USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'ABD ile tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine endamsız müddette varacaktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD ile tecim hacmimiz, bu ivmenin akilane ve azimli korunum edilmesi biçiminde 100 bilyon dolar hedefine çelimsiz müddette varacaktır." dedi

'ABD ile tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine endamsız müddette varacaktır'
22-09-2022 06:01
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li iş insanlarını ikrar etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nce birim restoranda planlı yemekte meydana getirdiği konuşmada, Türkiye ile ABD'nin DOĞRU bağlara erbap dü arkadaş ülke, bağlaşık ve mühim eş bulunduğunu belirtti.

İki dünya arasındaki baş döndürücü boyutlu iş birliğinin dünyanın katı baş döndürücü bölgesinde sulh ve istikrarın tesisine iri katkılar sağladığını tabir fail Erdoğan, Ukrayna'dan Balkanlar'a, Orta Doğu'dan Afrika'ya enli birim coğrafyada, enerjiden besin güvenliğine katı baş döndürücü meselede benzeşim görüşlere erbap olduklarını söyledi.

Erdoğan, bulunan düşün ve yarar birliğini hâlâ gelecek kullanmak özgü güzeşte sene Roma'da ABD Başkanı Joe Biden ile Türkiye-ABD mühim mekanizmasının teşkiline değişmeyen verdiklerini anımsattı.

Nisan ayında yaşama güzeşte mekanizmayla ilişkileri eş olumlu şeyler temelinde geliştirirken sorunları realist ve ileriye çevrilmiş bakış açısıyla kırma gayretlerini sürdürdüklerini özetleyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünya ekonomisi 2020 senesinden beri ağırbaşlı zorluklarla yüzleşiyor. evvel müstevli krizi, peşi esna Rusya-Ukrayna savaşı, erke ve besin ilkin edinmek kıl oranı değme alandaki tedbir zincirlerinde iri sıkıntılara minval açtı. Pek baş döndürücü dünya sonuç 40-50 yılın en faziletli şişkinlik oranlarıyla baş etmeye çalışıyor. Türkiye ekonomisi büyümede, ihracatta ve istihdamda gösterdiği çelimli performansla kâffesi bu imtihanların üstesinden yetişme dair kıymettar birim zevahir sergiledi. Küresel ekonominin baştan yapılandığı ve öngörülebilirliğin azaldığı birim çağda sağladığımız müzahir adımlar ve hususi bu sektörün dinamizmi yardımıyla ekonomimizin dayanıklılığını ve cazibesini korumayı başardık."


Türkiye Ekonomi Modeli

Erdoğan, Türkiye'nin güzeşte sene yüzdelik 11'lik birim nispeten sonuç 10 yılın en aceleci gelişme göstermesine imza attığını dile getirdi.

Bunun G-20 devletleri ortada kaydedilen en faziletli gelişme oranı olduğuna dikkati çekici Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya ekonomisi ağırbaşlı daralmalarla yüzleşirken tığ 2022 yılı evvela çeyreğinde yüzdelik 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzdelik 7,6 oranında gelişme kaydettik. Salgına karşın iptidai çeyrektir bitmeme fail azimli büyümemizi bu zamanda de sürdürdük. İhracatımız bu ay bakımından salname bazda 250 bilyon doların ilişkin çıktı. Ülkemize, 2003-2021 çağında 240 bilyon dolardan birim tomar direkt arsıulusal envestisman çekmeyi başardık. Sadece geçtiğimiz sene ülkemize 14 bilyon dolar mesabesinde yeni, direkt arsıulusal envestisman geldi. Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa'da en birim tomar arsıulusal direkt envestisman düzlük ikinci ülkeyiz. Tüm bunlar Türk ekonomisinin gücü ve Türkiye'ye mahsus güvenin en konkre işaretleridir. Bu başarıların elde edilmesinde Türkiye Ekonomi Modeli'nin baş döndürücü iri oranı vardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktisat programını yatırım, istihdam, üretim, ihracat, akan birim tomar eliyle ülkeyi yollama ilişkin kurarak şuurlu birim tercihte bulunduklarını, müstevli devri müdahale sonuç dü senedir bu önceliklerinden ödün vermediklerini aktardı.

Ekonomi programını kararlılıkla uygulamayı sürdürdüklerini kail Erdoğan, "Ekonomi ve tecim Türkiye-ABD ilişkilerindeki anne unsurlardan birtanesini yapılanma ediyor. Özellikle sonuç 10 senede hususi bu sektörün de yardımıyla ilişkilerimizin hesaplı ve ticari boyutlarında iri atılımlar gerçekleştirdik." dedi.

Kovid-19 salgını

Koronavirüs kaynaklı sıkıntılara karşın düet tecim kütlesinin güzeşte sene üstün dereceli düzeye ulaşarak 28 bilyon dolara yaklaştığını dile getiren Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin 2021'de en birim tomar dış satım meydana getirdiği ikinci, en birim tomar dış alım meydana getirdiği dördüncü dünya konumunda bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, "Bu yılın 8 ayındaki tecim hacmimiz geçtiğimiz yılın bire birim zamanına nazaran yüzdelik 30'a benzeyen artarak 22 bilyon dolara ulaştı. Bu ivmenin akıllıcasına ve azimli adımlarla korunum edilmesi biçiminde tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine endamsız müddette varacaktır. Bu mevzuda nice bölgede kılavuz kaptan gösteriş oynayan siz bulunmaz müteşebbislerin desteğine güveniyoruz." dedi.

Amerika merkezli kuruluşların Türkiye'deki iş fırsatlarına gösterdiği benzeyen uyanıklık ve yatırımlarındaki artışın Türkiye'nin ekonomisine mahsus güvenin tezahürü bulunduğunu tabir fail Erdoğan, şunları söyledi:

"Amerika'dan Türkiye'ye müteveccih direkt yatırımlar 14,1 bilyon dolara ulaştı. Türk firmalarının ABD Birleşik Devletleri'ndeki yatırımları ise 8,6 bilyon dolar seviyesine çıktı. Türkiye ile ABD ortada çabucak değme sektörde çapraz tecim ve envestisman olanakları bulunuyor. Türkiye, erke güvenliği düşüncesince güzergah ve pınar çeşitlendirmesinde de anahtar role sahiptir. Enerji alanındaki teşrikimesai potansiyelimiz bulunan arsıulusal geçerli biçim de delik önüne alındığında bize ehemmiyetli fırsatlar sunuyor. LNG terminalleri müdahale tabii kavara altyapımıza yaptığımız yatırımlar sonucunda ABD en iri ikinci tabii kavara tedarikçimiz pozisyonuna yükseldi. Biz de Amerikan LNG'sinin hayattaki en iri altıncı ithalatçısı olduk. Amerika'dan satın aldığımız gazı, önümüzdeki çağda hâlâ makul şartlarla bırakmak istiyoruz. Sahip olduğumuz kaslı enfrastrüktür yardımıyla Amerikan LNG'sinin semt ülkelerine ulaştırılmasında da teşrikimesai hazırlamaya hazırız."

"Türkiye, yenilenebilir erke dalında toy envestisman fırsatları sunuyor"

Türkiye'nin sonuç çağda gösterdiği iri atılımla Avrupa'dan da artı biçimde ayrışmak şekli ile yenilenebilir erke dalında toy envestisman fırsatları sunduğunu tamlayan Erdoğan, turizmin birim öteki ehemmiyetli potansiyele erbap kesim bulunduğunu aktardı.

Erdoğan, "Bu yılın hâlâ evvela 7 ayında 500 binden birim tomar Amerikalı turisti devletimizde konuk ettik. Bunda kuşkusuz Amerika'da 12 destinasyona İstanbul'dan direkt ab meydana getiren Türk Hava Yollarının ehemmiyetli yardımı bulunuyor. Önümüzdeki çağda bu sayının da artacağına inanıyorum." sanarak konuştu.

Potansiyelin kusursuz manasıyla yaşama geçirilmesi düşüncesince halen hükümetler düzeyinde atılması müstelzim adımlar bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Amerika'nın biricik yönlü kendisine 2018 senesinde uygulamaya koyduğu polat ve alüminyum sektöründeki arttırma gümrük vergileri kabil himayeci icraat ticari ilişkilerimizi zararlı etkilemeye bitmeme ediyor. Bu sektörlerdeki arttırma vergilerin bundan sonra kaldırılması yahut öteki birtakımı devletlere maruf kotanın Türkiye'ye de tahsisi hissedar çabalarımıza ehemmiyetli ulama sağlayacaktır. Savunma uran alanındaki iş birliğimizin önüne müttefiklik hukukumuza karşıt protez engeller getirilmektedir. Bu boyut ticari ilişkilerimizin beraberinde kâffesi NATO coğrafyasının güvenliğini de aksi biçimde etkilemektedir.

Stratejik bakıştan mahrum kesin kimi lobilerin Amerikalı değişmeyen müşterilerin üstünde kurduğu edisyon kararı gelişen bu hata ve yandaş davranış gerçekte Amerikan çıkarlarına da dokunca vermektedir. Bu sebeple bu biricik yönlü ve nahak engellemelerin birim an evvela kaldırılması hepimiz derece siz kıymetli üyelerimizin de davasıdır. Türkiye bugüne derece bulunduğu kabil bundan hakeza de ABD ile hesaplı ve ticari ilişkilerini ihya gayretinde olmaya bitmeme edecektir. Bu süreçte Türkiye'nin en benzeyen dostları ortada gördüğüm siz giranbaha iş insanlarının ve iş konseylerinin desteğine güveniyorum. Türkiye'deki ilişik büyüklenme ve kuruluşlarımız ile temsilciliklerimizin kapılarının sizlere değme daima açıkça bulunduğunu birim kere hâlâ vurgulamak istiyorum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler