USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: “6284 sayılı Kanun halen yürürlüktedir”

İsviçre'nin Cenevre kentinde meydana gelen Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesinin 82'nci oturumuna eklenen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden incizap kararının, hoppadak makbul formül ve vasıtaların değişim

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: “6284 sayılı Kanun halen yürürlüktedir”
15-06-2022 03:03

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İsviçre'nin Cenevre kentinde meydana gelen Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesinin 82'nci oturumuna katıldı. Toplantıda Bakanlık koordinasyonunda hazırlanmakta bulunan Türkiye tutanağına müteallik bilim verici Bakan Yanık, Türkiye'nin 1986 yılından bu yana tarafı bulunduğu CEDAW'ın 8'inci Dönemsel Ülke Raporuyla Yapıcı Diyalog Sürecine katılmaktan sevinme duyduğunu anlatım etti.

Türkiye'nin, insanoğlu haklarını sert anayasal ilkelerle esirgeyici çelimli müşterek dünya bulunduğunu tamlayan Bakan Yanık, “Temel ayn açımız, ‘hiçbir ayrımcılık yapmadan hacısı hocası düşüncesince insanoğlu haklarıdır'. Ülkemiz, hukuk ve denk fırsatlardan intifa dair devamlı analizör sunan kurumsal düzenlemelerle bu bölgede geliştirdiği politikaları güçlendirmektedir. Başta Anayasamız edinmek amacıyla asliye kanunlarımızda denklik prensibi hanımlar ve sakat vatandaşlarımızla ilgilendiren adına çelimli müşterek biçimde şöhretli ayrıca bu gruplara müteveccih fazlalık ayrımcılık anayasal garanti dibine alınmıştır” dedi.

“Diğer mekanizmalar da hanıma müteveccih şiddete erinç el değmemiş hoşgörü ilkesiyle akım etmektedir”

Geniş kitlelerle kurulan temaslar kararı topluluğun etraflı kesimlerinin hayatını iyileştirmeye müteveccih uygulamaları yaşama geçirdiklerinin altını çizen Bakan Yanık, “Özellikle eş eş eşitliği dair azimli adımlar atıyoruz. Saha tecrübelerimizden aldığımız verilere mebni adına sorunlara realist hal önerileri geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık, “Bu doğrultuda Bakanlığımız koordinasyonunda 2018-2023 yıllarını havi Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planını hazırladık ve uygulamaya başladık. Eylem planında belirlediğimiz eğitim, ekonomi, sağlık, değişmeyen kabul etme mekanizmalarına katılma ve iletişim araçları alanlarındaki hedeflerimizin cereyan etmek düzeylerini salname izlem raporları ile değerlendiriyoruz. Kadına müteveccih hızlı mücadelede ise ilki 2007 senesinde yürürlüğe giren Ulusal Eylem Planlarımızı süreli aralıklarla yeniliyor ve güncelliyoruz. Türkiye'de yürütmenin yanı esna ilgilendiren öteki mekanizmalar da hanıma müteveccih şiddete erinç el değmemiş hoşgörü ilkesiyle akım etmektedir” dedi.

Bakan Yanık, 2021 senesinde Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla müşterek Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunun altını çizdi. Komisyon emek harcamaları kararında müşterek anlatım hazırlanarak TBMM'ye sunulduğunu anlatım fail Bakan Yanık, “Söz konusu raporda hanıma erinç şiddetin akıbet bulması düşüncesince ilgilendiren etraflı taraflara müteveccih tedbirlere arazi verilmiştir. Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hanıma erinç hızlı henüz çalışan uğraş edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması hedeflenmiştir. Bu erek doğrultusunda hanıma erinç işlenen düşünülerek öldürme, düşünülerek yaralama, tehdit, işkence, cehennem azabı suçlarında cezalar artırılmıştır. Yeni düzenlemeyle ısrarlı kovuşturma fiilleri bağımsız töhmet adına müdevven ve hız mağduru hanımlar düşüncesince parasız avukat görevlendirilmesi sağlanmıştır” dedi.

“Odak noktamız hanıma müteveccih hızlı mücadeledir”

Kadına müteveccih hızlı uğraş kararlılığından müşterek tane müşterek etap art atılmadığının altını çizen Bakan Yanık, “İstanbul Sözleşmesinden incizap kararımız, hemen beğenilen formül ve vasıtaların değişimidir. Odak noktamız hanıma müteveccih hızlı mücadeledir. Bu odağın değişmesi bahis konusu bile edilemez. Türkiye'de mağdurun korunması ve şiddetin önlenmesi mekanizması bulunan ve 2012 yılından bu yana yürürlükte mevcut 6284 sayılı Kanun halen yürürlüktedir. Söz konusu kanun, hız mağdurunun aceleci şiddetten korunmasını, dirilik güvenliğinin sağlanmasını, hız uygulayanın cezalandırılması yahut rehabilitasyonunu, mağdura sunulacak dayanak noktası hizmetlerinin eş güdümlü edilmesini, tedbirlerin elektronik yöntemlerle izlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca Mart 2021 tarihinde halkoyu ile paylaşılan İnsan Hakları Eylem Planında ‘Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Etkinliğinin Artırılması' gayesi arazi almaktadır” dedi.

Söz konusu erek başlığı altında “Eşe erinç işlenen suçlarla ilgilendiren kanunda öngörülen cezayı zait sebepler, boşanmış benzeri de kapsayacak biçimde genişletilecektir” sonucuna arazi verildiğini nazarıitibar çekici Bakan Yanık, “Bu tedbirler, hanıma ve eş haklarına verdiğimiz önemin göstergesidir ve bu konudaki irademizin kusursuz bulunduğunu ortaya koymaktadır. Aile içi sertliği önleme ve metin aileler kurulması amacıyla er yaşta evliliklerle ilgilendiren tedbirler de yasalı düzenlemelerimizde çelimli müşterek biçimde mevcuttur” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz, hepsi birimleri ile hızlı uğraş dair hassasiyetle çalışıyor”

Türkiye'nin hepsi birimleri ile ayrımcılığın önlenmesi ve hızlı uğraş dair hassasiyetle çalıştığını tamlayan Bakan Yanık, “Şiddet mağduru hanımlar Bakanlığımıza ve yerli yönetimlere müteallik konukevlerinde mihman edilmektedir. Ülke genelinde yekûn 149 eş misafirhane 3.624 sığa ile fariza vermektedir. 81 ilimizde fariza sunan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizde (ŞÖNİM) Nisan 2022 itibarı ile yekûn 102.000 insanoğlu fariza almıştır” dedi.

“İnsanlık onuruna yaraşıksız sahneler bizim devletimizde yaşanmamıştır”

Bakan Yanık, “Türkiye en müşterek tomar mülteci nüfusa eş ülkelerden bir tanesi olarak, mültecilere kapılarını sonuna denli açmış, bu mültecilerin entegrasyonu düşüncesince talih gözetiminde çalışmalardan yerli yönetimlere ve çıplak topluma denli katı baş döndürücü büyüklenme baş başa ehemmiyetli hizmetlere imza atmıştır. Avrupa'da sınırlarda baş döndürücü henüz biraz mültecinin yaşamış bulunduğu adamlık onuruna yaraşıksız sahneler bizim devletimizde yaşanmamıştır. Kadın konukevlerinden ve ŞÖNİM'lerden de hız mağduru hanımlar ve beraberlerindeki çocuklar, heykel ve uyruklarına bakılmaksızın gerekseme duydukları anda etraflı hizmetlerden faydalanabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Eğitimdeki gelişmeler yıldırı örgütlerinin bölgedeki varlığının az henüz namevcut olmasını sağladı”

Türkiye'de bayanların hayattaki katı baş döndürücü ülkeden evvel seçilmiş ve seçilme hakkını erkeklerle denk müşterek biçimde elde ettiklerini anımsatan Bakan Yanık, “Ülkemizde bayanların değişmeyen kabul etme mekanizmalarına katılımının seneler itibarı ile daim arttığı gözlemlenmektedir. Elbette bayanların siyasal ve sosyal iştirakı şişman seviyede terbiye olanaklarına yetişebilmeleri ile de akilane orantılıdır. Eğitimin hepsi kademelerinde, şişman müşterek cansiparane yürüttüğümüz icraat kararında ilköğrenim açık okullaşma oranını kız evlatları düşüncesince yüzdelik 93,11'e, ortaokulda yüzdelik 88,74, yükseköğretimde ise yüzdelik 48,46 seviyesine çıkardık. Eğitimde gerçekleşen bu ilerlemede dünya çapında ve müşterek seferberlik şeklinde meydana gelen kampanya ve planların yanı esna kız çocuklarına müteveccih terbiye yardımlarımız da çarpıcı olmaktadır. Eğitimde yaşanmış bulunan bu gelişmeler hassaten ülkemizin Doğu ve Güneydoğu sahasında canlı bayanların ve kız evlatlarının statüsünü yükseltmiş, yıldırı örgütlerinin bölgedeki varlığının az henüz namevcut olmasını sağlamıştır. Kendilerine mümin ve güvenen kadınlar, ilkin Diyarbakır Anneleri edinmek üzere, özlük evlatlarının geleceğinde yalan sahibi olmayı bundan böyle arzu edebilmektedir” dedi.

Bakan Yanık, konuşmasının peşi esna soruları cevaplarken, Türkiye'yi anabolizma fail heyette Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR temsilcileri de arazi aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler