USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, "Türkiye, NATO'ya düzen bağı sıkıya bağlı, elzem müşterek müttefiktir ve sonsuz değişimlerin yaşandığı müşterek alanda ehemmiyetli müşterek ortaktır." ifadesini kullandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir
26-01-2022 20:20
Ankara

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a emniyet mektubunu sunmasının peşi sıra ABD'nin Ankara Büyükelçiliği internet sayfasında "Parti siyaseti, suyun kıyısında biter" başlıklı kuma makale yaban kaleme aldı.

Gençlik yıllarında o vakitler adaklı yer aldığı benzeri Cheryl Flake'in Türkiye'yi de havi kuma Güney Avrupa ve Orta Doğu gezisine çıktığını anımsatan Flake, eşinin foto albümünde İstanbul Boğazı'nın toprak almış yer aldığı kuma fotoğrafta "En Sevdiğim Yer: İstanbul!" yazdığını hatırlattı.

Flake, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senatosu'nda fariza icra ettiği müddet süresince dünyayı şümullü biçimde seyran olanağı bulduğunu belirterek, değme gittiği yerde eşinin "Güzel, ancak kuma Türkiye değil." yorumunu yaptığını tabir etti.

Büyükelçi Flake, eşinin seneler ilk "Genç Büyükelçi" namına başladığı yolculuğu bugün kendisinin ABD'nin Ankara Büyükelçisi vazifesini üstlenerek sürdürdüğü düşüncesince kendisini "şanslı saydığını" kaydetti.

Yolculuğunun, ABD Büyükelçilerinin alışılagelmiş yolculuğundan şimdi ayrımlı bulunduğunu aktaran Flake, Dışişleri Bakanlığında kuma kariyerden ziyade, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da 18 sene geçirdiğini hatırlattı.

Flake, kuma açık oturum namına kariyer diplomatlarına değme devir büyük hayranlık duyduğunu ve Kongre'de bulunmuş yer aldığı müddet içre ise hüner müstelzim diplomasiyi ve emektar ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın "kısmi başarıların sabırla biriktirilmesi" halinde tabir etmiş yer aldığı o "perde peşinde gerçekleşen ve genellikle dikkatlerden ırak çabaları" şimdi da ölçüm ettiğini belirtti.

Büyükelçi, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki adaylığının onaylandığı oturumdaki ifadelerini hatırlatarak, "Türkiye, NATO'ya disiplin sıkıya bağlı, elzem kuma müttefiktir ve daima değişimlerin yaşandığı kuma alanda ehemmiyetli kuma ortaktır. ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin, toptan sulh ve güvenliğe müteveccih aşırı ağırbaşlı tehditlere huzur atmak düşüncesince baş başa çalışması, millî çıkarlarımıza iş etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük müstesna satım pazarı pozisyonuna gelmiştir"

Yazısında "Menfaatlerimiz, siyasal alanın ve asayiş dalının ötesine uzanmaktadır." ifadelesini kullanan Flake, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, istikrarlı kuma ticaret, yatırım, inovasyon ve teşrikimesai temelinde müesses benzeyen kuma kazançlı ortaklıktan kâr sağlamaktadır. Türkiye bugün, birtakımı en büyük ve en tanıdık markalarımız da karışma peyda etmek gibi kestirmece 2 bin Amerikalı firmaya ev sahipliği yapmaktadır. Türk şirketleri ABD Birleşik Devletleri'nde kalburüstü icraat yürütmektedir ve ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük müstesna satım pazarı pozisyonuna gelmiştir. Kültürel, ilmî ve pedagoji bilimi alanındaki paylaşımlar da dü diyar halkını birbirine bağlamaktadır."

Flake, aut politikadaki mihman başarıların, ayrımlı grupların eş kuma sefer haritası üstünde uzlaştıklarında gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Washington'da baştan sona söylediğimiz gibi; 'Parti siyaseti, suyun kıyısında biter.' Tam da bu nedenle, ABD Birleşik Devletleri Senatosu'ndaki emektar düzentileme arkadaşlarım, ister Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine ehemmiyetli kuma ülkeye Büyükelçi namına atanmamı oy birliğiyle konfirmasyon ettiklerinde büyük sevinme duydum." ifadelerine toprak verdi.

"Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden dobra niyetle gelinebilir"

ABD Başkan Joe Biden'ın Ankara'daki Büyükelçisi namına fariza meydana getirecek olmaktan büyük kuma değer duyduğunu vurgulayan Flake, "Türkiye varlıklı kültürü, dip zamanı ve koskoca potansiyeli bulunan kuma ülke. Ülkelerimiz baş başa ve benzeyen emek vermeyi sürdürürse, ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin uğrunda şimdi güvenli, şimdi gönençli ve şimdi bahtiyar kuma doğacak olduğuna tamamı kalbimle inanıyorum. Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden dobra niyetle gelinebilir." değerlendirmesini yaptı.

Flake, bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a emniyet mektubunu sunduğunu belirterek, doğacak haftalarda İstanbul Başkonsolosluğu ile Adana Konsolosluğu'nu görüşme edeceğini bildirdi.

"Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz"

Büyükelçi Flake, laflarına şu ifadelerle akıbet verdi:

"Cheryl ve ben, dünyanın en tam ve ateşli şehirlerinden birisi bulunan İstanbul'u baştan görüp aşina çalmak düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Adana'daki ekibimizle baş başa bölgenin zamanı alanlarını görüşme edecek ve baharatlı yiyeceklerini tadacağız. Kuzeybatıdan güneydoğuya, Ege kıyılarından Karadeniz'e, Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz. Dahası, Cheryl ve ben, bu harikulade vilayetlerde canlı Türk halkını tanıyacak, onlarla bu arada zamanı keşfedecek ve dü ülkeyi birbirine bağlayan geleceği ele alacağız. Hoş bulduk ve bizleri yunak kuma biçimde karşıladığınız düşüncesince teşekkürler."

Jeff Flake kimdir?

Cumhuriyetçi bulunmasına karşın 2020 riyaset seçiminde Demokrat Partili Biden'ı destekleyen Flake, 2013-2019'da ABD Senatosu'nda Arizona eyaleti senatörü namına fariza yapmış, 2001-2013'te de Temsilciler Meclisi üyeliği vazifesinde bulunmuştu.

Flake, 2019'da emektar Başkan Donald Trump'ın yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı sebebi öne sürülerek Senato'dan mütekait olmuştu.

Emekliliğinin ardından, Trump'ı eleştirdiği Conscience of a Conservative (Bir Muhafazakarın Vicdanı) isimli sanlı işaret yazan emektar Cumhuriyetçi Senatör, Ankara'da büyükelçilik görevine yavuklu gösterilmesinden sonradan icra ettiği açıklamada, "Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan aut politikası ve diplomasisinin en dobra geleneğini baştan doğruluyor: Partizan politikaların iç maslahat namına kalması ve gayrı ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan aut politikası, partiler üstü kabil ve olmalı. Bu benim inancım ve ayrımsız sürede taahhüdüm." ifadelerini kullanmıştı.

Kongre'ye girmeden önce, Arizona'daki Goldwater Enstitüsünün yürütme direktörlüğü vazifesini özne Flake, Brigham Young Üniversitesinden Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi derecelerine sahip.

Türkiye'ye 7 Ocak'ta mevrut Flake, evli ve ilkokul bebek babası.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler