USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye karşı düzenlenecek salname tutanağa ilişkin, “Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız. Aramızdaki bu toy havayı aktarıyor olacağız” dedi.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'
25-02-2022 12:10

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile ilgili salname yazanak hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyarete bağlı AB Türkiye Delegasyonu'nda matbuat toplantısı düzenledi.

Amor, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlemiş yer aldığı askeri harekata ilişkin, “Bugünkü matbuat toplantısının mevzusuna geçmeden evveli ortamında yaşadığımız krize müteallik fikir göstermek istiyorum. Biz buna Rus krizi diyoruz, Ukrayna krizi değil. İçinde bulunduğumuz halde Türkiye'nin ortamında bulunmuş yer aldığı pozisyona bakacak olursak coğrafi şekilde dünyanın bu bölgesinde ehemmiyetli indinde pozisyonda bulunduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kemiksiz indinde davranış sergiliyor olmasını şişman indinde kıvançla izliyoruz. Batı dünyası bütünlük ortamında cereyan ediyor, Türkiye'nin de bizimle yanı sıra bulunduğunu görmekten alım çalım duyuyoruz” dedi.

“Karşılıklı inanma tazeliyoruz”

Amor, hazırlanacak tutanağa bağlı ise şunları kaydetti:

“Rapora geçecek olursak, Türkiye'nin yavuklu iklim olması zımnında gelişigüzel sene düzenlediğimiz indinde yazanak var. Bunu salname şekilde düzenliyoruz. Rapor, uyumlandırma çalışmaları, ne bölgelerde gerçekleştirildiği yahut gerçekleştirilmediği yönünde. Oldukça komplike indinde süreci değerlendirdiğimiz indinde rapor. Siyasi ve politikacı şekilde da gelişimleri değerlendiriyoruz. Bundan geçmiş yazanak geçtiğimiz mayıs ayında yayımlanmıştı. İlişkilerimiz içerisindeki en menfi devri ele almaktaydı. Sonraki yazanak düşüncesince de icraat başladı. Bu alışılagelen hazırlıklarımız etrafında raportör şekilde çalışırken politikacı tablonun bütününü yakalamaya çalışıyoruz. Hükümet hesabına politikacı esame ile görüştüm. İstanbul ve Ankara'da büyükşehir şehremaneti başkanları ile görüştük, STK'lar ile görüştük. Barolar Birliği Başkanı ve akademisyenlerle görüştük. Bütün bu ziyaretler çerçevesinde elan evveli edindiğim izlenimi konfirmasyon ika olanağı buldum. Yeni indinde iklim içindeyiz, bu sonuç etap olumlu indinde hava. Karşılıklı inanma tazeliyoruz, deli dolu indinde politikacı düzlem bulunduğunu gördük.”

“Raporda bahsedeceğim en ehemmiyetli konulardan indinde tanesi Türkiye'nin Rusya'ya huzur almış yer aldığı pozisyon”

Amor, Brüksel'e döndüğünde meslektaşlarına Türkiye kendince sert baş döndürücü olumlu gelişimin olduğuna müteallik bilgelik vereceğini belirterek, “Bunların kağıt üstünde yansıtılmasını isteyeceğim. En önemlisi Türkiye'nin Rusya'ya huzur almış yer aldığı pozisyon. Bugün nedeni ile görüyoruz ki asayiş ve defans dalında bu arada çalışıyoruz, bunun vurgulanmasını isteyeceğim. Türkiye'nin huruç ait da tam indinde gösteriş oynadığını beyan etmek isterim. Ülkenizde mihman etiğiniz sert baş döndürücü göçmene ev sahipliği ediyorsunuz, Türkiye'nin bu çabasını takdirle karşıladığımızı beyan etmek isterim. Raporumuzda yukarı seviyeli konuların değişik bölgelerde da bitmeme ettiriliyor olmasını ekleyeceğiz. En esas ve en konkre olanın Gümrük Birliği bulunduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği'nde kaydedilecek çalışmaların en gerçekçi, elle tutulur icraat olacağına inanıyoruz. Bu mevzuda oturup baş başa konuşabiliriz, konuşmaya başlamamız icap ettiğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor ki Gümrük Birliği'nde kaydedilecek gelişmeler politikacı reformlar çeşidinden zevcelik edilmesi müstelzim gelişmeler. Gümrük Birliği'nde alınacak rastgele indinde kararda ne konseyin ne de AB üyesi devletlerin indinde tane başına yalan hakkı bulunmuyor. Bu parlamentonun vereceği indinde karar. Parlamento da Gümrük Birliği ile ilişik rastgele indinde mevzuya politikacı reformlar zevcelik etmediği takdirde müsaade vermeyecektir” niteleyerek konuştu.

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ait geçtiğimiz senelerde nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor”

Amor, gelişmelerin matlup kurda bulunmadığı yerlerin da bulunduğunu kaydederek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ait geçtiğimiz senelerde nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor. Bu az buçuk istek engelleyen ve sıkıntı donör indinde durum. Görüyoruz ki toy indinde vakfe bu bölgelerde yok. Böyle indinde imaj edinmedik. Ziyaret öncesindeki izlenimlerimiz değiştirmeden bitmeme etti. Bu bölgelerde ehemmiyetli indinde ayrım olmadığını kıymetlendirmek sıkıntı verici. Her ne genişliğinde yasalarda bazısı tadilat yapılsa da halen savcıların yorumu, söz gelimi mevki yetkililerinin eleştirilmesi ait medyadan yahut hususi kişilerden, bireylerden mevrut şahısların yorumlanması ait halen hükümranlık ita dolayısıyla gidilen indinde eda içerisinde olduklarını görüyoruz” dedi.

“AİHM'in Kavala ve Demirtaş kendince almış yer aldığı kararlar ile ilişik indinde gönülsüzlük var”

Raporun karışımından bilgiler paylaşan Amor, şöyleki bitmeme etti:

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü denildiği devir gene görüyoruz ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala ve Demirtaş kararları ile ilişik almış yer aldığı kararları yürütüm ait indinde gönülsüzlük var. Biz bunu dile getirdiğimizde Türk yargısına karışma ettiğimize müteveccih eleştirilerle karşılaşıyoruz. Fakat şunun ayırdında edinmek gerekiyor. Bunun müdahili olduğumuzu düşünmüyoruz. Çünkü Türk devleti, Türk hükümeti değil fakat Türk devleti dört başı mamur bu süreçlerin indinde parçası ve esasında kurucusu. Türk devleti Avrupa Konseyi'nin kurucusu. Konvansiyonun indinde parçası. Dolayısıyla Türk devleti dört başı mamur bu süreçlerin organizasyon edilmesinde engelleme reşit ve dört başı mamur bu süreçlerin ortaya konmasında mevki şekilde engelleme reşit ve kurmuş bulunan devletlerden indinde tanesi. Dolayısıyla kaza da, devletin dört başı mamur organları da bu meslek içerisinde toprak almaktadır zaten. O nedenden dolayı bizim bu yaptığımız yorumların karışma bulunduğunun söylenmesi akilane değil niteleyerek düşünüyoruz. Çünkü Türk devleti, mevki şekilde yükümlüğünü namına getirmesi muhtemel indinde konumda. Avrupa Konseyi'nin indinde parçası. İnsan Hakları Konvansiyonu'nun indinde parçası. Türk anayasasının içerisinde bulunan şeylerin uygulanmasını özlemek haricinde indinde obje yapmadığımız düşüncesince bunun karışma olmadığını düşünüyoruz.”

“Raporda önceleri umumi ifadeler kullanırdık fakat bu kere elan bekçi eleştiriler toprak alacak”

İnsan hakları ile irtibatlı ele alınabilecek sert baş döndürücü apayrı mevzunun bulunmasına rağmen raporda umumi şekilde olumlu görüntüleri aktaracaklarını tamlayan Amor, “Aramızdaki bu toy havayı aktarıyor olacağız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü dalında muhtemel gelişmelerin kaydedilememiş yer aldığı için bahsediyor olacağım. Bu raporda değişik ele alacağımız şeylerden indinde tanesi şöyleki olacak; bu el elan hedeflenmiş eleştiriler, elan bekçi eleştiriler toprak alacak. Bundan geçmiş raporlarda elan umumi ifadeler kullanırdık, doğrusu umumi indinde anlatım ile Türk yargısı derdik. Türk eliti, Türkiye'deki politikacı partiler derdik. Genel ifadeler kullanırdık. Bu kere elan hususi tanımalar olacak” niteleyerek konuştu.

Mustafa Cenik - Sadettin Aliusta
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna harbinde çevrili artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna harbinde çevrili artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler