USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: “Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban heyetiyle meydana getirilen görüşmeye ilişkin, “Kadınların, evlatların ve kızların eğitimi konusunda, hanımefendilerin iş yaşamına alınması konusunda tavsiyelerimizi paylaştık” dedi. Çavuşoğlu, Afganistan ekonomisinin çökm

Bakan Çavuşoğlu: “Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”
14-10-2021 20:14

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Mutaqi başkanlığındaki heyet, Dışişleri Bakanlığında birlikte araya geldi. Yapılan görüşmelerin peşi sıra Bakan Çavuşoğlu, matbuat açıklaması yaptı. Taliban heyetinin cemaziyelevvel şeb ezanı Türkiye'ye neşet etmek istediğini kendilerine bildirdiğini tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Biz de çıkarlarını çağırma ettik. Biraz geçmiş heyetlerimizle bu arada gine Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'ye refakat fail Kültür ve Enformasyon Bakan Vekili, İçişleri Bakan Yardımcısı Vekili, İstihbarat Başkanı basamak heyette şahıslar vardı. Onlarla bu arada bizim arkadaşlarımızla ilgilendiren kurumlardan yetkililerle bu arada birlikte konuşma gerçekleştirdik” diyerek konuştu.

“Özellikle aceleci gereksinim duyan insanca yardımların ulaştırılması gerekiyor”

Afganistan'daki sonuç gidiş üzerine kendilerinden bilgelik aldıklarını ve bu detayları aldıktan sonraları Türkiye adına düşüncelerini paylaştıklarını anlatım fail Bakan Çavuşoğlu, “Biz bugüne genişliğinde arsıulusal topluma şu andaki Taliban Hükumeti ile angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Şu anda arsıulusal maşer cepheli etkisiz bu pozisyonda. Bu angajman çerçevesinde ilkin aceleci gereksinim duyan insanca yardımların ulaştırılması gerekiyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Afganistan ekonomisinin çökmemesi icap ettiğini dile getirerek, Afganistan'ın yurtdışı hesaplarındaki paralarını donduran devletlerin de maaşların ödenmesi itibarıyla henüz streç davranılması icap ettiğini kaydetti ve bu konu üzerine da Taliban heyetinden bilgelik aldıklarını ekledi. Afganistan'da terörle mücadelenin önemine yer veren Çavuşoğlu, “Herhangi birlikte aralık olursa yıldırı örgütlerinin saldırılarını artıracağını görüyoruz. Özellikle DAEŞ'in Afganistan'da çelimli bulunduğunu görüyoruz. Son yıldırı saldırılarında camilere ve havaalanlarına meydana getirdiği yıldırı saldırılarını da gördük” halinde konuştu.

“Taliban heyetiyle kızların eğitimi konusunda konusunda tavsiyelerimizi paylaştık”

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduklarının altını çizerek, “İnsani yardımlar mevzusunun haricinde kadınların, evlatların ve kızların eğitimi konusunda, hanımefendilerin iş yaşamına alınması konusunda tavsiyelerimizi paylaştık. Bir şeyin altını çizdik. Bunu hemen garplı devletlerin birlikte ön şartı yahut onların birlikte talebi görmeyin dedik. Bunun ayrımsız İslam dünyasının doğrusu başka Müslüman devletlerin de birlikte beklentisi olduğunu, birlikte tavsiye durumunda kendilerine söyledik. Özellikle bizim Maarif Vakfı'nın kızlar düşüncesince baş döndürücü sayıda okulu mevcut lakin 50'sinden 14 tanesi kızlar düşüncesince açılmıştı. Bu okulların tamamının açılması icap ettiğini ve dayanak vermeleri icap ettiğini söyledik” açıklamasında bulundu.

“Kendileri de bizlerden yardımların bitmeme etmesi konusunda ricalarını ilettiler”

Gündeme mevrut başka konuların Afgansitan'dan Türkiye'ye değişmek talip yurttaşlar ve Başkonsoloslukların yeniden açılması bulunduğu bilgisini sağlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Kendileri de bizlerden ilkin insanca yardımlar, oradaki yatırımların bitmeme etmesi konusunda, iktisat konusunda, şu an kalkınma yardımları konusunda yardımların bitmeme etmesi konusunda ricalarını ilettiler. Tüm bahsettiğim mevzularda da bizlere bilgelik verdiler. Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve başka kurumlarımıza gidip orada da görüşmeler gerçekleştirecekler.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca göçmenler mevzusunun da konuşulduğunu bildiren Bakan Çavuşoğlu, “Çok sayıda Afgan muhacir hemen bizde değil yandaki devletlerde de var. Bizde de anlaşılan sayıda Afgan muhacir var. Düzenli yahut düzensiz. Bunlardan birileri Afganistan'a arka değişmek istiyor. Taliban yönetimi de şayet bunların ülkelerine değişmek isterlerse gelip şu an ülkede küsurat başka hepsi basamak şu anda talih kurumda etkin hepsi basamak ülkelerine dönmeleri konusunda ellerinden mevrut desteği vereceklerini söylediler” diyerek konuştu.

Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş ile bitirdikleri görüşmeyi de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Değişik bölgelerde erke alanında, ana kara sahanlığı konusunda ve askeri eğitim, polislerin eğitiminde kapasitenin güçlendirilmesi konusunda atılabilecek adımları da değerlendirdik. Libya birlikte intihap süreci yaşıyor. Gerçekleştirilecek bu sonuç intihap üzerine kendilerinden bilgelik aldık. Libya'ya değme mevzuda Türkiye adına dayanak veriyoruz. Bu desteklerimiz elbette ki bitmeme edecek. Libya ile angajmanımız bitmeme edecek. Özellikle halkın beklentisi bulunan bölgelerde doğrusu esas hizmetler konusunda nite hizmetler vereceğimizi kendilerine birlikte defa henüz anlattık. Ayrıca erke konusunda, elektrikle ve başka hidrokarbür konusunda imzalayacağımız uyuşma zabıtları ve iş birliğimizi de gözden geçirdik. Sonuçta sonuç aşama içten ve doğurgan birlikte konuşma gerçekleştirdik.“

Mevlüt İşli - Sadettin Aliusta - Cem Geçim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler