USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ortadoğu'daki asayiş sorunları ele alındı

Antalya Diplomasi Forumu 2022'de planlı "Ortadoğu'da Ortak Bir Zemin Arayışı" başlıklı panelde arsıulusal camianın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ışığındaki tartışmaları ve Ortadoğu'daki asayiş problemlerine bağlı gelişmeler ele alındı.

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ortadoğu'daki asayiş sorunları ele alındı
12-03-2022 21:03
Kudüs

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" yer aldığı ve Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde meydana gelen AFD'de "Ortadoğu'da Ortak Bir Zemin Arayışı" paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü gazeteci Ali Aslan'ın üstlendiği panele, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg katıldı.

Ortadoğu'da tarihsel, budunsal ve dini farklılıkları aşma potansiyeli bulunan ortak değiş ivmesi bulunmuş yer aldığı vurgulanan panelde, bu ivmeden istifadeyle, alanda mihman balans ve hukuk düşüncesince neler yapılabileceği ele alındı.

"Ukrayna krizinde kâffesi evren bizim 70 senedir yapmamız engellenen şeyleri tekrarladı"

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, arsıulusal camianın Ukrayna düşüncesince sergilediği dayanışmanın Filistinlilerin karşılaşmış yer aldığı ihlaller dair görülmediği anlamında meydana getirilen değerlendirmelere ayraç etti.

Maliki, "Biz hala evren ülkelerinin çoğunun desteğini alıyoruz. Ancak Ukrayna'daki vaziyette 10 günde yaşananlar arsıulusal camianın dü yüzlülüğünü, tepik kalitesini ve istisnacılığını ortaya çıkardı. Ukrayna'ya başıboş muazzez şeyler, yabancılar düşüncesince başıboş sayılmadı." dedi.

Maliki, şunları söyledi:

"Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çekmek gibi araştırı komitesi kurulmasını arzulamak düşüncesince Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na, Güvenlik Konseyi'ne ve İnsan Hakları Konseyi'ne gitmeye çalıştığımızda bizlerden bunu yapmamamız istendi. Bize edisyon yapılmış oldu ayrıca bunu yaptığımız düşüncesince kınandık.

Ukrayna krizindeki 10 günde gördük ki kâffesi evren bizim 70 senedir yapmamız engellenen şeyleri tekrarladı. Bu riyakârlık baş döndürücü açıkça ve nettir. O nedenden inanıyorum ki demincek arsıulusal camianın gayrı meseleleri de baştan gözden nakil ve denktaş muamele zamanıdır."

İsrail ile normalleşme

Bazı Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşme adımları atmasını da "hayal kırıklığı" adına nitelendiren Filistinli Bakan, şöyleki bitmeme etti:

"Normalleşme, İsrail askerlerinin Filistin, Lübnan ve Suriye topraklarından çekilmesinin arkası sıra gerçekleşmelidir, dört dörtlük tersi değil. İsrail güçleri hala Filistin ve Arap bölgelerini işgale bitmeme ederken, şayet cevapsız biçimde normalleşirsek, onları askerlerini hâlâ sonradan çekmeleri düşüncesince ne zorlayabilir? Eğer bunu ortak kayıt adına sunarsak, 'sen çekilirsen normalleşiriz' dersek, o devir ihtimal İsrail bunu düşünücü ve ödemesi müstelzim ortak denk bulunduğunu görebilir. Ancak İsrailliler bu normalleşmeden kıvançlı kaldı. Araplarla cevapsız biçimde normalleşti ve böylecene bunu, Filistin meselesinden bahsetmeden üstelik Araplarla normalleşebileceğinin katını adına gösterdi."

İsrail Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti

Maliki, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 9-10 Mart'ta Türkiye'ye icra ettiği ziyarete bağlı ortak soruya, "Türkiye'nin İsrail ile alışılagelen ilişkilere erbap olması fikrinin mantık olduğunu" cevabını verdi.

Türkiye'nin, Filistin halkının devletleşme hakkı dair "güçlü durduğuna ve en önde arazi aldığına" ayraç fail Filistinli Bakan, "(Bu ziyaretten) Hiçbir sıkıntı duymuyorum. Türkiye'nin İsrail ile alışılagelen ilişkilere erbap olmasının, Türkiye'nin pozisyonunu değiştireceğine inanmıyorum. Bilakis, bu ortak ekleme denk sağlayacaktır. Çünkü bu Türkiye'nin İsrail ile diyaloğa girmesine, gerekseme biçiminde onu kandırma etmesine ve de bu mevzuda arabuluculuk yapmakta gösteriş oynamasına imkân sağlayacak. Bu nedenden buna müspet perspektiften bakıyoruz ve eleştirmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ın Rusya politikası

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya açmış yer aldığı savaşın kınanmasını içeren değişmeyen tasarısı düşüncesince meydana getirilen oylamada ülkesinin azimsiz oy kullanmasına değinerek, ayıplama namına "alternatiflerin" kullanılması icap ettiğini vurguladı.

Hüseyin, "İnsan haklarından bahsederken bunun cihanşümul bulunduğunu söylüyoruz. Ancak bazısı devletlerin bunu seçici kullandığını görüyoruz. Bunu arsıulusal siyasette yahut aut politikada kullandığını ve de istismar ederek kullandığını görüyoruz. Bu ortak gerçek." dedi.

Iraklı Bakan, şöyleki bitmeme etti:

"Ukrayna konusunda, sabık günlerde BM Genel Konseyi'nde meydana getirilen oylamada 35 gayrı abuhava ile baş başa ayrımlı ortak davranış sergiledik. Irak halkı 50 senedir iç harp ve aut müdahalelerin kurbanı oldu. Dolayısıyla harbe erinç edinmek bizim düşüncesince ortak prensip. Şiddet ve çatışmanın sorunları çözeceğine inanmıyoruz. Bu mevzuda Vaşington'la görüşmelerimizde de mücadelesi durdurması, bambaşka ortak yolu seçmesi ve müzakerelerde bulunması çağrısı yapmıştık.

Yani arsıulusal politikada hakeza ortak riyakârlık görüyoruz. Ama ayıplamak namına bire ortak sürede alternafimiz de olmalı. Savaşı kimin başlatmış yer aldığı hastalık başlattığından gır etmiyorum. Bu mevzuda üçüncü muhit da gösteriş oynayabilir. Böylelikle mücadelesi durdurabilir ve görüşme yapabiliriz."

Ortadoğu'da BM kararlarının uygulanması

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib de, Birleşmiş Milletler kararlarının Ortadoğu'da yaşanmış bulunan problemlerin çözümü düşüncesince uygulanmamasını eleştirerek, "Eğer BM kararlar alanda uygulanırsa sorunlar çözülür." dedi.

Buhabib, "Lübnan dair inanıyorum ki bizim üzerimize sakıt baş döndürücü obje var, fakat bu şişman seviyede Ortadoğu'da barışın sağlanmasına da bağlı. Eğer 2402 önemli BM sonucu uygulanırsa, şayet bazısı devletler Ortadoğu'daki devletlere aksi anlamda aut müdahalede bulunmayı bırakırsa Lübnan'da bizim de dava yaşamayacağımızı düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Lübnanlı Bakan, ülkesinde yaşanmış bulunan cazibe problemi ve finansal çöküntü konusunda, kendilerine arsa yağı desteği sağlayıcı Irak'ın haricinde umumi adına "yalnız bırakıldıklarına" ayraç ederek, "Çok sayıda dayanaklık etmek lafı aldık fakat esasen sıkıntılarımızı bekâr başımıza çekiyoruz." dedi.

"Bu ortak yöre sarsıntısı ve tesirleri kâffesi dünyada hissedilebilir"

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış yer aldığı harbe bağlı ülkesinin konumuna ayraç ederek, "Ukrayna, Avusturya'nın en doğusundaki Viyana'ya ırak değil. Avusturya şişman ortak abuhava değil ve şimdiden vatanımızda kestirmece 2 milyon sığınmacı bulunuyor." diyerek konuştu.

"Bir abuhava bambaşka ortak ülkeye vahşicesine saldırdı. Şu an akıbet basamak sakıncalı ortak durumdayız. (Ukrayna savaşı) Son basamak alıngan ortak durum. Bu ortak yöre sarsıntısı ve tesirleri kâffesi dünyada hissedilebilir." diyerek mütekellim Schallenberg, şöyleki bitmeme etti:

"Uluslararası düzenin baştan dolayısıyla koyulmasına ihtiyacımız var. Bizim çekirdeksel bombamız yok. Bizim koruyan silahımız arsıulusal hukuktur. Bu nedenden baş döndürücü çelimli ortak biçimde aksülamel gösteriyoruz. Tarafsız ortak abuhava adına hakeza çelimli aksülamel veriyoruz zira tanık olduğumuz şey, İkinci Dünya Savaşından sonradan mensur ettiğimiz asayiş mimarisini kâffesi dünyada yıldırma ediyor."

Antalya Diplomasi Forumunun Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları ortada diyaloğa mefruşat hazırlamasından da övgüyle gır fail Avusturyalı Bakan, "Belirli diyalog yöntemleri açmış yer aldığı düşüncesince Türkiye hükümetine minnettarım." ifadelerini kullandı.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler