USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi

Birbirinden içimli yiyeceklere ehil Adana'da Türkiye'de en aşkın sayıda obez fert bulunduğu belirtildi. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, gece ezanı geç saatlerde aşındırmak yiyecek alışkanlıklarının sıralamada tesiri olabileceğini belirtirken kebapçı Yaşar Aydın ise Adana Keba

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi
05-03-2022 10:56

Başta Adana Kebap, duygulandıran köfte, sıkma, lahmacun ve kesintisiz birbirinden içimli yemeklerin mağlup ettiği Adana'nın, Türkiye'de obez fert sayısının en faziletkâr bulunduğu il bulunduğu açıklandı. Dünya Obezite Günü kapsamında 11. Ulusal Obezite Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fırat Bayraktar 2000'li zamanlarda evvel 10 sıraya girmeyen Türkiye'nin çağımızda Avrupa birincisi olduğuna nazarıitibar çekerek devletimizde en birlikte tomar obez fert bulunan içtima Adana bulunduğu belirtti.

"Dengeli beslenmemiz icap ettiğini delik arkası edebiliyoruz"

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, mevzuyla ilişik İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Akgül, Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP)'nın 15 ilde yapıldığını ve bu vilayetler ortada Adana'nın evvel tam toprak aldığını anlatım ederken, “Obezite günümüzün en iri afiyet problemlerinden biri. Maalesef ki evren tedricen şişmanlıyor. Araştırmalar da tedricen hâlâ münteşir birlikte dava bulunduğunu gösteriyor. Obeziteye defa açan en iri etkenlerin başlangıcında dimdik ve kararlı beslenmekten kaçmak ve ölülük geliyor. Aldığımız ısın değerinin hareketle yaktığımız enerjiden birlikte tomar olması, kilogram almamıza defa açar. Kilo destek kazanmak düşüncesince yapmamız müstelzim evvel şey, kararlı nemalanmak ve akıntı etmektir. Oysa kararlı beslenmemiz icap ettiğini delik arkası edebiliyoruz” dedi.

“Gece manca kültürümüz var”

Adana'nın ensesi kalın birlikte mutfağı bulunduğunu tamlayan Akgül, hâlâ sonradan şunları söyledi:

“Şanslı birlikte coğrafyada yaşıyoruz. Kebaplar özellikle kazanmak neredeyse mutfağımız baş döndürücü zengin, ayrımlı lezzetler, ayrımlı araç alternatifleri var. Ancak bu besinlerin meşbu yağ içinde ne bulunduğu ve kalorisi baş döndürücü yüksek. Yapmamız müstelzim yegâne bilinçlilik var, ihtiyacımız denli yemek. Yeme miktarına baş döndürücü nazarıitibar etmeliyiz. Fazlası rastgele devir vücudumuzun yağlanmasına defa açar. O nedenden dolayı ihtiyacımız denli yemeliyiz. Bölgemizde akşam aşındırmak manca kültürü de yaygın. Kokoreç, şırdan, yürek denli sakatatlar akşamın geç saatlerinde yahut akşam tüketilebiliyor. Oysa bu yiyeceklerin meşbu yağ payı da, kalorisi de baş döndürücü yüksek. Dolayısıyla ihtiyaçtan birlikte tomar ısın alınıyor. Üstelik birlikte de akıntı payı az olunca, kaloriyi de yakamıyoruz. Bütün bu faktörleri birlikte arada düşündüğümüzde, akıbet hâlâ birlikte tomar kilogram almamıza ve birlikte tomar rastgele kilogram kalpten böbreklere denli nice afiyet rahatsızlığına da çağrılık çıkarıyor.”

“Adanalılar lokmayı seviyor”

Kentte derinliğine senelerdir kebapçılık fail Yaşar Aydın ise Adana Kebap'ın kilogram aldırmayacağını söyledi. Aydın, “Adana Kebap'ından obez olunmaz. Ancak makarna, pilav, hamburger ve pizza denli bomboş yemeklerden obez olunmaz. Adana Kebap'ını istediğin denli ye obez olamazsın. Bizim Adanalılar lokmayı seviyor” diyerek konuştu.

Adana'da akşam aşındırmak manca kültürünün baş döndürücü münteşir olduğunu, bunun da obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Aydın, “Bizim Adanalılar kesintisiz aşındırmak yiyor. Sabah ciğer, nısfınnehar kebap, akşam ezanı da şırdan ve kokoreçin birlikte sevimli yiyor. Adana'da elhak gereksiz ara vermek yok. Turistler de daim yiyor. Burada hakkıyla haz var. Obez olmamak imkansız. Ancak obez olmamak istiyorsanız ferah çokça kavrulmuş yiyin” ifadelerini kullandı.

“İyi ki obeziz”

Kebap yemeye mevrut Mustafa Yardım adlı vatandaş, “Sabahları ciğerle kahvaltı yapmış olup akşam ezanı da haset şırdanla kapatıyoruz. Kebabımız elhak kem olmaz. Et ile keski gibiyiz. Çok şükür güzel ki Adanalıyız güzel ki obeziz. Erzurum'un erişmek ki bizim denli lezzetleri yok. Bizde ise namevcut yok” dedi.
Kebap yemeye mevrut Nihat Gürbaz, “İyi ki Adana'da doğmuşuz. Sabah ciğer, meridyen düzlemi vakti kavrulmuş akşam ezanı da şırdan yiyoruz” dedi.
 

Umutcan İşledici
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler