USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

ABD'yi görüşme fail Türk heyetinden milletvekili diplomasinin müspet akıbet getirmiş olduğu vurgusu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, "Görüştüğümüz Kongre üyeleri, birlikte NATO müttefiki adına ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine müteveccih müspet mesajlar vermişlerdir." dedi.

ABD'yi görüşme fail Türk heyetinden milletvekili diplomasinin müspet akıbet getirmiş olduğu vurgusu
01-10-2022 01:59
Washington

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, vekil diplomasinin mütemmim ve zenginleştirici ortak yönünün bulunduğunu belirterek, bu diplomasinin müspet sonuçlarının olmaya başladığını söyledi.

Ala'nın öncülüğünde, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ile AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, Washington'da yürüttükleri temasların arkası sıra Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde Türk gazetecileri bilgilendirdi.

10-13 Mayıs'taki ziyaretlerinin arkası sıra bu ikinci ziyaretin de yarayışlı geçtiğini dile getiren Ala, bu görüşme kapsamında 2'si Senatör, 14'ü Temsilciler Meclisi üyesi kazanmak az daha 7 Demokrat ve 9 Cumhuriyetçi Kongre üyesi ile ortak araya geldiklerini kaydetti.

Ala, temaslarında F-16'lar da karışma kazanmak az daha düet ve diyalekt mevzuları ele aldıklarını tabir ederek, "Parlamenter diplomasinin, hükümetler ortada derneşik biçimde bitmeme fail temasları mütemmim ve zenginleştirici ortak yönü var. Bu sene Türkiye'den ABD'ye 5, ABD'den Türkiye'ye 4 vekil heyetin seyahati oldu. Yıl sonundan evvel bu kopya artabilir. Hükümetimiz ile Biden yönetimi arasındaki yukarı seviyeli temaslardaki sıklık denli vekil heyetlerin ziyaretlerinde ortak süredir görmeyi istek ettiğimiz ortak çoğalma var." dedi.

Ukrayna özellikle kazanmak az daha yaklaşan coğrafyada yaşanmış bulunan gelişmelerin, Türkiye'nin çabucak alanında değil, global manada da ne denli eleştiri ortak gösteriş oynadığının Kongre'de şimdi güzel anlaşılmasına yardım sağladığına dikkati çekici Ala, "Mayıs ayındaki ziyaretimizde besin güvenliği dair ide bildirme fail ve bizlerden hal istek fail aşırı sayıda Kongre üyesi olmuştu. Bu kere muhataplarımız, İstanbul Tahıl Girişimi'nin müzakeresi ve yürürlüğe konulması zımnında takdirlerini yüz kere tabir ettiler." halinde konuştu.

Ala, Rusya-Ukrayna harbinde Türkiye'nin ortaya koyduğu diplomatik çabaların da hacısı hocası çeşidinden takdirle karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:

"İşte kusursuz da bu sebeple, içerisinden geçmekte olduğumuz çağda Türkiye'nin istek etmiş bulunduğu F-16 çağcıllaşma ve hazırlık paketinin, ülkemizin güvenliği, NATO'nun caydırıcılığı ve bölgemizin istikrarı düşüncesince ne denli mukteza bulunduğu ortak kere şimdi gözler önüne serilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın New York'ta bazısı Kongre üyeleriyle icra ettiği görüşmelerde bulunduğu gibi, burada görüştüğümüz Kongre üyeleri de ortak NATO müttefiki namına ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine müteveccih müspet mesajlar vermişlerdir. Başkan Biden'ın da Madrid'de tabir etmiş bulunduğu az daha yönetim, doğrusu bu satışı desteklemektedir."

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in Senato'da 2023 yılı Ulusal Savunma Güvenlik Yasası'na (NDAA) devrolmak üzere, ABD'nin Türkiye'ye F-16 tedarikini Yunanistan'la ilişkilerine bağlayan ortak kanun maddesi önerisini sunduğuna ayraç fail Ala, "Türkiye’ye F-16 satışını, ayrıksı ortak NATO müttefikiyle düet ilişkilerimize bağlayan bu maddeyi nahak yere ve mesnetsiz buluyoruz. Amerika Kongresi'nden dü NATO müttefiki bulunan Türkiye ve Yunanistan'a huzur hakkaniyetli ve denk mesafede durmasını, Ege sorunları dair ülkemizin hassasiyetlerine de hürmet göstermesini ve NATO'nun geleceğini ferdî menfaatlerinden ulvi tutmasını bekliyoruz." görüşünü paylaştı.

Türkiye ile Amerika arasındaki huzursuzluk mevzularına realist biçimde yaklaşılması icap ettiğinin altını çizen Ala, "F-16 hazırlık döneminin müspet neticelenmesinin, ortalık ortada güvenin baştan pekiştirilmesine ve bulunan anlaşmazlıklarımızın çözümüne müspet etkide bulunacağına inanıyoruz." dedi.

Ala, Türkiye ile Amerika arasındaki konuların ortak günde çözümünün benzer olmadığına ayraç ederek, "Ama ister ciddi sistem altında meydana getirilen temasların ister F-16 hazırlık sürecinde Kongre'yle hesaplı bu görüşmelerin müspet sonuçlarının, Türkiye ile Amerika arasındaki artı gündeme ve ciddi ortaklığa yardım sağlayacağı şek götürmez ortak gerçektir." dedi.

"Yunanistan, diplomatik cepçilik yapıyor"

Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) mevzusundaki pozisyonunun açık bulunduğunu ve senelerdir politikasının değişmediğini tamlayan Ala, şunları dile getirdi:

"Biz bu mevzuda huzur tarafın olumlu, artı etap atmasını umuyoruz zira üzerimize düşeni halk oylaması zamanında de şimdi ahir çağda de yaptık. Şimdi de oradaki gelişmelere bulunan itirazımızı söylüyoruz ve yanlışları dile getiriyoruz ve Türkiye'nin bu mevzularda oldubittiye müsaade vermeyeceğinin altını da değme devir çiziyoruz ancak Yunanistan devir kurnaz hava makul olunca, kendine uyarınca değerlendirdiğinde punt bulunca tabiri caizse diplomatik cepçilik yapıyor, hazırlamaya çalışıyor. Fırsattan yararlanma etmeye çalışıyor kendine göre. Oysa onlar düşüncesince punt değil bunlar. Türkiye, özlük politikalarını, özlük haklarını katiyen örselettirmez. Ve yapılması müstelzim her neyse o yapılır, bunu da Sayın Cumhurbaşkanı'mız da mutluluk başkanı namına dile getirdi, Dışişleri Bakanı'mız dile getirdi, kılıç de dile getiriyoruz ve herkesi orada arsıulusal hukuka kelimesi kelimesine hürmet göstermeye çağırıyoruz. Onun haricinde rastgele ortak evolüsyon Türkiye itibarıyla doğrusu benimseme edilebilmektedir değil."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler