USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Alev savaşçıları' muhtemel orman yangınları düşüncesince teyakkuzda

Geçen sene orman yangınlarının can alıcı bulunduğu Antalya, Adana ve Osmaniye'de, yangın evveliyat ormanlarda rasat karşılayıcı İHA'lar ile yangın sonrası karışma fail iklim ve yağız araçlarında sayılar artırıldı.

'Alev savaşçıları' muhtemel orman yangınları düşüncesince teyakkuzda
11-06-2022 13:03
Antalya

Alan namına orman varlığının en müşterek tomar bulunduğu vilayetler ortada toprak meydan Antalya'da, yangın sezonuna huzur ahali hazırlıklar tamamlandı. Bölgeye açıktan ve karadan müdahaleler düşüncesince arttırma helikopter, uçak, arazöz, iş makinesi, personel gerçekleştirme edilirken, ormanlık alanlar İHA'larla ve kulelerden 24 vakit süresince arama ediliyor.

"10 helikopter ve 4 tayyare alanda apiko olacak"

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine, ahali kurumların ortaklaşa iş ile şişman müşterek manevra gerçekleştirerek, ne kurumun neler yapması gerektiği, eksiklikleri, koordinasyonu mevzuları belirlediklerini söyledi.

Olası yangınlara huzur personel alımlarını, eğitimlerini, anahtar malzeme teminini tamamladıklarını aktaran Dikici, "Geçen yıla mucibince iklim araçları az elan ikiye katlandı. Temmuz'da 10 helikopterimiz olacak, 2 uçağımız geldi, 2 uçağımız elan gelecek." dedi.

Orman Genel Müdürlüğüne dair ahali mühendisleri Antalya'da tahsile yayımcı tuttuklarını, mühendislerin haricinde bölgedeki personelin de kılgısal eğitimleri bitirdiklerini dile getiren Dikici, vatandaşlara müteveccih de bilgilendirme emek harcamaları yaptıklarını, olabilir bulunduğu genişliğinde şahıslara ulaşarak, yangına nelerin etken olabileceğine dair uyarılarda bulunduklarını kaydetti.

Yaklaşık 3 bin gönüllüyü de orman yangınlarına huzur tahsile yayımcı tuttuklarını, olası yangınlarda bu insanların de fariza alabileceğini aktaran Dikici, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı işbirliğinde 3 mahkum timi kurduklarını, belirlenen mahkumların eğitimlere katıldığını ve yangınlarda dayanak noktası olacaklarını vurguladı.

Ormanlar İHA'larla ve kulelerden gözetiliyor

Bölge müdürü Dikici, Antalya'da 1 milyon 172 bin hektar orman piyasasının bulunduğunu ve 104 noktada önce müdahale, arazöz, su tankerleri kabil araçları bulundurduklarını belirtti.

Yangının ayırt edilmiş bulunduğu andan itibaren en benzeyen noktadaki vasıtaların alana irsal edildiğini dile getiren Dikici, ister personel gerekse anahtar dair rastgele müşterek nakıs bulunmadığını tabir etti.

Yangın çıktığında bunu en endamsız müddette öğrenebilmek düşüncesince de arttırma ekipmanlar aldıklarını özetleyen Dikici, "49 kule var, 22 tanesinde alıcı sistemi bulunuyor, 24 vakit alıcı dönüp gözetliyor, hem dumana aynı zamanda ateşe duygulu kameralar. 8 İHA var, ormanlarımızı gelişigüzel yerden gözetliyoruz. Vatandaşlarımız da 177 ve 112'den arayıp, ihbarda bulunabilirler." sanarak konuştu.

Yangınların yüzdelik 90'ı insanoğlu kaynaklı

Dikici, yangın mevsimine dobra müşterek biçimde hazırlandıklarını fakat yangının çıkmaması düşüncesince de vatandaşın elan şuurlu olması icap ettiğini belirtti.

Antalya'da yılda 240-300 arası yangın çıktığını kail Dikici, "Yangın sebeplerine müteveccih de tetkikat yapıyoruz. Mesela 150 yangında 20'si saika kaynaklı ise 130'u ihmalden, şahısların dikkatsizliğinden. Yangınlarımızın yüzdelik 90'ı insanoğlu kaynaklı. Bu yangınlarda çabucak ormanlar yanmıyor, insanlar, köyler yanıyor. Geçen sene Manavgat'ta gördük. İhmalden meydana gelen yangınlar düşüncesince beraberce tılsım alalım." sanarak konuştu.

Piknik ve mesire alanlarının haricinde ormanlarda biberli yakılmaması anlamında uyarıda mevcut Dikici, şahısların elan şen müşterek ortamda piknik yapabilmeleri düşüncesince tuvaleti, korluk alanları mevcut 149 piknik ve mesire noktayı oluşturduklarını kaydetti. Buna karşın ormanlık bölgelerde piknik yapıldığını tabir fail Dikici, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ormanın göbeğinde korluk yakılıyor, aklık söndürülmediğinde de mangalın peşi sıra şeb kılıç yangına gidiyoruz. Yazın ormanda ne olursa olsun coşkun piknik yapmayalım. Özellikle bu aydan itibaren, önce teşrin sonuna kadar. Bir de ekin işini engelleyemedik. Lütfen bundan sonra ekin yakmayalım. Kontrolsüz müşterek biberli olduğunda nereye gideceği mahsus değil. Vatandaş, 'ben hortumu çektim' diyor. Biz helikopterle, uçakla, arazözlerle başlangıcında beklediğimiz biçimde yangını söndüremiyoruz, senin çektiğini hortum mu söndürecek. Lütfen elan tetik olalım."

Vedat Dikici, ormanlarda, sefer kenarlarında da gübür bırakılmamasını, çevreye huzur elan duygulu olunmasını istedi.

Adana ve Osmaniye'de hazırlıklar tamamlandı

Geçen sene 191 yangında 8 bin 100 hektar ormanlık alanın dokunca görmüş bulunduğu Adana ve Osmaniye'de, bu mevsim düşüncesince hazırlıklar tamamlandı.

"Ateş savaşçıları" namına bildik yangın sönüm ekipleri, yoğun pıtrak tatbikatlar yaparak "Türkiye'nin ciğerlerine" dokunca gelmemesi düşüncesince apiko bekliyor.

Zorlu coğrafyada beklenen yangınlara engelleme geçirmek düşüncesince eğitimlerden güzeşte ekiplere, 3 uçak, 7 helikopter ve 1 İnsansız Hava Aracı (İHA) da dayanak noktası sağlıyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, yazık sahaları Adana ve Osmaniye'de orman yangınlarıyla savaşım kapsamında hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Son tatbikatı Adana'da gerçekleştirdiklerini özetleyen Yılmaz, yazık sahalarının yüzdelik 86'sının orman yangınlarına müşterek numara aşama alıngan semt bulunduğunu belirtti.

Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğünün envanterinde bu sene 55 helikopter ve 20 tayyare bulunduğunu anımsatarak, şöyleki konuştu:

"Adana Orman Bölge Müdürlüğümüzde de 3 uçak, 7 helikopter, 1 İHA bulunacak. Müdürlüğümüzdeki iklim araçlarının müşterek seferde tahminî 32 titrem su atma kapasitesi olacak, bu aşırı ehemmiyetli müşterek miktar. Bölgemizde kullanacağımız İHA, tahminî 200 kilometre nısıf çapındaki müşterek piyasası tarayarak, orman yangınlarına er engelleme kapsamında aşırı ehemmiyetli fariza ödeme etmekte. Ayrıca çıkan müşterek yangının üzerinde konuşlandırarak oradan görüntüleri enstantane namına paylaşıyoruz. Orman yangınlarıyla savaşım kapsamında açıktan ve karadan müdahalelerimiz çalışan müşterek biçimde bitmeme edecek."

"Yangın sezonunu apiko müşterek biçimde bekliyoruz"

Mahmut Yılmaz, orman yangınlarına karadan engelleme düşüncesince 60 arazöz, 20 su tankı ve 1200 personelin hazırlıklarını tamamladığını vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ekiplerimiz halis muhlis hazırlıklarını tamamladı. Arazözlerimizin ve iklim araçlarımızın topu topu apiko durumda. Kulelerimizin bakımlarını yaptık. Şu anda apiko müşterek biçimde bekliyoruz. İnşallah şişman müşterek yangınımız olmaz, bulunduğu devir gelişigüzel daim bu arada engelleme edeceğiz. Araç ve takım noktasında eksiklerimizi giderdik. Yangın sezonunu apiko müşterek biçimde bekliyoruz."

Yılmaz, güzeşte sene hem dünyada aynı zamanda Türkiye'de ağır orman yangınları çıktığını anımsatarak, sözlerini, "Adana ve Osmaniye'de güzeşte sene 191 orman yangınımız oldu. Bu yangınlarda 8 bin 100 hektarlık ormanlık alanımız dokunca gördü. Zarar gören bu yerlerin tamamını ağaçlandırdık. Bu bölgelerde 12 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Herhangi müşterek sıkıntımız yok." sanarak tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler