USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ABD'den Türkiye'ye Montrö uyarısı: Türkiye'ye inancımız tam

Türkiye'ye ziyarette mevcut Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman Rusya Ukrayna geriliminde boğazların hali ve Montrö Sözleşmesi ile gözlerin baştan üzerinde bulunduğu diplomatik durumlarla ilişik konuştu.

ABD'den Türkiye'ye Montrö uyarısı: Türkiye'ye inancımız tam
06-03-2022 09:06
Türkiye'ye ziyarette mevcut Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman Rusya Ukrayna geriliminde boğazların hali ve Montrö Sözleşmesi ile gözlerin baştan hakkında bulunduğu diplomatik durumlarla ilişik konuştu.Abone ol

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman, "Türkiye Montrö'yü akıllıca halde uygulayacaktır. Karar kabul etme süreçlerinde Türkiye enikonu saydam davrandı. Hiç kimesne Boğazlar'ın böylesi birlikte savaşın parçası durumuna geldiğini gitmek istemez" ifadelerini kullandı.

Habertürk'ten Sena Alkan'a mütekellim Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'dan ehemmiyetli izahat geldi.Sherman'ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Putin şahıs halkından korkuyor
Yaptırımlar Putin'in haksız, hasbi ve başlangıçta mutasavver savaşını durdurmuyor. Caydırmaya yetmiyor derece gözüküyor. Ancak bunun Putin hakkında asıl bedeli olacaktır. Etrafındakiler düşüncesince de bedeli asıl olacak. Rus halkı düşüncesince de bedelleri asıl olacak. Ruble bedel kaybetti, kuruluşların çekildiğini, gazetecilerin gittiğini görüyoruz. 

Hatta gıcırtı edenler hapisle huzur karşıya kalıyor. Öyle gözüküyor ki, Putin şahıs halkından korkuyor.

Putin Ukrayna'yı arama kılmak istiyor. Mevcut hükümeti düşürüp, arama edebileceği adları başa giymek istiyor. Ukrayna direnişe bitmeme ederse bundan böyle Putin Ukrayna'nın mutluluk statüsüne delik koymuş gözüküyor. Ukrayna yıldırma olacak uğur boncuğu obje yapmadı. Rusya iri ekonomidir.

Petrolü, gazı var. Hiçbir devir Ukrayna, Rusya'ya yıldırma oluşturmadı. Bütün olanlar, haksız, sebepsiz, başlangıçta mutasavver yabani kıyımdır.

Bebekler sığınakta dünyaya geliyorlar. Çocuklar hayatlarını sığınaklarda geçiriyor. Yoğun bakımda olması müstelzim bebeklerin yer altı treni istasyonlarında görüyoruz. Bir insanoğlu bunu elbette yapabilir ki...

Türkiye'ye dayanaklık kılmak düşüncesince minnettarız
Bu noktada Türkiye güvenilmez birlikte NATO müttefiki olmuştur. İnsani tarafta da asıl birlikte iane sağlamakta Ukrayna halkına. Ellerinden geleni hazırlamaya çalışıyor Ukrayna halkı için. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeleniskiy'le görüşüp dayanaklık kılmak ve yardımlarını sundu. Bu vaziyetini sonlandırabilmek düşüncesince dip çalışıyor. Putin'le birlikte araya gelip gidişatı değiştirmeye çalışıyor. Türkiye'nin sergilediği önderlik ve NATO müttefiklerine sunmuş bulunduğu dip dayanaklık kılmak düşüncesince minnettarız.

F-16'lar düşüncesince uran konuşmalar bitmeme ediyor
Bizim pozisyonumuz NATO üyesi yerine levent boylu solukludur.Ki Başkan Biden ulusa seslenişte bu mevzulara değinmişti. ABD'nin şu noktada Ukrayna'ya Amerika askerlerini çıkarmak istememekte. Ancak birlikte NATO ülkesine atak gerçekleşirse o ülkenin değme birlikte karışını arkalamak düşüncesince elimizden geleni yaparız. Türkiye de NATO'nun parçası. S-400, F-16, F-35 mevzularına doğacak olursak benim anlayışım şu şekilde, uran görüşmeler F-16 hakkında bitmeme ediyor. S-400'lerin az buçuk hâlâ levent boylu vadeli husus bulunduğunu biliyoruz. Belki bundan böyle bu sorunu çözmenin, ayrımlı birlikte yöntemini aramanın tarihi mevrut olabilir. Bu noktada neler yapılabileceğine bakacağız. Her obje koşullara bağlı. Mevkidaşlarımızla görüşüyoruz. Elbette sizin hukukunuz ve yasalarınız mevcut bizim de öyle. Hiçbir şeyin olanaksız bulunduğunu söylememiz lazım. Putin'in başlangıçta mutasavver bu nahak yere ve hukuksuz mücadelesi bitirmesi geçişsiz birlikte an önce.

Türkiye Montrö'yü uygulayacaktır güvenimiz tamBizim Türkiye'ye inancımız tam. Montrö'yü akıllıca halde uygulayacaktır. Karar kabul etme süreçlerinde Türkiye enikonu saydam davrandı. Hiç kimesne Boğazlar'ın böylesi birlikte savaşın parçası durumuna geldiğini gitmek istemez. Bizim Türkiye'ye güvenimiz tam.

NATO atak değil defans topluluğu
Bir eş yegâne birlikte eş bu dinamit savaşın sorumlusu. O da Vladimir Putin'dir. Tek mesul kendisidir. NATO Rusya'ya yıldırma değil. NATO tasallut değil defans kasıtlı topluluktur. Putin'in hazırlamaya çalışmış bulunduğu obje ferman hakkı bulunan ülkeyi nehiy etmek. Bir ülkenin bağımsızlığını, yer bütünlüğüne, şahıs kaderine değişmeyen verebilme hakkına saldırmak. İlgili sözleşmeler filhakika bunu esirgeme dibine alır.

Bizim NATO prensiplerimizi de Rusya işgaliyle ihlal etmiş oldu. Bu noktada Putin'in icra ettikleri karşısında NATO'yu mesul görmüyorum. Onun aklında ayrımlı düşünceleri var.

Ama onun birlikte ülkeyi nehiy etme, demokrasilerini elinden kabul etme hakkı yok.

Putin buna başlangıçta değişmeyen verdi
Putin daim ayrımlı şeyler söylüyor. İkili görüşmelerimizde de ayrımlı ifadelerde bulundu. Birkaç hafta evvela derinti yapılmıştı, birlikte dü sene esbak derece hissettiriyor. Şöyle demişti: Ukrayna uğur boncuğu devir NATO'ya katılmamalı. Avrupa'da kazalı silahlar gitmek istemiyorum ve NATO 97 evveliyat durumuna dönsün, o tarihten sonraları NATO'ya katılanlar ayrılsın dedi. Konuşabilirdik fakat uğur boncuğu şeyi bahsetmek istemedi. Zaten başlangıçta değişmeyen vermişti. Ukrayna'yı çelim kullanarak nehiy kılmak diledi o.

Nükleer riski azaltmalıyız
NATO'nun Avrupa'da çekirdeksel gücü olmamalı. Ama Rusya'nın mı olacak? Bu adaletli değil. NATO defans topluluğu. Amerika ve Rusya dünyanın dü en iri çekirdeksel gücü ise bunun sorumluluğunu taşımalı ve riskleri azaltmalıyız. Sayıca azaltmalıyız. Bu mevzuda ilişik anlaşma, sözleşmeler var, bağıl değerli olduk. Bunun üstüne anlaşmalar yapılabilir. Uzayda silahlanmada neler yapacağız? Rusya ile bizim oturup görüşebileceğimiz aşırı husus vardı. Ancak Putin'in almış bulunduğu değişmeyen çelim kullanarak birlikte ülkeyi nehiy etmekti. Bu korkutucu.

Ben buraya neşet kılmak düşüncesince uçuşuma hazırlanırken çabucak telefonum çaldı. Bir çekirdeksel santrale yapılmış oldu bu saldırı. Sanırım Avrupa'nın en iri santrali. Neyse ki aşırı emin güçlükle gine de aşırı korkutucuydu. Daha birlikte tomar bilgelik elimize geçene derece aşırı korktuk. Bu olanlar aşırı korkutucu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının direktörü yapılması müstelzim aşırı noktaya değindi. Bu santrallerin elbette korunabileceğini anlattı. Güvenli semt öneri etti. Ukrayna düşüncesince bunlar kazalı güçlükle eksiksiz Avrupa ayrıca Rusya düşüncesince bu gestalt aşırı tehlikeli. Bizim çekirdeksel santrallere meydana gelen saldırılar görmememiz lazım. Ama Putin'in niyetleri ortada bu da mevcut derece gözüküyor. Bu hakkıyla aşırı korkutucu.

Türkiye 4,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor
Milyonlarca sivil polis polis etkilendi bu savaştan. Pek aşırı iklim eş ülkesini ayrılma etti. Siz Türkiye yerine 4,5 milyon insana ev sahipliği yapıyorsunuz. Bunların ne eyitmek bulunduğunu aşırı dobra bilirsiniz. 1 hafta içre az hâlâ 1 milyon eş sığınmacı durumuna geldi. Çoğunlukla eş ve çocuklardı. Erkekler mücadele kılmak durumunda kaldı. Anneler ve anneanneler düşüncesince bunu eğlenmek zordur. Umuyoruz ki birlikte an evvela bu harp sona erer. Çok teşekkürler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler