USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avukatlık Kanunu'nda fark teklifinin önce 2 maddesi benimseme edildi

TBMM Genel Kurulunda, Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin evvel dü maddesi bildirme edildi.

Avukatlık Kanunu'nda fark teklifinin önce 2 maddesi benimseme edildi
07-06-2022 23:02
Ankara

Kabul edilen maddelere göre, avukatlık stajına çalışarak bariyer olmamak şartıyla rastgele birlikte ahacık sigortalı çalışılması avukatlık stajının yapılmasına bariyer yapılanma etmeyecek.

Adli ve yönetsel ilçe bilge ve müddeiumumi adayları ile bilge ve müddeiumumi mesleğinden olanlar hariç, amme büyüklenme ve müesseselerinin ekip yahut pozisyonlarında fariza yapanlar da görevleri esnasında avukatlık stajı yapabilecek. İlgili birimlerce stajın yapılması dair müstelzim suhulet sağlanacak.

Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu illerde, rastgele birlikte baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak.

Yargı mercilerinin talebi üzerinde gerçekleştirilecek görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) açılan elektronik enformatik sistemi üstünden o ildeki avukatlar ortada muadele gözetilerek yapılacak.

Görüşmelerden

İYİ Parti Grubu hesabına yalan meydan Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, "Her sene izinli bulunan on binlerce gencin yetişim sorunlarına, iş ve aş sorunlarına, kalifiye hukukçu yetiştirme problemine ve avukatların kesif pıtrak şiddete maruz kalmasına bağlı bu anayasa teklifinde ne mevcut dersek; çözüme çevrik tek bilinçlilik yoktur." diyerek konuştu.

Sorunun çözülemeyecek boyutlara ulaştığını, artık hususiyet fakültesi açmamanın, önceki hazırlık olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Subaşı, "Günübirlik politik tatlılık düşüncesince küşade hususiyet fakülteleri yüzünden karşımızda duran devasa dava stajyerleri, avukatları, baroları, on binlerce aileyi ve beniz binlerce seçmeni ilgilendirir bir vaziyete geldiği düşüncesince görünür olmuştur. Büyüyen probleminin altında artan erk gine müsekkin pansuman tedbirine başvurmayı makul görmüştür." ifadesini kullandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, adli yardımın hem Anayasa bununla beraber Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adalete erişim, hafriyat kontrol özgürlüğü ve adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından birisi olduğuna ayraç etti. Atay, ansızın aşkın baro kurulabilmesiyle ilgilendiren düzenlemeden sonraları adli yardımın yürütülmesi hususunda kimi sorunlarla karşılaşıldığını anlattı.

Atay, "Görüşmekte olduğumuz anayasa teklifiyle adli iane hizmetinden müstefit olmak talip vatandaşların adalete erişimi ve diledikleri avukatı yeğleme edebilmeleri düşüncesince kombinezon de yapılmaktadır. Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu bölgelerde, vilayetlerde rastgele birlikte baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak ve yurttaşlar istedikleri barodan avukat tercihinde bulunabileceklerdir." bilgisini verdi.

"Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak"

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, avukatlık mesleğinin piyasalaştırılmaya çalışıldığını encam sürerek "Teklifle, 2020'de çoklu baroya geçişle ilçe sahasının bütünlüğüne maruz dokunca derinleştirilmek, mesleğin kendisi itibarsızlaştırılmak isteniyor." görüşünü savundu.

Kerestecioğlu, adli iane hizmetleri düşüncesince kullanılmak gibi Hazineden TBB'ye dökme ödeneğin barolar arasındaki dağıtımının adaletsizliğe sefer anahtar halde baştan belirlendiğini kanıt ederek "Özellikle lehtar baroların işine yarayacak bu değişiklikle, vilayetlerde kişi sayısı da avukat sayısı da birlikte çarpılıyor, birlikte bölünüyor; böylecene 2 nolu barolara şimdikinden az elan 4 sert elan aşkın eşme muktebes oluyor." diyerek konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBB "Staj elan kalifiye yapılsın" derken avukatlık stajının tek yapılmamasının istendiğini savunarak "Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak. Şu an Türkiye'de 165 bin avukat var. Her sene 20 bin yetişmen avukat geliyor, mesleğe tahminî 15 bin ila 20 bin ortada avukat katılıyor ve bunlar 2 bin liralık ile 3 bin liralık ortada maaşlarla çalışmaya zorlanıyorlar; özellikleri düşüyor, terbiye kalitesi düşüyor." dedi.

Yargının hür ve nötr olması icap ettiğini vurgulayan Antmen, "Türkiye'yi kip birlikte iklim biçimine sağlamak istiyorsanız yargıyı nötr ve hür bir vaziyete getirin, yeter." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsan odaklı hafriyat anlayışıyla çalışmaya bitmeme edeceğiz"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, anayasa teklifinde avukatlık stajı, ansızın aşkın baro bulunan vilayetlerde adli iane bürosu oluşturulması, adli iane ödeneklerinin dağıtımı ve görevlendirmelerle ilgilendiren mevzularda tensikat yapıldığını anlattı.

Teklifteki, "Avukatın stajına bariyer olmamak şartıyla rastgele birlikte ahacık sigortalı şekilde emek harcaması avukatlık stajı yapılmasına bariyer değildir." hükmüne ayraç fail Uygur, "Yargı Reformu Stratejisi Belgemizdeki hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız düzenlemelerle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, insanoğlu odaklı hafriyat anlayışıyla, engellenmeyen birey, çelimli toplum, elan demokratik ve elan çelimli Türkiye düşüncesince dört başı mamur gayretimizle çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, verdiği aranın arkası sıra komisyonun namına oturmaması üzerine, birleşimi ferda zaman 14.00'te bükülmek gibi kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler