USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı Bozdağ: Bırakın sakatlık özlük seyri içinde işlesin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargının özlük seyri içinde işlemesi, kimsenin bilge ve savcılığa soyunmaması icap ettiğini belirterek, maruz kusur kararları düzeltecek mekanizmaların olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Bırakın sakatlık özlük seyri içinde işlesin
15-09-2022 16:01
Ankara

Bozdağ, NTV çalışkan yayınında, gündeme değgin değerlendirmelerde bulunmuş oldu ve soruları yanıtladı.

Avukatların, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) mecburi müdafilik sevap tarifesinin artırılması isteğiyle icra ettikleri eylemi değerlendiren Bozdağ, avukatların doğruluk ve hukuklarının korunmasının müşterek numara vazifesi olduğunu, avukatlarla ait baş döndürücü ağırbaşlı icraat yaptıklarını aktardı.

Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adli sene açım töreninde, Avukatlık Kanunu'nun baştan düzenleneceğini, defans hakkını güçlendireceklerini, türel koruma sigortasını baştan gündeme geçireceklerini ve adli yardımları dünkü müşterek iyilikle ele alacaklarını dediğini anımsattı.

Bu mevzuda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Bozdağ, bunlarla ait hilekârlık komisyonlarının da oluşturulduğunu bildirdi.

Avukatlarla ait minimum sevap tarifesinin rastgele sene yayımlandığını anımsatan Bozdağ, avukatların ve Barolar Birliğinin beklentilerinin üstünde müşterek sevap tarifesinin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

CMK'ye mucibince görevlendirilen avukatlara yapılacak sevap tarifesinin ise mevzuat gereği ara ayında hazırlandığını ve rastgele sene 1 Ocak bakımından yürürlüğe girdiğini özetleyen Bozdağ, "Mevzuat müsaade vermiş olsa tığ onu eylülde minimum sevap tarifesiyle beraberce yayımlayacaktık ancak müsaade vermediği düşüncesince yayımlayamadık. Onun düşüncesince tığ mevzuata karşıt müşterek Adalet Bakanı namına hamle atamayız." dedi.

Bekir Bozdağ, mevzuat müsaade vermesine karşın Adalet Bakanlığının bu adımı atmaması şeklinde barolara bu mevzuda doğruluk vereceğini vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bunu kasten 81 baro imza atıp deklerasyon yayımlıyor. Mevzuat, bizim açıklamalarımız ortadayken, bu mevzuda kombinezon yapacağımızı ve iyileştirmeyi sağlayacağımızı açıkça bildirme etmişken, zamanı gelmeden evvel de bunu bizim yapmamız belkili değilken, kalkıp güya erte yapılması belkili de yapmıyormuşuz derece hisse senedi sonucu alıp hem bakanlığı hem hükümeti suç altında bırakıp vatandaşları kıygın etmek, güzel oruçlu müşterek yaklaşım banko değil."

Artış oranının ne denli olacağına değgin istifham hakkında Bozdağ, oransal müşterek numara vermeyi akla yatkın görmediğini belirtti. Bütün eder artışlarını gözeteceklerini, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde de yüzdelik yüzün üstünde artım yaptıklarını aktaran Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

"Siyasi müşterek mücadeleye baroları lütfen alet etmeyin. AK Parti karşıtı olabilirsin. Lütfen ancak buna baroyu alet etmeden yap. Eğer siyasa gerçekleştirmek istiyorsanız çıkarsınız müşterek partiye unsur olursunuz, doğrusu avukatların siyasa yapmasına bariyer yok. Gidersiniz yaparsınız ancak 'Ben avukatların hakkını koruyorum' niteleyerek avukatları politik mücadelede müşterek yan durumuna getirmeyi tığ benimseme edemeyiz. Bu nahak yere müşterek durumdur, reddediyoruz."

İadesi maksut kişiler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Bulgaristan ve Arnavutluk'tan iadesini beklediği, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının cani zanlılarından tekaüt miralay Mustafa Levent Göktaş ile Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ile ait iadeli süreçlerine değgin de bilgelik verdi.

Adalet Bakanlığının iadeli taleplerinin, ait devletlere gönderildiğini hatırlatan Bozdağ, "Artık bundan ahir aşama, bu dü ülkedeki adli ve yönetimsel makamların kıymetlendirme ve sonucuna mucibince şekillenecektir. Dosyalar şu anda Bulgaristan'a da Arnavutluk'a da ulaştı. Her dü tarafta da değerlendirmeler bitmeme ediyor." açıklamasında bulundu.

Azami 40 çağ içinde tamamlanması müstelzim sürecin strateji edildiğini bildiren Bozdağ, "Umarız, Türkiye'nin iadeli talepleri müspet yanıt bulur ve aramızdaki anlaşmalara ve arsıulusal hukuka mucibince bu iadeler gerçekleşir." laflarını harcama etti.

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği

Bir bambaşka istifham üzerine, terörle mücadelede Türkiye'ye dayanak verilmesi şartıyla Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine tasdik verileceğini anımsatan Bozdağ, rastgele dü ülkede de hem FETÖ'ye bununla beraber PKK'ya en yukarı kurda desteğin bitmeme ettiğini vurguladı.

Cezaevinde mevcut HDP'li Aysel Tuğluk'un afiyet durumuyla ait sürecin sorulması hakkında ise Bozdağ, Tuğluk'un afiyet durumuyla ait erte baştan kıymetlendirme yapılacağını, çıkma kararın, kurumun takdirinde bulunduğunu söyledi.

Haksız kımıldatma indiriminde Yargıtaya görüş çağrısı

Haksız kımıldatma indirimi mevzusuna da yer veren Bozdağ, bu konunun, yargılamanın takdirine değgin bulunduğunu ve dosyadaki delillere mucibince değişmeyen verildiğini vurguladı. Yargıtayın bu mevzuda vereceği kararların ve baştan görüş ortaya koymasının önemine ayraç fail Bakan Bozdağ, "Burada Yargıtayın kez göstericiliği, problemi kanuni düzenlemeyle çözmenin ötesinde, elan müfit müşterek halde çözecektir." niteleyerek konuştu. Bozdağ, bununla ait bakanlıkta da müşterek hazırlığın bulunduğunu ve kamuoyunun tartışmasına sunacaklarını dile getirdi.

"Benim işim mahkemenin nite değişmeyen vereceğine dolaşmak değil"

Tartışılan ilçe kararları kapsamında Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) icra ettiği hakim, müddeiumumi atamalarına yer veren Bozdağ, HSK'nin liyakati esasi alarak tayin yaptığını aktardı.

Bekir Bozdağ, kamuoyunda müşterek durdurma sonucu üzerine, dosyadaki delile bakılmadan, politik taraftarlığa mucibince yorumlar yapıldığını tabir etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, iktidara gelmesi şeklinde birtakımı tutukluları başıboş bırakacağını dediğini tamlayan Bozdağ, şunları paylaştı:

"Bir taraftan ilçe bağımsızlığı diyorlar, müşterek taraftan mahkemeyi likidasyon yazar kendini murafaa adına koyuyor. Öte taraftan da bizi eleştiriyorlar, 'niye kelimesiz kalıyorsun' diye. Benim işim mahkemenin nite değişmeyen vereceğine dolaşmak değil ki? Hukukla ait politikaların oluşturulması ve mevcut ise mesail onların çözülmesi namına çalışmaktır. Yargı öz seyri içinde çalışacaktır, işleyecektir. Bırakın ilçe öz seyri içinde işlesin. Herkes hakimliğe, savcılığa lütfen soyunmasın. Yargı kusur değişmeyen verebilir mi, verebilir. Ama bunu düzeltecek mekanizmalar var. Bu süreçleri çalıştırmak akla yatkın olandır. Hakim, savcılarımıza şişman müşterek butlan yapılıyor."

Tutuklama müessesesinin birtakımı dosyalarda akla yatkın uygulanıp uygulanmadığına değgin soruya edim Bozdağ, mahkemenin verdiği kararın sonuçlarına uyulması ve sonuçların uygulanması icap ettiğini tabir ederek, kararlara değgin itiraz döneminin işlediğini anımsattı.

Altılı masa ve HDP

Adalet Bakanı Bozdağ, altılı ganyan masada HDP'nin de bulunmuş olduğu tartışmasına değgin müşterek istifham hakkında ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini yöneltmek düşüncesince yüzdelik 50'nin üstünde oy katılması icap ettiğini ve eski seçimlerde adayların almış olduğu oyları hatırlattı. Bozdağ, şunları kaydetti:

"Herkes şurası görüyor, HDP seçmenin oyu olmaksızın Millet İttifakı'nın, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimini iktisap ihtimali milyonda bir, varmı bulunmayan mu? Diyor ki 'Ben istemiyorum, eş değiliz'. HDP seçmeni oy vermeseydi İstanbul, Ankara, Mersin, Adana'yı alırlar mıydı, alamazlar mıydı? Belediye seçimlerinde bunu gördük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktisap iddiasındalarsa HDP olmaksızın bunu nite yapacaklarını kamuoyuna açıklamaları lazım. Açık müşterek uyuşma var."

HDP'nin altılı ganyan masanın duyurulmayan değil, havadan ortağı bulunduğunu kail Bozdağ, "HDP seçmeninin oyu olmaksızın bırakın kazanmayı, yüzdelik 50'ye benzeyen oy alabilirler mi? Oylar ortada. Herkes biliyor ki HDP, buranın duyurulmayan değil, aşikar ortağı. Ne denli gizlerlerse gizlesinler. Eğer bari kamuoyunda çıkıp, 'HDP'lilerin oyunu istemiyorum, HDP'nin desteğini istemiyoruz' niteleyerek söyleyeceksin. Masada oturmuyor ancak masada oturan hepsinin ayarını bozuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"KHK'lerin kıygın etmiş olduğu kimesne yok"

Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, KHK'lilerin göreve iadeli edileceği yönündeki sözlerinin hatırlatılmasına edim da AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın aleyhine bulunan ne mevcut ise siyasa materyali durumuna getirildiğini belirtti. FETÖ'yle mücadelenin mutluluk savaşı bulunduğunu ve hala sürdüğünü kail Bozdağ, "KHK'lilerle ait konuşurken akla yatkın müşterek manzume de kurmuyorlar. Ortada KHK'lerin kıygın etmiş olduğu kimesne yok. Birisi müşterek mağduriyetten bahsediyorsa FETÖ bunların bu bir duruma gelmesine illet oldu." niteleyerek konuştu.

Bakan Bozdağ, 1500 bilge ve müddeiumumi adayının alınacağı sınavın, 26-27 Kasım'da yapılacağını, toplumsal iletişim araçları düzenlemesinin ilk teşrin ayında Meclis'in açılmasıyla gündeme geleceğini de bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler