USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bahçeli: Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını art çekmeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçerek, askeri unsurlarını arka çekmesi icap ettiğini söyledi.

Bahçeli: Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını art çekmeli
03-03-2022 14:14
TBMM

Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada, 28 Şubat postmodern darbesinin sene dönümünde, "uzun müşterek masanın çevresinde dizilen güdülebilen altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem adıyla 48 sayfalık boş müşterek metni kamuoyuna açıkladığını" anlatım etti.

Metinde Türkiye, Türk milleti, inanç, tutarlılık, insicam, irade, ulusal bütünlük ve kardeşliğe en önemsiz gönderme olmadığını dile getiren Bahçeli, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem teklifi, güçsüzleştirilmiş Türkiye'nin eskiz beyannamesidir ve bizim nazarımızda buruşturulup atılacak kağıt parçasından farksızdır." dedi.

Tarihi anlamayanların, milleti takmayanların, Türkiye'nin adalet ve kendilerini tanımayanların, global güçlerin telkiniyle buluşmasının, omuzlarına binen sorumlulukla değil, onurlarını lekeleyen suçluluk psikolojisiyle açıklama edileceğini tamlayan Bahçeli, "48 sayfalık metnin içerisinde ne bulunduğu boş mobilyasız bakırdır, uğur boncuğu konkre ve acemi müşterek teklif de yoktur. Bu metni vakti karşılayıcı yegâne şey, 28 Şubat zihniyetine makul şekilde güçlendirilmiş muvazenesizlik bildirisi olmasıdır." değerlendirmesini yaptı.

Açıklanan metnin hasep şekilde müşterek kanun önerisi değil, acemi müşterek 28 Şubat bildirisi şekilde tarihe geçeceğini kail Bahçeli, metnin bütüne bakılınca müşterek uyum değil, "uzlaşamama metni" bulunduğunu anlatım etti.

Bahçeli, altı partinin kuma çalışmasında ne acemi müşterek kanun ne içeriğine müteallik konkre tekâlif ne de müşterek minval haritası bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun "zillet ittifakının uğur boncuğu mevzuda uzlaşamadığını ve millete söyleyecek sözlerinin olmadığına" ayraç ettiğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 28 Şubat deklerasyon metninde uzlaşılan yegâne noktanın milletin kuma iradesi ile ikrar edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karşıtlığı bulunduğunu kaydetti.

"Ölmüş ve ortadan kalkmış müşterek sistem güçlendirilemez"

Metinle 1961 Anayasası'nda bulunduğu denli devletin güçsüzleştirilmesinin amaçlandığını dile getiren Bahçeli, "1961 Anayasası ile getirilmiş bulunduğu denli cumhurbaşkanının müşterek defalığına 7 yıllığına seçileceği söylenirken muhakkak seçileceğinin aldatarak boyun örtülmektedir. 1961 Anayasası devrinde bulunduğu denli dehşet eritme kararnamesinin kaldırılacağı, dehşet eritme şartlarında devletin savaş gücünün zayıflatılacağı görülmektedir." diyerek konuştu.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun birbirinden ayrılarak geriye gidişin yargısal çatısının örülmek istendiğini anlatım fail Bahçeli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ortaya konulmuş bulunan kesin ulus iradesi ve çelimli talih modeli bilakis çevrilerek devletin etkisizleştirilmesi başkaca düşürülemeyen kararlı hükümet anlayışı yerine, parlamenter sistemde istizah eliyle düşürülebilen muvazenesiz hükümetler zamanına intikal hedeflenmektedir. Ortaya çıkma muvazenesiz hükümetler yeni baştan ikrar edilerek, eritme yerine yararlı emniyetsizlik oyu önerisi getirilmektedir. Almanya'da geçerli bu yöntemde hükümeti düşürme çoğunluğuna cemaat partilerin acemi hükümeti kurması gerekmektedir. Bu teklif muvazenesiz hükümetlerin kurulacağını yeni baştan ikrar ederek, hükümeti düşürenin yöntemini oluşturması önerisidir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ikrar edilen intihap ittifakı yardımıyla ne oy aldığına bakılmadan tamamı partiler Mecliste anabolizma edilebilirken, parlamenter düzene arka dönülüp barajın yüzdelik 3'e çekileceğini ve Meclisin hâlâ çelimli bir duruma geleceğini söylemek, ne dediğini bilmeyenlerin şuursuzluğudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Mecliste birçok partinin olduğu, hükümetin istikrarına uğur boncuğu biçimde etkileme etmemektedir. Parlamenter sistemde yüzdelik 3 barajı getirmek, hükümetin kurulmasını zorlaştırırken düşürülmesini kolaylaştıracaktır. 28 Şubat bildirisi 1961 Anayasası denli ince yapılı ve muvazenesiz hükümetler zamanına ülkeyi mahkum kılmak istemektedir."

Devlet Bahçeli, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda becerikli müşterek dalavere ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin rüştünün yeni baştan kanıtlama edildiğini vurgulayarak, parlamenter sistem sürecinin muvazenesiz ve ince yapılı icra modeline arka dönmeyi istemenin, tarihin akışını bilakis çevirmeye girişmek anlamına geldiğini ve kısır kalacağını kaydetti.

Altı partinin 28 Şubat'taki toplantısında uğur boncuğu öneride bulunulmadığı denli acemi müşterek kanun vaadi de paylaşılamadığını özetleyen Bahçeli, "Parlamenter sistemi bitik müşterek makyajla gine sunan bu 28 Şubat bildirisine erinç milletimizin kuma iradesi ile ikrar etmiş bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve 2023'ü acemi müşterek kanun ile taçlandırmak asliye hedefimizdir. Ölmüş ve ortadan kalkmış müşterek sistem güçlendirilemez. Milletin geleceği muhakkak ve ne devir yapılacağı belgisiz müşterek hükümet sistemi değişikliği ile karartılamaz." dedi.

"Türkiye'nin önünü kesin gayesi"

Bahçeli, HDP'nin Dolmabahçe Mutabakatı'yla ilişik açıklamasının "zilletin altı partisine atık pas, gönderilmiş selam, tığ de varız ve sizinleyiz mesajı" bulunduğunu anlatım etti.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının, yıldırı örgütleri PKK'ya, FETÖ'ye, global çevrelere, bölen ve yıkmacı mihraklara ikram, özenle uzatılan murdar elin ibrası bulunduğunu kail Bahçeli, "Yasama, icra ve ilçe dalında meydana getirilen tespit, istimara ve hedeflerin uğur boncuğu teceddüt taşımadığı ortadadır. Açıklanan dosdoğru geçmişe devir beyannamesidir. Yarının Türkiye'sine değil dünün Türkiye'sine özlemdir. Koalisyonlar periyodunu gine animasyon niyetidir." dedi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemin yükselen Türkiye'nin önünü kesin gayesi bulunduğunu tamlayan Bahçeli, "Türk milleti bu zillete inanıyorum ki izin etmeyecektir. Türkiye'yi tarihin gerisine düşürme emelini uğur boncuğu kimesne başaramayacaktır. Sıradan, basit, etkisiz, kimliksiz, ruhsuz, eskinin bitik müşterek kopyası bulunan '28 Şubat Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması alçalma partilerinin elinde patlamış, arzuları kursaklarında kalmış, fehva yerindeyse nalça topladıkları açığa çıkmış, alayı ansızın silgi atmıştır. Türkiye'nin geleceği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, doğacak arzusu de Cumhur İttifakı'dır." diyerek konuştu.

'Donbas'ı Ukrayna'dan fek hamlesi bölücülüktür'

Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'ya başlatmış bulunduğu askeri operasyonun, arsıulusal hukuka, Ukrayna'nın hükümran arazi bütünlüğüne, müstakil siyasetçi varlığına ve Minsk sürecine tümden yalan bulunduğunu anlatım etti.

Rusya'nın, Ukrayna'nın sınırlarını garanti dibine alan, caba yan şekilde imza koyduğu anlaşmaları da Kırım'ın ilhakında bulunduğu denli aleni şekilde çiğnediğini tamlayan Bahçeli, Putin'in sataşkan tutumunun, devletlerarası ilişkilerde makbul kuralların a'dan z'ye ihlali ve hiçe sayılmasından ayrıksı müşterek açıya gelmeyeceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler üyesi müşterek devletin topraklarının, uç güvenliğinin, insanoğlu varlığının, siyasetçi birliğinin ve ferman haklarının aşırı kazalı biçimde saldırıya uğradığını dile getiren Bahçeli, "Birleşmiş Milletler gayrikanuni ve evlilik dışı askeri harekat karşısında değersiz ve ince yapılı ayıplama mesajlarından ayrıksı uğur boncuğu nesne yapamamış, suya sabuna raci uğur boncuğu arzu gösterememiştir." dedi.

Putin'in tarihe hileci şehadet yaptırarak hunriz işgali muhik çıkarmaya kalkışmasının mahsurlu müşterek mantık, aykırı düşünce zarfında bocaladığının sayrıl ve feci müşterek örneği bulunduğunu vurgulayan Bahçeli, "Donbas'ı Ukrayna'dan fek hamlesi bölücülüktür. Bu bölgenin neymiş bağımsızlığının ve egemenliğinin Rusya Parlamentosu kabilinden tasdiki âlemşümul ahbaplık kurallarını yürütüm etmektir." diyerek konuştu.

Devlet Bahçeli, ABD, AB ve NATO'nun, tehditleri öngörme, ölçme, önleme ve erinç koyma yetenek ve yeterliliğinden ne denli yoksun olduklarının ispatlandığına dikkati çekti.

Öneriler

Bahçeli, MHP olarak, Rusya-Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaların ivme kaybetmesi, devam eden faziletli gerilimin hafifletilmesi, sulh düşüncesince çelimli müşterek aşama atılabilmesi düşüncesince şu önerileri dile getirdi:

"Ukrayna'nın siyasetçi ve arazi bütünlüğüyle ferman haklarına kesin surette hürmet duyulmalıdır. Rusya ile Ukrayna ortada aşırı evgin mütareke diyeti istihsal edilmelidir. Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını arka çekmelidir. NATO, doğuya tevessü stratejisini banko gözden geçirmeli, mevhum korkular üreterek, enerjisini ve örgen devletleri sürekli müşterek arada sübvansiyon arayışından vazgeçmelidir. Krizin çözülmesi düşüncesince yegâne alternatif diplomatlık ve diyalogdur. Müzakere masası silahlı çatışmaya faziletli gelmelidir.

Gelişmeler ve gerçekler sergilemiştir ki hem Rusya bununla beraber Ukrayna ile aracısız değinme kuracak, görüşecek ve masaya oturabilecek yegâne yurt Türkiye'dir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, diyalekt ilişkileri menfez önüne alıp, aşırı taraflı siyasi, konuşu ve ticari ilişkileri kullanarak enerjik arabuluculuk girişimi, ateşkesin sağlanması düşüncesince içten gayretleri bizlere layıkıyla barışın, huzurun, istikrarın ve kalımlı çözümün anahtarıdır.

Türkiye'nin hakemliğinde, İstanbul merkezli müşterek araştırma ikliminin orta bulması barışçıl çabaları destekleyecek, krizden çıkışın mutedil yolu inanıyorum ki arana arana bulunacaktır.

Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalara bizim bakışımız insanidir, ilkeseldir, arsıulusal ahbaplık temellidir. Kategorik şekilde uğur boncuğu ülkenin ne indinde ne de karşısında müşterek pozisyonumuzun olması düşünülemeyecektir. Buna arttırma şekilde haklar ve komşuluk hukukumuz bulunan uğur boncuğu ülkeyi gözden çıkarmamız da bahis konusu değildir. Türkiye, savaş alanı ülkesi olmayacaktır. Türkiye, Batı'nın ün ve yerine tabanca kuşanmayacaktır. Milli çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa, başşehir Ankara'nın siyasetçi dinamikleri neye aksan yapıyorsa adresimiz ve konumumuz orasıdır.

Dış yöntem kırılan müşterek alandır, maceranın sonu acıklıdır, ulusal ölümsüzlük değme devir önceliğimizdir. Ukrayna'yı engelleme fail Putin haksızdır, bu haksızlığın cezalandırılmamış kalması muhtemel değildir. Fakat bu gestalt Rusya ile siyasi, ticari ve konuşu ilişkilerimizi de zedelememelidir. Dış politikamız dengelidir, akılcıdır, sağduyuludur, aşırı boyutludur, millidir ve ön alıcıdır."

"Düşman değme kimesne S-400'ün maksadı orasıdır"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırması kararında Batı'nın ikiyüzlülüğünün müşterek güzel belirginlik kazandığını belirtti.

Bahçeli, "Konu Türk ve Müslüman he mu üç maymunu oynayan, katliamlara kelimesiz artan arsıulusal toplumun, kişilerin cilt rengine, budunsal ve orijin niteliklerine layıkıyla yöntem geliştirmesi, sınırlarda ayrımcılık yapması müşterek el su katılmamış ırkçılıktır." görüşünü paylaştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın, kişi ülkesinin AB üyesi yapılması çağrısına, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın "Ukrayna bizlerden bir tanesi ve onları içimizde istiyoruz" sözlerinin sakat müşterek yaklaşım bulunduğunu tamlayan Bahçeli, "Yani bu vakte denli Türkiye'nin AB'ye alınmaması, size benzemediğinden ötürü mıdır? Bunu mu söylüyor, bunu mu itiraf ediyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Türkiye'nin, Ukrayna krizinde ulusal müşterek vakfe sergilediğini, gelişimleri isabetle okuduğunu, noktayı ve vakti ulaştığında lüzumlu uyarılarını korkmadan yaptığını anlatım fail Bahçeli, "Ne var ki, alçalma ittifakı bundan dahi huzursuz olmuştur. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaları az hâlâ hükümete satmaca edecek denli bitik niyetli, katı kalpli ve gözü boğunuk bir duruma düşmüşlerdir. Ukrayna'da mukim vatandaşlarımızı Türkiye'ye şişman müşterek mücadeleyle getiren hükümete yağız çalanlar, İstanbul'a kar yağdığında dü mahalle arasındaki ulaşımı sağlamaktan idaresizlik kaldıklarını ne acele unutmuşlardır?" dedi.

"Bu biçimsiz aykırılık zihniyeti, iktidarı azaltmak yerine vatanı düşürmeye çoktan apiko bulunduğunu değme defasında göstermiştir." ifadesini kullanan Bahçeli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Rusya'nın askeri operasyonu sırasında CHP Genel Başkanı'yla, İP Başkanı yalan donanması halinde, S-400 Füze ve Hava Savunma Sistemi'nin aleyhine izahat yapmışlardır. Kılıçdaroğlu hâlâ da ileriye gitmiş, NATO'nun 21. yüzyılda demokrasinin güvencesi bulunduğunu sonra sürerek halt etmiştir. Zillet ittifakının anne ortakları, Ukrayna krizi sırasında majestelerinin muhalefeti şekilde sivrilmiş, Biden'ın muhbiri şekilde serpilmiş, askı ışığı denli yayılmacı devletleri selamlamışlardır. Kanaatimiz odur ki NATO'yu demokrasinin güvencesi görmek, Türk milletinin demokratik ve tarihî egemenliğine şişman müşterek erinç çıkış, gözü boğunuk müşterek itirazdır. Demokrasinin güvencesi NATO değil, millettin arı sili iradesi ve ferman hükmüdür.

CHP yönetiminin zulme yandaşlığı ve global güçlere yaranma siyaseti, geçmişiyle beraberce Türkiye Cumhuriyeti'nin yapılış felsefesine dudak ağıza aykırıdır. Türkiye, lafına emin müşterek ülkedir. Türkiye, taahhütlerine müteallik müşterek devlettir. S-400 gerekseme doğduğunda kullanılacak bulunan müşterek tabanca sistemidir. CHP Genel Başkanı 'kime erinç kullanacağız' diyerek soruyor. Sayın Kılıçdaroğlu, 'YPG bizlere mi saldıracak?' söylediğinden bu yana bilinçsiz müşterek biçimde konuşuyor, hayalet aleminde geziyor, Türk ve Türkiye düşmanlarını tebriye kılmak düşüncesince uğraşıyorsun. Düşman değme kimse, değme nerede ise S-400'ün maksadı orasıdır. Tehdit nereden geliyorsa S-400'ün yönü oraya dönecektir.

Yine Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Rusya'ya yayımcı bir duruma geldiğini söylemiş ve bu ülkenin buğday vermemesi şeklinde aç kalacağımızı tez etmiş. Bir de şalteri indirirse karanlıkta kalacağımızdan bahsetmiş. Tasa ika Sayın Kılıçdaroğlu, üstünde yaşadığımız topraklar dualıdır, bereketlidir, verimlidir, buğday ambarıdır, martir kanıyla sulanmıştır. Ne aç kalırız, ne de açıkta yaşarız. Zillet ittifakı kâfi ki hayalet etmesin, Allah'ın izniyle karanlıkları avantaj da çıkarız. Bağımlılık bağımsızlığın zehridir. Türkiye Cumhuriyeti serbest ve müstakil müşterek ülkedir. Kılıçdaroğlu, hala bu gerçeğin bilincinde değildir.

CHP Genel Başkanı'nın yeterli da Ukrayna krizi sırasında Rusya'yı kötülemeye başlaması ilkesel müşterek vakfe değil, akıntıya kapılan sinyalci ve kabullenmiş müşterek iradenin ağırbaşlı detone tezahürüdür."

"Montrö hatırlatması siyasetçi tuzak"

Devlet Bahçeli, ön sıralarda CHP iktisap kılmak üzere, Ukrayna'da çatışmaların yaygınlaştığı müşterek sırada, Montrö'yü maksatlı şekilde kusur yorumlayanların, Kanal İstanbul'un çöktüğünü yazıp çizenlerin, Türkiye'nin elini zayıflatmanın hesabını karşılayıcı çevreler şekilde dikkati çektiğini vurguladı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi hususunda Türkiye'nin duruşunun sağlam, tutumunun kararlı ve aydın bulunduğunu kaydeden Bahçeli, "Zillet ittifakının" Montrö hatırlatmasının siyasetçi kapan ve sözleşmenin esas boyutuyla yalan bulunduğunu dile getirdi.

Bahçeli, "Ukrayna'da bulunan Cumhurbaşkanıyla akıbet seçimdeki siyasetçi rakibi ayrımsız anda polat delme giyip yurtlarını savunurken, alçalma ittifakı Allah korunum sırtımıza cembiye vurmanın hazırlığı içindedir. Bu ittifakın sözcüleri, Türk milletini etiket siyasetiyle müşterek görecek denli ulus muhalifi, yalan müşterek önsezi bulunduğunu tez edecek denli da köksüzdür. Siyaset gerçekleştirmek başka, ulusal ve vakti meselelerde kuma müşterek duruşa cemaat iktisap kılmak başkadır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler