USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

53 yıldır mesleğini aynı aşkla yapıyor

Kocaeli'de canlı Kadir Akarsu, 53 yıldır dikiş yapıyor. Bir müddet İstanbul'a revan ve işlerinin kötüye gitmesiyle Kocaeli'ne arka dönen Akarsu, 67 yaşlarında mesleğini hala evvel günkü aşkla yapıyor.

53 yıldır mesleğini aynı aşkla yapıyor
16-02-2022 11:03

Kocaeli'de canlı ve İzmit ilçesindeki dükkanında dikiş özne Kadir Akarsu, babasının kendisini 14 yaşlarında şakirt adına bu işe vermesiyle mesleğe önce adımını attı. 53 yıldır dikiş özne Kadir Akarsu, Kocaeli'de iş bulamamasının peşi sıra İstanbul'a gitti. İlk adına Beyoğlu semtinde işe başlamış olan 67 yaşındaki Akarsu, İstanbul'un değişik yerlerinde mesleğini yürütme etti. Yıllarca verdiği emeğin peşi sıra Kadıköy'de müşterek konfeksiyon dükkanı işletmeye başlamış olan Akarsu, Körfez Savaşı hasebiyle işlerinin kötüye gitmesiyle dükkanını bloke buyurmak mecburiyetinde kaldı. Ardından Kocaeli'ye dönerek 12 yıl süresince dikimevinde çalıştıktan sonraları tekaüt oldu. Emekli bulunmasına karşın hala dükkanda onarım değişiklikler özne Akarsu, bu işi şu anda gereksiz durmamak ve dostlarıyla zaman geçirip şahıslara iane buyurmak düşüncesince yaptığını söyledi.

“Evde durmaktansa emek harcamayı seçtim”

Terzilik icra ettiği yılları özetleyen Kadir Akarsu, “İmkanlarım bulunmadığı düşüncesince okuyamadım. 14 yaşlarında şakirt adına terziliğe başladım ve askere gidene derece sıradan bilinçlilik öğrendim. 20 ay askeriye yapmış olup geldikten sonraları art döndüm ve piyasada çalışmaya başladım ancak beni doyuracak parayı kazanamadım. Bir arkadaşımın aracılığıyla İstanbul'a gittim. İlk adına Beyoğlu'nda işe başladım. 6 dost grupça çalışıyorduk. dışsatım firmalarının yetişmeyen işlerini hallediyorduk. Yurt dışına montgomer üzere mahsulat ihraç ederlerdi ancak arada sırada haset gelmesine karşın elemanlarının ehliyetsiz olmasından çevre malları yetiştiremiyorlardı. Bu halde tığ 6 arkadaşı arayıp ‘Bitiremedim' diyordu. 6 insan gidip, işi 3 günde bitiriyorduk. Usta makineci olduğumuz düşüncesince bizi çağırıyorlardı ve biz, işlerimizi tek uyumadan tamamlıyorduk. Tabi bunun karşılığında güzel nukut kazanıyorduk. Ardından kendime Kadıköy Altıyol'da müşterek dükkan açtım. 5 makinem ve 9 işçim vardı. 2 yıl süresince baş döndürücü güzel gittik Fakat Kuveyt Savaşı başlayınca firmalara kısıt geldi. Büyük müşterek şirket ile çalışıyordum. Bu şirket batınca dükkanımı kapatıp İzmit'e döndüm, 10 yıllık İstanbul hayatım sonraları erdi. Büyükşehir'e girip kestirmece 12 yıl dikimevinde çalıştıktan sonraları da tekaüt oldum. Burada küçük müşterek toprak açtım. Fakat şu anda işimi servet düşüncesince yapmıyorum. Vakit geçsin sanarak burayı açtım, tekaüt dostlarım yanıma geliyor, zaman geçiriyoruz. Hem onlarla burada zaman geçiriyorum, aynı zamanda harçlığımı çıkartıyorum. Evde durmaktansa burada emek harcamayı seçtim ve çalışmaya bitmeme edeceğim” biçiminde konuştu.

Tamirat değişiklikler işinin hala arzu gördüğünü kail Akarsu, “Tamirat değişiklikler işi hala bitmeme ediyor. 12 yıldır tek gereksiz kalmadım. Bu manzume emektar de olsa hala arzu var. Polisler gelip üniformalarını bana yaptırıyor. Herkes bu üniformalarla başa çıkamaz” dedi.

Cüneyt Önelge
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler