USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Akar'dan Finlandiyalı mevkidaşına: Gözle görülmekte konkre adımlar bekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Finlandiya çeşidinden memorandumu destekleyen izahat yapılmış oldu fakat gözle görülmektedir konkre adımlar bekliyoruz" dedi.

Bakan Akar'dan Finlandiyalı mevkidaşına: Gözle görülmekte konkre adımlar bekliyoruz
08-12-2022 18:17
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Finlandiya çeşidinden memorandumu destekleyen izahat yapılmış oldu fakat gözle görülmekte konkre adımlar bekliyoruz" dedi.Abone ol

Akar, Türkiye'ye resmi ziyarette mevcut Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile evvela beraberce görüştü peşi sıra dü Bakan heyetlerarası görüşmelere riyaset etti.

Görüşmeler sonra planlı eş matbuat toplantısında mütekellim Akar, laflarına Kaikkonen'i Milli Savunma Bakanlığı'nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti tabir ederek başladı.

Finlandiya'dan 17 yılın peşi sıra önceki el defans bakanı düzeyinde müşterek ziyaretin gerçekleştiğine dikkati çekici Akar, "Bugün mevkidaşımla velut ve müspet müşterek müzakere gerçekleştirdik. Görüşmemiz esnasında ilk evvela düet ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya ile bulunan münasebetlerimizde öne çıkan dü asliye madde var: Birincisi terörle mücadele, ötekisi de ihraç lisanslarındaki kısıtlamaların kaldırılması" sanarak konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yegâne hedefinin teröristler bulunduğunu dile getiren Akar, "Biz elden yıldırı örgütlerini, teröristleri amaç alıyoruz. Hiçbir devir rastgele müşterek biçimde etnik, dini grupla mücadelemizin olmadığının altını yemek istiyorum" ifadesini kullandı.

Akar düet ve lehçe defans asayiş mevzularını da ele aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine bağlı gelişimleri de etraflıca müşterek biçimde görüştük. Bu sene haziran ayında Madrid’de imzalanan müşterek güncelik var. Muhtırada tarafların taahhütleri var. Bu taahhütler dair konkre gelişimleri beklediğimizi de kendilerine tabir ettik. Bu konu, gelişigüzel ölçüde muhataplarımıza tabir edildi. Bu çerçevede, yıldırı örgütü PKK/YPG'nin bazısı faaliyetlerinin hala bitmeme ettiğini üzülerek rüyet etmekteyiz. PKK/YPG yıldırı örgütü ve onun destekçileri çeşidinden Finlandiya'da meydana getirilen faaliyetlerin hala bitmeme etmesinden erinçsiz olduğumuzu ve ide duyduğumuzu kendilerine tabir ettim. Bilinen teröristlerin iadesi ve amma velakin yıldırı iltisaklı yapıların faaliyetlerinin durdurulmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurguladık."

"Beklentımız; konkre adımlar"

Finlandiya çeşidinden meri ihraç mevzusundaki tahditlerin de kaldırılmasının önemini dile getirdiklerini tamlayan Akar, "Biz rastgele müşterek biçimde NATO'nun belirgin bap politikasına hakkında değiliz ve belirgin bap politikasını gelişigüzel devir destekledik. Bu hususu Finlandiya dair da destekliyoruz. Ancak, Madrid’de imzalanan memorandumdaki taahhütlerin adına getirilmesini bekliyoruz. Beklentimiz; konkre adımlar" sanarak konuştu.
Bu mevzuda Finlandiya çeşidinden müspet açıklamaların yapıldığını hatırlatan Bakan Akar, "Finlandiya çeşidinden memorandumu destekleyen izahat yapılmış oldu fakat sokaklarda, caddelerde gözle görülmekte konkre adımlar bekliyoruz. Taahhütler adına getirilir getirilmez Finlandiya'nın da NATO müttefiki alegori aramızda olmasını dilek ediyoruz. Ancak sonuncu kararın TBMM çeşidinden verileceğini hatırlatıyorum" dedi.

Türkiye ve Finlandiya'nın askeri bölgede iş birliğinin akıbet basamak hayır bulunduğunun farkında olduklarını aktaran Akar, "Bu sebeple de Finlandiya'nın NATO üyesi bulunmasına hakkında olmadığımızı müşterek el elan vurgulamak istiyorum" açıklamasında bulundu.

-Finlandiya Savunma Bakanı

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen de konuşmasının başlangıcında Beyoğlu'ndaki yıldırı saldırısı dolayısıyla taziyet dileklerini iletti.

"Masum sivillere müteveccih meydana gelen yıldırı saldırısını en faziletkâr ölçüde kınıyorum" diyen Kaikkonen, şunları söyledi:

"Terörle uğraş dair desteğimiz sizinle. Sizinle birlikteyiz. Finlandiya, Finlandiya halkı alegori belirgin müşterek biçimde gelişigüzel çeşitli yıldırı oluşumunu reddediyor, kınıyoruz. Terörizm hem yurttaşlarımızın aynı zamanda arsıulusal topluluğun erinç ve refahına gösterilmiş en doğrudan ve simetrisiz tehdittir."

Gösterilen konukseverlik düşüncesince Bakan Akar'a teşekkürname fail Kaikkonen, Anıtkabir ziyareti ile güne ehemmiyetli müşterek giriş yaptıklarını aktardı.

Finlandiya'dan defans bakanı düzeyinde akıbet ziyaretin 2005'te gerçekleştiğini tamlayan Kaikkonen, Akar ile Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısında müşterek araya geldiklerini hatırlattı. Kaikkonen, "Bugünkü görüşmemiz hem Türkiye'nin hem Finlandiya'nın asayiş kaygılarının ele katılması ve bu görüşmelerin bitmeme ettirilmesi itibarıyla önemli" dedi.

Finlandiya'nın bağlaşık müşterek yurt alegori Türkiye'nin topu topu sorumluluklarının, haklarının farkında bulunduğunu dile getiren Kaikkonen, şunları söyledi:

"Biliyoruz ki gelecekte, NATO'da bağlaşık olduğumuzda Türkiye'nin asayiş kaygıları Finlandiya'nın, Finlandiya'nın asayiş kaygıları ise Türkiye'nin asayiş kaygıları olacak. Türkiye'nin asayiş kaygılarını akıbet basamak ciddiye alıyoruz. Finlandiya alegori Türkiye'ye müteveccih gelişigüzel devir deli dolu teşrikimesai süresince olduk. Madrid'de üçgen mutabakatta bu arada gerçekleştirdiğimiz müşterek akittir. Biz bu manada konkre adımlar atıyoruz. Toplantımızda bunları da paylaşma fırsatı bulduk."

Bakan Akar ile görüşmesinin aşırı müspet ve iyi müşterek inam süresince geçtiğini dile getiren Kaikkonen, "Finlandiya'dan Türkiye'ye tabanca ihracatı konusunu da masaya yatırdık. Finlandiya defans ürünlerinin ihracatı dair gelişigüzel mevzuyu ayrı ele alarak değerlendiriyor. Üçlü mutabakatta da belirgin müşterek biçimde belirtildiği üzere rastgele müşterek arsıulusal tabanca ambargosu bulunmamaktadır. Gelecekte her insanın NATO içerisinde bağlaşık devletler olacağımızı da delik uğrunda bulundurarak bu sürece bitmeme edeceğiz" açıklamalarında bulundu.

Ukrayna'daki savaşın bölgenin asayiş ortamını yakından etkilediğini tabir fail Kaikkonen, "Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna görüşmelerine vasıtalık etmesi takdirimizi elde eden müşterek husustur. Ayrıca Sayın Hulusi Akar da bizzat bu süreçte ehemmiyetli müşterek gösteriş üstlenmiştir" dedi.

Ziyaretinin ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi açısından ehemmiyetli müşterek hamle bulunduğu vurgulayan Kaikkonen, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin NATO'ya ilişik bedel getireceğine inanıyorum. O sebepten dolayı bu hem Finlandiya hem İsveç hem Türkiye aynı zamanda halis muhlis NATO düşüncesince müspet ve ulama sunacak müşterek akıntı olacaktır. Böylece kazan-kazan vaziyeti yaratacağımızı düşünüyoruz" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler