USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ, avrat hakim ve savcı adaylarıyla buluştu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Kadına için hızlı mücadelede Türkiye'nin merhamete değil adalete gereksinimi var. Hakların, hukukun, kanunun, adaletin talimatı ne ise bunların gereğini dört başı mamur ve birlik hazırlamaya ihtiyacımız var." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, avrat hakim ve savcı adaylarıyla buluştu
08-03-2022 14:03
Ankara

Bozdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü zımnında Türkiye Adalet Akademisi'nde planlı programda avrat hakim ve savcı adaylarıyla müşterek araya geldi.

Tüm bayanların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Bozdağ, aralarında avrat ve evlatların da bulunduğu nice masumun yaşamını kaybetmiş bulunduğu Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın acele sürede bitmesini diledi.

Bozdağ, milletin hak beklentisine karşılık sağlayan hakim ve savcıların görevinin önemine ayraç ederek, "Verdiğiniz herhangi müşterek karar, herhangi müşterek tek vatandaşımızın hukukumuza, adaletimize, yargımıza ve devletimize bulunan güvenini, bağlılığını artıracaktır. Her kusur değişmeyen da hukukumuza, devletimize, adaletimize fideist zayıflatacaktır. O nedenden dolayı sakatlık rolü yapanlar, hak ve adaletin beraberinde sosyal birliğimizin, erinç ve güvenimizin, amme düzenimizin dobra olmasında da baş döndürücü ehemmiyetli müşterek rolü ödeme ediyor." diyerek konuştu.

Türkiye'nin kanayan yaralarından birinin "kadınlara şiddet" bulunduğunu kail Bozdağ, "Kültürümüz, medeniyetimiz, tarihimiz, ahlakımız, Anayasamız ve hukukumuz hanıma hakkında sertliği değil hanıma hakkında saygıyı, insana hakkında saygıyı esasi alır ve emreder. Bir milletin kültürü, medeniyeti, ahlakı, yasaları hanıma hakkında sertliği men yazar saygıyı emrederken bu denli şiddetin, kötülüğün olmasını anlamakta hakkıyla zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, bu aşamada hakim ve savcılara ehemmiyetli görevler düştüğünün altını çizerek, sormaca ve yargılamanın adaletli yürütülmesinin, hak ve adalete layıkıyla ahkâm verilmesinin, cezaların caydırıcılığının çalışan uygulanmasının hanıma hakkında şiddetin engellenmesine ulama sağlayacağını vurguladı.

Bakan Bozdağ, "Kadına hakkında hızlı mücadelede Türkiye'nin merhamete değil adalete gereksinimi var. Hakların, hukukun, kanunun, adaletin talimatı ne ise bunların gereğini kusursuz ve birlik hazırlamaya ihtiyacımız var." dedi.

"Sakın hakeza hakimler olmayın"

Kadına hakkında hızlı savaşım ilişkin ehemmiyetli icraat yapıldığını özetleyen Bozdağ, hanımları ayrıştırıcı ve keskin kavramların Türk hukukundan temizlendiğini kaydetti.

Bozdağ, Anayasada hanımlar ile adamların denktaş haklara ehil bulunmasına karşın derinliğine seneler bunun uygulanamadığına ayraç ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'de başı açık, başı kapalı bayanların eğitim, seçilme ve istihdam hakları, Anayasa ve yasalara, yan olunan insanoğlu hakları sözleşmelerine karşın uzun uzun müşterek müddet denktaş halde uygulanamadı. Anayasa Mahkememiz, Danıştayımız özellikle peyda etmek az daha bunların hak ve hak olduğunu; haksızlığın, eşitsizliğin, ayrımcılığın bulunduğu bu uygulamaların ahbaplık devletinin gereği olduğuna değgin sayfalarca kararlar yazdılar. Sakın hakeza hakimler olmayın. Haksızlığa 'hak' diyen, ayrımcılığa 'eşitlik' diyen, ahbaplık devletini ayaklar dibine meydan organizasyon ve uygulamalara 'hukuk devletinin gereği' diyen hakim ve savcı olursanız, ne mahkemede uzuv olursanız olun hukuku, Anayasa'yı, hakları ve eşitliği ayaklar dibine almış olursunuz."

Yürüttükleri çalışmalara yer veren Bozdağ, bu sayede zaman eğitim, düzentileme ve siyasal yaşamda bayanların hepsinin denktaş halde yerini aldığını anlatım etti.

"Hakim ve savcılarımızın yüzdelik 43'ünü hanımlar oluşturuyor"

Bozdağ, avrat istihdamının artırılması düşüncesince de ağır adımlar atıldığını belirterek, "2002'de 1847 avrat hakim ve savcımız varken şu anda 8 bin 294 avrat hakim ve savcımız fariza yapmaktadır. Şu anda hakim ve savcılarımızın yüzdelik 43'ünü hanımlar oluşturmaktadır. Sınavdaki başarıya baktığımızda, sonuç mülakata girenler zarfında bayanların başarısının baylardan henüz müşterek tomar bulunduğunu görüyoruz ve andıran gelecekte kadın-erkek sayısının eşitleneceğini, ihtimal de bayanların sayısının henüz da artacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cezaların caydırıcılığının hukukun herhangi müşterek dalında artırıldığını dile getiren Bozdağ, "Yeni hazırlanan, zaman milletvekillerimizin üstünde çalışmış bulunduğu ve geçenlerde Meclise sunulacağını kestirim ettiğim tensikat içerisinde hanıma hakkında sertliği engel temdit etmek düşüncesince ehemmiyetli tensikat toprak almaktadır." bilgisini verdi.

Bu tensikat yaşama geçtiğinde, el ortada "kılık, giysisinden çevre indirim" algısına biçim açan takdiri iskonto nedenlerine sınırlama getirileceğini aktaran Bozdağ, vicdanları sızlatacak iskonto uygulamalarının ortadan kaldırılmasını sağlayacak hazırlıkların Meclis çeşidinden sürdürüldüğünü söyledi.

Bozdağ, "Aynı halde hanıma hakkında düşünülerek yaralama, eziyet, azap ve gözdağı suçlarının cezaları artırılmakta ve kendini korumaktan mahrum mevcut insana ve engelliye hakkında işlenen taksirat ile hanıma hakkında düşünülerek cerh ve sağlıkçılara hakkında düşünülerek cerh suçları ile canavarcasına hisle bunları el işi CMK'nin 100. maddesinde durdurma sebebi varsayılan vaziyetler arasına alınmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kadın mağdura baro çeşidinden parasız avukat görevlendirilecek"

Bozdağ, şu an çabucak eşeysel hücum ve delik cezası 5 yıldan müşterek tomar bulunan suçlarda arzu biçiminde baro çeşidinden avukat görevlendirmesi yapıldığını hatırlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Burada da hanımlarımız aleyhine baş döndürücü ağır mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple yaptığımız, yapılacak icraat kapsamında Meclisimizin gündemine doğacak tensikat içerisinde bundan sonradan düşünülerek yaralama, eziyet, işkence, tehdit, eşeysel saldırı, evlatların eşeysel istismarı suçlarının tamamında ukubet miktarına bakılmaksızın talepleri biçiminde herhangi müşterek tek avrat mağdura baro çeşidinden parasız avukat görevlendirilecektir. Davaya iştirak sağladıktan sonradan da parasız avukat görevlendirmesi bitmeme edecektir."

Bekir Bozdağ, "ısrarlı takibin" geçmiş kere Türk Ceza Kanunu'nda bağımsız müşterek töhmet adına düzenlendiğini bildirerek, "Israrlı halde fiziken izlem yahut enformatik sistemleri, telefon, elektronik ortamdan, üçüncü eşhas üstünden bireyin kendisi yahut ailesiyle ilgilendiren gözdağı oluşturacak yahut onları sıkıntıya sokacak takipler geçmiş kere töhmet adına geliyor, düzenleniyor. 6 aydan 2 yıla denli delik cezası yaptırıma bağlanıyor. Eğer ısrarlı takip, bireyin işi yahut okulu bırakmasına, evini, işini, şehrini değiştirmesine biçim anahtar durumdaysa suçun kalifiye vaziyetleri arasına konuyor ve cezanın 1 yıldan 3 yıla denli artırılarak uygulanacağı öngörülüyor." bilgisini aktardı.

Programın böylelikle avrat hakim ve savcı adaylarıyla foto çektiren Bozdağ, hanımlara karanfil verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler