USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi

Henüz 20 yaşlarındayken muhacir adına kadem basmış olduğu ABD'de polislik hayalini gerçekleştirmeye değişmeyen verici Adanalı Erdal Kaya, zor manşet bulunan babasının izinden gittiği yolda ABD'de Federal Bureau of Investigation (FBI) ajanlığına denli yükseldi.

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi
28-11-2021 09:13

Bugün 38 yaşlarında bulunan ve Amerikan manşet teşkilatında 6 sene yerli polislik, 3 sene manşet eğitmenliği 2 sene eyalet polisliği eden Kaya, girmiş bulunduğu FBI sınavlarını kazandı. Federal büroda 2 sene fariza yaptıktan sonradan rolü bırakıp zat hususi asayiş şirketini kuran Adanalı Erdal Kaya, bugün yasalar, asayiş ve coşkun silahlar dair pedagoji bilimi ve müşavirlik hizmeti veriyor. Erdal Kaya, ABD'de açmış bulunduğu 'Amerikalı Aynasız' isminde içtimai iletişim araçları hesaplarında 250 bine benzeyen takip edeni ile tecrübelerini paylaşıyor.

Adana'da doğup manşet bulunan babasının mesleği haysiyetiyle 20 yaşına denli Hakkari, Kayseri, Hatay, Diyarbakır, İstanbul denli Türkiye'nin ayrımlı yerlerinde büyüyen Erdal Kaya, kıraat etmek düşüncesince aylak ve evsiz müşterek körpe namına gittiği İstanbul Üniversitesinde yaşamının kararını aldı. Bazen parklarda, ara sıra de gümrüksüz halde mektepli yurtlarında yatarak okumaya etkin ve namına uyarınca müşterek somun ekmekle haset nâkil Kaya, kafasına koyduğu polislik mesleği düşüncesince 20 yaşlarındayken müşterek sabahleyin muhacir namına kendini ABD Birleşik Devletleri'nde buldu.

“Eğer bu el de manşet olamazsam dördüncü el de geleceğim”

FBI'ya denli uzanan polislik kariyerinin başlangıcında, kent polisliği düşüncesince 3 el başvurma yazar reddedildiğini hatırlatarak süregelen Kaya, "Amerika'da polislik başvurusu devriye kol oluyor, Türkiye'deki denli değil. Her devriye zat polisini zat alıyor. Ben önce namına 2007 senesinde Amerika'da polislik başvurusu yaptım fakat reddedildim" lafıyla özetliyor. Kaya, "2009 senesinde gine danışma yaptım ve gine reddedildim. Bu süreçte hemen o departmana değil ayrımsız sürede ayrıksı departmanlara da başvuruyordum. 15-20 pare ayrımlı manşet departmanına danışma yaptım. 2011 senesinde gine danışma yaptığımda ise halis muhlis kademeleri adım adım geçtim. Bu süreçte dili ve kültürü öğrendim, gözyaşı namına olgunlaştım. Başvuru yaptığım büro 777 şahsiyet başvurudan hemen 15 kişiyi işe alacaktı. Mülakat evresine geldiğimde ise baş döndürücü çirkin müşterek görüşme geçirdim ve ego olsam kendimi işe almazdım dedim. Mülakat bitiminde müşterek atılganlık arkamı dönerek mülakatı eden ve iptidai insandan oluşan komisyona, “Dışarıda gözleyen müşterek derinti insanoğlu mevcut lakin içlerinde tehlikesiz olun en baş döndürücü ego bu işi istiyorum, bu benim üçüncü denemem ve şayet manşet olmazsam beni dördüncü el de göreceksiniz” dedim. Aradan devir geçti ve telefon geldi. Dediler ki sen mülakatı geçtin. İnanamadım. Mülakatı güzeşte yekûn 41 can vardı ve ego sonuncuydum. Yapılan sınavlar kararında hemen 11 can manşet olabildi. Bütün testi hemen 11 can geçebildi, onlardan biri de bendim. O halde manşet oldum” ifadeleriyle anlattı.

“FBI beni aradı, 'bizimle idman icap misin' dedi”

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu'nda (FBI) idman düşüncesince 10 sene beklediğini kail Kaya, "10 yılımı manşet namına geçirdim. Chicago'da yerli manşet olarak, kent Polisi dediğimiz departmanda işe başladım. 6 sene orada polislik yaptım. 3 sene eğitmen manşet namına fariza yaptıktan sonra, toy mevrut polisleri eğitenlerden biri oldum. Daha sonradan Eyalet Polisliği Akademisine bildirme edildim. Orayı bitirip 2 sene eyalet polisliği yaptım. İşimi iyi yaptığım düşüncesince ilerleme alarak 1 sene denli fenomen noktayı tetkik dedektifliği vazifesini üstlendim. Sonra da hayalim bulunan ve nazar boncuğu halde asıl olacağını düşünemediğim lakin sonsuz hayalet ettiğim FBI düşüncesince danışma yaptım. Testleri geçmeye başladım ve testleri geçtikçe özgüvenim yükseldi. O güneş geldi çattı ve FBI beni aradı, 'bizimle idman icap misin' dedi. Ben de 'seve seve' dedim. 6 ay pedagoji bilimi aldım ve yekûn 2 sene hususi ajan namına fariza yaptım” biçiminde konuştu.

“Müslüman müşterek Türk namına on paralık rasizm görmedim”

Polis bulunduğu önce güneş yaşamış bulunduğu hissi, “Her şeyi müşterek pare başına yapıyorsun, zat yaşamını kendin kurtarıyorsun, otomobilleri kendin durduruyorsun, çeteleri kendin kovalıyorsun, müşterek pare başınasın. Arabaya bindim müşterek pare başımaydım lakin baş döndürücü görkemli müşterek histi, hayallerimi gerçekleştirdim beye görkemli müşterek gündü” biçiminde özetleyen Erdal Kaya, 'meslek ortamında müşterek Türk namına zorlandınız mı' sorusuna ise “Ben Türk namına on paralık sıkıntı yaşamadım, ortama fut uyduran müşterek kişiliğim vardır. Ortamın bana fut uydurmasını beklemem. Birçok kişiyle benzeyen dost oldum ve bizzat bana dirlik müşterek Müslüman müşterek Türk namına on paralık rasizm görmedim” biçiminde karşılık verdi.

“Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o güneş eve arka dönebilecek miyim sorusu oluyordu”

Meslekte karşılaşmış bulunduğu zorluklardan da bahseden Kaya, “Polislik işinde nice sıkıntı var. Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o güneş ego eve arka dönebilecek miyim sorusu oluyordu. Gerçekten evden çıkıyorsun, anneni, babanı, kardeşini düşünüyorsun, müşterek hâlâ görebilecek misin bilmiyorsun. Benim çalıştığım manşet büro ABD'nin en kazalı şehrindeydi. Sürekli arbede gördüğümüz düşüncesince acep eve arka gidebilecek miyim hissi vardı. Aynı sürede müşterek öbür sıkıntı da kişilerin hayatları dirlik kararlar veriyorsun, hakkıyla nesnel olmaya çalışıyorsun. Acaba ki bana asılsız söylüyor, tutukladığım eş bunu adalet ediyor mu diyorsun bunun zorluklarıyla karşılaşıyorsun” dedi.

“Defalarca el o güneş ölebilirdim dedim”

Polislik kariyeri süresince nice el ölümle koku alma organı buruna geldiğini tamlayan Kaya, “Defalarca el o güneş ölebilirdim dedim. Birçoğunda zat kabiliyetim ile birçoğunda da şansımla yaşamda kaldım. Çatışmada bana tüfekle biberli edilip merminin salim kulağımın yanından geçmesini yaşadım. Mermi geçtikten sonradan vay be bugün ölebilirdim kurşun 2 santimetre sola gelse yemiştik kafamızdan, bitmişti işimiz, ışıklar sönmüştü bizim düşüncesince o güneş dedim. Bu denli şeyler defaatle oldu” ifadelerini kullandı.

“Ailemi ve Türk insanını baş döndürücü özlüyorum”

Yaklaşık 18 senedir ABD'de zihayat Erdal Kaya, 'Türkiye'yi ve ailenizi özlüyor musunuz' sorusuna ise, “O önsezi nazar boncuğu devir beni bırakma etmedi ve nazar boncuğu devir da bırakma etmez. Ailem benim müşterek tanem, hepsini baş döndürücü özlüyorum. Türkiye'ye herhangi müşterek sene gitmeye çalışıyorum. Bizim insanımızı baş döndürücü ısıdam buluyorum. Biz öyleyiz kısaca merhametli ve iyi insanlarız. Türk yiyeceklerini özlüyorum. Türkiye'ye gittiğim devir kendimi baş döndürücü ısıdam hissediyorum o sebepten dolayı o duyguyu daim özlüyorum” biçiminde karşılık verdi.

“Pes etmenin acısı sonsuza kadardır, bunu kimesne inkar edemez”

Türkiye'de zihayat gençlere de tavsiyelerde mevcut Kaya, “Türkiye'nin şu anki konumunu bana Instagram'dan mevrut mesajlardan anlıyorum. Gençlerde kötümserlik var, ego de öyleydim. Sanki müşterek nevi zat kendime ileti atıyorum, anca hissediyorum kimi mesajları okuduğumda. Gerçekten kalbim kırılıyor lakin o günleri ego de yaşadım. Pes etmeyin, önce özellikle ne istediğinizi bilin ve ona akıllıcasına adımlar atın. Bazen koşuyorsun, ara sıra yürüyorsun, ara sıra de sürünüyorsun. Ama hedefine akıllıcasına müşterek halde ilerle. Pes etmenin acısı sonsuza kadardır bunu kimesne inkar edemez. Ama o kavgayı edersen o dövüşte sıkıntılar çeksen de sıkıntılar geçicidir. Pes ika ego nazar boncuğu devir pes etmedim” biçiminde konuştu.

“Yol ışıksız kabil lakin o erişmek değil ki biçim orada değil”

Kaya, “Ben Amerika'ya gideceğim diyordum lakin elbette gideceğimi bilmiyordum, hemen gideceğim diyordum. Bir halde yaptım. Polis olacağım diyordum müşterek halde yaptım. FBI diyordum, yaptım. Ben müşterek kat reddedilmeme ve FBI'dan hemen dü adalet verilmesine karşın sonuç hakkımda kazandım, pes etmedim. Bir obje olmayacaksa bırak insanoğlu sana müfit desin, sen pes ederek buna izin etme. Yol ışıksız kabil lakin o erişmek değil ki biçim orada değil. İlerle, nazar boncuğu devir pes etme. Pes etmenin acısı sonsuza denli seni izlem edecektir. O sebepten dolayı gürültü et on paralık Şayet olmazsa yere düşeceksen yumruğunu sallarken yere düş. Bizim gençlerin o halde düşünmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Amerikalı Aynasız" adıyla da YouTube'da videolar yapıyor

Kendi hayatında yaşadıklarıyla gençlere kip bulunan Kaya, 'şu an neler yapıyorsunuz' sorusuna ise “Kendi şirketimi kurdum. Eğitmenlik ve müşavirlik yapıyorum. Yasalar, silahlar ve güvenlikle ilgilendiren eğitimler veriyorum. Aynı sürede 'Amerikalı Aynasız' adıyla da YouTube'da videolar yapıyorum. Twitch platformunda çalışkan neşriyat açıp gençlere kimi bilgiler ve eğitimler vermeye çalışıyorum. Hayat sana müşterek şeyler verir ve senin de yaşama müşterek şeyler vermen gerekir. Hayatta inandığım obje budur. Ben de gençlere müşterek şeyler katmaya çalışıyorum. Bir insana iane edebilirsek ne bahtiyar bana” diyerek karşılık verdi.

Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler