USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele' tartışıldı

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF), "Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele" mevzulu panel düzenlendi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele' tartışıldı
13-03-2022 14:47
Ankara

Panelde mütekellim AGİT Dönem Başkanı'nın Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele hususi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Paçacı, rasizm ve ayrımcılıkla mücadelenin ayrımsız ve el ele bulunduğunu ve bu mücadelede, levent boylu bir süreye gerekseme bulunduğunu belirtti.

Paçacı, "Anti-semitizmi, Müslüman ve Hristiyan karşıtlığını birbirinden ayıramayız. Hepsi bir dört başı mamur kendisine geliyor karşımıza. Bu problemi esas insanoğlu haklarına mebni etraflı bir bakış açısıyla çözebiliriz. Bu noktada pedagoji bilimi ve başta ayrımcılığa erinç hoşgörünün eğitimi esas cezaevi uğrunda bulundurmamız müstelzim husus." niteleyerek konuştu.

Irkçılık ve Müslüman karşıtlığının siyasal partilerinin söylemlerine girerek siyasal partiler kabilinden oy bildirme etmek düşüncesince kullanıldığını kaydeden Paçacı, şunları anlatım etti:

"AGİT branşında rasizm ve ayrımcılık gittikçe hâlâ görünür bir vaziyete geliyor. Yani sosyal yaşamın dayanıklı aşırı anlamında hâlâ görünür bir vaziyete geliyor. mesela seçme dönemlerini ele alalım. Tabii ki intihabat demokrasinin ayrılmaz bir parçası. Ama paradoksal bir biçimde mükemmel da bu seçme dönemlerinde rasist ve ayrımcı söylemlerin en bir tomar kullanıldığının gözlemlendiğini görüyoruz. Dolayısıyla Müslümanlara erinç rasizm ve ayrımcılık da gittikçe kurumsallaştırılıyor ve normalleştiriliyor."

Ayrımcılık, ırkçılık, ayrımcı söylemlerin maşer ortamında arttığını kail Paçacı, "(AGİT ülkeleri) Bu devletlerin çoğunun esasen mükemmel anayasaları var. Anayasalar tabii ki en güzel insanoğlu haklarını ve öbür kaynakları koruyor. Ancak kılıç AGİT branşında şurası görüyoruz. Başörtüsü takmaya gittikçe hâlâ bir tomar sınırlama getiriliyor. Yine kurban kesmeye müsaade verilmesiyle ilişik dayanıklı aşırı kısıt var. Bu, rasizm mıdır, İslamofobi midir, yok ise topluluğu sekülerleştirme amacını mı gütmektedir? Bu trendin ortamında sekülerleştirme ve laikleştirme ehemmiyetli bir gösteriş oynuyor. Ama bu trend, desteğini rasist ve ayrımcı yaklaşımdan alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Uluslararası sistemlerde kılıç ve ötekiler algısı var"

Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı David John Francis, rasizm ve ayrımcılığa müteveccih meyve çağda kimi Batılı devletlerin Kovid-19 aşısını dünyanın öbür ülkeleriyle paylaşma mevzusundaki isteksizliğine değinerek, telkih milliyetçiliği yahut telkih ayrımcılığı üzere bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

Herkesin telkih peyda etmek ve salgını ekmek istediğini kaydeden Francis "Kaynakları bulunan kimi çelimli ülkeler bu aşıları üretiyorlar. Bu aşıya erişemeyen ülkeler var. Onlara erinç da ayrımcılık yapıyorlar." ifadesini kulandı.

Francis, dünyada rasizm ve ayrımcılığın, daim "biz ve diğerleri" terimi bulunduğu düşüncesince yaşandığını belirterek, "Uluslararası sistemlere sahibiz biliyorsunuz. Uluslararası sistemlerde de kılıç ve ötekiler algısı var. Bu nedenden dolayı sistemler işe yaramıyor. İster George Floyd olayı olsun. Oradan çıkalım aşıya derece gelelim. Oradan Ukrayna savaşına derece gelelim. Hepsinde toptan bir Batı ayrımcılığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Irkçılıkla mücadelede değimsiz olduk"

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, anti-semitizmin de 4 bin salname bir müstevli bulunduğunu ve bir virüs üzere dört başı mamur dünyaya yayılan bir idrak bulunduğunu söyledi.

Irkçılık ve ayrımcılık madde başlığı erinç ne izah edebileceğini aramak düşüncesince Google'da kontrol yaptığını kaydeden İbrahimzadeh, Google'a İngilizce rasizm yazdığında 440 milyon meyve çıktığını, ayrımcılık yazdığında 393 milyon meyve çıktığını, ırkçılıkla mücadelede yazdığında ise 173 milyon meyve çıktığını kaydetti.

İbrahimzadeh, "Yani elhasıl kılıç banko ırkçılıkla mücadelede değimsiz olduk. Ama değimsiz olduğumuzu bildirme etmiyoruz. Asıl dava bu." dedi.

İnsanlığın, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve muhtelif taharri memuru polis maşer kuruluşları üzere nice büyüklenme oluşturmasına ve iri yatırımlar yapmasına karşın ırkçılıkla mücadele değimsiz bulunduğunu dile getiren İbrahimzadeh, şunları kaydetti:

"Ayrımcılığa uğrayan bireylere ne olur? Bu insanoğlu ayrımcılığın kaynağına dönüşüyor. Bu bizim çabucak ayrımcılığa uğrayan bireylere yaptığımız bir fenalık değil ayrımsız sürede kendimize ve çocuklarımıza da yaptığımız bir kötülük. Ya bu biçimde bitmeme edeceğiz ve ya bu problemi ciddiye alıp ona mucibince önlemler alacığız. Başarısız olduğumuzu bildirme etmeliyiz. Ve bozukluk değimsiz olduğumuzun sebeplerini bulmalıyız. Öyle intihap yaratmalıyız ki bu intihap ayrımcılığa sunulan bıraktıkları kullanmakta olanları koruyucu intihap olmalı. Sadece millî değil arsıulusal bölgede da bu biçimde olmalı."

"Hiç kimesne rasist doğmaz. Koşullar ırkçılığı yaratır"

Gambiya Dışişleri, Uluslararası İş Birliği ve Yurtdışındaki Gambiyalılar Bakanı Mamadou Tangara da Afrikalılar kendisine rasizm ve ayrımcılıkla en bir tomar kıygın edilen yan olduklarını kaydederek, "Önce boyunduruk ve esirlik sonradan koloniyalizm geldi. " dedi.

Batı eğitimi meydan Afrikalıların, ya İngiliz ve ya Fransız pedagoji bilimi sisteminde girdiğini ve bu durumun tecezzi ve ayrışma fikirlerinin ortaya çıkmasına bozukluk bulunduğunu özetleyen Tangara, "Hiç kimesne rasist doğmaz. Koşullar ırkçılığı yaratır." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler