USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifinin 10 maddesi hâlâ onama edildi

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda 5'inci Yargı Paketi namına tanıdık İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin 10 maddesi hâlâ onama edildi.

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifinin 10 maddesi hâlâ onama edildi
18-11-2021 23:13
TBMM

Buna göre, Haczedilmiş fakat korunum dibine alınmamış mallar adanmış talebi dair korunum dibine alınacak yahut eksiltme alıcısına teslime apiko duruma getirilecek, hırçın hâlde adanmış yapılamayacak.

Sicile mukayyet motorlu esmer araçlarında ise alacaklı, hacizden itibaren altı ay zarfında satılmasını isteyebilecek.

Kabul edilen önergeyle rızai satışta minimal adanmış bedeline bağlı asal alınacak oran, hacizli malın muhammen kıymetinin yüzdelik 80'i alegori yüzdelik 90'ına yükseltildi.

Alacaklı yahut borçlu, hacizden itibaren birlik sene zarfında haczolunan malın satışını isteyebilecek

Bir menkul malla dayalı üçüncü kişi yedieminliği ikrar etmiş yer aldığı takdirde bu dünyalık korunum dibine alınmayacak fakat takibin devamına değişmeyen verilmesi şeklinde dünyalık korunum dibine alınabilecek.

Alacaklı yahut borçlu, hacizden itibaren birlik sene zarfında haczolunan malın satışını isteyebilecek. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme editör olacak. Bir salname müddet zarfında satışı istenip de bariz tezyit neticesinde satışı gerçekleştirilemeyen hacizli ile alakalı adanmış rıza süresi, adanmış talip alacaklı itibarıyla birlik salname sürenin sona ermesinden itibaren birlik sene henüz uzayacak. Satış isteğiyle baş başa kadir takdiri ve adanmış giderlerinin tamamının spot şekilde yatırılması mecburi olacak.

Sicile mukayyet motorlu esmer araçları itibarıyla muhafaza, kadir takdiri ve adanmış talebinin baş başa yapılması ve bunlara bağlı giderlerin tamamının baş başa ve spot şekilde yatırılması mecburi olacak. Kıymet takdiri ve adanmış giderlerinin, sicile mukayyet motorlu esmer araçları itibarıyla ekleyerek korunum giderinin tamamı, adanmış isteğiyle baş başa spot şekilde yatırılmazsa adanmış talebi vaki gömgök sayılacak.

Satış isteğiyle baş başa spot şekilde yatırılan miktarın adanmış işlemleri esnasında ehliyetsiz kalmış yer aldığı anlaşılırsa icra müdürü çeşidinden adanmış isteyene 15 günce müddet verilecek ve bu müddette fire hacim tamamlanmazsa adanmış talebi vaki gömgök sayılacak.

Belirtilen masraflar Adalet Bakanlığınca herhangi birlik sene yürürlüğe konulmuş bulunan tarifede belirlenecek.

Rızaen adanmış yetkisinin şartları

Borçlunun borcunu manzum taksitlerle ödemeyi taahhüdü yahut alacaklı ile borçlunun hacizden evvela veya sonraları borcun taksitlendirilmesi düşüncesince yapacakları anlaşma zımnında icra dairesinde düzenlenecek kanıt yahut kağıt, mühür vergisinden ayrıklık olacak.

Yasayla talebi şeklinde borçluya, haczedilen malın rızaen satışı amacıyla izin veriliyor. Borçlu, kadir takdirinin tebliğinden itibaren 7 çağ zarfında haczedilen malının rızaen satışı düşüncesince namına izin verilmesini istem edebilecek. Kıymet takdiri yapılmadığı hallerde verecekli da kadir takdiri yapılmasını isteyebilecek. İcra müdürü, kadir takdirinin kesinleşmesinden sonraları cebri adanmış işlemlerini durdurarak borçluya 15 günce müddet verecek. Borçluya maruz sürenin başlangıcından icra mahkemesinin sonucuna genişliğinde güzeşte müddette alacaklı itibarıyla adanmış rıza süresi işlemeyecek.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzdelik 90'ına yanıt mevrut miktarı ile o malla garanti dibine tahsil edilen ve adanmış isteyenin alacağına rüçhanı bulunan alacakların toplamından hangisi aşkın ise bu miktarı ve başkaca bu miktara arttırma şekilde bu etaba genişliğinde bu hacizli düşüncesince meydana getirilen strateji harcamaları toplamından az olamayacak.

Borçluyla anlaşan alıcının, belirlenen bedeli borçluya maruz 15 günce müddet zarfında dosyaya ödemesi şeklinde icra müdürü, lazım bilgelik ve belgeleri realizasyon ettikten sonraları satışın onayı ile malın zaman ve teyit işlemlerinin yapılmasına değişmeyen verilmesi düşüncesince dosyayı hemen icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç 10 çağ zarfında yapacağı tetkik kararında dosya üstünden ilginin kabulüne yahut reddine stabil şekilde değişmeyen verecek. Kabul kararıyla malın mülkiyeti müşteriye geçecek ve topu topu hacizler kaldırılarak zaman ve teyit işlemleri gerçekleştirilecek. Ret neticesinde verilmesi şeklinde yatırdığı boy bos müşteriye iadeli edilecek.

Elektronik ortamda bariz artırmaya bağlı hükümler

Kanunda, elektronik ortamda bariz tezyit şekli ile satışa bağlı ahkâm de düzenleniyor. Haczolunan malın satışı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne bütünleşmiş elektronik adanmış portalında bariz tezyit şekli ile yapılacak. Açık artırmada öneri ita süresi 7 çağ olacak.

Açık artırma, ilanda tamlanan çağ ve zaman aralığında ve öneri ita eliyle yapılacak. Teklif verenlerin şahsi bilgileri, bariz tezyit süresi zarfında enformatik sistemini işleten amme görevlileri dünya on paralık kimesne çeşidinden görülemeyecek ve enformatik sisteminde gösterilemeyecek.

Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde birinden ve herhangi birlik biçimde 100 liradan az olamayacak.

Açık artırmada en erdemli teklifi veren, bariz tezyit süresi zarfında kendisinden erdemli birlik öneri verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatını alamayacak.

Açık bariz tezyit süresinin akıbet 10 dakikası zarfında acemi birlik teklifin verilmesi şeklinde bariz tezyit birlik kereye belli kazanmak kıl payı 10 bugün uzatılacak.

Elektronik adanmış portalında adanmış işlemlerinin emniyetli birlik biçimde gerçekleştirilmesini kırıcı yahut elektronik adanmış sistemi ile eksiltme alıcılarının doğruluk ve menfaatlerine dokunca sağlayan genel ağ siteleri hakkında, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Elektronik adanmış portalının işleyişini veya güvenliğini tehlikeye sokan yahut adanmış portalına erişimi kırıcı veya zorlaştıran özellikte eylemlerde mevcut hafriyat ve hukuksal kişilerin, adanmış portalına girişi Adalet Bakanlığınca 3 ay süreyle engellenecek. Engelleme işlemi, hemen uygulanmaya başlanacak ve adanmış portalının dayalı şahısların görebileceği birlik bölümünde duyurulacak. Bu el işi karşı, sesli İlan tarihinden itibaren 15 çağ zarfında Kabahatler Kanunu hükümleri mucibince barış ukubet hakimliğine başvurulabilecek. Hakim, başvuruyu acil şekilde karara bağlayacak. Başvurunun mamul olması ihalenin tamamlanmasını engellemeyecek.

Teklif ita süresi zarfında enformatik sisteminin bakımı yahut iyileştirilmesi düşüncesince lazım bulunan işlemler yapılabilecek. Bu işlemler, ihalenin geçerliliğini etkilemeyecek.

Haczedilen malın satışına bağlı tedbir işlemleri

Yasayla, haczedilen malın elektronik ortamda satışına bağlı tedbir işlemleri de baştan belirleniyor.

Buna mucibince birlik numara ve ikinci artırmanın yapılacağı çağ ve zaman aralığı, giriş tarihinden minimum 15 çağ evvela İlan edilecek. Elektronik adanmış portalında yapılacak ilan, artırmanın bitimine genişliğinde erişime bariz tutulacak. İkinci artırmanın giriş tarihi, birlik numara artırmanın bitimi tarihinden itibaren birlik kocaoğlan geçmeyecek biçimde belirlenecek.

İlanın türü ve ceride ile yapılıp yapılmayacağı icra dairesince alakadarların menfaatlerine en uygun geleni nazarı dikkate alınarak atama olunacak. İlanın diyar düzeyinde piyasaya sürülen birlik ceride ile yapılmasına değişmeyen verilmesi şeklinde bu İlan adanmış talebi tarihinde tirajı 50 bin üstünde bulunan ve diyar düzeyinde dağıtımı meydana getirilen gazetelerden biriyle yapılacak.

Gazete ile yapılacak ilanlara satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, ehemmiyetli vasıfları, muhammen değeri ve bulunmuş yer aldığı yer, birlik numara ve ikinci artırmanın yapılacağı çağ ve zaman aralığı ile artırmaya bağlı bilgilerin toprak almış yer aldığı elektronik adanmış portalı yazılacak. İcra dairesince yapılması lüzumlu ilanlar dışında, muhit elektronik adanmış portalında toprak düzlük İlan metnini, harcaması kendilerine ilişik kazanmak üzere, diledikleri vasıtalarla İlan edebilecek fakat özel mahiyetteki bu İlan resmi muameleye etkileme etmeyecek.

İlan edilen metinler ortada ayrımlılık bulunması şeklinde elektronik adanmış portalında İlan edilen dosdoğru asal alınacak.

Gazetede yahut elektronik adanmış portalında ilanı meydana getirilen metindeki hatalar, eksiltme zamanı değiştirilmeksizin çabucak elektronik adanmış portalında ilanen düzeltilecek. Bu tashih ilanı ilgililere başkaca bildiri edilmeyecek.

Elektronik adanmış portalında yapılacak ilanda şu hususlar toprak alacak:

- Satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, ehemmiyetli vasıfları, muhammen kıymeti, bulunmuş yer aldığı toprak ve var ise görselleri ile bariz tezyit şartnamesinde toprak düzlük öbür bilgileri,

- Artırmaya katılabilmek düşüncesince mahcuzun kıymetinin yüzdelik onunu karşılayacak tutardaki teminatın satışı karşıcı icra dairesinin vezneci üstüne yatırılmasının mecburi olduğu, teminatın akçe olması yerinde en geç bariz tezyit süresinin bitiminden eski çağ zaman 23.30'a genişliğinde yatırılması gerektiği,

- Gösterilecek teminatın güvence mektubu olması halinde, artırmaya katılacakların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden eski çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışa molekül mahcuzun kıymetinin yüzdelik onunu karşılayacak tutarda stabil ve müddetsiz vezneci güvence mektubunu, satışı karşıcı icra dairesine tesviye etmelerinin mecburi olduğu,

- Temsilci aracılığıyla artırmaya katılacakların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden eski çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşıcı icra dairesine başvurma etmelerinin mecburi olduğu,

- Hisseli satışın belkili yer aldığı hallerde bariz tezyit konusu mülkü belli paylarla satın ikrar etmek talip kuma alıcıların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden eski çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşıcı icra dairesine başvurma etmelerinin mecburi olduğu,

- Satış istem fail ve artırmaya eklenmek talip alacaklı ile ortaklığın adanmış şekli ile giderilmesinde artırmaya eklenmek talip hisse sahibinin, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden eski çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşıcı icra dairesine başvurma etmeleri şeklinde alacağın yahut paydaşlık payının teminatı karşıladığı hacim genişliğinde kendilerinden güvence alınmayacağı,

- Şartlar alegori gelmişse malın en erdemli öneri verene eksiltme edileceği,

- Elektronik adanmış portalında verilecek tekliflerin haczedilen malın muhammen kıymetinin yüzdelik 50'si ile o malla garanti dibine tahsil edilen ve adanmış isteyenin alacağına rüçhanı bulunan alacakların toplamından hangisi aşkın ise bu miktarı ve başkaca bu miktara arttırma şekilde paraya yöneltme ve paylaştırma harcamalarını geçmesi gerektiği,

- İhale alıcısının en erdemli teklifi verip de süresi zarfında eksiltme bedelini yatırmaması halinde, tahsil edilen teminatın iadeli edilmeyip en herşeyden ilk olarak adanmış harcamalarından düşülmek kıl payı alacaklarına mahsuben doğruluk sahiplerine ödeneceği,

- Asgari eksiltme ücretinin öneri edilmemesi zımnında ihalenin yapılamadığı yahut en erdemli öneri verenin eksiltme bedelini yatırmaması yardımıyla ihalenin bozma edilmiş yer aldığı hallerde ikinci artırmanın evvela bariz artırmadaki koşullar çerçevesinde gene yapılacağı,

- İhale alıcısının, adanmış ücretinin tamamını ihalenin gerçekleştiğine bağlı tutanağın elektronik adanmış portalında İlan edilmiş yer aldığı tarihten itibaren en geç yedi çağ zarfında icra dairesi üstüne ödemesi gerektiği,

- Satışa katılanların halis muhlis ekleriyle baş başa şartnameyi görmüş ve içeriğini ikrar etmiş sayılacakları,

- İhalenin kesinleşmesi dair malın tescil ve teyit işlemlerinin yapılacağı.

İhalenin kesinleşmesi dair taşınırın eksiltme alıcısına teslimi yahut sicile mukayyet malın eksiltme müşterisi üstüne tescili, mühür vergisi ve ek boy bos vergisinin yatırılmasından sonraları gerçekleştirilecek.

2 acemi molekül kurma edildi

Genel Kurul'da anayasa teklifine, parlamentoda grubu mevcut partilerin eş önergesiyle 2 acemi molekül kurma edildi.

Avukatlık Kanunu'na eklenmiş bulunan maddeye göre, avukatların meslekleriyle dayalı işledikleri taksirat itibarıyla istinaf anayasa amacında kesinleşen kararlara temyiz anayasa yolu açılıyor fakat bu düzenleme, 15 Temmuz 2020 tarihinden evvela bırakılmış stabil nitelikteki kararlar itibarıyla uygulanamayacak. Düzenlemeye göre, cezası yürütüm edilmektedir bulunan hükümlüler, bu molekül hükümlerinden faydalanmış yer aldığı takdirde tutukluluğunun bitmeme yazar etmeyeceği hususunda hükmü sağlayan evvela adım mahkemesince istimara yapılacak.

Hakim ve müddeiumumilik adaylığına atanma şartlarından, "alışılmışlığın haricinde çevrenin yadırgayacağı biçimde mülakat ve organlarının hareketini arama zorluğu tefriş etmek kabilinden engeli bulunmamak" şartı kaldırılıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler