USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti ve MHP'nin kuma hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de

AK Parti ve MHP milletvekillerinin seçim barajının düşürülmesini de içeren anayasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti ve MHP'nin kuma hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de
14-03-2022 14:33
TBMM

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ediyoruz." dedi.

AK Parti ve MHP'nin imzasını haiz Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM'de düzenledikleri eş matbuat toplantısında 15 maddelik anayasa teklifinin detaylarını paylaştı.

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nda farklılık yapılmasına bağlı çalışmaların ruzname bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, gazetecilerin mevzuya bağlı meydana getirdiği haberlere ayraç ederek, "Hemen doğrudan herhangi müşterek şeyi söylediniz. Sizleri de kutlama kartı ediyorum." dedi.

Kanun teklifi ile yüzdelik 10 bulunan seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ettiklerini tamlayan Yazıcı, Milletvekili Seçimi Kanunu'na, "İttifakın almış yer aldığı oy toplamı yurt engelini geçmiş yer aldığı takdirde, seçim çevrelerinde saylav hesabı ve dağılımı, uyuşma süresince arazi düzlük herhangi müşterek tek numara partinin o seçim etrafında almış yer aldığı oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin üçüncü fıkrasına layıkıyla yapılır." hükmünün ekleneceğini bildirdi. Yazıcı, bu kapsamda D'Hondt sisteminin uygulanmasını önerdiklerini söyledi.

Yazıcı, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki politikacı partilerin seçimlere katılmalarına bağlı "TBMM'de grubu bulunması" hükmünün metinden çıkarılmasını öneri ettiklerini tabir ederek, "Siyasi partilerin, strateji fail herhangi müşterek seçimde, seçime girerken bu maddede öngörülen örgütlenme oranında kurultay işlemlerini yapmış olmalarının aranmasını, en azından müşterek kere tolere ederek öngörmüş bulunuyoruz." dedi. Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda yapılacak değişiklikle düzenlemeyi de buna makul duruma getireceklerini kaydetti.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da planlı il seçim kuruluna bağlı acemi müşterek organizasyon öngördüklerini özetleyen Yazıcı, "Buna göre, il seçim müesses reis bey ve üyeleri ile redif üyelerinin, müşterek numara sınıfa ayrılan hakimler arasından, adli hüküm Adalet Komisyonunca ad çekme ayıklamak kanalıyla belirlenmesine bağlı müşterek organizasyon getiriyoruz. Birinci sınıfa mukassem bilgili aksi taktirde bu kere mümessil esasına layıkıyla bu işlemi Adalet Komisyonunun yürütme edeceğine bağlı organizasyon getiriyoruz." açıklamasını yaptı. Yazıcı, benzeşim düzenlemeyi kaymakamlık seçim kurulları düşüncesince de öneri ettiklerini kaydetti.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Sandık kuruluna unsur sunma hakkı bulunan müşterek parti; oluru yapılmaksızın ayrıksı müşterek fırka üyesini kasa müesses üyesi şekilde gösteremez." hükmünün ekleneceğini bildiren Yazıcı, hakeza icraat olduğunu, uygulamadan doğan bu probleminin giderilmesini önerdiklerini dile getirdi.

Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, müşterek numara hikâyecik layıkıyla yerleşme noktayı adresine layıkıyla açılan müşterek sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılır" hükmünün ekleneceğini, bunun yöresel idarelerde rasyonaliteyi dayanak iktisap etmek düşüncesince önerdikleri müşterek organizasyon bulunduğunu vurguladı.

Hayati Yazıcı, böylecene teklifle, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, yerleşme noktayı adresine layıkıyla açılan müşterek sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılacağını kaydetti.

"Seçmen kütüğünden düşmeyi önlemeyi hedefliyoruz"

Yazıcı, düzenlemeyle "adresi bulutlu olması nedeniyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenlerin, en sonuç müntehip yer aldığı adrese layıkıyla müntehip listelerine kaydedileceğini" öneri ettiklerini bildirdi.

Seçme ve seçilme hakkının, demokratik hakların başlangıcında arazi aldığını tamlayan Yazıcı, bu manada vatandaşların müntehip kütüğünden düşmesini önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Adresi bulutlu olması nedeniyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenler ise en sonuç müntehip yer aldığı adreslerine layıkıyla müntehip listelerine kaydedilecek" ibaresinin ekleneceğini özetleyen Yazıcı, "Adres Kayıt Sistemi'ne göre, adrese acemi şahıslar kaydedildiğinde emektar kayıtlılar bizatihi şekilde çevrim dışı kalıyor. Kişi orada mukayyet bulunduğunu zannederken bakıyor ki orada çevrim dışı kalmış. Bu problemi gidermiş oluyoruz." niteleyerek konuştu.

Kanun teklifinin 11'inci maddesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uzlaşma düzenlemesi yapılacağını tabir fail Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 65'inci maddesinin başlığı "Başbakan ve bakanlara bağlı yasaklar" başlığını taşıyor, acemi sistemde başvekil bulunmadığı düşüncesince bunu "bakanlar" şeklinde baştan düzenleyeceklerini bildirdi.

Hayati Yazıcı, t​​​​eklifin 12'nci maddesiyle Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 32'nci maddesine, "Seçim kararına göre, geçmiş tam arazi düzlük kocabaşı talibi seçilme yeterliliğine eş bulunduğunu en geç müşterek ay süresince belgelendirmesi biçiminde namına seçim kazandığına ilişikli kaymakamlık seçim kurulunca tutanak verilir. Aksi halde ikinciye, elan sonradan üçüncüye ve payan seçilme ehliyetine eş yavuklu bulunana genişliğinde bu prosedür yapılır." hükmünün eklenmesini önerdiklerini kaydetti. Yazıcı, bu kapsamda kocabaşı seçimlerinin kalın pıtrak bozma edilmesi kanalıyla seçimlerin yenilenmesi kabil hata müşterek uygulamayı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.

"Siyasi partiler ve seçimler, demokratik politik yaşamın elzem unsurları"

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise anayasa teklifinin ülkeye, millete ve demokrasiye hayırlar getirmesini diledi.

Siyasi partiler ve seçimlerin, demokratik politik yaşamın elzem unsurları bulunduğunu vurgulayan Yıldız, "Gerçekten politikacı partiler, demokrasinin teşkilatlı yanını, intihabat ise kavim egemenliğinin görünür yanını ortaya koyan araçlardır. Demokratik diyetle hile edilen devletlerde gözetim yetkisinin deposu seçimlerdir. Milletin temsilcileri ve yöneticiler intihabat yoluyla göreve gelir, intihabat yoluyla anabolizma ve rejim ehliyetini kaybedeler. Bu itibarla Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunlarının içerisinde ne yer aldığı ve uygulaması, o ülkenin demokratlık kalitesini yayınlayan ehemmiyetli belgelerdir." niteleyerek konuştu.

Türkiye'de seçimlerin, derinlemesine senelerden bu yana yerleşen icraat ve seçim çerçevesinde serbest, eşit, duyurulmayan oy, belirgin tadat ve döküm esaslarına göre, hüküm yönetimi ve denetiminde yapıldığını anımsatan Yıldız, "Temsilde hak ve yönetimde istikrar, parlamenter cümle süresince herhangi müşterek devir muhtemel olmamıştır. Gerek bu anayasa değişikliğiyle gerekse eskiden değişimlerle bu kavramların dengelenmesi hususunda müşterek güç gösterildiği sözgötürmez müşterek hakikattir. Demokratik devletlerde bu dü kavramın uyumunda yaşanacak müşkülat karşısında bu ilkelerin hangisine ciddilik verileceği, o ülkenin politikacı birikimi ve içtimai tecrübelerine layıkıyla tebeddülat göstermektedir." değerlendirmesini yaptı.

Kanun teklifi ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda yüzdelik 10 şekilde meri seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesinin önerildiğini kail Yıldız, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yönetimde muvazene problemi bulunmaz. Bu değişiklikle yurt seçim barajında tenzilat yapılarak elan müşterek tomar partinin, elan müşterek tomar görüşün Meclis'te bulunması ve temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. 12 Eylül Askeri Darbesi'nden sonradan teşri yetkisini kullanan Danışma Meclisi ve Milli Birlik Komitesi'nin sistemimize engelleme etmiş yer aldığı seçim barajı değiştirilmektedir." dedi.

"Genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek"

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 34'üncü maddesinde meydana getirilen değişikle, ittifakı gerçekleştiren politikacı partilerin, herhangi müşterek birinin çıkaracağı saylav sayısının hesaplanmasında herhangi müşterek seçim bölgesinde, uyuşma süresince elde etmiş yer aldığı oy sayısı asal alınarak umumi D'Hondt uygulamasıyla belirleneceğini bildiren Yıldız, şu biçimde bitmeme etti:

"Siyasi partilerin aldıkları oy rakamları kanunda gösterildiği kabil ilkin 1'e, sonradan 2'ye, sonradan 3'e ve çevrenin çıkaracağı saylav sayısına ulaşana genişliğinde bölünecektir. Elde edilen paylar, en büyükten en küçüğe akıllıcasına sıralanacak. Siyasi partilere ve hür adaylara, rakamların irilik esnasında layıkıyla saylav tahsis olunur. Önerilen bu değişiklikle politikacı partilerin hukuksal kişiliklerine dayanak verilmiş, ittifaklarının eş gayesi ve hedeflerinin yanı esna izlence ve uyuşma dışı maksat bakımından uyuşma süresince görünür bulunan herhangi müşterek partinin, uyuşma haricinde görünürlüğü güçlendirilmiştir. Ayrıca politikacı fırka tercihlerinde makul müşterek eş maksat yahut maksat ötesinde müntehip iradesinin öz partisi haricinde ayrıksı partilere yansımaması da gözetilmiştir."

Siyasi Partiler Kanunu'nun, politikacı partilerin seçimlere katılabilmesi düşüncesince TBMM'de kol oluşturmuş olmalarının, müşterek alternatif şekilde tam görüldüğünü hatırlatan Yıldız, TBMM'de grubu bulunmanın, Meclis faaliyetleri ile alakalı müşterek özellik olduğunu, bu yüzden fırka grupları ile ilgilendiren konuların, Meclis İçtüzüğü'nde ayrıntılı müşterek biçimde arazi aldığını belirtti.

Demokrasinin, müşterek yönüyle teşkilatlı maşer buyurmak bulunduğunu tabir fail Yıldız, "Örgütlenmenin en ibdai yöntemini politikacı partiler oluşturur. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin münteşir ve elçi olmasının önünü açmaktadır. Seçime eklenmek düşüncesince örgütlenme ve kongrelerini yapmış olma şartı kâfi müşterek kondisyon şekilde öne çıkarılmış, vekillerin bu amaçla kullanılması politikacı töre bilimi bilimi bakımından akıllıcasına bulunmamıştır. Salt kol kurmuş iktisap etmek seçime eklenmek düşüncesince tam görülmemiş, politikacı partilerin örgütlülüğü önemsenmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Yıldız, teklifte başkaca il seçim müesses reis bey ve üyeleri ile kaymakamlık seçim müesses başkanının müşterek numara sınıfa mukassem hakimler arasından adli yargının geçmiş etap mahkemesi Adalet Komisyonunca saydam şekilde ad çekme ile belirlenmesi, politikacı partilerin kasa kuruluna unsur talibi bildirmelerine bağlı hususlar ile müntehip kütüklerindeki haksızlığa ve sapmalara tarz açan hastalıkların izalesine bağlı çatışma kurallarına arazi verildiğini bildirdi.

Kanun teklifi ile Türkiye'nin yükselmiş bulunan demokratlık çıtasının ve standardının elan da yükseleceğini vurgulayan Yıldız, "Değişikliklerle ülkemizin demokratik devletler ortada yerinin elan da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile erişilen yönetimde istikrarın temsilde hak ile güçlendirilmesi amaçlanıyor." dedi.

"Her fırka D'Hondt uygulamasında görünür olacak"

Yazıcı ve Yıldız, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "D'Hondt sisteminin bulunan halden farkı ne olacak?" sorusu üzerinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, şunları söyledi:

"İttifakın bulunan vaziyette barajı geçmesi biçiminde oylar uyuşma süresince toplanıyor. Kaç saylav çıkaracağı da umumi D'Hondt sıralamasına giriyor, uyuşma ayrı müşterek ulam durumuna geliyor. İttifakı gerçekleştiren partilerin, o milletvekilleri kökeninden oy oranlarına göre, eş dek da dağılımı hesabı edilmek kanalıyla öz süresince hesaplanıyor. Burada tığ bunu ayrıştırdık, herhangi müşterek partinin D'Hondt uygulamasında görünür olmasını sağladık. İttifakı gerçekleştiren partilerin oy oranları, uyuşma çerçevesinde oyu belirlenecek, o oyla beraberce D'Hondt sıralamasına girecek. İttifak süresince aldıkları oy uyuşma süresince belirlenecek, sonradan ittifakı gerçekleştiren herhangi müşterek partinin almış yer aldığı dek miktarı oranları D'Hondt listesinde prosedür görecek. 'Artık oy' yansıması, oy ödeme hakkının sapmasına tarz açıyor, bunu ortadan kaldırıyoruz."

"Büyük haksızlıklara etken oldu"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız ise "Milletvekili Seçimi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, politikacı partiler, seçim dalında mukteza oy oranına ulaşmadan süresince bulunmuş yer aldığı ittifakın bundan hakeza oyundan faydalanarak saylav çıkaramayacak. Bunun belirgin izahı budur. Türkiye umumi engelini ittifakla geçecek fakat saylav çıkarması partinin öz oyuna bağlı, bundan hakeza oylardan faydalanılamayacak. Çünkü bu, aşırı şişman haksızlıklara etken olmuştur." dedi.

"Teklifin, TBMM'den uzlaşma ile geçmesi düşüncesince gayrı partilerle de görüşmeyi düşünüyor musunuz, hakeza müşterek planlamanız var mı?" sorusuna Yazıcı, "Böyle müşterek teklif, yaklaşım görürsek olabilir gücün yaklaşım görmezsek payan anayasa teklifi ilgilendiren araştırma süreçleri var, platformlar var. Komisyonlarda görüşeceğiz." karşılığını verdi.

Hayati Yazıcı, "Muhalefetten seçim barajının elan da dun çekilmesi anlamında müşterek öneri gelirse göz açınız ne olur?" sorusu üzerine, "Biz Meclis'in iradesine, komite çalışmalarına tutu koyamayız. Teklifimiz, yüzdelik 10 bulunan barajın yüzdelik 7'ye indirilmesi. Bu bizim teklifimiz. Bugüne kadarki verileri, oluşumları, söylemleri hakeza değerlendirdik, hakeza makul gördük gücün Meclis ne yapar, bunu bilmem." ifadesini kullandı.

Feti Yıldız da bire müşterek soruya "Seçim ittifakıyla filhakika baraj müşterek yönüyle sıfırlanmıştır. Bunun düşüncesince yüzdelik 7 olması, yüzdelik 5 olmasının müşterek tomar önemi kalmamıştır." cevabını verdi.

"Bir uzlaşma düzenlemesi yaptık"

"Teklifle 'başbakan' ibaresi kalkıyor, 'bakanlar' kalıyor. Bu, politikacı yasakları düzenleyen müşterek madde. Cumhurbaşkanı politikacı yasakların kapsamı dışına mı alınıyor? Cumhurbaşkanı bire müşterek sürede politikacı fırka umumi başkanı olduğuna göre, cumhurbaşkanına müşterek kazanım sağlanmış olunmuyor mu?" sorusu üzerinde Yazıcı, "Cumhurbaşkanıyla ilgilendiren müşterek yasaklama, sınırlama bahis konusu değil. Dolayısıyla bizim de çalışmamızın konusu değil. Bir uzlaşma düzenlemesi yaptık. Mevzuatımızda 'başbakan' yok, kanunda arazi alıyordu, onu çıkardık." dedi.

Bir gazetecinin, "Başbakanın elbette yer aldığı seçim yasakları kısıtlamasına müşterek fırka umumi başkanı bulunan cumhur reisi engelleme değil, hakeza mi anlamalıyız?" sorusuna ise Yazıcı, "Hayır, tığ burada uzlaşma düzenlemesi yapıyoruz. Uyum düzenlemesinde, bundan hakeza mevzuatımızda 'başbakan' bulunmadığı halde kanunda arazi alıyor. Bu düzeltmeyi yapıyoruz." karşılığını verdi.

"Erken seçim tartışmalarına sonuç verildi"

Yazıcı, "D'Hondt uygulaması üstüne yurt genelindeki barajın, uyuşma içerisindeki partiler düşüncesince de geçerliliği var mı?" sorusu üzerinde ise "Yok, uyuşma barajı aşmışsa ittifakı gerçekleştiren da barajı aşmış sayılıyor." dedi.

Bir gazetecinin "Bu yaklaşım, er seçim kaçınan anlamına mı geliyor?" sorusuna ise Yazıcı, "Zaten anca müşterek yaklaşımımız yok." karşılığını verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız da "Anayasa'nın 67'nci Maddesi aşırı açık. Tekrar izaha icap var mı? Bu kanun, yürürlüğe girdikten itibaren 1 sene süresince yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Bundan ötürü er seçim tartışmalarına sonuç verilmiştir." ifadesini kullandı.

AK Parti ve MHP'nin eş hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin eş imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklife göre, seçimlerde yüzdelik 10 şekilde meri yurt seçim barajı yüzdelik 7’ye indiriliyor.

İttifakın almış yer aldığı oy toplamı yurt engelini geçmiş yer aldığı takdirde, seçim çevrelerinde saylav hesabı ve dağılımı, uyuşma süresince arazi düzlük herhangi müşterek tek numara partinin o seçim etrafında almış yer aldığı oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

İttifakı gerçekleştiren politikacı partilerin herhangi müşterek birinin çıkaracağı saylav sayısı, herhangi müşterek seçim dalında uyuşma süresince elde etmiş yer aldığı oy sayısı asal alınarak umumi D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

Seçime iltihak yeterliliği elde fail parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve fırka tüzüğünde tamlanan süreler içerisinde ilçe, il ve şişman kongrelerini yukarı fazladan dü defadan müşterek tomar boşlama etmemiş olma koşuluyla seçime iltihak hakkını korunum edecek. Salt TBMM'de kol kurmuş olmak, seçime katılabilmenin kâfi şartından bir tanesi olamayacak.

Seçim kurulunun belirlenmesi

İl seçim müesses müşterek başkan, dü gerçek ve dü de redif üyeden oluşacak. İl seçim müesses reis bey ve gerçek üyeleri, dü yılda müşterek hanuman ayının sonuç haftasında, il merkezinde fariza önleyen ve müşterek numara sınıfa mukassem hakimler arasından geçmiş etap adli hüküm hak komisyonunca meydana getirilen ad çekme çekimiyle belirleme edilecek.

Kura çekiminde geçmiş çıkan başkan, ahir dü unsur asaletli ve en sonuç çıkan dü unsur de redif unsur şekilde belirlenecek. Birinci sınıfa mukassem tam sayıda hakimin olmaması yerinde en mümessil hakimden başlayarak eksikler tamamlanacak. Bu suretle kurulan il seçim müesses dü sene müddet ile fariza yapacak.

İlçede fariza önleyen ve müşterek numara sınıfa mukassem hakimler arasından, özek ilçelerde ise il seçim müesses reis bey ve üyelere bağlı ad çekme çekiminden sonradan küsurat listeden olacak biçimde il merkezinde fariza önleyen ve müşterek numara sınıfa mukassem hakimler arasından geçmiş etap adli hüküm hak komisyonunca meydana getirilen ad çekme çekimiyle belirlenen bilgili üye, kaymakamlık seçim kuruluna riyaset edecek.

Birinci sınıfa mukassem tam sayıda hakimin olmaması yerinde en mümessil bilgili kurulun başkanı olacak. Kura çekimine engelleme iktisap etmek istemeyen hakimler saymaca şekilde komisyona başvuracak. Görev düşüncesince tam sayıda ayrıksı hakimin olması biçiminde kuraya engelleme iktisap etmek istemeyenler listeden çıkartılacak.

1 sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme

Sandık kuruluna unsur sunma hakkı bulunan müşterek parti; oluru yapılmaksızın ayrıksı müşterek fırka üyesini kasa müesses üyesi şekilde gösteremeyecek.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, yerleşme noktayı adresine layıkıyla açılan müşterek sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılacak.

Adresi bulutlu olması nedeniyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenler, en sonuç müntehip yer aldığı adrese layıkıyla müntehip listelerine kaydedilecek.

Seçim kararına göre, geçmiş tam arazi düzlük kocabaşı adayı, seçilme yeterliliğine eş bulunduğunu en geç müşterek ay süresince belgelendirmesi biçiminde namına seçim kazandığına ilişikli kaymakamlık seçim kurulunca tutanak verilecek. Aksi halde ikinciye, elan sonradan üçüncüye ve payan seçilme ehliyetine eş yavuklu bulunana genişliğinde bu prosedür yapılacak. İlçe seçim kurulunun bu hususta vermiş yer aldığı kararlara erinç dü güneş içerisinde il seçim kuruluna itiraz edilebilecek. İl seçim kurulunun vermiş yer aldığı kararlar değişmez olacak.

İl seçim müesses reis bey ve üyeleri ile kaymakamlık seçim müesses başkanları, teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, meydana getirilen değişikliklere layıkıyla baştan belirlenecek. Bu biçimde belirlenen reis bey ve üyeler, eskiden reis bey ve üyelerin fariza süresini tamamlayacak.

Teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine koşut şekilde Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.

Teklifin umumi gerekçesinde, "Bu anayasa teklifi değişikliği ile ülkemizin yükselmiş bulunan demokratlık çıtasının ve standardının elan da yükselmesi, demokratik devletler ortada yerinin elan da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile erişilen yönetimde istikrarın temsilde hak ile güçlendirilmesi amaçlanmaktadır." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler