USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu: Bosna Hersek kontrol istirdat ekipleri 26 kişiyi enkazdan kurtardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Bosna Hersek'ten hareket sahasına mevrut kontrol istirdat ekiplerinin 26 kişiyi enkazdan kurtardığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Bosna Hersek kontrol istirdat ekipleri 26 kişiyi enkazdan kurtardı
15-02-2023 12:05
Ankara

Bakan Çavuşoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin arkası sıra ortak basın toplantısı düzenledi.

Bosna Hersek'in bilhassa el birliği mesajlarıyla ve arkası sıra gönderilmiş olduğu kontrol istirdat ekipleriyle Türkiye'nin indinde bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Bosna Hersek'ten 234 şahsiyet 13 kontrol istirdat ekibi, depremin sadece arkası sıra Türkiye'ye geldi. Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta canla başla çalışıyorlar ve 26 kişiyi enkazdan kurtardılar 12 Şubat itibarıyla. Yine depremzedeler düşüncesince cilt gönderdiler, nakdi iane taahhüdünde bulundular." dedi.

Çavuşoğlu, Bosna Hersek İslam Birliği Riyasetinin, Kızılhaçın, kanton yetkililerinin, belediyelerin, çırçıplak maşer müesseselerinin da iane kampanyası başlattığını tabir ederek, iane kampanyalarında birleşen 30 titrem insanca yardımın Türkiye'ye ulaştığını aktardı.

Bosna Hersekli vatandaşların da Türkiye'ye iane topladığına yer veren Çavuşoğlu, "Bosna Hersek'ten hakkıyla iri müşterek hatır görüyoruz. Haberlerde görmüşsünüzdür, Benjamin Mehanovic adlı 12 yaşlarında müşterek kardeşimiz, Saraybosna sokaklarında çay satarak iane parası toplamış. Benjamin kardeşimizin gözlerinden öpüyorum. Yine Boşnak müşterek ninemiz, karaca gündüz düşüncesince biriktirdiği parayı cami çıkışında gönüllülere vererek, bizlere ulaştırmasını istemiş, ninemizin de ellerinden öpüyoruz." sanarak konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin mütekait günlerden geçtiğini fakat dünyadan mevrut hatır ve dayanışmanın Türk milletine iri çelim verdiğini belirterek, mevkidaşı ile dışişleri bakanlığı vazifesini üstlendikten sonradan geçmiş el beniz yüze müşterek araya geldiğini aktardı ve namına acemi vazifesinde başarılar diledi.

"Biz, Bosna Hersek ile tarihi, kültürel bağlarımızı şimdi da pekitmek düşüncesince baş başa çalışıyoruz. Bosna Hersek'in huzur, bolluk ve istikrarına aşırı ehemmiyet veriyoruz. Toprak bütünlüğü ve egemenliğini çelimli müşterek biçimde destekliyoruz." diyen Çavuşoğlu, bu toplantıda düet ilişkilerin de değerlendirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, görüşmede, Bosna Hersek hükümetinin beklenenden şimdi çelimsiz müddette kurulmasından ötürü mutlu bulunduğunu dile getirerek, "Federasyon düzeyinde de hükümetin en çelimsiz müddette kurulmasını dilek ediyoruz. Ayrıca Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'nden araştırma zamanı alması, namzetlik statüsü alması da biz düşüncesince sevinme vericidir. Biz Batı Balkanlar'daki bütün ülkelerin, Avrupa Atlantik Entegrasyonunu çelimli müşterek biçimde destekliyoruz." ifadesini kullandı.

"Şu anne denli iane teklifinde mevcut dünya sayısı 100"

Uluslararası toplumdan iri dayanaklık buyurmak ve el birliği gördüklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Şu anne denli iane teklifinde mevcut dünya sayısı 100, şu anda sahadaki kontrol istirdat kadrosu itibarıyla dünya sayısı 76, personel 7 bin 606, grup göndermesi muhtemel 2 dünya şimdi var. Yani dun üst 712 yöresinde arttırma personel de emlak dışından gelecek." dedi.

Çavuşoğlu, mavera taraftan zelzele branşında vazifesini tamamlayıp dönen ecnebi takımlar de bulunduğunu belirterek, "Bazı takımlar zelzele branşında kontrol faaliyetleri bitince ayrıksı müşterek yere değerlendirmek istediğini, orada sürdürmek istediğini söylüyor, birileri da bitirdikten sonradan ülkesine dönüyor. Şu anne denli 12 ülkeden kontrol istirdat ekipleri o bölgelerdeki görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndü." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Hatay'a gittiklerini hatırlatarak, Yunan ekibin öz bölgesindeki kontrol istirdat çalışmalarını tamamladığını ve döndüğünü söyledi.

Deprem bölgelerine emlak dışından mevrut kontrol istirdat ekiplerinin dönüşüyle ilgilendiren bilhassa toplumsal medyada dezenformasyon yayıldığına dikkati çekici Çavuşoğlu, kötü iftiralar atıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, birtakım kontrol istirdat ekipleriyle ilgilendiren iddiaların ortaya atıldığını fakat bunun ecnebi kontrol istirdat ekiplerince yalanlandığını belirterek, "Maalesef bunları yapanların ehemmiyetli müşterek bölümü öz medyamız, öz toplumsal iletişim araçları kullanıcılarımız. Yani buradaki amaçları nedir, burada ne kar elde ediyorlar, onu anlayamıyorum lakin bu devletlere de kusur ediyoruz. Çünkü onlar güzel niyetle gelmişler bizlere iane ediyorlar. " sanarak konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, "Elbette değme obje tam değil. İlk bilhassa koordinasyonda eksi olabilir, birtakım teessürat mümkün lakin çelimsiz müddet içre dizge oturdu ve bütünü de gayrı ülkelerden mevrut ekipler, Türkiye'den talih kurumlarımız, AFAD, Jandarma, Kızılay, gayrı taraftan Türkiye'deki çırçıplak kontrol istirdat kuruluşları, bunların hepsiyle el birliği içre bu emek harcamaları yaptılar, yapıyorlar. Bazıları tamamladı dönüyor, tığ hepsine değişik teşekkürname ediyoruz." dedi.

Sahada da büyükelçilerin olduğunu, 34 çalışanı bu amaçla görevlendirdiklerini, Adana'da 4 büyükelçinin, gayrı zelzele bölgelerinde ikişer büyükelçinin bulunmuş olduğu bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, "Zaten bildiğiniz gibi 3 kıta alanda bizim temsilciliğimiz vardı, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır'da. Maalesef Hatay'daki büyükelçimize hâlâ şimdi ulaşamadık. Kamuoyunda 'Rönesans' sanarak bildik apartmanda yaşıyordu." değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, bahis konusu personellerin burada görevlendirilmelerinin sebebinin bu cins koordinasyonu iletmek bulunduğunu belirterek, alanda fahri müşterek biçimde etkin devletlere ve kuruluşlara da teşekkürname etti.

- "36 bin yöresinde cilt emlak dışından Türkiye'ye geldi"

Deprem branşında çabuk korunma ihtiyacının karşılanması düşüncesince dip çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, müşterek taraftan Türkiye'de dip cilt ve taşımalık üretimi bulunduğunu gayrı taraftan emlak dışından cilt getirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Bize dun üst 111 bin yöresinde üstlenme geldi emlak dışından. 36 bin yöresinde cilt emlak dışından Türkiye'ye geldi. Şu anda gelmesi planlanan kısaca 51 bin cilt var. Diğerleri de planlanıyor. Ayrıca 105 bin çadırı da tığ satın alıyoruz. Yurt dışındaki misyonlarımızla eş güdümlü ediyoruz." dedi.

Öte taraftan Katar'dan Dünya Kupası'nda geçer konteynerlerin de yola çıkmaya başladığını tamlayan Çavuşoğlu, konteynerlerin iri olması dolayısıyla gemiyle aracısız İskenderun Limanı'na geleceğini anlattı.

Çavuşoğlu, muvakkat korunma olanakları sağlanırken temelli konutların da müşterek sene içre tamamlanması düşüncesince çalışacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler