USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Hakim ve savcı, tarafsızlığını kapıların arkasına saklanarak realizasyon edemez

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek gerçekleştirme edemez. Millete kapısını kapatanlarla bizim işimiz olmaz." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Hakim ve savcı, tarafsızlığını kapıların arkasına saklanarak realizasyon edemez
25-01-2023 14:05
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İncek'teki CTE Eğitim Merkezi'nde planlı Türkiye Adalet Akademisi 27. Dönem Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Töreni'nin açılışına katıldı.

Hakim ve müddeiumumi adaylarına seslenme fail Bozdağ, bilgili ve müddeiumumi adaylarının nice imtihanı başarıyla geçerek bu noktaya geldiğini söyledi.

Adayların, alacakları rastgele kararda, atacakları rastgele adımda doğruluk kaygısı, adaletli değişmeyen ita hassasiyetinin ortak numara esasları olması icap ettiğini tamlayan Bozdağ, hakimlerin görevlerinde özgür olduklarını, kararlarını Anayasa'ya, kanuna ve hukuka ilişkin vicdan ile vereceklerini vurguladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Eğer siz Anayasa, hükümler ve hukuka ilişkin olursanız rüzgar, kasırga, fırtına, halkoyu baskısı, mahalle baskısı, ideoloji ve ayrıksı hesaplar, ön yargılar sizi vicdansızlığa irsal edemez." sanarak konuştu.

Genç bilgili ve müddeiumumi adaylarının vicdanlarının Anayasa'ya, yasalara, hukuka ilişkin olması icap ettiğini tabir fail Bozdağ, "Yoksa FETÖ, PKK kadar yıldırı örgütleriyle irtibatlı, iltisaklı, vicdanlardan hafriyat da doğruluk de beklenemez. Ön yargıya ilişkin vicdandan hafriyat da doğruluk de beklenemez. Mahalle baskısının karşısında rüzgarın karşısındaki varak kadar savruluyorsanız sizin vicdanınızdan doğruluk çıkmaz." değerlendirmesini yaptı.

"Dosyana bakacaksın, içtimai medyada kara kampanyası açanlara değil"

Hakim ve müddeiumumi adaylarını içtimai iletişim araçları baskısına için da uyarıcı Bakan Bozdağ, ahbaplık adamının dosya ve delillerle ilişkin bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de siyasal taraftarlığa uyarınca içtimai medyadan linçler, saldırılar yapıldığını tamlayan Bozdağ, şu şekilde bitmeme etti:

"Hakim ve müddeiumumi bundan etkilenebiliyor. Halbuki sen dosyana bakacaksın, içtimai medyada kara kampanyası açanlara, siyasal taraftarlığa uyarınca linç yapanlara, mahalle baskısıyla sizi aşılamak isteyenlere değil. Anayasa, yasa, ahbaplık ve dosya, bizim bakacağımız bilinçlilik bunlar. Ama içtimai medyaya baktığımızda baş döndürücü kupkuru söylüyorum, bundan hakeza sizin yerinize yargıç, yalancı, iftiracı, binlerce trol olur. Sizin yerinize yargıç, hoppadak siyasal taraftarlığa uyarınca onu bunu örselemek isteyen, neşriyat karşılayıcı çevreler oluyor. Sizin yerinize yargıç, dosyadan bihaber, delilden bihaber, vakadan habersiz kimseler oluyor. O devir siz kuklaya dönersiniz.

Buradan ortak kere elan gailesiz arkadaşlarıma sesleniyorum; mahalle baskısına, trollere, içtimai medyaya bakarsanız, oraya uyarınca akım ederseniz, aldatıcı ortak bilgili ve müddeiumumi olma imkanını kaçırırsınız. İşte elan cemaziyelevvel gördünüz. Sırf siyasal taraftarlığa uyarınca 'karne hediyesi et aldı' denildi. Türkiye ayağa kalktı. Ama ortak çağ sonraları haberin anahtar olduğu, asılsız bulunduğu ortaya çıktı. Siz demin buna haysiyet ederseniz kendinizi o kurguyu yapanlara kullandırmış olacaksınız. Sosyal medya, yazılmış ve görsel medyadaki bilgilerin doğruluğu doğrulama edilmeden kim yazarsa yazsın lütfen haysiyet etmeyin."

"Kapılar bölüt kapanamaz"

Hakimin damıtma hakkının tartışılamayacağını, ancak bu hakkın hazzı kullanılmaması icap ettiğini kail Bozdağ, tek hukukçunun yasadaki açıkça hükme için "Benim ölçüm hakkım bu." diyemeyeceğini söyledi.

Bozdağ, "Takdir hakkı, keyfilik hakkı on paralık değildir. Eğer Anayasa, hukuk, anayasa ve dosyadaki tutanak vaziyetini ortak tarafa koyup 'benim ölçüm hakkım bu' diyorsan, o devir taşıdığın cübbeye, oturduğun kürsüye en iri ihaneti yapıyorsun. Kanunsuz ölçüm hakkı olmaz. Takdir hakkı on paralık kimsenin, tek bilgili yahut savcının keyfilik hakkı katiyen değildir." değerlendirmesini yaptı.

Bozdağ, bilgili ve müddeiumumi adaylarından, iddianame, değişmeyen ve gerekçelerini kaleme alırken her insanın anlayabileceği dobra ortak Türkçe kullanmalarını da istedi.

"Yargı kapısını hiç kimseye kapatamaz"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bilgili ve savcıların kapılarının bölüt baştan sona açıkça olması icap ettiğini belirterek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek gerçekleştirme edemez. Bu baş döndürücü iri ortak yanılgı. 'Efendim bana bozma gelir'. Kapının arkasına saklanıp yönlü değişmeyen verdiğinde sana bozma gelmeyecek de milletle görüşüp adaletli ve etkisiz değişmeyen verdiğinde mi bozma gelecek? Tarafsızlık ve bağımsızlık, sizin verdiğiniz kararla ilgili ortak şeydir. İnsanlarla görüşmek, avukatın meramı var ise dinlemek, rastgele ortak vatandaşımız gözünüzün içerisine bakarak derdini beyan etmek istiyorsa buyur yazar onu itaat etmek sizi yüceltir. Ne tarafsızlığınıza ne bağımsızlığınıza ne de adaletinize bozma getirir. Tarafsızlığı sağlayıcı yegane iş sizin verdiğiniz hükümdür. Şekli bazısı mevzular üstünden adaleti örselemeye kimsenin hakkı yoktur, olmamalıdır. Önümüzdeki süreçte denet eliyle bunları denetleyeceğiz ve bu işin üstünde hassasiyetle duracağız. Millete kapısını kapatan, 'ben hakeza tarafsızım, bağımsızım' sanarak kendini avutanlarla bizim işimiz olmaz. Kapılar bölüt kapanamaz, vatandaşa kapanamaz, avukatlara kapanamaz, hiç kimseye kapanamaz. Yargı kapısını hiç kimseye kapatamaz. Orada oturmak, kapıyı yama hakkını hiç kimseye vermez. Teftiş bundan ahir süreçte kapısını vatandaşa kapatanlarla ait de denetleme süresinde gerekeni yapacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler