USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi, kelimesi kelimesine uygulanacak

Adalet Bakanı Bozdağ, "(Seçim yasası) 1 salname müddet seçim geçmişine uyarınca belirlenir. Seçim kanunlarındaki tebeddülat nisanda yürürlüğe girdi, tebeddülat değiştirmeden uygulanacaktır." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi, kelimesi kelimesine uygulanacak
20-01-2023 00:08
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim tarihinin ilanına ilişkin, "Tarihle ilişik hacısı hocası birlikte yorum yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın mahsus mart ayında bu yönde birlikte değişmeyen alacağını kestirim ediyorum." dedi.

Bozdağ, Haber Global televizyonu aktif yayınında gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Seçim kanununda meydana getirilen değişikliklerin uygulanma geçmişine bağlı kamuoyundaki değerlendirmeler sorulan Bozdağ, seçimlerle ilişik ehemmiyetli düzenlemelerin hem Anayasa'da aynı zamanda seçim kanunlarında arazi aldığını söyledi.

Anayasanın 67. maddesinin aşırı açıkça olduğunu, "seçim kanunlarında meydana getirilen değişiklikler, birlikte sene ortamında yapılacak seçimlerde uygulanmaz" ifadesinin arazi aldığını özetleyen Bekir Bozdağ, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Çok açıkça ve net. Bu mevzuda bizce ağız dalaşı yok. YSK yeri koymuş. Bir salname müddet seçimin yapıldığı tarihe uyarınca belirlenir. Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi. Seçimle ilişik mayıs ayına bağlı yorum yapılıyor. Dolayısıyla rastgele halükarda mayısta belirlenecek gün birlikte yılı aştığı düşüncesince YSK'nin verdiği değişmeyen açık, ortada, kesme karardır. Seçim kanunlarında yapılacak tadilat değiştirmeden uygulanacaktır."

Seçim tarihinin ilanı

Bakan Bozdağ, "Biz er seçime mi olmadan alışılagelen birlikte seçime mi gidiyoruz. Yoksa birlikte takvim ayarlaması mı yapıldı?" sorusu üzerine, bu seçime "erken seçim" denilemeyeceğini, "vaktinden az buçuk öne fariğ seçim" ifadesinin şimdi akilane olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihinin ne devir duyuru edileceğine bağlı soruya Bozdağ, "Tarihle ilişik hacısı hocası birlikte yorum yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, mahsus mart ayında bu yönde birlikte değişmeyen alacağını kestirim ediyorum. Gün takdiri ona aittir. Mart kocaoğlan başı üzere mümkün diyerek değerlendiriyorum." cevabını verdi.

Bir bambaşka istifham üstünde Bakan Bekir Bozdağ, AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin, seçim izleme ekibi, fırka birimleri ve kabinenin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Bozdağ, doğacak 5 yıla bağlı taahhütleri içerecek seçim beyannamesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden açıklanacağını özetleyen Bozdağ, "Hazırlıklar dair en gittikçe bulunan biziz. Halkımız bu seçim beyannamesini duyduğu devir Türkiye yüzyılının evveli erk periyodunun nelerle geçeceğini görecektir." diyerek konuştu.

"ABD'den Avrupa Konseyinden fonlanıyorlar"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, Baykar'a müteveccih açıklamalarına bağlı değerlendirmeleri sorulan Bozdağ, meydana getirilen açıklamaları serbest birlikte yaklaşım kendisine görmediğini kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'de havadan muhalefete dayanak noktası vereceği yönündeki laflarına ayraç fail Bozdağ, Türkiye'de ABD'den, Avrupa Konseyinden, nice yerden fonlanan ve etkin bölgeler olduğunu söyledi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 seçimini kazanmasını engel olmak düşüncesince çokça manipülasyonlar, çarpıtmalar, iftiralar ve algılar yürütüldüğünü belirtti.

Muhalefetin yönetime gelmesi durumunda, Türkiye'nin başta defans sanayisi alanındaki kazanımlarını korunum edemeyeceğini kaydeden Bozdağ, "Ben bunu ağzından kaçırılan birlikte manzume kendisine düşünmüyorum. Bilinçli söylenen birlikte manzume kendisine düşünüyorum. niyetlerinin de o olduğuna inanıyorum ancak ne o ne de onun gerisinde duranlar buna kuvvet getiremeyecektir." ifadelerini kullandı.

"Anayasa'nın verdiği hak, eskiden kullanıldı diyerek gelecekten mahsup edilemez"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gine yavuklu olabilmesi düşüncesince Meclis'in seçim sonucu alması" gerektiğine bağlı tenkitlerin hatırlatılması üzerine, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığının anayasal hakkı olduğunu, Anayasaya karşıt birlikte durumun bahis konusu olmadığını, çabucak muhalefetin menfaatine karşıt birlikte durumun olduğunu söyledi.

Anayasaya göre, görevdeki ve esbak cumhurbaşkanlarının dü el şimdi seçilme hakkından yararlanma edebileceğini anlatım fail Bozdağ, şu şekilde konuştu:

"Geçmişte bu hakkı birlikte el kullandı diyerek gelecekte doğan dü ayrı hakkı istimal hakkından da yoksun edemezsiniz. Çünkü birlikte hakkın eskiden ayrımlı birlikte düzenek arasında çıkma olması, gelecekte, Anayasa'nın verdiği acemi birlikte haktan mahsup edilemez. Anayasa Mahkemesi eskiden meydana getirilen bu tartışmayı bitirmiş, kapatmış. Hem de CHP'nin başvurusu üstünde bu mevzuda değişmeyen vermiş. Kaldı ki bu husus Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonunda da görüşüldü. Görüşme sırasında, Anayasa Komisyonu raporunda değiştirmeden şu ifadeler arazi alıyor; 'Teklifin kanunlaşması ile dü çevrim seçilebilme imkanında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden ilkin fariza yapmış cumhurbaşkanlarının fariza dönemlerinin adisyona katılmayacağı tartışmasızdır.' Meclis Genel Kurulu'nda da Anayasa Komisyonunda da bu Anayasa değişikliği görüşülürken on paralık kimesne bulunan ve esbak cumhurbaşkanları bundan yararlanamaz diyerek birlikte kanıt bile sonra sürmemiştir."

Bozdağ, Erdoğan'ın yasama kurulu çoğunluğu sağlandığı takdirde 2028'de baştan yavuklu olma imkanının doğacağını bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur reisi talibi olup olmayacağı sorusuna cevap Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu'nun, isteme göstermeseler üstelik yavuklu olacağını düşünenlerdenim." dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçimin ikinci tuğra kalması biçiminde öz çevresinde uyuşma oluşacağını matematik ettiğini tamlayan Bekir Bozdağ, "Bence ki ne derse desin, Sayın Kılıçdaroğlu adaydır, yavuklu olmaya da bence mecburdur. Çünkü akıbet şansı." diyerek konuştu.

AYM'ye ferdî müracaat baştan düzenlenecek

Anayasa Mahkemesinin ferdî başvurularda almış olduğu bazısı kararların eleştirildiği hatırlatılan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi kanun ve yasanın çizdiği izin haddini zorlarsa yahut yorumla yetkisini genişletirse o devir yargısal aktivizme akilane evrilebilir. Eleştirilere kılıç de katılıyoruz. İlk aşama mahkemelerini ve Yargıtayı boş boş duruma getiren birlikte gidişat oluyor. Bireysel başvuruyla ilişik Anayasa Mahkemesi yapı ve muhakeme usulleri ile alakalı kanunda bazısı tadilat yapmamız gerekiyor. Bakanlık kendisine bunu çalıştık. Bazı hükümlerin izin genişliğine bap aralama hali var. Bu bölümde farklılık yaptığımız takdirde bu bölgede işi az buçuk şimdi zorlaştırmış olacağız. Orada birlikte aranjman ika gereksinimi var. Anayasa Mahkemesi ile de görüşerek, onlarla da danışma ederek önümüzdeki devirde Meclis'e atıf edeceğimiz yasalardan bir tanesi de bu olacaktır. Maalesef devir zamane bu oluyor. Benim de anayasaya, kanunlara karşıt gördüğüm kararlar. Anayasa Mahkemesinin kararları eleştirilmez diyerek birlikte nesne yok. Ben de bu kararları izin haddini aşan, kaza aktivizmine tarz açan birlikte değişmeyen kendisine değerlendiriyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler