli kuma unsuru. Yarın onama edilecek ticaretin kolaylaştırılması izlem belgesi, basitleştirilmiş gümrük koridoru ve arsıulusal tıknaz ağırlık taşımacılığı anlaşmaları sevinme verici."

Azerbaycan-Kazakistan-Özbekistan'la müselles süreçlerine ehemmiyet verdiklerini ve bunları bitmeme ettireceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Türk Konseyinin Türk Devletleri Teşkilatına kurumsal dönüşümünün vizyoner adımlar atmayı gerektirdiğini, fasıl başkanlıkları esnasında bu mevzuda ehemmiyetli icraat yapıldığını tabir etti.

Çavuşoğlu, yarınki doruk ile kurumsal transformasyon vizyoner adımlarını ehemmiyetli kuma noktaya getireceklerine ayraç ederek, "Nahçıvan Anlaşması'nda ayrım karşıcı protokolün liderlerimizce kabulü ile türel altyapıyı tamamlamış olacağız. Protokolün teşkilatımıza kimlerin teleskop olabileceğine müteallik hükmüne arkadaşlarımız evvel çalıştı." diyerek konuştu.

Türk Yatırım Fonunun kurulması kararının Türkiye'nin fasıl başkanlığındaki ehemmiyetli adımlarından birisi olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, bu mevzuda ev sahipliği hazırlamaya anık olduklarını, bu manada onama edilirse Bişkek'te de güçlendirilmiş kuma şubesinin açılmasını İstanbul'da öneri ettiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Varlık dalavere firması modeli, hem görüntü kaynaklarının henüz çalışan idaresi bununla beraber arsıulusal pınar terazi itibarıyla en akıllıcasına intihap olacaktır." dedi.

"Her devir destekçisi olacağımızı bildirmek isterim"

Çavuşoğlu, TDT Sekretaryasının bugünlere gelinmesinde aşırı ehemmiyetli katkıları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Genel Sekreter Baghdad Amreyev ve kadrosunu kutlama ediyorum bununla beraber kendilerine huzurlarınızda teşekkürname ediyorum. Yeni Genel Sekreterimiz Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev rolü erte liderlerimiz onayıyla devralacak, namına de başarılar temenni ediyorum ve herhangi kuma devir destekçisi olacağımızı buradan bildirmek isterim."

AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım'ın verdiği öneriler düşüncesince de teşekkürname fail Çavuşoğlu, Yıldırım'ın geçirdiği kaymakamlık hasebiyle aralarında olamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, konukseverliğinden ötürü Özbekistan'a teşekkürlerini iletti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler