USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin çocuk yetiştirme algısı belirlendi

Çocuklara Eşlik Etme Sanatı kitabının yazarı ve Aile Danışmanı Hilal Çorbacıoğlu'nun yorumladığı ve Areda Survey kabilinden bin 100 anne-baba ile meydana getirilen incelemede sansasyonel neticeler çıktı. Teknolojinin fasile içi iletişime etkisinden, çocukla beraberce geçirilen

Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin çocuk yetiştirme algısı belirlendi
23-12-2021 14:47

Araştırma firması Areda Survey'in çocuk-ebeveyn ilişkisine müteveccih icra ettiği çalışmada, hızla gelişen teknolojinin eş içi iletişimdeki etkisi, ana ve babaların çocuğun karakterine tesiri ve tam ebeveynlik soruları CAWI yöntemiyle bin 100 insana yönlendirildi. Aile Danışmanı ve Yazar Hilal Çorbacıoğlu'nun neticelerini yorumladığı tetkikte Türkiye'nin çocuk yetiştirme algısı üstüne enteresan bulgular ortaya çıktı.

Çocuklarla gündüz arasında 2 saatten az ilgileniliyor
Kaliteli devir çocuk ve eş iletişimine katkıda mevcut anne baba ve çocuğun afiyet duyduğu ortak atmosferi içeren devir dilimidir. Başka ortak deyişle çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, içtimai gelişimine ulama sağlayacak eğitici, öğretici, maskaralık ameliyat ile çağ geçirmektir. Ailelere "Çocuğunuzla günde birçok sayaç ilgileniyorsunuz?" sorusu yöneltildiğinde yüzdelik 41, 1 oranında dü saatten az çocuklarıyla ilgilendikleri belirtildi. Bu netice ile ilgilendiren kendisine Çorbacıoğlu “Ailenin çocuğuyla devir geçirmesi onu elan dobra tanıyıp çözümleme etmesini sağlar. Aynı sürede çocuğunda aileyi değerlendirmesini, ailenizin kurallarını öğrenmesini ve buna akla yatkın tavırlar geliştirerek anne babalarını manken almasına fırsat olur. Uzun devir buyurmak değil, nitelikli ve iletişimi çelimli epilepsi zamanı kıymetlendirmek rastgele devir önceliğimiz olmalı” dedi.

Teknoloji eş içi iletişimi etkiyor
Araştırmada katılımcılara “Teknolojinin eş içi iletişiminizi tesir kuru nedir?” sorusuna yüzdelik 51,6 etkiledi yanıtını verirken, yüzdelik 27,4 ne etkiledi ne etkilemedi, dedi. Ailelerin yüzdelik 24,6'sı çocuklarıyla ilgilenirken bile telefonun yanlarında bulunduğunu belirtti. Çorbacıoğlu “Çocukla geçirilen zamanda ilkin telefon kullanımımızı azaltmalı ve çocuğumuza odaklanmalıyız. Teknolojiden yararlanmalı fakat eş süresince kuracağımız çelimli yazışma bağını etkilemesine müsaade vermemeliyiz. Burada ilkin telefon yada içtimai komünikasyon araçları detoksu infaz etmek baş başa geçireceğimiz zamanı elan altın kılmaya asistan olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Babalar ufaklıklara tam devir ayırmıyor
Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen evde çocukla en aşırı ki ilgileniyor sorusuna yüzdelik 77,3 oranında çocukla annenin ilgilendiği, yüzdelik 16, 0 babanın yüzdelik 6,7 dede-ninenin ilgilenilmiş olduğu ortaya çıktı. Çorbacıoğlu “Evlerde hala çocukla ilgilendiren sorumlulukların ağırlığı annenin üzerinde. Çocuklara Eşlik Etme Sanatı kitabımda da bahsettiğim gibi, kılıç evlatlarımızın yaşamına haremlik ediyoruz. Anne yada babanın burada üstlenmesi müstelzim roller denktaş dağılmalı, bu çocuğun gelecekteki yaşamında öz ailesini kurarken de ona gösteriş manken olacak” açıklamasında bulundu.

Katılımcıların yüzdelik 61,4'ü evlatlarının mesleğini ayırmak istiyor
Araştırmada ‘'Çocuğunuzun gelecekteki mesleği ile ilgilendiren ortak hayaliniz mevcut mı?” sorusunu iştirakçilerin yüzdelik 61,4'ü ha yanıtını verirken, yarayışlı diyenlerin payı yüzdelik 38,6 oldu. Çorbacıoğlu “Çocuk yersiz ortak safiha değil tersine kendine saf kabiliyetler ve anadan doğma ortak donanımla dünyaya geliyor ve anne baba kendisine hepimiz izci kabilinden bakmalı onun bunları keşfetmesine asistan olmalıyız. Gelecekteki mesleği onun kendine saf kabiliyetleri ve anadan doğma ortak donanımı çerçevesinde şekillenecek” dedi.

Çocuğun karakteri davranışınızla değişken mi
Ebeveynlere “Çocuğunuzun karakterini davranışlarınızla değiştirebileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzdelik 54,1'i ha yanıtını verirken yüzdelik 45,9'u yarayışlı yanıtını verdi. Çıkan netice ile ilgilendiren kendisine Çorbacıoğlu, “Çocuklar beğendiği, manken almış olduğu birisine andırmak üzere da davranışları aşırı havadan kopyalayabilirler. Davranışın altındaki yeti ne olursa olsun depar belgesi noktası, özen çekilme noktası yeni tutum biçiminde olmalıdır. Bir çocuğa ‘sorumsuzsun' eyitmek yerine,” bu mevzuda elan mesul davranabilirsin değil mi?” demek, acilen son vermese fark dikkati mesul olmaya, yapabilirliğe ve yeni davranışın çocuk çeşidinden muhtemel görülmesine çekecektir” yorumunda bulundu.

Nesilden nesile büyüklerin izinde
Katılımcılara yöneltilen “Çocuğunuzu yetiştirirken en ortak tomar kimden etkileniyorsunuz?” sorusuna yüzdelik 48,6 eş büyüklerinden etkilenirken, yüzdelik 21,4 arkadaşlarından, yüzdelik 18,6 meraklı destekçilerden etkileniyorlar yanıtı verildi. Ailenin çocuk yetiştirmedeki tesiri ortak kat elan ortaya konuldu.

Çocukların kararları önemli
Çorbacıoğlu, “Çocuğa elden ortak şeyler söyleyerek nasihatlar vererek, lakırtı dinleterek kurulan biricik taraflı iletişim, esasta yazışma değildir. Çocukların da ihtisas düşüncelerine kararlarına ehemmiyet özgülemek onların düşüncelerinin yetişkinler düşüncesince altın bulunduğunu belli etmek onlarda özgüven oluşturacaktır” açıklamasında bulunurken araştırı kapsamında katılımcılara yöneltilen “Ailecek ortak şeye değişmeyen verirken çocuklarınızın fikrini alır mısınız?” sorusuna yüzdelik 81,7'si evlatlarının fikirlerine ehemmiyet verdiğini belirtti.

Mükemmel anne baba yoktur
Katılımcılara ‘Mükemmel anne baba mevcut mıdır?' sorusu yöneltildiğinde yüzdelik 76,6 yarayışlı yanıtını verirken yüzdelik 23,4 ha dedi. Çorbacıoğlu, “ Pek aşırı insanoğlu tam ebeveynlik efsanesine inanır, ülküsel ana ve ağababa mutlu, iyi, problemsiz evlatları yetiştirir. Aslında tam ortak anne baba yada tam çocuk sanarak ortak obje yoktur. Her anne babanın evlatları ile ilgilendiren yönetmekte zorlandıkları ev işlerini yapmaktan kaçınmak, karındaş kıskançlığı, tablet yahut telefon karşısında ortak tomar çağ buyurmak kabilinden tutum sorunları vardır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler