USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD’dan 'soğuk ve yağışlı hava' uyarısı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Balkanlar üstünden gelmesi muhtemel soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren iklim genelinde sansasyonel olacağını hatırlatarak, vatandaşlara Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün şimdiki hava kestirim ve uyarı raporlarını izle

AFAD’dan 'soğuk ve yağışlı hava' uyarısı
21-01-2022 11:35

İçişleri Bakanlığına ilişkin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), meydana getirdiği bağlanmış izah ile dünya genelinde soğuk ve yağışlı havanın can alıcı olacağını bildirdi. Açıklamada, Meteoroloji'den tahsil edilen bilgilere gereğince Balkanlar üstünden gelmesi beklenir soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren günindi kesimlerden başlayarak dünya genelinde can alıcı olmasının beklendiği kaydedilerek, pazartesi gününden itibaren Türkiye'nin Karadeniz üstünden doğacak şimdi soğuk ve yağışlı birlikte havanın tesiri dibine gireceği ve tamamı yurtta kuvvetli, arazi arsa dip kar biçiminde yağışlar beklendiği belirtildi.

Ayrıca Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde perşembe gününe denli tarımsal külot tehlikesinin bulunmuş yer aldığı tabir edilerek, yurdun gün doğusu kesimlerinde kar örtüsü mevcut faziletkâr ve sarp kesimlerde çığ tehlikesinin bahis konusu yer aldığı vurgulandı.

Açıklamada giriş döndürücü soğuk hava, dip kar yağışları, çığ tehlikesi ve tarımsal külot düşüncesince vatandaşların ve yetkililerin Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün şimdiki hava kestirim ve uyarı raporlarını izleme etmesinin ehemmiyet taşımış yer aldığı aktarıldı. Açıklamada vatandaşların buzlanma ve külot tehlikesi ile çığ tehlikesine erinç alabileceği önlemlere de arazi verildi.

Buzlanma ve külot tehlikesine erinç alınabilecek önlemler şu halde sıralandı:

“Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan evvel hava kestirim raporları izleme edilmelidir. Devam fail birlikte otama (diyaliz, veladet vb.) gereksinimi mevcut vatandaşlarımız, durumlarını ilişkin bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile keyif kuruluşlarına bildirmelidir. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından ırak durulmalıdır. Vücudu yunak tutak elbiseler yeğleme edilmelidir. Kayarak tedenni tehlikesine erinç yürürken yabancılar cepte tutulmamalıdır. Küçük ve stabil adımlarla yürünmelidir. Tabanı kaypak sıfır ayakkabılar yeğleme edilmelidir. Cep telefonları bataryası ve var ise taşınabilir yükleme ünitesinin şarjları mahmul tutulmalı, radyo ve elektrik feneri düşüncesince redif batarya bulundurulmalıdır.”

Araç kullanırken buzlanma ve külot vakasından tevakki etmek düşüncesince alınabilecek önlemler ise şu halde sıralandı:

“Araçta muktezi ekipmanların (zincir ve çekilme halatı vb.) bulunduğundan emniyetli olunmalıdır. (Kar lastikleri kullanılmalıdır) Seyahat planları gözden geçirilmeli, seçenek kere planları hazırlanmalıdır. Seyahate genişlemek planlanıyorsa kere ve trafikle ilişik bilgelik alınmalıdır. Aile ve yakınlara arazi ve rota malumat verilmelidir. Her devir görülemeyen saydam ve kaypak birlikte buz tabakası bulunan yağız buza özen edilmelidir. Trafik duraç ve sınırlamalarına behemehâl uyulmalıdır. Toplu transfer araçları yeğleme edilmelidir. Farlar güneş de açıkça tutulmalıdır. Araçta ehliyetli oranda mahrukat bulundurulmalıdır. Trafikte başta şişman taşıt kullanılıyorsa, kere koşulları akla yatkın bir duruma gelene denli emniyetli birlikte yerde beklenmelidir. Eğimi faziletkâr bulunan sokaklara girmekten kaçınılmalıdır. Emniyet kemeri iliştirmek unutulmamalıdır. Araçta da birlikte kıyamet ve çabuk gestalt çantası bulundurmak boşlama edilmemelidir.”

Çığ tehlikesine erinç alınabilecek önlemler de şu halde sıralandı:

“Öncelikle çığ bölgelerinden ırak durulması, destursuz huy kampı ve gidiş yapılmaması ehemmiyet taşımaktadır. beklenir birlikte çığ yerinde çığın büyüklüğüne, hızına, patikanın genişliğine, etrafta mevcut araçlara özen ederek düzlük fazla aceleci birlikte halde vazgeçme edilmelidir. Çığın şimdi ağır ve yüksekliğinin az yer aldığı köşe kısımlarına ulaşmaya çalışılmalıdır. Bağırarak yahut ayrıksı nağme kaynaklarını kullanarak etraftaki gayrı insanoğlu uyarılmalıdır. Eğer çığa yakalanma hali değişmez ise yahut o anda ski yapılıyorsa, ski botları ve kayaklar çıkarıp atılmalı, çakılı birlikte ağaç, kayaç yahut ayrıksı birlikte cisme tutunmaya çalışılmalıdır. Kırılmış amut ve kayaç parçalarından ırak kalmaya yahut korunmaya çalışılmalıdır. Yüzme hareketi yaparak cari ana rahmi üzerine kalmaya çalışılmalıdır. Ağız güçlü kapatılmalı, mümkünse zihniyet ana rahmi altında kalmış yer aldığı anda dem tutulabildiği denli tutulmalıdır. Çığ fasılasız evvel behemehâl el, dudak ve burnu kapatacak halde beniz üzerine tutulmalı ve kar altında kalındığı müddet süresince dirimsel ehemmiyet taşıyacak bulunan dem boşluğu oluşturulmalıdır. Bu arada giriş sağa sola çevrilerek açıklık büyütülebilir.”

Açıklamada başta Meteoroloji Genel Müdürlüğü kabilinden zerrin ve turuncu uyarı meydana getirilen illerdeki vatandaşların müdebbir olmasının ehemmiyet bildirme etmiş yer aldığı vurgulandı.

Ali Nargüner
 

İLGİLİ HABER
Meteoroloji uyardı! Soğuk ve kar yağışlı hava geliyor! Meteoroloji uyardı! Soğuk ve kar yağışlı hava geliyor!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler