USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti'li Kurtulmuş: Büyük medeniyetimizin üçüncü iri yürüyüşü bu coğrafyadan çıkacak

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Allah'ın izniyle şişman medeniyetimizin üçüncü şişman yürüyüşü buralardan, Türkiye'nin merkezi bulunduğu bu coğrafyadan çıkacak. Gayretlerimiz, gayretimiz bunun içindir." dedi.

AK Parti'li Kurtulmuş: Büyük medeniyetimizin üçüncü iri yürüyüşü bu coğrafyadan çıkacak
11-10-2021 14:18
Yalova

Yalova Üniversitesince Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde planlı 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreni'nde geçmiş dersi verici AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, acemi tedrisat yılının yararlı olmasını diledi.

Kurtulmuş, hayattaki halis muhlis kalkınma hareketlerinin, devletlerin gelişmesinin, konuşu ve siyasal bakımdan ileriye gitmesinin temelinde yatan anne unsurlardan birinin, değerli ve güzel üniversiteler ile araştırı merkezlerinin bulunduğunu söyledi.

Sanayi Devrimi'ndeki anne güçlerden birinin, İngiltere'nin ve Kıta Avrupası'nın ehemmiyetli üniversitelerinin toprak alması bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu üniversiteler çevresinde oluşan o çelimli ivmenin hem sanayiyi hem sosyal gelişmeyi, o devletlerin sosyolojisini müspet yönde etkilediğini biz biliyoruz. Ardından ABD'nin acemi birlikte kuvvet adına doğmasının en esas sebeplerinden biri de sonuç adım değerli araştırı merkezlerinin, terbiye bilimi bilimi kurumlarının, yükseköğretim kurumlarının varlığıdır. Yine bire birlikte halde İkinci Dünya Savaşı hemen sonra iri birlikte evolüsyon kaydetmiş bulunan Japonya'nın ve Güney Kore'nin de gelişmesinin arkasındaki esas unsurların başlangıcında üniversitelerin geldiğini biliyoruz. Bu üniversiteler hoppadak eğitimin içinde değil bire birlikte sürede ülkenin herhangi birlikte bölgede kalkınmasının içinde de sevimsiz gücü oluşturmuşlar ve devletlerin ileriye gitmesini gerçekleştirme etmişlerdir. Üniversiteleri bu manada hoppadak birlikte terbiye bilimi bilimi kurumu adına görmenin az açılım olabileceği kanaatindeyim. Üniversite düşünmek site demektir, şehirle bütünleşen birlikte canlılık, işlev demektir, bire birlikte sürede o ülkenin ekonomisi ve sanayisiyle entegre bulunan birlikte bilgi yuvası demektir. Üniversitelerimizin ve araştırı merkezlerinin bu manada Türkiye'mizin gelişmesinde de ehemmiyetli birlikte gösteriş oynadığının biz farkındayız. İnşallah bundan ahir süreçlerde de aşırı henüz çelimli birlikte halde ülkemizin ileriye gitmesini sağlayacak, üniversiteleri henüz da çelimli bir duruma sağlamak düşüncesince el birliğiyle hız edeceğiz."

Kurtulmuş, hayattaki halis muhlis iri medeniyetlerin, üniversiteler çevresinde şekillendiğini dile getirdi.

Bu tespiti örneklerle açıklanan Kurtulmuş, laflarını şu halde sürdürdü:

"Büyük Endülüs Emevileri'nin çıkışının, gelişmesinin ve tarihte ihtimal de insanlığın gördüğü en iri medeniyetlerden birisini oluşturmasının temelinde yatan, Granada'nın, Malaga'nın, Toledo'nun o göz kamaştırıcı üniversitelerinin katkısını herhalde bilgi adamları aşırı ağır halde biliyorlardır. Aynı halde en doğuya gidin, Maveraünnehir medeniyetinin gelişmesinde, çelimli birlikte halde dünyada çalışan ve kere fotoğraf olmasında da on paralık malum Buhara'da, Taşkent'te ve hassaten Semerkand'da geliştirilen o iri terbiye bilimi bilimi kurumlarının, araştırı merkezlerinin görülmedik iri birlikte yerinin bulunduğunu biz biliyoruz. Selçuklu'ya doğrultu verici hoppadak askerlerinin kılıçları değil, Selçuklu'yu iri birlikte âlem devleti biçimine getiren de hassaten Nizamiye Medreseleri peyda kılmak neredeyse iri okulları, iri üniversiteleriydi. Osmanlı'yı Osmanlı yapan, bire birlikte halde birlikte âlem imparatorluğu biçimine getiren de hassaten İstanbul'daki üniversiteleri peyda kılmak neredeyse eş bulunduğu bilgi merkezleriydi. Kahire'nin, Bağdat'ın, İskenderiye'nin, velhasıl gün süresince halis muhlis iri medeniyetlerin arkasındaki anne direk, çelimli üniversiteleri, çelimli araştırı merkezleridir."

"Yaklaşık 8,5 milyon darülfünun talebesi var"

Numan Kurtulmuş, Türkiye'de tahsile görülmedik iri ehemmiyet verdiklerini anlattı.

Yükseköğretim kurumlarına bağlı sayıları paylaşan Kurtulmuş, "Bugün Türkiye'de üniversitelerimizin sayısı 76'dan 207'ye çıkmıştır. Üniversitenin, bilimin ne düşünmek bulunduğunu bilici bir tanesi adına hassaten zamanında üniversitelerin bu genişliğinde aşırı açılmasının eleştirilmesini on paralık anlayamadığımı tabir kılmak isterim. Türkiye'de çağ Allah'a aşırı şükür üniversiteye ulaşım bakımından öğrencilerimizin uğrunda iri birlikte bariyer kalmamıştır. Her ilimizde birlikte üniversitenin varlığı, herhangi birlikte üniversitenin o halde de o ile iri birlikte bedel kattığını biz biliyoruz." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, şu anda Türkiye'nin, kısaca 8,5 milyon darülfünun talebesi olan, tabiri caizse iri birlikte darülfünun talebesi ordusuna eş birlikte diyar bulunduğunu belirtti.

Ülkenin nice durumunda hassaten üniversitelerde sonuç zamanlarda ihtisaslaşmaya henüz aşırı ehemmiyet verilmesiyle adımların aşırı henüz çelimli atıldığına yer veren Kurtulmuş, "Üniversite sayısının artması, darülfünun eğitiminin standardını düşüren birlikte özellik değildir. Üniversitelerin dijital adına artması, eş anlı adına üniversiteler arasındaki rekabeti zait birlikte işlev biçimine getirilirse, üniversitelerin sayısının artarak yaygınlaşması bilimin standardını de yükseltir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin öğrencisine bayağı hedefler ardında akın kılmak yakışmaz"

Türkiye'nin, evren ölçeğinde aşırı iri iddiaların sahibi birlikte diyar olduğuna ayraç fail Kurtulmuş, şu görüşleri paylaştı:

"Türkiye, hoppadak tarihî birikimi bakımından değil, bugünkü jeostratejik konumu, olanak ve fırsatları zımnında Allah'ın izniyle geleceğin dünyasında uydurma sahibi olacak birlikte ülkedir. Aynı halde hayattaki halis muhlis uygarlık buhranlarının, krizlerin depar belgesi yollarından birisini de gösterecek bulunan Türkiye'dir. Tarihçi Braudel, İslam'ın birlikte numara çıkışının, Hazreti Peygamber ve sonrasındaki 30 sene iri fetihlerin olduğu, herhangi birlikte bölgede aşırı ileriye gidildiği fasıl bulunduğunu belirtiyor. 'Sonra ne eyvah ki iç kavgalar başladı ve Müslümanların gücü azaldı fakat Fergana Vadisi ve Maveraünnehir medeniyeti, İslam'ın ikinci iri mayalanmasını orada yaptılar' diyor. 'Ondan sonraları İslam'ın ikinci iri yükselişi başladı' diyor. Selçuklu'yu ve Osmanlı'yı da bu ikinci iri yürüyüşün ehemmiyetli neticelerinden biri adına görüyor. Bunu birlikte manzara adına değil, kendime ve size maneviyat hasretmek düşüncesince söylemiyorum; şundan on paralık şüpheniz olmasın ki Allah'ın izniyle iri medeniyetimizin üçüncü iri yürüyüşü buralardan, Türkiye'nin merkezi bulunduğu bu coğrafyadan çıkacak. Gayretlerimiz, gayretimiz bunun içindir. Bunun düşüncesince behemehâl faziletkâr hedefler, iri idealler çevresinde akın kılmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin insanına, tedrisat üyesine, siyasetçisine, bilgi insanına, sanatçısına, iş adamına bayağı işlerle uğraş kılmak yakışmaz. Türkiye'nin öğrencisine bayağı hedefler ardında akın kılmak yakışmaz."

"Büyük Türkiye idealinden katiyen vazgeçmeyeceğiz"

Yeniden iri Türkiye'yi ihdas kılmak düşüncesince gayretle uğraş edeceklerini özetleyen Kurtulmuş, şu halde bitmeme etti:

"Her birimiz ne bölgede olursak olalım, Türkiye'nin ele güne eksikli olmadan, zat ekonomisiyle, sanayisiyle, eğitimiyle arsıulusal bölgede çelimli birlikte diyar olması düşüncesince hız gider edeceğiz. Türkiye'nin İHA'larda, SİHA'larda aşırı ehemmiyetli birlikte evren gücü biçimine gelmesi dört dörtlük da bu idealin birlikte gereğidir. Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de varlığını sistem aleme anons etmesi, arsa yağı ve katıksız taş yağı lambası lambası araştırmak düşüncesince uğraş etmesi, güneyinde açılan yıldırı koridorunu indirmek ve buradaki yayılmacı projeyi hurdahaş kılmak düşüncesince yıldırı örgütlerine dirlik uğraş etmesi dört dörtlük da çelimli iri Türkiye idealinin birlikte gereğidir. Aynı halde Türkiye'nin, üniversitelerinin sayılarını artırması, tedrisat elemanlarını desteklemesi, darülfünun öğrencilerinin sayılarının artırılması düşüncesince uğraş etmesi de dört dörtlük da çelimli iri Türkiye idealinin birlikte sonucudur. Bu manada bu iri Türkiye idealinden katiyen vazgeçmeyeceğiz."

Programa, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, kat müdürleri, çıplak maşer müesseselerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kurtulmuş, törenin peşi sıra Yalova Üniversitesi Rektörlüğünü görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler