USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Amasra'da eroin ocağındaki patlamaya bağlı şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ilişik beyaz zehir ocağındaki patlamaya bağlı soruşturma kapsamında tutuklanan ve başıboş bırakılan şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı.

Amasra'da eroin ocağındaki patlamaya bağlı şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
04-11-2022 18:53
Bartın

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca planlı soruşturmada gözaltına tahsil edilen 24 şüpheliden yasakçı hakimlikçe tutuklanan TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı S.A, Amasra Sulh Ceza Hakimliğindeki ifadesinde 2020 yılından itibaren görevlerinin kendisinden alındığını doğacak sürdü.

"Üretim fen başöğretmen muavini şekilde Ağustos 2020 yılından itibaren görevleri kendisinden alındığı düşüncesince bu görevleri yapmadığını" korumak için çaba sarfeden S.A, şu şekilde bitmeme etti:

"2020 Ağustos ayından sonraları tek iş yapmadım, buyruk almadım, ferman vermedim, tek vebal altında da değildim. Sadece oturdum, maaşımı aldım. Üretim birleşme müdürü şekilde gereksiz ekip üzerimde duruyordu fakat bana müşterek obje yaptırılmıyordu. 2020 Ağustos ayından sonraları iş icabı ocağa girmem, bana ilişkin birimlere ferman vermem, bilgelik almam hem şifaen aynı zamanda yazılmış şekilde yasaklanmıştır. İş güvenliği uzmanlığım vardı. 16 Kasım 2021'de yazılmış şekilde benden iş güvenliği uzmanlığım düşürüldü.

Ocağa girdiğim gün kazadan 1-1,5 yıl öncedir. Bu tarihten sonraları ocağa girmedim. Benim yönetimsel görevim namına Müessese Müdürü Cihat Özdemir bana ilişkin bulunan birimleri namına bağlayarak bakmaya başladı. 2020 yılı Sayıştay denetleme raporunda alt kurul üyesi şekilde ismim geçmekteyse de benim tek yerde imzam yoktur. Bana tek obje sorulmadı. Daha eski Sayıştay raporunda belirlenen eksikliklerin ne işe yaradığını şu an bilmiyorum gibi değildir."

"Kaza vakasından geçmiş bizlere yersiz müşterek dava olmadı"

İşletme başmühendisi bulunan mevkuf M.T, görüngü haset mesaisinin sayaç 16.30'da bittiğini ve kazadan sonraları görüngü namına geldiğini kaydetti.

Son müşterek hafta ortamında gazla alakadar mesele yaşanmadığını tamlayan M.T, "Çalışanlarımıza peçe eğitimlerini ve iş güvenliği eğitimlerini birlik şekilde verdik. Kaza vakasından geçmiş bizlere yersiz müşterek dava olmadı. Üretim başmühendisi şekilde kısaca şekilde 10 senedir kurumda çalışmaktayım. Olay haset ve öncesinde doğal doğal taş yağı lambası düzeyinin yükselmesiyle alakadar bana müşterek yakınma yada tebligat yapılmadı. Maden içindeki havalandırmalar yeterliydi. Bu çeşit denetimler Maden İş Güvenliği Şube Müdürlüğü kabilinden yapılmaktadır. Onlar doğal doğal taş yağı lambası ölçümünü yapar ve bakarlar, bizlere bilgelik ödeme gayeli getirirler. Ortalama haftada 2-3 defa madene inerim, inerken yanımda mühendislerim de arazi alır, yanımızda el dedektörümüz de bulunur." ifadelerini kullandı.

Emniyet mühendisi mevkuf Ş.K, bilirkişilerin tespitlerini benimseme etmeyerek, "Yaşanan kazanın sorumlusu ego değilim. Emniyet mühendisi şekilde 6 aydır fariza yapmaktayım. 6 ay öncesinde 5,5 senedir beyaz zehir mühendisi şekilde çalıştım. Emniyet mühendisi şekilde tığ tutkun bekleme barajlarını yaparız. Onların kapatılmasını gerçekleştiririz." dedi.

Maden piyasasının havalandırılmasından mesul olmadığını korumak için çaba sarfeden Ş.K, şunları kaydetti:

"Her ünite doğal doğal taş yağı lambası ölçümünden mesul yer aldığı düşüncesince biz de takdir yaparız. Kaza haset şems vardiyasındaydım. Çıkarken rastgele müşterek başağrısı yoktu. Gaz seviyesiyle alakadar rastgele müşterek suç duyurusu gelmemişti. Gaz seviyesi düzentileme seviyelerinin altındaydı. Kazadan müşterek hafta geçmiş takdir yapıldığında doğal doğal taş yağı lambası seviyesi 3,5-4 seviyelerindeydi. Bu bedel -310 kotundaydı. Bu seviyeyi öğrendiğimde beyaz zehir işçilerini boşaltma ettim. Bana bu seviyeyi doğal doğal taş yağı lambası takip servisindeki çalışanlar söyledi. 1 güneş sonraları doğal doğal taş yağı lambası seviyesi alışılagelen değerlere dönmüştü."

Ş.K, -350 kotundan -320 kotuna iklim basan 4 pervaneden birinin engebeli bulunduğunu dile getirerek, "Bu hali şefim bulunan F.G'ye iletilmiş, o da arızayı gidermeye çalışmış fakat tepeden gelmesi müstelzim bilezik gelmediği ve vardiyası da bittiği düşüncesince müteakip vardiyaya onarım düşüncesince hazırlanmakta bulunan parçayı teyit ettik. Bir ahir posta bu parçayı takacaktı. Bu havalandırma arızası doğal doğal taş yağı lambası seviyesinde müşterek sıkıntıya minval açmamıştı. Bu aksaklık ilçe haset şems vardiyasında gerçekleşen arızadır. Öncesinde hakeza müşterek aksaklık yoktu." niteleyerek konuştu.

"Ekipmanlar önlem edilemediğinden havalandırma modernizasyonu yapılamamıştır"

Savcılıktaki sorgusunun arkası sıra başıboş bırakılan cazibe mühendisi H.O, görüngü haset şems vardiyasında memur bulunduğunu söyledi.

Sorumluluğunda bulunan emek harcamaları güneş ortamında yaptığını özetleyen H.O, "Gün içerisinde yaptığım icraat esnasında -250 kota inmiştim. 10 Mart 2015'te işletmede havalandırma sisteminin modernizasyonuyla alakadar bildiklerim, tesisin çağdaşlaşma ihalesi Makine ve İkmal Daire Başkanlığınca 2021 yılı içerisinde mamul ve ihaleyi A. isminde müşterek şirket almıştır. Şirket, namına sunulan müddet içerisinde bulunan tesisin modernizasyonu düşüncesince muktezi ekipmanları gerçekleştirme edememiştir. Bu mevzuda 2022 yılı içerisinde kurumumuza yazılmış bildirimde bulunmuş ve ek müddet almıştır. Firmaya sunulan ek müddet içerisinde de ekipmanlar önlem edilemediğinden havalandırma modernizasyonu yapılamamıştır." ifadelerini kullandı.

Savcılıktaki sorgusunun arkası sıra başıboş bırakılan beyaz zehir teknikeri M.Ö, doğal doğal taş yağı lambası takip operatörlüğü yaptığını söyledi.

Olay haset düzgün olmayan tek şeyin olmadığını dile getiren M.Ö, şu şekilde konuştu:

"Telsizle Ö.Y'den 17.45 saatlerinde geriz (taş içerisinde sürülen galeri) bilgisi verildi. Lağım başladı. Karbonmonoksitle bu arada bataklık gazı gelmesi oldu. Emniyet servisine 1,45 yer aldığı bilgisini geçtim. Vardiya mühendisi R.O'yu aradım. O da durumunda değilmiş, ocaktaymış. Ben güven servisine bataklık gazı oranını bildirdim. Yaklaşık 1 bugün sonraları bataklık gazı 1,5'u geçti. Ocak elektriği telefonla aradım ve onların frekansına geçip telsizle sesli duyuru yaptım. Bana dirlik devir yapıldı. 'Devre stoper devreye girdi.' niteleyerek bilgelik verdim. O da bana 'Tamam.' dedi. Sonrasında 1,55 oldu, güven servisine yeniden sesli duyuru geçtim, en sonuç 40 saniye denli 1,69'da sabitlendi. Hemen akabinde patlama oldu.

Metan oranının 2,0'nin dair çıktığını aşırı gördüm. Özellikle zaman değişimlerinde bahar ve güz aylarında hakeza oluyordu. En faziletkâr aşırı eşsiz şekilde 5,0'i gördüm. Bu oranlarda ocaktakilere anonsu geçiyordum. Onların ne önlem aldığını bilmiyorum. Bazı barutçuların bizlerden bilgisiz barut attığı oluyordu. Patlattıktan sonraları salık verdikleri oluyordu. Lavaboya çıktığımızda teksek tığ gelene denli kimesne monitöre bakmaz."

Süreç

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine alakadar beyaz zehir ocağında 14 Ekim Cuma haset sayaç 18.15 sıralarında meydana mevrut patlamada 42 iştirakçi yaşamını kaybetmiş, 10 iştirakçi yaralanmıştı.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca planlı soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunmuş yer aldığı 25 zanlı dair denetleme sonucu verilmiş, zanlılardan 24'ü gözaltına alınmış, denetleme sonucu verilenler ortada bulunan posta çavuşunun ise İstanbul'da hastanede otama gören madenci kardeşine refakat etmiş yer aldığı öğrenilmişti.

Şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı S.A, İşletme Müdürü S.E, İşletme Başmühendisi M.T. ile kartiyelerden (birkaç istihsal ünitesinden oluşan ocak) mesul beyaz zehir mühendisleri L.A. ve İ.H.M, İş Güvenliği Şube Müdür Vekili V.S. ve güven mühendisi Ş.K, "bilinçli taksirle ansızın müşterek tomar insanoğlunun ölümüne ve yaralanmasına illet olmak" suçundan tutuklanmış, 4'üne adli arama hükümleri uygulanmış, 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9'u müddeiumumilik sorgularının arkası sıra başıboş bırakılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler