USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bağımsız ve kaliteli yargı için tarihi fırsat

Eskişehir Barosu ve Kent Konseyi çeşidinden planlı “A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu” mevzulu konferansta bahsetmek kabilinden kente mevrut Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Biz kişi refahımızı kendimiz yükseltebiliriz. Şu anda ulusal gelirimiz 8 bin 500 dolar ci

Bağımsız ve kaliteli yargı için tarihi fırsat
15-10-2021 15:38

Konferans öncesinde ortak otelde planlı matbuat toplantısında açıklamalarda mevcut Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün; iktisadi kalkınmayı sağlamak, bolluk seviyesini tasarruf etmek için ilk önce yargı güvenilirliğinin ve hukukun üstünlüğünün yükseltilmesi icap ettiğini vurguladı. Toplantıda matbuat çalışanlarının sorularını da yanıt veren Av. Mehmet Gün, dört dörtlük bağımsız, matematik verir, devimsel ve velut devimsel yargı için etraflıca ortak sefer haritası hazırladıklarının altını çizdi. Gün, ulusal sağlık düzeyin yükselmesi için kaliteli yargıya gerekseme bulunduğunu belirtti.

Yargının şimdi devimsel ve velut duruma gelmesi için hal önerilerini açıklanan Av. Mehmet Gün, barış ve uzlaşmalar heveslendirme edilerek senelerce devam eden davaların 3-4 ay arasında sonlandırılmasının muhtemel bulunduğunu anlattı. Böylelikle yargının şimdi devimsel çalışacağına yer veren Gün, dört dörtlük özgür ve velut ortak yargıyı bildirmek için tarihi ortak fırsat penceresi açtığını, bunun güzel değerlendirilmesi icap ettiğini kaydetti.

“Yargı ile ait değme muhtelif kararın hacısı hocası çeşidinden yargı denetimine götürülebilir olmasını öneriyoruz”
Türk yargısının problemlerini anımsamak ve sebeplerini çözümleme ettiklerini aktaran Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Amacımız Türk yargısının problemlerini anımsamak ve esaslı sebeplerini çözümleme etmek. Sonra cihanşümul bildirme gören analizör geliştirerek uyuşma sağlamaktır. Bugün de derneğimizin 10 salname birikimi ile oluşturduğumuz ‘A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu' adında kitapta topladığımız önerilerimizi kamuoyuna beyan etmek için buradayız. 9 adet anne hal önerimiz mevcut lakin 4-5 adet anne başlıkta toplayabiliriz. En önemlisi Türkiye'deki en iri nakıs bulunan HSK kararlarının yargı denetimine açılması. Bu denetimin yapılabilmesi için Adalet Yüksek Mahkemesi adında acemi ortak duruşma kurulmasını ve yargı ile ait değme muhtelif kararların hacısı hocası çeşidinden yargı denetimine götürülebilir olmasını öneriyoruz. İkinci olarak, yargı teşkilatının tamamını fariza odaklı yerine dört dörtlük bağımsızlığını kazanacak şekilde, hem fariza odaklı hem matematik verir bununla birlikte dört dörtlük özgür nail ve koruyabilir biçimde düzenlemek. Üçüncüsü; hâkim, savcı, avukatlık ve kâtibiadil kabil yargı mesleklerini, birbirlerine eş değerde ayrımsız dizge kuruluşlarına ehil olabilir duruma getirmek. Özellikle hükümran ve savcılar için özgür dizge kuruluşları oluşturmak. Böylelikle yargı bağımsızlığını dört başı mamur yargı unsurlarının ortak adet hiç kurumsal yerine savunabilir olmasını bildirmek istiyoruz. Dördüncüsü az buçuk şimdi strüktürel olanlardan, Anayasa Mahkemesi'nin geliştirilmesi kabil mevzular var. Böyle 9 adet ayrı ayrı başlıkta önerilerimiz var” niteleyerek konuştu.

“Önerilerimiz gerçekleşirse ulusal gelirimiz 4-5 yıl süresince 25-30 bin dolara çıkabilir”
Toplumda refahın oluşmasının ulusal gelirin artmasıyla sağlanacağına ve bunun da yargının katkısıyla gerçekleşeceğine özen çekici Mehmet Gün, “Biz zat refahımızı kendimiz yükseltebiliriz. Şu anda ulusal gelirimiz 8 bin 500 dolar civarında. Oysa 48-50 bin dolar olabilir. Önerilerimiz gerçekleştiği takdirde, ulusal gelirimizin 4-5 yıl süresince 25-30 bin dolar civarına çıkacağını öngörüyoruz. Esas hedefimiz budur. O refahın oluşması için de yargının ehemmiyetli katkıda bulunması gerekiyor. Ekonomik kalkınmanın temeli, türel düzendedir. Hukuki düzenin garantisi de yargıdır. Yargıyı modern seviyeye getirirsek, hukukun üstünlüğü endekslerinde şu anda 117'nci sıradayız ve dünyada aşırı ast sıralardayız, önceki 20'nin içerisine girebiliriz. Eğer o sıraya gelirsek ulusal gelirimiz ve ekonomimiz hızlıca artar. Ekonomik başarıyı da sağlarız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de dört dörtlük özgür ve kaliteli yargı mümkündür”
Başta yargı kazanmak neredeyse kurumların görevlerini en güzel biçimde yapmasıyla kaliteli hizmetin artacağını tamlayan Av. Mehmet Gün, şunları söyledi:
“Türkiye'de dört dörtlük özgür ve kaliteli yargı mümkündür. Tam istiklal yargının topluma kaliteli fariza vermesiyle kazanılabilir. Demokratik meşruiyet, kurumların görevlerini en güzel biçimde yapmasını gerektirir. Görevini güzel yapması imkansız bulunduğu devir yargı, bağımlılaşır da siyasetin uzantısı biçimine gelir. Bunu düzeltmenin muhtemel olduğunu, gerçekleştirmek için ise başlanılması müstelzim kavuşum yargı bağımsızlığını tartışarak doğmak yerine, yargının topluma kaliteli fariza vermesini odağa alarak başlarsak münakaşaya ve bağımsızlığın da kaliteli hizmetin ortak numara şartı yerine bildirme edersek hal kendinden geliyor. Bu biçimde yaklaşılırsa meselenin çözümünün aşırı bedava bulunduğunu ve bunu gerçekleştirdiğimiz devir da refahımızın 8-9 katına çıkabileceğini dillendirmek istiyorum.”

Abdullah Güçlü - Şevket Can Çikot

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler