USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu: Antalya Diplomasi Forumu 75 ülkeden katılımcıyı birlikte araya getirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ile ilgili, "17 talih ve hükümet başkanı, 80 bakan, 39 arsıulusal düzenleme mümessili özellikle peyda etmek üzere, 75 ülkeden katılımcıyı çağ bu salonda birlikte araya getirdi." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Antalya Diplomasi Forumu 75 ülkeden katılımcıyı birlikte araya getirdi
11-03-2022 16:03
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF), yalnızca Türk diplomasisine değil, semt ve evren diplomasisine de yanında düşün ortamı sunduğunu belirterek "Forum’un asliye şiarını yansıtan 'Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et' düşüncesi, 17 Devlet ve hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili özellikle kazanmak üzere, 75 ülkeden katılımcıyı çağ bu salonda yanında araya getirdi." dedi.

Antalya Diplomasi Forumu başladı

Bakan Çavuşoğlu, Antalya NEST Kongre Merkezi'nde planlı ve Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF'nin açılışında konuştu.

Çavuşoğlu, ADF'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde planlı "Girişimci ve İnsani Dış Politika" teriminin yanında ürünü olduğunu, ADF'nin bu sene bundan böyle tanınan, bildik yanında toplu tartışma adına ikinci kat toplandığını kaydetti.

"ADF yalnızca Türk diplomasisine değil, semt ve evren diplomasisine de yanında düşün ortamı sunuyor. Forum’un asliye şiarını yansıtan 'Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et' düşüncesi, 17 Devlet ve hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili özellikle kazanmak üzere, 75 ülkeden katılımcıyı çağ bu salonda yanında araya getirdi. Dünyadaki ülkelerin 3'te birinden fazlası, tahminî yüzdelik 40'ı burada en fevk düzeylerde temessül ediliyor" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, davete müspet cevap sağlayan tamamı konuklara teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, adamlık adına tarihin rahat yanında çay değil, Manavgat Şelalesi şiddetinde akmış bulunduğu yanında sürede yaşadıklarını belirterek çakılı bildik doğrudan gelişigüzel şeyin değiştiğini, geride çoğaltmak matlup doğrudan gelişigüzel olumsuzluğun dünkü şekillere bürünerek ortaya çıktığını söyledi.

"'Daha adaletli yanında dünya' arayışı hakkın, hukukun, bolluk ve huzurun hizmetinde yanında toptan düzen, yanında diplomatlık talebimiz bizleri burada buluşturuyor." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017’de BM Genel Kurulu’nda öngördükleri kabilinden “yeni yanında kargaşa ve kıygı dalgasına düşme” tehdidiyle huzur karşıya kalındığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Tarihin art döndüğü", adamlık adına kazanımların geriye sardığı yanında noktada olunduğunu aktararak "Filozof, tarihin müterakki akıllıcasına yaşandığını fakat geriye akıllıcasına anlaşıldığını söylemiş. Biz bu salondakiler, zamanı müterakki akıllıcasına yaşarken yarına değgin yerinde öngörüler ve bugüne değgin dosdoğru politikalar yükseltmek zorundayız. Kaba kuvvetin kendisini mantıktan azletmiş bulunduğu yanında devirde yaşıyoruz. Güç görmek yalnızca güçlünün takdirinde. Bu esasta ateş tecrübelerle kurulan arsıulusal ve lehçe cümle mimarisinin zafiyetini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın baştan yanında sistemsel abra çıpası aradığını dile getiren Çavuşoğlu, "Önümüzdeki senelerde tamamı dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle dövüşmek mecburiyetinde mı kalacağız? Bu sıkıntı olur. Çünkü ihtiyaçlara, bulunan büyüklenme ve mekanizmalar akıllıcasına yanıtları elhak veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, başlamış olan çatışmalar bitirilemiyor." diyerek konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, teknolojik yenilikler ve dijitalleşmenin doludizgin bulunduğunu lakin bundan her insanın denk halde yararlanamadığını ve yanında "dijital bölünme" yaşandığını kaydetti.

Dünyada eşitsizliklerin şimdi da derinleştiğine ayraç fail Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Ortaya çıkan dünkü gerilimleri çözme, değişim işlemi yönetme, uyumu teshil ve iş birliğini heveslendirme ika gereksinimi ortada. Diplomaside küsurat paydaşlar da dünkü yaklaşımları vazgeçilmez kılmakta. Sivil toplumdan, iş dünyasına, bireylerden amme kurumlarına derece nice paydaşın oluşturduğu orkestrayı yönetmek, ayrımlı enstrümanlardan yanında senfoni çıkarmak, diplomasinin hem punt hem de sınamaları arasında."

Bakan Çavuşoğlu, dünkü yanında gönül ve anlayışa ihtiyacın bulunduğunu vurgulayarak sayısal kabiliyetlerle mesajları en inandırma edici halde vermek, ayrımsız sürede dezenformasyona huzur koyabilmek icap ettiğini vurgulayarak "Çok cepheli kurumların güncellenmesi, arsıulusal hukukun güçlendirilmesi, etüt edilmiş geçim ve düzenlemelerin ihyası, yardımlaşmanın çalışan kılınması düşüncesince asliye çalgı aleti diplomasidir." ifadesini kullandı.

İçinde bulunulan çağın, diplomaside yanında yorum ihtiyacını ortaya çıkardığını; diplomasinin şimdi çalışan kazanmak mecburiyetinde bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu düşüncelerle Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yılki başlığını "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" halinde belirlediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, ADF'nin güya yanında Birleşmiş Milletler ortamı sağladığını, siyaset, bilim, iş ve halkoyu halkalarının Antalya’da kesiştiğini, "yani Antalya’da Birleşmiş Zihinler ortamı" kurulduğunu aktardı.

Forum’da şümullü yanında izlence hazırladıklarını, siyasal önderliğin sınamalarını liderler düzeyinde ele alacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Balkanlar, Güney Kafkasya ve bittabi Ukrayna’yı mihrak altında inceleyeceğiz. Çatışmaların önlenmesinden toptan sağlığa, çağımız siyaset, güvenlik, iktisat ve maşer gündemine ağırlığını koyan mevzuları derinliğine tartışacağız. Dijital transformasyon ve hava değişikliğinin etkilerini yenilikçi bakışlarla irdeleyeceğiz. Metaverse alanındaki gelişmelerin diplomasiye etkilerini de masaya yatıracağız."

Bakan Çavuşoğlu, panellere ilaveten, ferdî mülakatlar kabilinden ayrımlı formatlar programlarıyla şimdi da zenginleştireceğini, iş çevrelerinin çoban koltuğunda konumlandırıp belli panelleri onlara tasdik edeceklerini ve bazısı panelleri ise bedel verdikleri arsıulusal ortaklarla baş başa düzenleyeceklerini belirtti.

ADF'nin hususi yanında mihrak noktasını güzeşte sene bulunduğu kabilinden bu sene de hanımefendilerin ve gençlerin oluşturacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Kadın ve gençlerimizin ADF kanalıyla sağladıkları birikimin barışa ve diplomasiye yapabileceğimiz en muhtevalı envestisman bulunduğunu düşünüyoruz. Antalya Diplomasi Forumu doğacak sene 500. sene dönümünü kutlayacağımız Türk hariciyesinin dünyaya kalımlı armağanlarından biridir." değerlendirmesini yaptı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler