USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda Avrupa düşüncesince önemli muhtariyet tartışıldı

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında "Avrupa düşüncesince ciddi muhtariyet nedir?" başlıklı panel düzenlendi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda Avrupa düşüncesince önemli muhtariyet tartışıldı
12-03-2022 15:33
Antalya

Antalya NEST Kongre Merkezi'nde meydana gelen ve Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF kapsamında ve TRT World sunucularından David Foster'ın moderatörlüğünde planlı panele, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artiz Pabriks ve emektar İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzales konferansçı adına katıldı.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, burada icra ettiği konuşmada, AB ve NATO'nun varlığının birbirini tamamladığını belirterek, bununla bu arada AB'nin karşılaşmış bulunduğu zorluklarla yalnız başına kıtal edebilme kapasitesi olması icap ettiğini söyledi.

"NATO'dan serbest adına yegâne başımıza da akım edebilmeliyiz." diyen Borrell, AB'nin defans dair hala ABD'ye aşırı yayımcı olduğuna dikkati çekti.

Borrell, Almanya'nın özlük defans kapasitesini açık açık çoğaltma kararının "güzel müşterek değiş ve Almanya'nın aut politikası düşüncesince müspet müşterek adım" bulunduğunu anlatım etti.

"AB'nin defans gücü, Rusya'nın 3 katı"

AB'nin askeri kapasitesinin ebatlarına dikkati çekici Borrell, savunmaya şimdi aşırı dünyalık ezmek adına sansasyonel adımlar atılması icap ettiğini belirtti.

Borrell, AB ülkelerinin defans gücünün Rusya'nın 3 katı, Çin'in ise 2 sert bulunduğunu vurgulayarak, amma velakin AB üyesi devletleri orduları ortada müşterek eş güdüm olması icap ettiğini dile getirdi.

Avrupa düşüncesince özerkliğin "bağımlılıklardan kurtulmak" anlamına geldiğini tamlayan Borrell, Rus natürel gazına bulunan bağımlılığı dayanıklı verdi.

Borrell, AB'nin parasetamol ve makine çiplerinde bile dışa yayımcı olduğuna ayraç ederek, "Bizim özlük kapasitemizi baştan nesir etmemiz ve bu bağımlılıklardan kurtulmamız lazım." diyerek konuştu.

"Bir gecede AB'ye katılamaz"

Borrell, Ukrayna'nın AB'ye üyelik başvurusuna ilişkin, "Hiçbir dünya müşterek gecede AB'ye katılamaz. Uygulanması müstelzim prosedürler var. Bunların strateji edilmesi gerekiyor. Biliyorsunuz, Ukrayna'nın müracaat süreci çoktan başladı. Ve bu proses AB üyeliği düşüncesince ait prosedüre makul adına en çabuk halde yürütülecek." ifadesini kullandı.

"Türkiye-AB ilişkileri iyileşiyor"

Borrell, Türkiye-AB ilişkilerine müteveccih müşterek soruya ise şu karşılığı verdi:

"Şu an düşüncesince boyut aşırı şimdi iyi. Ama akıbet dü senedir Türkiye ile bulunan ilişkilerimizde bazı zorluklarla karşılaşmıştık. Zira bunlar hepsi çeşidinden da oldukça güzel biliniyor. Birtakım unsur devletlerle güçlük yaşadık. Bazı anlarda yüklülük yüksekti. Şimdi boyut şimdi da iyileşiyor. Umarım şimdi da iyileşmeye bitmeme eder."

AB'nin Türkiye'ye ayn açısında müşterek farklılık olmadığının altını çizen Borrell, amma velakin bütünlük ortamında değişik devletler ve değişik yaklaşımlar olduğuna dikkati çekti.

"Türkiye, ehemmiyetli müşterek ülke"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, şunları kaydetti:

"Türkiye bu alanda jeopolitik müşterek oyuncu. Oyun oynadığı (etkili olduğu) bölgenin sınırları da tedricen artıyor. (Türkiye) Avrupa'da da Libya'da da Somali'de de müşterek oyuncu. Türkiye ehemmiyetli müşterek ülke. Yani iştirak yükseltmek istiyorsak Türkiye banko bu aşamada bizim ortağımız, üyemiz kazanmak düşüncesince müşterek yavuklu ülke. Fakat bazı sorunlarımız ve engellerimiz var. Birtakım problemlerin çözülmesi gerekiyor. İşte bunlar çözülürse Türkiye aşırı ehemmiyetli müşterek gösteriş oynayabilir. Özellikle bu Ukrayna harbinde Türkiye aşırı şimdi kadir müşterek dünya olabilir."

AB'nin Türkiye ile ilişkilerini ve bağlarını şimdi geliştirmesi icap ettiğinin altını çizen Borrell, "İşte ego doğrusu bu vesileyle buradayım. AB, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ortada müşterek güreşçi köprüsü olabileceğini düşünüyor ki doğrusu bu rolünü oynadı, oynamaya da bitmeme edebilir. Türkiye'nin izlemsel önemi bu harp öncesindeki dönemden aşırı şimdi önemli. Türkiye esasen bu görevi üstlenmeli." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye aşırı iri müşterek dünya ve ehemmiyetli müşterek ortak"

Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Pabriks ise Türkiye'nin iri müşterek dünya ve ehemmiyetli müşterek eş bulunduğunu vurgulayarak, ülkesinin Türkiye'nin AB'ye yeterli üyeliğini değme devir desteklediğini söyledi.

Türkiye'nin AB üyeliği şartlarını karşıladığını düşündüğünü vurgulayan Pabriks, "Üyelik görüşmelerinin baştan başlatılmasını istiyoruz." dedi.

Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok ise Türkiye'nin izlemsel önemine aksan yaparak, "Türkiye müşterek NATO müttefiki ve yavuklu ülke. Ama aşırı şimdi ehemmiyetli müşterek gösteriş de üstlenebilir." ifadesini kullandı.

Korcok, AB-Türkiye ilişkisinde engellerin kaldırılması yerinde Türkiye'nin alanda ve aşırı şimdi degaje coğrafyada şimdi da sansasyonel olabileceğinin altını çizdi.

Eski İspanya Dışişleri Bakanı ise Gonzales, AB-Türkiye ilişkilerinin ileriye götürülebilmesi düşüncesince değme şeyden geçmiş güvene gerekseme bulunduğunu vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler