USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı Gül: Finans mahkemeleri ile sendika duygu mahkemeleri kurulacak

Adalet Bakanı Gül, para mahkemeleri ile sendika duygu mahkemelerinin kurulacağını açıkladı.

Adalet Bakanı Gül: Finans mahkemeleri ile sendika duygu mahkemeleri kurulacak
24-11-2021 11:38
TBMM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2022 yılı maddi durumuna bağlı icra ettiği sunumda, Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Adaletin sadece mahkemelerde değil, yaşamın herhangi ortak alanında, devletin topu topu görevlerinde aranması ve titizce namına getirilmesi icap ettiğini tamlayan Gül, yargısal adaletin, adaletin ehemmiyetli ortak boyutu bulunduğunu fehva etti.

Adaletin milletin beklentisine makul şekilde, vatandaşın müstahak bulunduğu halde gelişim göstermesi düşüncesince reformlar yaptıklarını dile getiren Gül, eskiden çarpış dönemlerinin araçsallaşan yargısı ve tarihe hicap belgesi adına güzeşte ahbaplık cinayetlerinin topluluğun doğruluk duygusunu içten sarstığını söyledi.

Hukuk devletinde, yargının yegane ideolojisinin doğruluk bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, yargının ele geçirilecek ortak mevki değil, el değmeyecek ortak merci bulunduğunu vurguladı. Gül, "FETÖ'nün cübbeli hainleri, dosyalarını teşekkül ajandasına gereğince kurdular, tezgahladılar, tuzakladılar." diyerek konuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda toprak meydan hedefleri ve düzenlemeleri özetleyen Gül, ıslah iradesinin bitmeme edeceğini bildirdi.

Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında dört sakatlık paketinin kanunlaştığını hatırlatarak, yasallaşması düşüncesince çalışmaların sürdüğü 5. Yargı Paketi'nin de ehemmiyetli tensikat içerdiğini kaydetti.

"Yeni ve taharri memuru polis ortak kanun siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biri"

İnsan Hakları Eylem Planı'nın toy ortak anayasaya bulunan ihtiyaca aksan yaptığını fehva fail Bakan Gül, şu biçimde bitmeme etti:

"Millet iradesinin ortak şimdi tutu dibine alınmaması, dört başı mamur demokratik kazanımların en çelimli güvenceye ulaşması düşüncesince toy ve taharri memuru polis ortak anayasa, siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biridir. Bu sorumluluk, siyasa kurumuna partiler üstü ortak vazife vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın topu topu partilere icra ettiği çağrının peşinde da bu hassasiyet, bu önsezi bulunmaktadır. Kabul buyurmak icap eder ki çarpış dönemlerinin ruhu, 1982 Anayasası'na, millete ve siyasa kurumuna emniyetsizlik adına yansımıştır. Bu yansımanın izlerini kaldırmak düşüncesince nice fark işlenmiş fakat anayasadaki vesayetçi önsezi tümden giderilebilmiş değildir. Millet iradesini en çelimli biçimde koruyacak, özgürlükçü ortak anlayışa ait anayasaya ihtiyacımız bulunduğu açıktır. Demokrasinin ortak gereği adına hukukun her insana denktaş ve adaletli ortak biçimde uygulanması, çoğulculuğun ve farklılıklara saygının esasi alınacağı ortak anayasaya milletimizin gereksinimi vardır."

Bakan Gül, milletin sesinden, lafından ürkerek değil, milletin sesi ve lafından kuvvet alarak özgürlükleri imar yapmak düşüncesince toy ve taharri memuru polis ortak anayasayı, 84 milyonun anayasasını etme kararlığında olduklarını vurguladı.

"Vergi suçlarında orantılılık ve ılım ihtiyaç"

Ceza adaleti sisteminde meydana getirilen değişimleri özetleyen Bakan Gül, barış ukubet hakimliklerinin tevkif ve adli arama kararlarına gönül rahatlığı amudi itiraz usulünün getirildiğini belirtti. Bakan Gül, "1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itirazlar başlıca ukubet mahkemeleri kabilinden değerlendirilecek şu demek oluyor ki tutuklamaya itiraz ortak fevk mahkemede yapılacaktır." bilgisini paylaştı.

Yeni yapılması planlanan düzenlemelere de yer veren Gül, ihsan suçlarına bağlı ukubet adaletinin orantılılık ve ılım prensipleri doğrultusunda ortak kombinezon gereksinimi bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

Abdulhamit Gül, "Trafik magandalığı kabil fehva edilen fiillere ukubet artırımı gündemimizde bulunmaktadır." dedi.

Gül, 2017'de uygulanmaya başlanan "lekelenmeme hakkı" kapsamında 472 bin isim üzerine soruşturmaya toprak olmadığına ilişikli değişmeyen verildiğini anımsattı.

Vatandaşların şerefinin, onurunun ve itibarının devlete dengesiz bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, sonuç sakatlık paketinde meydana getirilen düzenlemeleri anlatarak, tek biçimde insanoğlunun mahreminin ifşasının benimseme edilemeyeceğini belirtti.

İletişim kayıtlarının aklanma sonucu verildiğinde de bulunmayan edilmesine müteveccih düzenlemenin yaşama geçirildiğini hatırlatan Gül, "Vatandaş aklanma almış, lakin dinleme kayıtları dosyada senelerce kalabiliyordu. Bu kayıtlar da bundan böyle imha edilecek." diyerek konuştu.

"9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır"

İfade katılması düşüncesince tün ½ si gözaltına alınma, otelden, havaalanından soruşturma işlemlerine sonuç verildiğini aktaran Gül, şu biçimde bitmeme etti:

"Artık iş saatleri haricinde yakalanan kişiler, sakatlık mercilerine gelip fehva vermeyi üstenme etmeleri yerinde Cumhuriyet savcısının buyruğu doğrultusunda ortak kereye muhtemelen kazanmak kıl payı başıboş kalıyorlar. Bu değişiklik, ukubet adaleti sisteminde isim özgürlüğü ve güvenliği ait şimdiye denli meydana gelen en ehemmiyetli yeniliklerden biridir. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu 14 Temmuz 2021 tarihinden buyana 9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır."

Abdulhamit Gül, İstanbul Havalimanı'nda kurulan adliyenin 11 Şubat 2020'de işlev vermeye başladığını, bu uygulamanın yurttaşlar kabilinden da kıvançla karşılandığını dile getirdi.

Yurt dışına çıkışların derin bulunduğu öteki havalimanlarında da bu uygulamayı yaşama geçirmeyi planladıklarını fehva fail Gül, "2022 yılında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ortak adalet sarayı kuracağız." bilgisini paylaştı.

Adalet Bakanı Gül, para mahkemeleri ile sendika kalp mahkemelerinin kurulacağını açıkladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler