USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aziz Sancar: Türkiye'nin bana gösterdiği nazarıitibar 10 Nobel'den elan önemli

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'nin gösterdiği sevginin 10 Nobel'den hâlâ ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Çünkü, 85 milyon insan, benim bu yaptıklarımı Türkiye'nin başarısı kendisine algıladığımı biliyor." dedi.

Aziz Sancar: Türkiye'nin bana gösterdiği nazarıitibar 10 Nobel'den elan önemli
16-02-2022 16:34
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Ankara'da inşası tamamlanan, içinde bilgi ve zanaat pedagoji bilimi merkezi (BİLSEM), anaokulu, bilgi lisesi ve mektepli pansiyonu mevcut pedagoji bilimi kampüsüne ismi maruz Nobel ödüllü bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, erte düzenlenecek açılışa eklenmek az daha geldiği Ankara'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Hem Türkiye'de bununla beraber iri Türk dünyasında nice eğitim, araştırı ve keyif kurumuna isminin verildiğini tabir fail Sancar, "Bu benim düşüncesince iri birlikte onur. Ankara'da oluşturulan Aziz Sancar Eğitim Kampüsü, bunların en büyüğü ve inşallah Türk bilimine en birlikte tomar faydası olacak birlikte girişim. Hem de yerleşke Başkent'te olunca ve açılışa çağırma edilince 'gelirim' dedim." sanarak konuştu.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki birlikte Anadolu lisesine isminin verildiği haberini aldığında duyduğu memnuniyeti dile getiren Sancar, eniştesinin karye enstitüsü mezunu bulunduğunu ve Bismil'de muallimlik yaptığını belirterek, "O bakımdan Bismil kendisince benim baş döndürücü iyi hatıralarım var. Bismil'de birlikte Anadolu lisesine adımın verileceği haberi beni baş döndürücü sevindirdi. Onun luğu başka, bunun luğu bambaşka oldu." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de benim bilgilerime göre Aziz Sancar Eğitim Kampüsü kabilinden birlikte pedagoji bilimi kampüsünün benzeşim yok." değerlendirmesini karşıcı Sancar, kampüse ve isminin verildiği öbür merkezlere bağlı şöyleki konuştu:

"Ülkem bana baş döndürücü iri değer veriyor. Bu benim düşüncesince önemli. Yani tanım edemem. Biliyorsunuz Nobel ödülünü DNA onarımı düşüncesince üç can almıştık. Yani öbürkü dü arkadaşımın namına benim bilgilerime göre tek pedagoji bilimi yahut talim merkezi yok. Benim eksiksiz Türkiye sathında Iğdır Anaokulundan tutun İzmir'de ortaokula denli adımın verildiği merkezler var. Tabii Başkent'teki en iri pedagoji bilimi merkezi olacak. Milletimin beni ölçüm etmesi elbette beni baş döndürücü duygulandırıyor. Umarım bunu duyan gençlerimiz de bundan birlikte öğüt alır; bizim milletimiz bizim devletimiz vefakardır, şayet bu ülkeye müfit birlikte obje yapmış olursanız yahut birlikte obje yaptığınızda ülkenizi unutmazsanız, bu ülkeden verdiğinizden fazlasını alacaksınız.

Türkiye'nin bana yaptığı, 10 Nobel'den elan ehemmiyetli elan fazladır, beni elan baş döndürücü istiğna etmiştir. Çünkü, 85 milyon insanoğlunun sevgisi, hepsi benim Türkiye'yi sevdiğimi, Türkiye'ye görev ettiğimi Türkiye'ye bedel verdiğimi, bu yaptıklarımın zat başarılarım değil Türkiye'nin başarısı şekilde algıladığımı biliyor. Ben doğru; araştırmalarımı ABD'de yaptım lakin ego ilmî şekilde burada (Türkiye'de) yetişmiştim, ilmî metodu ego Türkiye'de öğrendim. Türkiye'ye neşet etmek az daha ABD'den ayrıldığım gün, Ahmet Gül isminde Türk müderris dostum bana hocam Muzaffer Aksoy'un biyografisini gönderdi. Muzaffer Aksoy, bana bilgi yapmayı öğreten hocaydı. Benim dâhiliye hocamdı ve otomobillerde beğenilen kimyevi bap bulunan benzinin dokunmabana yaptığını keşfeden insanoğlu oydu ve Amerikan Meclisi'nde bu mevzuda uzman şekilde onu çağırdılar. Yani Muzaffer Hoca tam birlikte bilgi insanıydı ve ego bilimi ondan öğrendim. ABD'ye gittiğimde bilgi ne yapılmaktadır biliyordum. Burada imkanlarımız yoktu lakin bilim, tecrübe ve kontroller ne yapılmaktadır bunların hepsini ondan öğrendim."

Sancar, namına bu onuru ve mutluluğu müstahak gören Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve pedagoji bilimi kampüsüne isminin verilmesine bağlı açıklamayı karşıcı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e müteşekkir bulunduğunu söyledi.

Keşke 25 sene önceki alsaydım

Sancar, Türk araştırmacıları ve pedagoji bilimi kampüsünde yürütülecek AR-GE faaliyetlerine desteğinin sorulması üzerine, "Keşke bu Nobeli 25 sene önceki alsaydım. 75 yaşındayım bundan sonra gezi zor." değerlendirmesi karşıcı Sancar, birlikte bilgi merkezinin engin yürütülmesinin olanaksız bulunduğunu fakat elinden geldiğince Türkiye'deki ilmî çalışmalara ve Aziz Sancar Eğitim Kampüsü'ne engin da olsa dayanaklık etmek vermeye çalışacağını tabir etti.

Sancar, "Türkiye'deki hocalar, bana danışır, benimle 6 ay-1 sene meşgul o olabilir. TÜBİTAK birlikte izlence yaptı, bana postdoc şu demek oluyor ki doktora sonrası araştırman gönderecekler. Geliştirdiğimiz baş döndürücü acemi metotlar var. Şimdi dünyada Piri Reis Haritası söylediğim metodu, eksiksiz dünyada benim öğrencilerim Çin, Kore, Türkiye'de kullanıyor. Çünkü onlar öğrendiler, yabancılar kullanamıyor. İnşallah Türk öğrenciler vardığında onlar öğrenir Türkiye'ye getirirler, ayrımsız metodu kullanırlar yahut acemi metotlar geliştirirler." biçiminde konuştu.

Aziz Sancar, ismini haiz Bismil'deki okulun öğrencilerini ağırladı

Sancar, AA'ya verdiği röportajın peşi sıra Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde acemi oluşturulan Aziz Sancar Anadolu Lisesinin 9. dershane öğrencileri ile birlikte araya geldi, sorularını yanıtladı.

Sancar, "Umarım hepiniz üniversiteye gidersiniz. Bazılarınız da moleküler kimya okursunuz. O devir sizin kitaplarınızda benim minimum üç buluşum olacak. Benim sezinleme yapmamın ölçülemez birlikte kıymeti var. Benim düşüncesince antipatik kuvvet bu." sanarak konuştu.

Eğitim almış olduğu Mardin Lisesinden 5 profesörün çıktığını tamlayan Sancar, kendisinin bilgi insanı olmasında hepsi öğretmenlerinin tesiri bulunduğunu tabir etti.

Bu arada Sancar'a ABD'deki ofisinin duvarına sallandırmak az daha istediği Bismil'deki Aziz Sancar Anadolu Lisesinin fotoğrafı armağan edildi.

Sancar, Ankara'da "manevi kızım" sanarak seslenme etmiş olduğu KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı ile de görüştü.

Serakıncı, Bismil'den mevrut öğrencilere, "Azmedersek çalışırsak nereye gelebiliriz bunun en iyi örneği Aziz Hoca." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise Aziz Sancar Eğitim Kampüsü ile ilgilendiren icra ettiği açıklamada, kampüsün AR-GE merkezi şekilde tasarlanacağını ve ortaöğretim düzeyindeki hepsi öğrencilerin ilmî geçinme aşama atacak araştırı ve ihya faaliyetlerinde bulunabilmelerini sağlayacaklarını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler