USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Bozdağ: 'Seçim kararı muhtemelen Mart ayı başı gibi olur'

Adalet Bakanı Bozdağ, intihap kanununu değişikliğinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışmasına ilişkin, "Burada 'Sürecin başlangıcı değil, seçimin zamanı asal alınır' diyen YSK'nın kararı var." dedi. Bakan Bozdağ, intihap üzerine ise "Muhtemelen Mart ayı başı gibi olu

Bakan Bozdağ: 'Seçim kararı muhtemelen Mart ayı başı gibi olur'
19-01-2023 23:05

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katılmış olduğu göstergeç programında gündeme bağlı soruları yanıtladı. Bakan Bozdağ, seçme kanunuyla ait beraberinde istifham üzerine, seçimlerle ait ehemmiyetli düzenlemelerin Anayasa'da ve seçme kanunlarında arazi aldığını belirtti. Anayasa'nın 67. maddesinin akıbet fıkrasını hatırlatan Bozdağ, “Bazıları buradan hareketle onun seçme zamanı değil de, seçme periyodunun başlangıcını kastettiğine müteallik değerlendirmeler yapanlar oluyor. Ama Anayasa aşırı açık. Seçim periyodunun başlangıcını kastetmiyor. Yapılacak seçimlerde uygulanmaz, diyor. Bir sene ortamında yapılır. Yani burada maksat seçimin yapıldığı tarihe layıkıyla bu hesaplama yapılıyor ve o tarihe layıkıyla beraberinde sene ilkin meydana getirilen tadilat şayet beraberinde senenin öncesinde seçme yapılıyorsa orada uygulanmaz. Anayasamızın hükmü bu. Geçmişte de bu tartışılmış. mesela 2010 senesinde Seçim Kanunlarında meydana getirilen tadilat var. Bu değişikliklerden sonraları da 2011 seçimleri yapıldı, 12 Haziran 2011'de. O devirde de bu YSK'nın gündemine geldi. YSK da tartışıldı. Oradan beraberinde karar çıktı. O karar aşırı belirgin beraberinde biçimde tabir ediyor, ego yanımda da getirdim. Orada 12 Haziran 2011 zamanı esasi alındığında 298 ve 2839 izlemsel kanunlarda meydana getirilen değişikliklerin meriyet zamanı üstünden beraberinde yılı aşan müddet eski olduğundan, anılan kanunlardaki değişikliklerin uygulanmasına oy çokluğuyla karar veriyor. Şimdi buradaki üyelerden 3'üde de buna aykırılık şerhi yazıyor. Şu anda muhalefette olanların dile getirmiş olduğu bap bu aykırılık şerhini güya YSK'nın görüşü Anayasaya akıllıca orgazm karar yahut yasalara akıllıca gibi beraberinde istimara yapılıyor. Muhalefet şerhi yazan sayın üyeler de diyorlar ki ‘İşte 12 Haziran 2011 haset yapılacak bulunan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde uygulanmaz, diyor. Çünkü seçme süreci takvimi esasi alınır' diyor. ‘Sürecin başlangıcı esasi alınır.' Burada sürecin başlangıcı değil, seçimin zamanı esasi alınır, diyen YSK'nın kararı var. Sadece yegâne değil. Bu bap değişiklikten sonraları defaatle gündeme gelmiş, değme defasında Yüksek Seçim Kurulu bu mevzuda kararını vermiş, tartışmayı kapatmış. Ama değme değişiklikten sonraları bu mevzuyu esasen yeniden gündeme getiriliyor. Anayasanın 67. maddesinin lafzı aşırı açık" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanının Anayasa'nın verdiği yetkiyi Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nda ayrımsız biçimde tabir edildiğini aktaran Bozdağ, "Bu çerçevede seçimlerin yenilenmesine karar verilmiş olduğu ölçüm Türkiye Büyük Millet Meclisi tarzı ile cumhur reisi tarzı beraberce ayrımsız devir yapılır" ifadesini kullandı. Bozdağ, Anayasa'nın seçimlerin yenilenmesi kararının dü organa verdiğini dile getirerek, "Birisi teşri organına veriyor. Yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisi örgen mükemmel sayısının 5'te 3 çoğunluğuyla şu demek oluyor ki 363'le bu kararı alabilir. İkincisi ise Sayın Cumhurbaşkanı'na veriyor. Cumhurbaşkanımız icra organının başı, talih başkanı namına Anayasanın verdiği bu yetkiyle seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Dolayısıyla hem Cumhurbaşkanımızın seçimlerin yenilenmesi kararı Anayasaya uygundur bununla beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçimlerin yenilenmesi kararı Anayasaya uygundur. Bu mevzuda rastgele beraberinde ağız tatsızlığı yok. Şimdi önümüzde seçme var. Muhalefet aşırı belirgin beraberinde biçimde açıklıyor. 'İşte 6 Nisan'dan sonraları yapılacak beraberinde seçme düşüncesince kılıç dayanak noktası vermeyiz' diyor. Yani zira onlar toy Seçim Kanununun uygulanmasına karşılar. Karşı oldukları düşüncesince de hakeza beraberinde şeyi vermeyeceğini tabir ediyor. Kaldı ki onlar dayanak noktası vermediğinde seçimin yenilenme kararı alınmasını bariyer beraberinde çözüm yok. Anayasa Sayın Cumhurbaşkanı'na hakeza beraberinde bitirme vermiştir" dedi.

Cumhurbaşkanının Anayasa'nın verdiği yetkiyi Cumhurbaşkanı Seçim Kanununda da ayrımsız biçimde tabir edildiğini aktaran Bozdağ, "Bu çerçevede seçimlerin yenilenmesine karar verilmiş olduğu takdirde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarzı ile cumhur reisi tarzı beraberce ayrımsız devir yapılır" ifadesini kullandı. Bakan Bozdağ, burada tek dava olmadığını vurgulayarak. "Şu anda onlar dayanak noktası vermediğinde seçme kararı alınabilir mi? Alınabilir. Bu halde seçme kararı alındığı takdirde, seçme takvimi neye layıkıyla başlayacak? Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'na layıkıyla başlayacak. Çünkü Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununda meydana getirilen fark aşırı gizlemeden beraberinde biçimde diyor ki ‘Yenileme kararı alındığı takdirde yahut alışılagelen vaktinde yapıldığı takdirde cumhur reisi seçimiyle, Meclis tarzı beraberce ayrımsız devir yapılır. Eğer takvim alışılagelen sürede yapılmış gibi işliyorsa o seçimin yapılacağı günden geriye akıllıca 60. haset sayarsınız. Takvimi o günden arka akıllıca sayarsın' diyor. 'Sonraki piyasaya denktaş doğacak biçimde takvim orada ayarlanır.' 'Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi kararı almış olduğu takdirde bu karar 48 sayaç ortamında Resmi Gazete'de yayınlanır. Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren 60. haset strateji fail civar alışveriş Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimiyle cumhur reisi tarzı ayrımsız günde yapılıyor diyor" dedi.

"60 günce müddet mı uygulanacak tartışması gereksiz beraberinde tartışmadır"

Burada o sebepten dolayı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun uygulanma imkanının olmadığını özetleyen Bozdağ, şunları kaydetti: "Çünkü aşırı gizlemeden beraberinde biçimde Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu burada ikisinin beraberce ayrımsız devir yapılacağını tabir ediyor. 'Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi biçiminde bu karar 48 sayaç ortamında Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuru olur. Bu kararın verildiği günden sonraları mevrut 60. haset strateji fail civar alışveriş haset cumhur reisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimi beraberce yapılır. O sebepten dolayı burada Milletvekili Seçimi Kanunu mu uygulanacak? Yoksa Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu mu uygulanacak? 90 günce müddet mi uygulanacak? 60 günce müddet mi uygulanacak tartışması gereksiz beraberinde tartışmadır. Kanun aşırı açık. Dolayısıyla Milletvekili Seçimi Kanunu'nda şu anda bağlanmış bulunan o müddet ölmüş süredir. Artık o çalışarak kapatılan buyruk durumuna gelmiştir. Onun ahbaplık aleminde elden bağlanmış olması haricinde icra edeceği tek buyruk yoktur. Burada gizlemeden belirgin yazdığı düşüncesince beraberce yapılması gerekir. Bu manada beraberinde ağız dalaşı yok."

"Mart ayı başı gibi olur"

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçme kararı açıklaması zamanı ve takvimi ile ait istifham üzerine, "Siz bakarsanız tarihe ona layıkıyla 60. haset strateji fail pazar. Çünkü şu anda tarihle ait hacısı hocası beraberinde istimara yapıyor. Bir ayraç aldık gibi de bakıyorlar. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız muhtemelen Mart ayında bu yönde beraberinde karar alacağını ego de kestirim ediyorum. Yani gününü şu anda ölçüm ona aittir. Ama seçme kararı muhtemelen Mart ayı başı gibi olur sanarak değerlendiriyorum" yanıtını verdi.

Musa Enes Aksakal

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler