USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ankara'yı sarsan 59 sene esbak uçak faciasının acısını evvel günkü kabilinden yaşıyor

Ankara semalarında 1 Şubat 1963'te çarpışan dü uçağın düşmüş olduğu Ulus'ta, anası ve kız kardeşini kaybeden Ankaralı Mahir Akkar, "Aradan birçok yıl geçti ego hala o vakası unutmuş değilim, unutamıyorum. Gözümün önünden gitmiyor." dedi.

Ankara'yı sarsan 59 sene esbak uçak faciasının acısını evvel günkü kabilinden yaşıyor
31-01-2022 12:53
Ankara

Middle East Airlines'a ilgilendiren Beyrut-Lefkoşa-Ankara seferini önleyen uçak ile Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan terbiye uçuşu düşüncesince havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ilgilendiren taşımalık uçağı, 1 Şubat 1963 akşamı Ankara'nın Ulus semti üstünde çarpıştı.

Kazanın arkası esna askeri uçağın bedeni Bentderesi civarındaki evlerin hakkında düştü. Lübnan havayollarına ilgilendiren uçak da Hükümet Caddesi üstündeki Ticaret Han'a çarparak infilak etti. Her dü uçağın nice parçası kilometrelerce bölgeye yayıldı, geçici uçağındaki tepkili uçak yakıtı yerde kıvılcım aldı, nice isim öldü, çokları yaralandı. Onlarca dükkan, ev ve taşıt dokunca gördü.

Kaza sonucunda, Middle East Airlines uçağındaki 11 geçici ve 3 mürettebat ve askeri uçaktaki 3 askerin birlikte uçakların çarptığı, tepkili uçak yakıtının kıvılcım almış yer aldığı yerlerdeki onlarca isim de yaşamını kaybetti, nice isim yaralandı.

"Çarpışan dü uçak Ankara'nın içerisine düştü-Facia" başlıklarıyla gazetelerde arazi aldı

Olay, devrisi günün gazetelerine, "Büyük birlikte kıyamet - Ankara'da çarpışan dü uçak kentin merkezine düştü", "Çarpışan dü uçak Ankara'nın içerisine düştü - Facia" başlıklarıyla yansıdı.

Anadolu Ajansı, 3 Şubat'ta abonelerine, "Askeri uçağımızın düşmüş yer aldığı Yeni Hayat Mahallesi Üçüncü Sokak'taki uçak ve ev enkazları kaldırılırken, ahit sayaç 11.00 sıralarında birlikte avrat ölü bedeni bulunmuştur." haberini geçti.

Kazadan 5 devir sonraları kimi gazeteler ölmüş sayısının 87'ye yükseldiğini yazdı.

Kazanın kurbanlarından kimilerinin etiket tespitinde güçlüklerle karşılaşıldı. Kazanın önceki evrede kimliği belirlenen 47 kurbanının cenazesi, siyasetçilerin, büyükelçilik görevlilerinin ve on binlerce Ankaralının katılmış yer aldığı törenle defnedildi.

Kazanın kurbanları ortada 35 yaşındaki Melek Akkar ve 5 yaşındaki kızı Aygül de vardı. Melek Akkar'ın o tam 11 yaşındaki oğlu Mahir Akkar ise babası Cemal Akkar'la fenomen yerinin baş döndürücü yakınındaydı.

Mahir Akkar, sabık yıllara karşın anası ve kız kardeşinin, 2007'de ölümünün arkası esna da babasının gömüldüğü mezarı görüşme etmeyi sürdürüyor.

"Cehennem gibi, kargaşa noktayı gibi..."

Olay gününü ve hissettiklerini AA muhabirine özetleyen Akkar, o devirde Bentderesi Caddesi'nde emektar birlikte Ankara evinde oturduklarını, sayaç 16.00-16.15 yöresinde annesi, kız kardeşi ve babasıyla evden çıktığını, annesinin 5 yaşındaki kız kardeşi Aygül ile Hacı Bayram'daki birlikte arkadaşının evine misafirliğe kıymetlendirmek az daha yola koyulduğunu anlatım etti.

Akkar, şunları söyledi:

"Güvercin Sokak girişinde kılıç ayrıldık. Annem, kız kardeşimle Hacı Bayram'a akilane gitti. Biz de rahmetlik babamla Sümerbank'a akilane yürüyorduk. Sümerbank'ın oraya geldiğimiz tam birlikte kavga koptu, 'Uçak düşüyor' sanarak bağıranlar oldu. Herkes birlikte yere kaçışıyordu. Babamla arka döndük ve üst akilane yürümeye başladık. Tam kaza mahallinin yer aldığı içtima başına geldiğimizde oranın tamu gibi, kargaşa noktayı kadar bulunduğunu gördük. Tüylerimiz çalı çaltı oldu. Babam panikledi. O panikle oradan ayrıldık. Canhıraş feryatlar, bağırmalar, çağırmalar vardı... Orayı tanım edemem. Eve geldik, birkaç sayaç geçti, bizimkiler gelmedi. Üç saate yaklaşan oldu, kökeninden kimesne yok. Bu posta annem ve kız kardeşimin konuk yer aldığı eve gittik. Oradaki ev sahibi eş 'Melek Hanım geldi gücün abd apayrı konuk vardı, tahavvül etmek istemedi.' dedi. Oradan yine eve gittik, mevrut revan yok. Hastaneleri dolaşmaya başladık. Onları en sonuç Rüzgarlı Sokak'taki hastanede bulduk. Yarım sayaç arayla maatteessüf kaybettik."

"Bilirkişi heyeti kusurun yüzdelik 80'ini geçici uçağına verdi"

Akkar, ahit fark fenomen gününü anlatırken kendisini biçimsiz hissettiğini dile getirerek, "Maalesef bu vakaya muhatap olduk. Aradan müteaddit yıl geçti ego hala o vakası unutmuş değilim, unutamıyorum. Gözümün önünden gitmiyor. Keşke görmeseydim, gaileli halde görmeseydik. O abd sarsıntı yarattı." dedi.

Kazanın, "şehir üstünde âmâ pervaz önleyen askeri uçak dolayısıyla gerçekleştiğini" korumak için çaba sarfeden Akkar, fenomen dolayısıyla hesaplı adli süreçte ilkin askeri uçağın detone bulunduğunu, şimdi sonraları uzman heyetinin kusurun yüzdelik 80'ini geçici uçağına, yüzdelik 20'sini ise askeri uçağa verdiğini anlatım etti.

Mansur Yavaş'tan kurbanlar düşüncesince meydana getirilen abidenin düzenlenmesi talebi

Annesinin hastanede gaileli yer aldığı sırada, "Ölürsem kızımla bu arada gömün." söylediğini aktaran Akkar, kazanın kurbanları düşüncesince Cebeci Asri Mezarlığında "özel birlikte şehitlik" yapıldığını belirtti. Mahir Akkar, anası ve kız kardeşinin bulunmuş yer aldığı mezara, 2007'de vefatının arkası esna babasını da defnettiklerini söyledi.

Kurbanların mezarlarını kendileri haricinde görüşme fail olmadığını anlatım fail Akkar, "Yalnızca birlikte kat birtanesini gördüm. Ya ölenlerin yakınları da rahmetlik oldular yahut ilgilenmiyorlar." sanarak konuştu.

Mezarlığın yer aldığı yerde kurbanlar düşüncesince mermer ciltli birlikte abide yapıldığını, ölüm edenlerin isimlerinin ve kazaya bağlı bilginin de düğü levhalar hakkında yazıldığını bildiren Akkar, fakat bu düğü makalelerin ve mermerlerin seneler içre söküldüğünü, abidenin bozma edildiğini anlattı.

Bunu türlü mecralarda dile getirdiğini fakat abidenin onarılmadığını anlatım fail Akkar, "Ben Büyükşehir Belediyesinden, Mansur Bey'den dileyiş ediyorum, şurayı on paralık değilse emektar biçimine getirsinler istiyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler