USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan dominant seçim açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 'Baskın seçim niyetimiz yok. Seçimler bir zamanlar yapılacak. Başından bu yana tığ bu mevzuda baş döndürücü özenliyiz.' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan dominant seçim açıklaması
15-03-2022 17:29
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 'Baskın seçim niyetimiz yok. Seçimler birlikte zamanlar yapılacak. Başından bu yana tığ bu mevzuda aşırı özenliyiz.' dedi.Abone ol

Hayati Yazıcı, NTV deli dolu yayınında, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla esbak TBMM Başkanlığına maruz Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne bağlı soruları yanıtladı.

"Düzenlemenin bu sürede Meclise gelmesiyle er seçim tartışmalarını sonlandırıldı mı?" sorusu üzerinde Yazıcı, er seçim söylemini DOĞRU gösterecek tek emarenin olmadığını belirtti.

Erken seçimin muhalefetin birlikte söylemi bulunduğunu tabir fail Yazıcı, "Onlar da bunun olamayacağını gereğince bakılırsa ısrarlı biçimde er seçim vurgusu yapıyorlardı. Zamanlamayı ona gereğince planladık. Baskın seçim niyetimiz yok. Seçimler birlikte zamanlar yapılacak. Başından bu yana tığ bu mevzuda aşırı özenliyiz." niteleyerek konuştu.

Yazıcı, ittifakların anlaşılan hedefler, politik programlar çerçevesinde politik partilerin hukuksal kişiliklerini arkalamak düşüncesince çelim donanması yapmaları anlamına geldiğini söyledi. "İttifakın yekûn oyunun iklim engelini geçmesi halinde, anlaşma ortamında görünür biçimde arazi düzlük etraflı politik partilerin baraj problemi kalmıyor." diyen Yazıcı, şunları söyledi:

"Seçmen oyunu kullanırken anlaşma ortamında görünür biçimde arazi düzlük politik partileri yeğleme ediyor. Bunların aldıkları oya gereğince saylav çıkartmalarıdır akıllıca olan. Millet iradesi bunu gerektiriyor. Bunları toplayıp ayrıksı biçimde son çıkartmanın demokratik olmadığını, haksızlığa da kez açtığını fikren ölçülü olması nedeni öne sürülerek dünkü birlikte kombinezon getirdik saylav dağılımına ilişkin. Her politik parti denktaş birlikte biçimde almış olduğu oy ile D'Hondt sistemi namına girecek, oyu tam ise saylav çıkaracak, tam değil ise çıkaramayacak."

"Vatandaşa karşın hak olmaz"
Yeni sistemde ıvır zıvır partilerin almış olduğu oyların görmezden gelineceği eleştirilerinin hatırlatılması üzerinde Yazıcı, bu çeşit formülasyonlarda asal olanın, ferdin iradesi bulunduğunu tabir etti. Yazıcı, "Oy kimin, parti denir da o oy vatandaşın oyudur, yurttaş tercihini ne partiden yana kullanmışsa milletvekilini de o partinin çıkartmasını istek ederek oyunu anca kullanmış. Siz demin vatandaşın X’e verdiği oyu Y hanesine yazıp Y’ye saylav sağlatırsanız bu birlikte sapmadır, istenç sapması. Bu sapmayı getirdiğimiz düzenlemeyle önlemiş oluyoruz." niteleyerek konuştu.

Seçim yasası teklifine bağlı eleştirilere yanıt
Yazıcı, dünkü düzenlemeyle temsilde adaletin sağlanamayacağı eleştirilerine ise şu cevabı verdi:

"Vatandaşa karşın hak olmaz, adaleti yurttaş sağlayacak. Nerede? Sandıkta oy verirken sağlayacak. Vatandaşın tercihi o erişmek ki. O denli oy vermiş. Milletvekili çıkartacak sayıya erişmemişse erişmek ki vatandaşın desteği orada kalmış, buradan beslemek lazım. Verilmiş etraflı oyları temsile dönüştürelim demek, vatandaşın takdirinde bulunan birlikte şeydir. Yani bunu birlikte mühendislik yaparak formülasyonla yaşama yansıtamazsınız."

Muhalefetin, düzenlemenin zamanlamasına bağlı eleştirileri hatırlatılan Yazıcı, "Meclisin gündemi yoğun. Biz bunu hâlâ önceki getirsek 'Erken seçim hazırlığı.' denir. Yapay birlikte ruzname oluşacaktı. Öyle birlikte sürede getirdik ki... Hiç kimsenin bundan böyle er seçimden yalan etmesinin DOĞRU olmayacağı birlikte devir diliminde getirdik. Planlamamız akıllıca ve ölçülü niteleyerek düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler