USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Arnavutluk Başbakanı Rama: Bölgemizi kuma birlikte geleceğe odaklandırmalıyız

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında "Barış ve refaha uzanan bölgesel ve küresel yollar" açık oturum düzenlendi.

Arnavutluk Başbakanı Rama: Bölgemizi kuma birlikte geleceğe odaklandırmalıyız
11-03-2022 22:05
Ankara

Antalya NEST Kongre Merkezi'nde planlı ve Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF kapsamında ve TRT World sunucularından Maria Ramos moderatörlüğünde planlı panele, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dil cambazı şekilde katıldı.

Cumhurbaşkanı Bio, nice ülkede harp ve arbede yaşanmasına karşın küresel odaklanmanın hemen birtakım devletlere olduğunu, bu aşamada arsıulusal topluluklar ve medyanın tepme standardının da çarpıcı bulunduğunu söyledi.

Afrika menşeli şahısların ayrımcılığa verilen kaldığını ve bu durumun menfaatlerini üzdüğünü dile getiren Bio, "Bu genişliğinde ateş ve başağrısı içinde ayrımcılığa verilen kalmak, insanlıktan başkaymış kabilinden gözükmek, anca algılanmak hakkıyla baş döndürücü üzücü. Küresel bağlamda sulh sorunları ve çatışmalar varken gördüğümüz tepme ölçün hakkıyla baş döndürücü üzücü. Biz de bu dünyanın müşterek parçasıyız, bunu hissediyoruz. Sadece müşterek renkten dolayı 'seni istemiyoruz' denmesi baş döndürücü kötü. Bu ortam (ADF), bu üzüntüleri dile gelmek düşüncesince baş döndürücü makul müşterek yer. Bu tepme ölçün olmamalı." dedi.

Bio, Afrika'da 1,2 bilyon insanoğlu bulunduğunu belirterek, Afrika ülkelerinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yeteri kadar toprak bulamadığını, değişmeyen kabul etme süreçlerinde fakat yüzdelik 5'i özümleme ettiğini, istedikleri noktaya gelemediklerini söyledi.

Bu devir genişliğinde BM Güvenlik Konseyi'nde müşterek farklılık olmasını beklediklerini vurgulayan Bio, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu mevzuya baş döndürücü elleme değindi. Bütün dünyanın kaderini 5 iklim belirlemekte, kılıç arı el kaldırıyoruz ve sonunda görüşlerimiz istediğimiz seviyede toprak bulamıyor. Dünyanın barışçıl olmasını isteriz. Biz de 'insan gibi' iş kullanmak isteriz, müşterek bilinçlilik şekilde algılanmak istemiyoruz. Bunun savunuculuğunu baş döndürücü levent boylu süredir yapıyorum." dedi.

Bio, denktaş fırsatlarla, adaletli müşterek dünyanın oluşması düşüncesince denktaş imkanların ve ortamın Afrika'ya da sunulması icap ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Bio, Afrika'nın pandemi sürecinde de bekâr bırakıldığını, başta bunu aşıya anlayış dair hâlâ baş döndürücü hissettiklerini anlatım etti.

"Barışa erişebilmek düşüncesince boyuna çalışıyoruz"

Cumhurbaşkanı Osmani, Ukrayna ve öteki alanlarda yaşananların barışın ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunu gösterdiğine ayraç ederek, barışa ulaşılmasının ve bunu korunum edebilmenin dirimlik bulunduğunu kaydetti.

Osmani, "Ülkemiz ile evren çapındaki kuma ve müttefiklerimizle, bölgemiz ve bölgemizin ötesinde barışa erişebilmek düşüncesince boyuna çalışıyoruz." dedi.

Ukrayna ve bulunan savaşın bigünah müşterilerini etkilediğine aksan önleyen Osmani, bölge üstündeki endişenin derece derece arttığını söyledi.

Osmani, "Son 10 yıl içinde birtakımı alanlardaki endişelerimiz katlanarak artmakta. Bunlarla baş başa gerginlikler ve dengesizlik yaratış çabası bitmeme ederken kılıç de, halis muhlis kapasitemizle bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Şu vakte genişliğinde değerli olduk güçlükle barışı cepte güvence görmemeliyiz. Gece çağ el ele vererek, odağımızı hegemonya ilişkin değil, barışın üzerine, otokrasi değil demokratlık ilişkin çekmeliyiz. Bu her insana yarar sağlayacaktır. Barış, hemen harp yokluğu yahut arbede yokluğu buyurmak değildir. Barış, özümleme ettiğiniz insanoğlu düşüncesince denktaş punt yaratmaktır." sanarak konuştu.

Kosova'nın AB'ye organ edinmek düşüncesince muktezi yükümlülükleri alegori getirdiğini tamlayan Osmani, AB ile ayrımsız değerleri paylaştıklarını ve namzetlik statüsüne endamsız müddet içinde ulaşmalarının kendilerine yarar sağlayacağını belirtti.

"Bölgemizi kuma müşterek geleceğe odaklandırmalıyız"

Başbakan Rama ise, Ukrayna'nın işgalinin Ukrayna ile son olmadığını, Ukrayna halkının gösterdiği tavrın müşterek direnişin de ötesinde bulunduğunu ve kişi değerlerini arkalamak düşüncesince direndiklerini söyledi.

Batı Balkanlar'ın Avrupa'nın kırılgan müşterek noktasında bulunduğunu kaydeden Rama, alanda NATO ülkeleri, NATO üyesi sıfır devletler ve ayrımlı geçmişlere ehil devletlerin olduğuna değindi.

Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün görüştüğünü ve bu mevzuları ele aldıklarını belirterek, "Bizim bu aşamada Batı Balkanlar'da barışı korunum edebilmemiz gerekiyor. Yakın teşrikimesai içinde Batı Balkanlar düşüncesince düzentileme yapmamız gerekiyor. Batı Balkanlar'da, ne derece dip müşterek popülasyon ve ya dip ideolojiden bahsedersek bahsedelim, elbette eylemlerle karşılaşırsak karşılaşalım, bizim müşterek tatbikat alanımızın olabilmesi gerekiyor. Bu, halihazırda müşterek proses şekilde başlatıldı. Ülkelerin hâlâ elleme müşterek doğacak düşüncesince müşterek araya yetişme niyeti ortaya konuldu." dedi.

Avrupa'nın ve Avrupa Birliği'nin (AB) müşterek parçası şekilde kıtal verdiklerini anlatım fail Rama, bu mücadelenin, AB'den dolayı, derece derece komplike bir duruma geldiğini ve eş anlı şekilde üçüncü aktörlerin etkisiyle de kıtal ettiklerini söyledi.

Rama, "Bölgemizi kuma müşterek geleceğe odaklandırmalıyız. Daha sonradan dava yaşamamak alegori rastgele müşterek komşumuzla ilişkilerimizi elleme avlamak durumundayız." dedi.

AB'ye üyelik düşüncesince reformlara bitmeme etmeleri icap ettiğini tamlayan Rama, yurtlarını Avrupalı ülkelerle ayrımsız standartlara ehil müşterek iklim pozisyona getirmeleri gerektiğine, bunu hemen AB'ye üyelik düşüncesince değil, doğacak nesiller düşüncesince yapmaları gerektiğine ayraç etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler