USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Alanya'nın fethinin 800. yılı coşkuyla kutlandı

Alanya'nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat kabilinden fethinin 800. yıldönümü Alanya Belediyesinin Alanya Kalesi'nde düzenlemiş olduğu ortak kol aktiflik ile kutlandı.

Alanya'nın fethinin 800. yılı coşkuyla kutlandı
06-11-2021 19:53

Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, kaymakamlık protokolü ve aşırı sayıda çağrılı katıldı. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, katılımcılara Alanya'nın zamanı kendince bilgelik verdi.


“Medeniyetimizi tuğla tuğla mensur ettiler; dantel ince iş ördüler”

Törende mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Anadolu'yu bizlere emlak karşıcı ve bu belirmek vatanı arkalamak düşüncesince tanıklık şerbetini içen adlı sanlı ecdadımızı rahmetle, gönül borcuyla yad ediyoruz. Malazgirt'le başlayan, Yassıçemen'le, Alanya'yla bitmeme fail Selçuklu fütuhatı, Anadolu'ya Türk mayasını çaldı. Bu topraklardan evren hakimiyetini organizasyon edecek maddesel ve tinsel temeli Selçuklu attı. Fetihten sonradan Alaiyye'yi canlandırma fail atalarımız, ona Barış Yurdu anlamına mevrut Darül Eman dediler. Akdeniz'de barışın ve refahın bilgili olması düşüncesince gerektiğinde seferden art durmadılar. Medeniyetimizi tuğla tuğla mensur ettiler; dantel ince iş ördüler. Bakın adlı sanlı gezici İbni Battuta 7 yüzyıl ilkin 1330'da görüşme etmiş bulunduğu Alanya'mız kendince ne diyor: “Dünyanın en iyi insanları, en parlak kılıklı halkı burada yaşar ve en lezzetli yemekler burada pişer. Allah Teala'nın bendegân zarfında en sevecen olanlar buranın halkıdır” laflarına arazi verdi.

“KKTC'nin hakkını ve hukukunu da korumaya bitmeme edeceğiz”

Her yıl milyonlarca insanoğlunun Alanya'yı görmeye geldiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Sultan Alaaddin bu topraklardan görkemli yanında ilhanlık iklimi meydana getirdi. Bu iri medeniyetin evlatları edinmek bizim düşüncesince kıvanma vesilesidir. 8 yüzyıl sonradan bugün, ahacık bu adlı sanlı mirastan aldığımız ilhamla aut politikamızı şekillendiriyoruz. Geçmişimize ve geleceğimize rengini sağlayan bu ismi üzere ak denizde barışın önünü ayırmak düşüncesince sahada ve masada çalışan servet gösteriyoruz. Akdeniz'de kalımlı sulh ve refahın tesisi düşüncesince çalışıyor, hakkımızı savunmaktan art durmuyoruz. Herkesin hakkına hukukuna saygılıyız. Ama hakkımızı da sonuna denli savunmaya kararlıyız. Biz denizci yanında milletiz. Bizi Kızılkule'nin ötesine geçemeyecek bir duruma getirmeyi hedefleyen çıyan planları bozduk; bozmaya bitmeme edeceğiz. Masaysa masa, sahaysa saha. Hamdolsun hepsine hazırız. Aynı anlayışımız KKTC ve Kıbrıs Türkleri düşüncesince de geçerli. Kaderlerimizin bu denli ilişkin bulunduğu KKTC'nin hakkını ve hukukunu da korumaya bitmeme edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“Her problemi politik sahası çekici mülevves yanında bağlaşma ile dirlik karşıyayız”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise, “Ayak basmış bulunduğu herhangi yanında coğrafyada fetih etmiş bulunduğu herhangi yanında yerde ilkin adaleti organizasyon edip, insanlığın onurunu gözeten ecdadımız herhangi yanında toprağı adeta sahn götürmüş. Devleti yaşatmanın insanı yaşatmaktan geçtiğini kasten insanoğlunun refahı ve huzuru düşüncesince çalışmış, hanlar hamamlar yapmış kaç asar mensur etmiştir. İlhamını 5 bin salname Türk firez ve medeniyetinden meydan MHP yeterli 53 senedir sert baş, tok karın, bahtiyar erte düşüncesince çalışmaktadır. Siyasetini bu basiret arasında oluşturmaktadır. Bu mevzuda Alanya göğsümüzü kabartmıştır. Hedefimiz son zamanların şartlarına akıllıca yatırımların ve çalışmaların yaygınlaşmasıdır. Türk firez ve medeniyetini kapsayıcılığını algı edemeyenler Türkün tarihinden bi çav olanlar ve bunun farkında şekilde Türk kini yapanlar çağ maatteessüf çağ yanında araya mevrut durumdalar. Ülkemizin 2023 şef diyar Türkiye vizyonuna bariyer olmak, kabuğunu kırıp lehçe ve toptan kuvvet olma önünde ilerleyişini kapatmak gücünü bezdirmek düşüncesince herhangi yanında yolu deneyen herhangi yanında fırsatı kullanan, herhangi yanında problemi politik sahası çekici mülevves yanında bağlaşma ile dirlik karşıyayız” açıklamasını yaptı.

“PKK'nın politik uzantısı HDP ile yararlı niteleyerek namussuzlukta son tanımadıklarını meslek aleme anlatacağız”

“Siyasi aritmetik yarar ve elverişli yoluna çiğnenmedik bedel bırakmayanlar, senaristliği umman ötesinde yazılan oyunları vatanımızda sergileyenler, Cumhur İttifakı'nın domestik ve ulusal duruşundan tasalı olanlar sizi ve beyin hocalarınızı tasalı etmeye bitmeme edeceğiz” diyen Durmaz, “Vitrinde Mustafa Kemal Atatürk maskesi kullanıp, içeride bölücüler ile aritmetik yapanlar işine ulaşınca ulusalcı kesilip, Kürdistan diyenlere yanında tane sözcük edemeyenler, ahlaksızcasına martir yakınına taşlama edenler, vatanımızın donanmasına ve dirliğine kast fail yıldırı uzantıları bütünü yanında araya mevrut Cumhur İttifakı'nın düşmesini bekliyorlar. Bunun düşüncesince herhangi yanında yolu mubah görerek genelev yoluna devletin düşmesine isteme göstermektedir. Bunları milletimize söylemeye bitmeme edeceğiz. Parti binalarına son namustur yazıp, sınırlarımızı koruyacak askeri tezkereye PKK'nın politik uzantısı HDP ile yararlı niteleyerek namussuzlukta son tanımadıklarını meslek aleme anlatacağız. Kandili yerle bir edeceğim diyenlere er göndermeden kandili kesinlikle yerle bir edeceklerini milletimiz ile beraberce soracağız. Bunlara popülasyon budala edilmeyeceğini anlatacağız” laflarına arazi verdi.

“Alanya'yı, Türk-İslam medeniyetinin en ehemmiyetli şehirlerinden birisi yapmıştır”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise konuşmasında, “1221 yılından bugüne Alanya'nın fethinin 800. yılını kutluyoruz. Fethimiz ongun olsun. Bu şehri, Türklükle, Müslümanlıkla, ezanla, esenlik ve güzelliklerle buluşturan karaların ve denizlerin sultanı Alaaddin Keykubat'tır. Türkiye ve evren literatürünün en adlı sanlı Selçuklu Sultanı unvanına eş bulunan 1. Alaaddin Keykubat, rüyalarında namına esin olunan Alanya'yı fethettikten sonradan iri yanında yapılaşma ve bayındırlık hamlesi başlatmıştır. Sanata, bilime, görgü bilimi bilimi ve kültüre aşırı iri ehemmiyet sağlayan Keykubat, ortaya koyduğu sayımsız eserlerle Alanya'yı, Türk-İslam medeniyetinin en ehemmiyetli şehirlerinden birisi yapmıştır. Konya Kalesi büyüklüğünde yapılmasını istediği surlar, periyodunun geçmiş ve yanında tane örneği bulunan Kızıl Kule, bahir ticaretini yetiştirmek düşüncesince mensur etmiş bulunduğu tersane, Alaaddin Keykubat'ın vizyonunu, istikbal görüşlülüğünü, ferasetini ortaya koyan en ehemmiyetli Selçuklu yapıtlarıdır” dedi.

“Türk- İslam bayrağını sürgit dalgalandırmak”

“Adaleti, hoşgörüsü, çalışkanlığı, vizyonu, istikbal görüşlülüğü, cesareti ve bütün ferasetiyle Alaaddin Keykubat, hala yanında yanarca üzere bizlerin alternatifini aydınlatmaktadır” diyen Yücel, “Türk milleti şekilde adlı sanlı tarihimizde Alanya'nın fethi üzere kaç fetihlerle adımızı evren geçmişine yazdırmışızdır. Bizim yolumuz; Anadolu'nun kapılarını Malazgirt'te Türklere açan Sultan Alparslan'ın yoludur. Bizim yolumuz; Kurduğu ıvır zıvır yanında beylikten, dünyaya bilgili bulunan Büyük Osmanlı İmparatorluğu'nu mevcut fail Ertuğrul Gazi'nin, Osman Gazi'nin yoludur. Ötüken'den Orta Asya'ya, Orta Asya'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan bütün dünyaya yayılan, iri ülkeler kuran, Turan ülküsünü ve İslam medeniyetini kıtalara bilgili kılan, çağ yolumuzu aydınlatacak basiret ve tinsel değerleri bizlere kalıt bırakan, atalarımıza, ecdadımıza her bireyin aşırı iri yanında vefa borcu var. Artık bizim düşüncesince en iri fetih; Türk- İslam bayrağını sürgit dalgalandırmak. Bizim düşüncesince fetih; Keykubat'ın mirasına eş çıkmak, onu hayatta kızarmak ve yaşatmak” dedi.

“Alanya'nın 37 salname düşsel bulunan teleferiği yaşama geçirerek Alanya Kalesi'nde iri yanında transformasyon başlattık”

Yücel konuşmasına şöyleki bitmeme etti: “Alanya'nın kıymetine bedel katan bu firez hazinelerini koruyup doğacak nesillere aktarma etmek gayesiyle; kaç zamanı yapıyı restore ederek şehrimizin belleğine kazandırdık. Bedesten, Alanya Mutfak Evi, Alanya Kalesi Alan Yönetim Merkezi, Sedre Av Köşkü ve Oba Medresesi'nin onarımını yaptık. İnşallah çağ birçoğunun açılışlarını daima beraberce gerçekleştireceğiz. Restorasyon çalışmalarımız; anadan görme 2 Alanya evi ile Alanya Kalesi'nde arazi meydan Arasta ve Akşebe Türbesi emekleri ile bitmeme etmektedir. Alanya'nın 37 salname düşsel bulunan Teleferiği yaşama geçirerek Alanya Kalesi'nde iri yanında transformasyon başlattık. Kale'mizin ziyaretçi sayısı Teleferiği yaşama geçirdikten sonradan 5-6 kıvrım artmıştır. İnşallah pandemi sonrası doğacak yıllardaki misyonumuz 2 Milyon ziyaretçidir. Teleferik ile irtibatlı şekilde yaşama geçirdiğimiz temaşa güzergahları ve piyon alternatifleri projemizle, ziyaretçilerin Kale'nin herhangi yanında noktasını yayan keşfetmeleri sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerdeki Alanya Kalesi ile ilişik en ehemmiyetli projemiz Alanya Kalesi'ni yayalaştırmak. Bu biricik güzellikteki zamanı dokuyu arkalamak düşüncesince araç trafiğini kısıtlayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi'ni korumuş olacağız, bununla beraber Unesco Dünya Mirası Listesi'ne giriş önünde ehemmiyetli yanında ara kaydedeceğiz.”

“38 bin beledi yabancıyla hoşgörüyle, bütünlük ve el birliği zarfında yaşamaktayız”

Alanya'nın geçmişteki üzere barışın, huzurun ve güvenin başkenti olmaya bitmeme ettiğini laflarına ekleyen Yücel, “Farklı ilmek ve dilden, 123'ün üstünde milletten kestirmece 38 bin beledi yabancıyla hoşgörüyle, bütünlük ve el birliği zarfında yaşamaktayız. 334 bine DOĞRU nüfusuyla 24 ili geride bırakan Alanya, bundan sonradan il olmayı çoktan doğruluk etmiştir. Antik çağlarda korsanlara, Bizans devrinde derebeylerine ev sahipliği yapmış, Selçuklu'nun kışlık kenti, Osmanlı'nın flaş Liman Şehri Alanya'mızın, Cumhuriyetimizin 100. yılına valilik şekilde gireceğine inancımız tamdır” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların peşi sıra Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel çeşidinden Bakan Çavuşoğlu ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'a bağış taktim edildi. Tören Türk ahali müziği sanatçılarının konseri ile bitmeme etti. Ardından ise Sandık Emini Kayhanlar Evi'nde Herbaryum, Mutfak Kültür Evi, Bedesten, Demirtaş-Sedre Av Köşkü üzere restore edilen binalar hizmete açıldı.



Ertuğrul Gün - Gazi Taş - Akif Yılmaz
 

İLGİLİ HABER
MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz: Terör uzantıları bütünü yanında araya mevrut Cumhur İttifakının düşmesini bekliyorlar MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz: 'Terör uzantıları bütünü yanında araya mevrut Cumhur İttifakı'nın düşmesini bekliyorlar'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler