USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esasi hakkında görüşünü HDP'ye gönderdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle oluşturulan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esasi ile alakalı görüşünü partiye gönderdi.

AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esasi hakkında görüşünü HDP'ye gönderdi
20-01-2022 17:29
Ankara

Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme, 29 Kasım 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak AYM'ye gönderilen asal ile alakalı görüşü, savunmanın hazırlanması düşüncesince HDP'ye gönderdi. Partiye, savunmasını alıştırmak düşüncesince 30 günce müddet verildi.

Yüksek Mahkeme, HDP'nin, siyasal haram maksut partililerin savunmalarının da Başsavcılığa gönderilmesi yönündeki talebini reddetti.

Ayrıca şimdi eski görevleri zımnında AYM üyesi İrfan Fidan ile alakalı HDP'nin reddihakim talebi de reddedildi.

Süreç nite işleyecek?

Bundan sonra, HDP asal ile alakalı savunmasını hazırlayacak.

Daha sonradan belirlenecek ortak tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin namzet açıklama, HDP yetkilileri de namzet defans yapacak. Bütün bu etaplarda istenebilecek ek müddet taleplerini de Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.

Bu sürecin ardından, davaya bağlı bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, asal ile alakalı raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemeli HDP, ek tanık yahut bağlanmış ek defans verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının peşi sıra AYM Başkanı Zühtü Arslan, derinti düşüncesince gündüz belirleyecek, üyeler belirlenen günde ortak araya gelmiş olarak yama istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 üyenin 10'unun oy çokluğuyla değişmeyen verilebilecek

HDP ile alakalı yama davasını, 15 insandan oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde aziz durumlardan çevre partinin kapatılmasına yahut sorun konusu fiillerin ağırlığına layıkıyla talih yardımından azda olsa veya ağız ağıza mahrum bırakılmasına, toplantıya eklenmiş olan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla şu demek oluyor ki 15 üyenin 10'unun oyuyla değişmeyen verilebilecek.

Siyasi fırka yama davası kararında maruz karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilişik siyasal partiye bildiri edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasal haram maksut partililerin, bildirme ve eylemleriyle partinin kapatılmasına bozukluk bulunduğunu belirlemesi şeklinde bu kişiler, değişmez kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 sene süreyle ortak apayrı partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine sorun açmış, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle değişmeyen vermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler