USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de

Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askeriye hizmetinden yararlanamayan yükümlüler bu hizmetten faydalanabilecek.

Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de
13-07-2022 09:04

Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kurtulma ve müsaade tecavüzü basamak suçlarla alakalı adına kendince ön tetkik yapılanın bulunamaması dolayısıyla tabir edinmeyi olanaksız bir duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak. Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, taşıt kazası dolayısıyla savaş malzemesine dokunca özgülemek suçundan kast yahut ciddi ayıp dolayısıyla mahkum olmaları hali hariç, arabanın kullanması dolayısıyla meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak. Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname süreyle 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme

Resmi Gazete'de piyasaya sürülen kanunda Astsubayların kademelerine aranjman gerçekleşti. Buna göre, Yüksekokul mezunu astsubaylar, ortak basamak intibakı sağlanarak dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve zahmetli personele de ortak basamak intibakı sağlanacak. Kanunla, minimum 2 sene ve şimdi levent boylu periyodik yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları adım ve kademeye ortak basamak arttırma edilecek. Lise ve muadili ekol mezunlarından, aranjman yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonraları minimum 2 sene periyodik yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları adım ve kademeye ortak basamak arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma basamak sunulan astsubayların ahir rütbelerinin ve ödül kademeliliklerinin evvel kademeleri sunulan arttırma basamak miktarı genişliğinde çok olacak. Emekli oldukları tarihteki öğrenim vaziyetleri esasi içerlemek aracılığıyla minimum 2 sene ve şimdi levent boylu periyodik yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, alçak malullük yahut ödev malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak. Bu aranjman mucibince yapılacak uyma ve buna değgin ödemeler 3 ay içre sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut kasıntı karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; rötar cezası, rötar zammı yahut nema uygulanmaksızın, aranjman yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay içre alakalı kuruluşlar kabilinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek. Kanunla, mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, aranjman kapsamında meydana getirilen intibaklarla ortak yukarı mahiye derecesinin ortak numara kademesine; ortak numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar ortak numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecek. Bu düzenlemenin uygulanması dolayısıyla geriye müteveccih rastgele ortak ifa yapılmayacak.
Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askeriye hizmetini hesabına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri alakalı ve askeri hizmete değgin yönetimsel muamele ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza meydana getirdiği içtima yönetimsel sakatlık yetkisi anlamında değgin yer aldığı semt dümen mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki dümen mahkemesi izinli olacak.

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve mızıka faaliyeti yürütenler ile darülfünun basamak askeri kuruluşlarda da rotatif kebap kebap kapital kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, güç komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki rotatif kebap kebap kapital işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca düzenlenen personel ve askeri mektepli realizasyon faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza fail öteki amme kasıntı ve kuruluşları personeline fariza bitirdikleri rastgele devir düşüncesince 750 amblem ve ayda en çok 12 bin amblem rakamının işyar mahiye kıvrım sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak ücreti geçmemek az daha rotatif kebap kebap kapital gelirlerinden ecir ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi dünya rastgele ortak ihsan ve kesintiye yayıncı tutulmayacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devrolmak düşüncesince lüzumlu referans şartlarına eş ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki çağda yürütme edilen harekat yahut taşınmazlar dışı ameliyat görevleri dolayısıyla müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan hevesli olanlar, fonksiyon yılı dünya tamlanan öteki koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar sonuç imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonraları yapılacak evvel seçilmiş sınavından gelmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek az daha kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askeriye hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

‘Askerliğe elverişli' sonucunda mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan işyar mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim hemen sonra bedelci askerlikten faydalanma hakkı elde yazar de vazgeçenlere toy ortak adalet verilmeyecek. Bedelli askeriye hizmetinden, fiili askeriye hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap evveliyat vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay içre ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Yoklama kaçağı ve kalıntılar kalanlar öteki yükümlülerden şimdi çok değer ödeyerek yararlanacak
Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, öteki yükümlülerden şimdi çok değer ödeyerek bedelci askerlikten daima faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin rastgele kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3500 amblem rakamının ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan işyar mahiye katsayısı ile muteber mazeretler dünya sorma kaçağı, hafi ve kalıntılar kaldıkları hep sürenin rastgele ayının çarpımı sonucunda bulunacak. Belirlenen ek bedele esasi sürenin hesabında, 1 ila 30 devir ortak ay ikrar edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban eklenerek hesaplanacak.

Dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi iklim parasını ödemedikleri yahut rastgele ortak takvim senesinde hep adına 184 devir ve şimdi çok süreyle taşınmazlar içre bulundukları düşüncesince dövizle askeriye kapsamından çıkarılanlar, taşınmazlar dışı temsilciliklere yahut askeriye şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 amblem rakamının işyar mahiye katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi iklim parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset içre başkaca ödemeleri halinde; önceleri ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, kalık artan ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset içre ödemeleri biçiminde askeriye hizmetini hesabına getirmiş sayılacak. Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde alakalı düzenlemede öngörülen ücrete denktaş yahut bu tutardan çok olanlar ise askeriye hizmetini hesabına getirmiş sayılacak. Ancak bunların caba ödedikleri döviz arka ödenmeyecek.
Buna göre, döviz ödemeleri, taşınmazlar haricinde taşınmazlar dışı temsilcilikleri, taşınmazlar içre Merkez Bankasınca öğrenim edilerek keseye sağlık kaydedilecek.

Mehmet Kalay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler