USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Bozdağ: Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "İhtisas mahkemelerimizi çoğalttık ve devletimizde yurttaşlarımızın adaletin birlikte zamanlar tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince iri reformları hepyek yaşama geçirdik." dedi.

Bakan Bozdağ: Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik
08-09-2022 20:00
Adana

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bilge ve savcılar ile mahkemelerin sayısını arttırdıklarını belirterek "Diğer taraftan kalp mahkemelerimizi çoğalttık ve vatanımızda yurttaşlarımızın adaletin vaktiyle tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince şişman reformları hepyek yaşama geçirdik." dedi.

Bakan Bozdağ, Kozan ilçesindeki toy adalet sarayı binasının asliye atma töreninde, toy Adliye Sarayı'nın ilçeye, hakimlere, savcılara, avukatlara hayırlı, hayırlı olmasını diledi.

Adalet dalında aşırı ağır asar ve planların sonuç 20 yılda yaşama geçirildiğini tamlayan Bozdağ, ülkenin ciharıyek indinde şimdi ilk hükümet konaklarının müşterek numara katlarında, yanlarında, kahvehanelerden kesme yerlerde, evlerde ve hafriyat hizmetlerinin yüksekliğine, mehabetine makul sıfır mekanlarda vatandaşların hafriyat hizmeti aldığını, sakatlık rolü yapanların hafriyat hizmetleri sunduğunu hatırlattı.

Bozdağ, 2002'de 31 Aralık bakımından iklim genelinde 78 bağımsız hafriyat sarayının olduğunu, sonuç 20 yılda bu sayıyı 363'e çıkardıklarını tabir etti.

"Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik"

Hakim ve savcıların sayısını arttırarak vatandaşların şimdi aceleci adalete erişimlerini ve adaletin vaktiyle tecellisini gerçekleştirme düşüncesince de ağır adımlar attıklarını özetleyen Bozdağ, şunları söyledi:

"Hakim ve savcılarımızın sayısını arttırdık. Öte taraftan mahkemelerimizin sayısını arttırdık. Diğer taraftan kalp mahkemelerimizi çoğalttık ve vatanımızda yurttaşlarımızın adaletin vaktiyle tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince şişman reformları hepyek yaşama geçirdik. Adli yargıdaki murafaa sayısı 2002'de 3 bin 581'ken tığ bunu yüzdelik 91,3 arttırarak 6 bin 852'ye çıkardık. İdari sakatlık 146 kıta murafaa varken tığ bunu yüzdelik 42'lik artışla 208'e çıkardık. Hakim ve müddeiumumi sayımız 9 bin 329'ken çağ 22 bin 756'ya çıkarmış durumdayız. Bir taraftan hakim, müddeiumumi sayımızı, mavera taraftan murafaa sayılarımızı arttırdık. Diğer taraftan da adliyede fariza özne araştırma görevlisi personel sayımızı arttırdık. Bütün personel Adalet Bakanlığı içerisinde 61 bin civarındayken şu anda 180 bin yöresinde personele nail durumdayız. Hamdolsun, çağ mahkemelerimizde ne zabıtname katibi ne gayri adli araştırma görevlisi personel dair ne de bilge ve müddeiumumi dair rastgele müşterek başağrısı yaşanmaktadır. Mahkemelerimizin ihtisaslaşmış olması bilge ve savcılarımızın da ihtisaslaşmasını yanı sıra getirmiş, kararlardaki vurma oranları arttığı kabil yurttaşlarımızın sakatlık hizmetlerinden memnuniyeti de bundan müspet yönde etkilenmiştir."

"Kira uyuşmazlıklarını arabulucuların uhdesine dengesiz edeceğiz"

Bozdağ, bu vakitte adalete muvasala indinde vatandaşların yargıya düşmeden işlerini çözümlemesi düşüncesince seçenek geçimsizlik yöntemlerini hususiyet sistemine hasretmek düşüncesince de ağır adımlar attıklarını bildirdi.

Bozdağ, arabuluculuğu faaliyete geçirdiklerini anımsatarak şu halde bitmeme etti:

"Artık yurttaşlarımız katı aşırı türel ihtilafta mahkemeye gitmeden arabuluculuda meseleyi halletmekte şimdi hızlı, şimdi çelimsiz ve şimdi hesaplı müşterek yoldan menfaatini ve hakkını elde ika olanağı bulmaktadır. Ceza uyuşmazlıklarında, uzlaştırmacılığı devreye alarak orada da ehemmiyetli müşterek açıklık kaydettik. Önümüzdeki çağda hem arabuluculuğun kapsamını genişletecek hem de uzlaştırmacılığın kapsamını genişletecek toy adımlar atacağız. Kira uyuşmazlıklarını inşallah toy çağda arabulucuların uhdesine dengesiz edeceğiz. Komşuluk hukukundan, büküm mülkiyetinden doğan ihtilafları da ilk arabulucuya, orada çözülmesi yargıya doğacak halde toy düzenlemeleri yaşama geçireceğiz. Gönlümüz dilek ediyor ki komşularımız komşuluk hukukunu gereği mahkemeye düşmeden komşuluk hukukunun hukukuna da şimdi okkalı müşterek halde arabulucuda problemlerini çözsünler ve ihtilaflarını çelimsiz müddette halletsinler. Yeni çağda yavaş yavaş bunun kapsamını, ayrıksı ihtilafları da içerisine borç halde genişleteceğimizi buradan müşterek kere şimdi tabir buyurmak isterim."

Bozdağ, hukukta ehemmiyetli reformlardan birinin de semt adalet sarayı ve semt yönetim mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi bulunduğunu aktardı.

Türk hukukunda zamanı niteliğe ehil şişman müşterek reformu 2016'da dört dörtlük da FETÖ'cü çarpış teşebbüsünün başarısızlıkla sonuçlanmasının ardı sıra o çetin çağda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu iradeyle yaşama geçirdiklerini özetleyen Bozdağ, "Olmaz, yürümez' diyenlere taannüt çağ istinaf uygulaması Türk hukukunun beniz akıntı uygulamalarından bir tanesi biçimine gelmiştir. İnşallah 20 Eylül'de istinafın 6'ncı yılı münasebetiyle istinafı ve uygulamalarını etraflı boyutlarıyla ele meydan şişman müşterek değerlendirmeyi yapacak, aksayan yönlere toy hal önerilerini yaşama geçirecek, toy adımlar atarak istinafın hukukumuzda küsurat enerjisini takviye edecek toy düzenlemeleri yaşama geçireceğimizi buradan tabir buyurmak isterim."

Bozdağ, bilge ve savcıların ehemmiyetli görevleri namına getirdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Hakimlerimiz savcılarımız adliyelerde dosyaları okuyup değerlendirdiği kabil biliyoruz ki katı bir aşırı dosyaları evlerine taşımakta, hafta sonları bile milletimizin beklentisine akıllıcasına karşılık vermek, akıllıcasına değişmeyen hasretmek düşüncesince şişman efor sarfiyat etmektedirler. Bütün bunlar gerçekliğiyle ortadayken 8 milyon yöresinde dosya üzerine değişmeyen verilirken bunların içinden iptidai altı kıta dosyayı ruzname yapmış olup bunların üstünden hakimlerimize, savcılarımıza taşlama eden, onları maksat gösteren, onlara atılım özne etraflı kişileri, kurumları müşterek kere şimdi buradan kınıyorum. Büyük müşterek haksızlığı yaptıklarını müşterek kere şimdi Kozan'dan onların yüzlerine, vicdanlarına söylüyorum. Hangi ülkede bu derece iş yükü altında milyonlarca sorun görülmektedir de üç tane, iptidai kıta sorun üstünden muazzam müşterek adalet sarayı teşkilatı, binlerce sakatlık mensubu, sakatlık personeli iftiraya muhatap oldu. Böyle müşterek toptancılık, hakeza müşterek ayrımcılık, hakeza müşterek butlan katiyen benimseme edilemez."

"Demokratik hususiyet devletine yakışan ağır reformlara imza attık"

Türk hususiyet sisteminde yapılanlarla, Avrupa'da Amerika'da olanların masaya yatırıldığında farkın şimdi açık görüleceğini vurgulayan Bozdağ, "Polisin müdahalesinde Amerika'da George Floyd'un başına mevrut müşterek sağlam Türkiye'de bugüne derece yaşandı mı? Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de yaşananlara bakın. Onlarda olanlarla bizde olanlara bakın. Onların ismi hukuksa bizde olanların ismi nedir? Biz onlara uyarınca katbekat şimdi hukuka uygun, şimdi hukukun içinde, şimdi hususiyet hukukla bu arada müşterek mücadeleyi, gelişigüzel mevzuda yapıyoruz. Türkiye'ye bu mevzuda Batı kompleksi içre bulunup haksızcasına butlan yapanları müşterek kere şimdi buradan kınadığını tabir buyurmak isterim. Biz yurttaşlarımızın denetimine etraflı devleti açan demokratik hususiyet devletine yakışan ağır reformlara imza attık." ifadesini kullandı.

Bozdağ, kadınlar, çocuklar, engelliler, martir yakınları, gazilerle ilgilendiren zait ayrımcılık getirdiklerinin altını çizerek "Kişisel verilerin korunmasını istemeyi, anayasal müşterek hafriyat namına düzenledik. Yaşam hakkı ne derece kıymetliyse haysiyetli müşterek fert namına berhayat olmak düşüncesince şahsi verilerin korunması da o derece altın müşterek haktır. Kişisel verilere erişmek, onların gayesi doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını denetlemek, onların hatası var ise düzelttirmek, sıfır müşterek bilinçlilik varmış kabil gösterilmişse sildirmek ve etraflı bu süreçleri nezaret buyurmak az daha de Kişisel Verileri Koruma Kurulunu kurduk. Kişisel verilerin hukukunu korusun, ihlal edenler var ise müeyyidelerle karşılaşsın sanarak hemen ukubet hukukuna değil, bire müşterek vakitte hususi hukuka da ahkâm koyduk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler