USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremlerin bıraktığı yaralarının sarılacağını söyleyerek “Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arkadaş ve kardeşlerimizin destekleri, arsıulusal topluluğun destekleriyle bunun üstesinden gelece

Bakan Çavuşoğlu: 'Bu yaraları elbette birlikte saracağız'
23-02-2023 19:08

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib ve Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie ile Bakanlık'ta mevcut Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda eş matbuat toplantısı düzenledi. Uluslararası toplumdan ince özveren bir dayanaklık etmek aldıklarını kail Bakan Çavuşoğlu, depremin izlerini birlikte sileceklerini söyledi.

“16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti”

Yaşanan mevki sarsıntısı felaketi daha sonra birtakımı Lübnanlı vatandaşların da yaşamını kaybettiğini kail Çavuşoğlu, “Şu anne denli belirleme ettiğimiz kadarıyla 16 Lübnanlı vatandaşımız ölüm etti. Bunun düşüncesince başlangıç sağlığı dileklerimi sağlamak istiyorum, dertli kardeşlerimize de çabuk şifalar diliyorum. Lübnan 5 kontrol istirdat ve afiyet kadrosu yolladı. Toplam 120 nefis bir grup gönderdiler. İlk grup depremden 19 sayaç sonradan şu demek oluyor ki bir gündüz geçmeden geldi. Geçtiğimiz sene Lübnan'da eş bir kontrol istirdat eğitimi düzenlemiştik. Bu tahsile eklenen 10 kardeşimiz fahri şekilde bu ekiplerin bünyesinde toprak aldılar. Yine bu grup Kahramanmaraş'ta 3 adet vatandaşımız kurtardılar. Gerçekten bu el birliği ve dayanaklık etmek düşüncesince hepsi Lübnan halkına ve kardeşlerimize de teşekkürname ediyoruz” niteleyerek konuştu.

Türkiye'ye yurtdışından mevrut dernek sayısı 93 bin 637'ye çıktı

Depremin önceki günlerinden itibaren bir yandan hepsi kurumlarıyla sahada olduklarını gayrı yandan da arsıulusal yardımlarda koordinasyonu sağladıklarını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Daha ilkin de söyledim 102 ülkeden iane teklifi geldi. Bu sebeple arsıulusal derç bir kez elan teşekkürname ediyoruz. Aynı sürede ayni yardımlar ve yapmamız müstelzim hususi yardımlar vardı. Barınma ve afiyet hizmetlerinin aksamaması gerekiyor. Diğer çabuk gereksinimler dair haricen mevrut yardımların koordinasyonu da ehemmiyet sunma ediyordu. Dün 90 bin yöresinde çadırın ülkemize geldiğini söylemiştik. Bunun bir bölümü devletler ve arsıulusal örgütler kabilinden gönderilen çadırlar bir bölümü da AFAD kabilinden satın tahsil edilen çadırlar. Bu nüsha dakika 93 bin 637'ye çıktı. Konteynerle ilişik çalışmalarımızda bitmeme ediyor” ifadelerine toprak verdi.

“Bu yaraları elbette birlikte saracağız”

Depremin bıraktığı yaraların birlikte sarılacağını kail Çavuşoğlu, “Depremden sonradan karşılanması müstelzim gereksinimler da var. Özellikle şehirlerimizin baştan inşasını daima Cumhurbaşkanımız herhangi bir gittiği yerde vurguluyor. Aynı sürede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Bey ve arkadaşları da derin bir halde çalışıyorlar. Özellikle arsıulusal toplumdan da şu manada dayanaklık etmek görüyoruz; Birleşmiş Milletler çabuk davet cihazı mekanizmasını devreye soktu. 3 ay zarfında çabuk gereksinimlerin karşılanması düşüncesince 1 bilyon dolarlık iane çağrısında bulundu. Dün bakımından özellikle BM iktisap etmek az daha değişik ülkelerden buraya imdat sağlayanları görüyoruz. Kurumlarımız ile bu BM'den doğacak katkının nerelere harcanabileceği dair çalışıyoruz. AB, istikbal günlerde Türkiye'ye dayanaklık etmek hasretmek düşüncesince arsıulusal bir konuşma düzenliyor. Kendileri evvel bilim verdiler. Bu doğacak dayanaklık etmek nerelere harcanacak hepsi kurumlarımız bunun düşüncesince eş güdüm bünyesinde çalışıyor. Biz de elimizden mevrut desteği veriyoruz. Sonuçta bu yaraları elbette birlikte saracağız. Türkiye'nin olanakları ile arsıulusal topluluğun ve dost, karındaş devletlerin destekleri ile bunun üstesinden geleceğiz” dedi.

"Lübnan'ın 19 kıvrım elan şişman bir dalında bu mevki sarsıntısı meydana geldi"

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib, Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, “Biz nice insanoğlunun yaşamını kaybetmiş olduğu mevki sarsıntısı haberini alınca aşırı şişman sıkıntı duyduk. Hayatlarını kaybedenlere yağmur diliyoruz. Lübnan hükümeti ve halkı yerine bir huzur elan buradan taziyelerimizi sunuyoruz. Yaralılara çabuk şifalar diliyorum. Lübnan Cumhuriyeti, hudutlu imanlarına rağmen; fakat uhuvvet bağlarımız sınırsızdır, karındaş Türkiye'ye bu güç günlerinde asistan olduk. Biliyoruz ki güç günlerimizde Türkiye yanımızdaydı. Yıkılan yerlerin, illerin gine inşasını dilek ediyoruz. Lübnan'ın 19 kıvrım elan şişman bir dalında bu mevki sarsıntısı meydana geldi” ifadelerine toprak verdi.

“Patlama olunca Türkiye bizlere desteğe koştu”

Lübnan devleti ve halkı yerine başsağlığı arzulayan Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie, “Hayatını kaybedenlere yağmur diliyoruz, yaralılara çabuk şifalar diliyoruz. Beyrut Limanı'nda bir patlama oldu, bire bir hafta zarfında Türkiye bizlere koştu. Türk yetkililer dört başı mamur Türk limanlarının Lübnan'a belirgin bulunduğunu duyuru ettiler. Türkiye güneş tacı virüs çağında bizlere yardımlarda bulundu. Şimdi tarihi geldi. Biz de üzüntülüyüz; fakat kılıç de Türkiye'nin ve Suriye'nin birtakımı bölgelerini vuran mevki sarsıntısı dolayısıyla kılıç de desteğe koşuyoruz. 5 ehemmiyetli kez yapıldı. Kurtarma ekipleri gönderdik. Türkiye hükümeti yapıları baştan ne çabuk biçimde gerçekleştirecektir” niteleyerek konuştu.

Ömer Faruk Karataş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler