USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Dış politikamızı ulusal değerlerimiz ve çıkarlarımız, sahadaki gerçekler, olanak ve yeteneklerimiz yerine özetleyebileceğim üçgen ortak üçayak için çatı ediyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz
23-12-2021 19:59
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilkelerden ödün vermeden esas ortak yaklaşımla diplomatlık yürüttüklerini belirterek "Biz de degaje ortak coğrafyada diplomatik öncecilik üstünlüğüne alakalı realist ortak aut siyaset izliyoruz. Olayların bizi yönetmesine müsaade vermeden, tepkisel değil proaktif ortak diplomatlık anlayışımız var." dedi.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneğince (UIK) devre içi planlı Uluslararası Güvenlik Akademisi’ndeki kapanış oturumuna katılarak müzakere önleyen Çavuşoğlu, güzeşte yılki konuşmasında toptan hale bağlı tespitler yaptığını ve buna mucibince uyarladıkları aut siyaset adımları huzur da bilgelik verdiğini hatırlattı.

O çağda Kovid-19'un korkutucu boyutlarda olduğunu, aşılamanın daha başlamadığını ve ziyasız ortak tablonun bulunan bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, demin ise salgının sürdüğünü, toy varyantların herkesi huzursuz ettiğini fakat insanın gelişigüzel güçlükle bulunduğu kıl payı salgınla da nite yaşayacağını konuşmaya ve öğrenmeye başladığını söyledi.

Çavuşoğlu, güzeşte sene umumi akımları anlatırken esasta bunların ortak süredir mevcud eğilimler olduğunu, salgının bu süreçleri hemen hızlandırdığını dediğini hatırlatarak "Gerçekten de toptan düzenlilik ortamındaki kırılganlık artıyor. Soğuk harp sonrası baştan iri çelim rekabeti Ukrayna, Balkanlar, Karadeniz, Tayvan, Güney Çin Denizi kıl payı değişik bölgelerde gerilimleri körüklüyor. İklim değişikliği, terörizm, siber saldırılar, kesintili huruç ve müstevli kıl payı nispetle çağdaş sınamaların tesirleri gelişigüzel yerde hissedilir bir hale geliyor." diyerek konuştu.

Küresel sistemde dönemin akışının da hızlandığına ve toy buluşların arasının kısaldığına dikkati çekici Çavuşoğlu, defans paradigmasını muhavvil silahlı insansız iklim araçlarının (SİHA) bulunan operasyonel kapasitelerine ulaşalı 10 sene bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, gelişigüzel ay toy ortak keşifle huzur karşıya kalındığını, Çin donanmasının büyüklüğünün ABD’yi geçtiğini ve hipersonik füzelerin defans konseptlerini değiştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Her şeyin bu genişliğinde aceleci değişmiş bulunduğu ortak ortamda arsıulusal ilişkilerde hala asayiş en ehemmiyetli hususlardan bir tanesi İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan arsıulusal düzen. Cep telefonlarımıza yahut iPad'lerimize güçlü biraz haftada ortak yazılım güncellemeleri geliyorken arsıulusal sistemin 80 senedir güncellenmemiş olması ilkin BM kazanmak kıl payı sistemin sorunlara hal bulmasını zorlaştırıyor. Pandeminin geçmiş günlerinde baş döndürücü taraflılığa bulunan gerekseme ortak yalpı hâlâ ortaya çıkmıştı. Bu yolda, sonuç 1 yılda ağır ortak açıklık kıvrım edildiğini söyleyemeyiz. Ancak gene de baş döndürücü taraflılık ve el donanması kıl payı kavramların en azından söyleyiş düzeyinde hâlâ öne çıktığını görüyoruz. Biz de bunu tamamı konuşmalarımızda daima vurguluyoruz. Muhataplarımızın da vurguladığını görüyoruz."

Çavuşoğlu, bu dönüşümün karşısında politikaları ve ellerindeki enstrümanları daima güncellediklerine ayraç ederek bunun ortak ek süre olmadığını, buna âşıklı olduklarını ve çakılı kalıplar içre cereyan ika şanslarının olmadığını vurguladı.

Bugün Rusya ile Ukrayna ve Rusya ile NATO arasındaki rekabetin kazalı boyutlara tırmandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya’yla şümullü ilişkilerimiz var diyerek de ilkelerimizi ve Ukrayna’yla yaklaşan ilişkilerimizi namevcut sayacak değiliz. Bunun kıl payı baş döndürücü sayıda kavi denklemde, dönemin ruhu ve ulusal güvenliğimiz ne gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bu tekaüt ortak iş, fakat diplomatlık de bunun düşüncesince var." halinde konuştu.

Yeni evren düzeni ve dönüşüm

Çavuşoğlu, toy ortak dünyanın kurulduğunu, bu toy düzenin kuruluşunu izlemekle yetinemeyeceklerini, gelişigüzel şeyden evvela bu dönüşümün akla yatkın okunması ve akla yatkın teşhislerde bulunulması icap ettiğini belirterek "Dış politikamızı ulusal değerlerimiz ve çıkarlarımız, sahadaki gerçekler, olanak ve yeteneklerimiz yerine özetleyebileceğim üçgen ortak üçayak ile alakalı çatı ediyoruz." ifadesini kulandı.

İnsani aut politikanın ilkelere, müteşebbis aut politikanın da sahadaki gerçeklere dayandığını vurgulayan Çavuşoğlu, güzeşte hafta sonu 38 Afrika ülkesinden 16 mevki ve hükûmet başkanı ile 100 bakanın İstanbul'a geldiğini hatırlattı.

Afrika ile bu çapta zirveleri baş döndürücü az mevki yahut kuruluşun gerçekleştirebildiğine ayraç fail Çavuşoğlu, "Böyle ortak doruk yapabilmemizin temelinde de hem prensipli hem canlı aut siyaset anlayışımız yatıyor. Bu zirvenin temasında da vurguladığımız üzere, kalkınma ve zenginlik alternatifini Afrika’yla baş başa yürüyoruz. TİKA, THY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Diyanet, Kızılay, Maarif Vakfı kıl payı kuruluşlarımız ve sağlam baş döndürücü çırçıplak maşer kuruluşumuz Afrika’nın en ücra köşelerine genişliğinde ulaşıyor." diyerek konuştu.

Çavuşoğlu, bugün Türkiye Müteahhitler Birliği heyetini bildirme ettiğini ve faaliyetleri huzur bilgelik aldıklarını anlatarak "Diğer iş insanlarımız da karışma bu ameliyat Afrika’nın gelişigüzel köşesinde izler bırakıyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, mavera taraftan Libya, Somali, Sudan, Etiyopya, Gine, Mali kıl payı nice ülkedeki sorunlara barışçıl hal çabalarında Türkiye'nin en ehemmiyetli erkek oyuncular ortada bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin caydırıcı gücü

"İlkelerimizden ödün vermeden, diplomasimizi realist ortak yaklaşımla yürütüyoruz." diyen Çavuşoğlu, burada açacak kavramlarının "diplomatik öncecilik üstünlüğü" bulunduğunu ve millî güvenliğin en ehemmiyetli teminatlarından birinin Türkiye'nin caydırıcı gücü bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, caydırıcı ortak güce eş kazanmak düşüncesince de askeri güç, nüfus, iktisadi çelim kıl payı unsurların yanı sıra, çalışan diplomasinin de gerektiğine dikkati çekerek, "Biz de degaje ortak coğrafyada diplomatik öncecilik üstünlüğüne alakalı realist ortak aut siyaset izliyoruz. Olayların bizi yönetmesine müsaade vermeden, tepkisel değil proaktif ortak diplomatlık anlayışımız var." ifadesini kullandı.

Diplomasiye gelişigüzel devir evleviyet verdiklerini ve vermeye bitmeme edeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Libya’dan ve Doğu Akdeniz ve Suriye'ye genişliğinde "önce diplomasi" dediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Diplomasinin tıkandığı vaziyette da sahaya indik. Bu oturma ulusal çelim algımızı ve caydırıcılığımızı ehemmiyetli seviyede artırdı. Sadece alanımızda değil tamamı dünyada." ifadesine toprak verdi.

Bakan Çavuşoğlu, bu yılki Güvenlik Akademisi’nde ele tahsil edilen ehemmiyetli konulardan birinin de NATO'nun geleceği bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, NATO'nun da ortak tahavvül geçirdiğini, kendisini toy gelişmelere uyarlanmış etmeye çalıştığını ve NATO 2030 sürecinde politik boyutun güçlendirilmesine odaklanıldığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin de NATO'nun en iri ikinci ordusuna sahip, NATO harekat ve misyonlarına en ortak tomar ulama sağlayıcı 5. iklim yerine bu çalışmalarda canlı ortak gösteriş üstlendiğini söyledi.

Yaz aylarında Madrid Zirvesi’nde bildirme edilecek Stratejik Konsept’in yazımına ehemmiyetli katkılar yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, NATO 2030 Uzmanlar Grubunda Emekli Büyükelçi Tacan İldem'in de fariza aldığını ve kendisinin de bu programda seslenme etmesinden sevinme duyduğunu anlatım etti.

"Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz"

Çavuşoğlu, NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliğinin asliye unsuru yerine kalması icap ettiğini belirterek "Bazı ülkelerce AB'nin NATO'ya ek süre yerine sunulması çabaları var. Bu pozitif ve realist değil. Transatlantik güvenliğin bölünmezliği asliye ilkemiz. En sonuç NATO Dışişleri Bakanları toplantısında buna aksan yaptık." dedi.

Türkiye'nin aut politikasının başarısında üniversitelerin ve endişe müesseselerinin katkılarının ehemmiyet taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, yüksekokul ile sahadaki uygulayıcılar ortada ortak açıklık bulunduğunu ve günceli muhtemelen ortak görünge içre kıraat etmek düşüncesince de kuram ile pratik, yüksekokul ile ortalık arasındaki iletişimin ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Bunun düşüncesince Bakanlık yerine aut politikada endişe zeminini bollatmak düşüncesince efor harcadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, buraya gelmeden evvela Dış Politika Danışma Kurulu üyeleriyle ortak araya geldiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, nice merkezde fariza önleyen bu üyelerle, bu astronomi çatısı altında Türk aut politikasını değişik bölgelerde nite geliştirebileceklerini, toy inisiyatifler nite alabileceklerini ve toy açılımlar nite yapabileceklerini konuştuklarını belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu'na davet

İlki haziranda planlı Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) asayiş alıcılarla akademiyi, endişe kuruluşlarını ve çırçıplak topluluğu ortak araya getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, müstevli dolayısıyla Foruma tam sayıda öğretim üyesi ve öğrenciyi çağırma edemediklerini fakat salgına karşın sonuç adım güzel ortak toplu tartışma bulunduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, ADF'nin ikincisini 11-13 Mart 2022'de yapacaklarını belirterek "Sizleri de bekliyoruz. Koordinasyon kuruluyla baş başa ayda 3-4 bitirme ortak araya geliyoruz. Gelecek hafta gene ortak araya geleceğiz. Yoğun ortak düzentileme içerisindeyiz. Vakfımızı ihdas etmek düşüncesince sonuç kanun tasarısı üstünde de çalışmalarımızı yaptık. Yüce Meclisimiz de onaylarsa vakıf kanununu, bunu da kurumsallaştırmış olacağız." dedi.

Antalya Diplomasi Forumu'na baş döndürücü iri ortak talebin bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ABD’den Singapur’a başka ülkelerdeki vakıf, endişe kuruluşları ve en iri forumların, ADF ile teşrikimesai gerçekleştirmek düşüncesince adeta yarıştıklarını ve bundan sevinme duyduklarını anlatım etti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 253 aut temsilciliğinin üniversitelerle yaklaşan çalışmaya apiko bulunduğunun altını çizdi.

Özellikle Ankara Üniversitesinin Latin ABD ve Afrika'daki üniversitelerle baş döndürücü iri ortak iş birliğinin bulunan olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, bundan sevinme duyduklarını ve desteklediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Stratejik Araştırmalar Merkezinin de damga ve endişe dünyasıyla ilişkilerin ehemmiyetli unsuru bulunduğunu vurgulayarak Uluslararası Güvenlik Akademisi kıl payı girişimlerin çalışmalarına çelim kattığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler