USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Çavuşoğlu, Adıyaman'da taşımalık şehirde emek harcamaları inceledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde İstanbul Esenler Belediyesince kurulumu meydana gelen taşımalık şehirde araştırmalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Adıyaman'da taşımalık şehirde emek harcamaları inceledi
26-02-2023 20:08
Adıyaman

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zelzele bölgelerine müteveccih arsıulusal yardımların ilişik kurumların koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, "125 binden ortak tomar çadır mevrut durumda. 42 bin yöresinde çadırın Türkiye'ye intikali düşüncesince de planlamalar yapıldı. Konteyner dair emlak ortamında gelişigüzel yerde istihsal yapıyoruz ama emlak dışından da bulabildiğimiz konteynerleri getiriyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde İstanbul Esenler Belediyesince kurulumu meydana gelen konteyner kentte araştırmalarda bulundu.

İncelemenin arkası esna matbuat mensuplarına izah karşılayıcı Çavuşoğlu, ildeki çadır kentleri ve sahra hastanelerini görüşme ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, depremin biçim üssü Pazarcık ilkin kazanmak neredeyse başka bölgelerdeki emekleri haklı incelediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahis konusu şehirleri ortak el görüşme ettiğini ve ikinci turuna başladığını anlattı.

Vatandaşların dertlerini dinlediklerini ve eksiklikleri bertaraf etmek düşüncesince çalıştıklarını tabir fail Çavuşoğlu, "Gölbaşı'nda 1500 konteynerin kurulacağı merkezdeyiz. Belirli şart şurt arasında taayyüş endüstrisi burada oluşturuluyor. Sadece konteynerler değil, burada ağaçlandırma emekleri da bitmeme ediyor. Sosyal teçhizat alanları planlanmış, mescidi, kollar düşüncesince düzen ve terbiye endüstrisi var." sanarak konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, umumi bakımından okullarda baş döndürücü iri hasar oluşmadığına değinerek, depremin gene buyana ayrımlı illerden mevrut valiler, kaymaklar ve şehremaneti başkanlarına teşekkürname etti.

Konteyner ve çadır kentlerde yemek, eğitim, temizlik, sağlık, gıda, psikososyal dayanak noktası ihtiyaçlarının giderildiğini özetleyen Çavuşoğlu, "Gölbaşı'nda köylerde rustik kesimde de 1400 taşımalık talebini evvel aşamada karşılıyoruz. ek gerekseme bulunduğu devir onlar da karşılanacak. Yavaş ağır vatandaşlarımızı çadır kentlerden, taşımalık kentlere taşıyoruz zira Sayın Cumhurbaşkanımız, "1 sene ortamında milletimize lafımız var, kalımlı konutları yapmış olup kâffesi zelzele bölgelerinde teyit edeceğiz.' dediler. Bir sene arasında kalımlı konutlar yapılıncaya denli yurttaşlarımızın yaşamış bulunduğu yerlerde koşulları yetiştirmek de bizim görevimiz." biçiminde konuştu.

Çavuşoğlu, bölgenin ekincilik ve hayvancılıkla ön plana çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yine ekincilik alanlarıyla ilişik hasar belirleme emekleri da bitmeme ediyor. Aynı biçimde katil bulunan büyükbaş, küçükbaş hayvanlarımız var, onların belirleme emekleri yapılıyor. Vatandaşlarımıza ayni yardım, şu demek oluyor ki kalabalık efsanevi katkısı namına veriyoruz. Yem desteği ayrımsız biçimde veriliyor, arazilerdeki hasar tespitleri yapılıyor. Sahada görüyoruz, kâffesi alanlarda apartmanların, binaların tespitleri yoğun biçimde yapılıyor. Vatandaşlarımız şayet itiraz ediyorsa onlar kayda geçiyor ve yeniden tetkik yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mıza, kâffesi gönüllülerimize, mühendislerimize ve mimarlarımıza baş döndürücü teşekkürname ediyoruz."

90 ülkeden 10 bin 500'e andıran ad fariza aldı, 20 sahra hastanesi aktif

Yurt dışından mevrut desteklere bağlı koordinasyonun ilişik kurumlarla bilhassa AFAD'la yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, zelzele bölgesindeki illerde diplomatları görevlendirdiklerini, Adana'ya 4, başka şehirlere ikişer sefirikebir gönderdiklerini bildirdi.

Deprem bölgelerine 90 ülkeden 10 bin 500 insana andıran kontrol istirdat kadrosunun geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, bugün Özbekistan ve Gürcistan ekiplerinin çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüğünü anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, şu anda Azerbaycan ve Filipinler kazanmak neredeyse kestirmece 700 şahsiyet dü diyar kadrosunun faaliyetlerine bitmeme ettiğini belirterek, "Vatandaşlarımızdan birtakım ihbarlar geliyor. Henüz hâlâ ulaşamadığımız yakınları var. Hatay Antakya'da fariza karşılayıcı büyükelçimiz Devrim Öztürk müdahale ulaşamadığımız eşhas var." dedi.

Bölgeye 27 ülkeden 30 sahra hastanesinin bazılarının kontrol istirdat ekipleriyle geldiğini aktaran Çavuşoğlu, şu anda 10'unun döndüğünü 20'sinin çalışkan iş vermeye bitmeme ettiğini söyledi.

"15 bin 725 konteynerin gelmesi düşüncesince planlamaları yaptık"

Çavuşoğlu, konteynerin beraberinde rustik kesimlerde çadır taleplerinin bitmeme ettiğini ve ihtiyacın karşılanması düşüncesince emlak dışından da çadırların gelmesi dair çalıştıklarına değinerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Yoğun çalışıyoruz, AFAD ile başka ilişik kurumlarımızla. Bir yandan haklı bulma başka yandan kargo uçaklarının ayarlanması. 125 binden ortak tomar çadır mevrut durumda. 42 bin yöresinde çadırın Türkiye'ye intikali düşüncesince de planlamalar yapıldı. Konteyner dair emlak ortamında gelişigüzel yerde istihsal yapıyoruz ama emlak dışından da bulabildiğimiz konteynerleri getiriyoruz. Katar'dan 10 bin yöresinde taşımalık gelecek. Gemilerle yola çıkmaya başladı. Süveyş Kanalı'na gemiler ulaştı. Birkaç devir ortamında evvel gemiler inşallah İskenderun Limanı'na mevrut olacak. 15 bin 725 yöresinde konteynerin Türkiye'ye gelmesi düşüncesince de planlamaları yaptık."

Bakan Çavuşoğlu, arsıulusal firmaların desteğinin beraberinde NATO'nun da evvel aşamada 4 bin şahsiyet taşımalık çadır karışımı hayat merkezi projesi kapsamında evvel aşama malzemelerinin İskenderun'a geldiğini belirterek, iskân biriminin 2 bin 400 benliğinin Antakya, 1600'ünün de İskenderun'da kurulacağını bildirdi.

Bu kapsamdaki lazım mamüllerin ferda ve salı haset İtalya'dan yola çıkacağına yer veren Çavuşoğlu, başkaca NATO'nun, rastgele ortak üyeden itiraz gelmemesi haklı ikinci 4 bin şahsiyet hayat endüstrisi kurabileceğini bildirdiğini tabir etti.

Yurt dışı yardımları ve planlamalar sürüyor

Çavuşoğlu, evren genelinden finansal iane tekliflerinin de geldiğine dikkati çekerek, "Ülkelerin resmi taahhütleri var. Diğer yandan o devletlerde iş dünyasının ve sivil polis polis maşer kurumlarının kampanyayla Türkiye'ye iane düşüncesince aktarma etmek istedikleri kaynakları, AFAD ve Kızılayın ilişik hesaplarına yönlendiriyoruz. Önümüzdeki süreçte BM'nin 3 maaş aceleci iane çağırısı çerçevesinde toplanacak miktarın nerelere harcanacağını da ilişik kurumlarımızla eş güdümlü ediyoruz. Biliyorsunuz Avrupa Birliği Brüksel'de konuşma ayarlamak istedi. Biz beraber BM Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile önümüzdeki süreçte nerelere gerekseme duyulacak, bunun raporlamasını da yapıyoruz. Strateji Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız da başka kurumlarımızla." ifadesini kullandı.

Yurt dışındaki büyükelçiliklerimizde yurttaşlar ve ilişik ülkelerine vatandaşlarının talepleri doğrultusunda AFAD ve Kızılay hesaplarının açıldığını özetleyen Çavuşoğlu, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Burada da nice ülkeden alçak üst 40 milyon dolar pınar var. Birinci tam Japonya var. Hep şurası söylüyorlar, 'bizde zelzele ha siz geldiniz, ortak de İran-Irak Savaşı'nda Tahran'dan vatandaşlarımızı siz kurtardınız. Şimdi esna bizde.' diyorlar. Aslında şu biçimde baktığımız zaman, kâffesi evren niçin desteğe koşuyor. İki nedeni var. Birincisi, iri ortak afet, yepyeni afet, bunun boyutunu hepsi görüyor. İkincisi, Türkiye bugüne denli nerede kıyamet olduysa evvel koşan diyar olmuştur. Tüm dünyada hakeza olmuştur."

Bakan Çavuşoğlu, amaçlarının, ortak an ilkin yaraların sarılması, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve yeniden zelzele bölgelerinin diriltme edilmesi bulunduğunu laflarına ekledi.

Çavuşoğlu'na ziyaretinde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da zevcelik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler